Зам.-министър настоя за бързо възмездие за тези, които нападат медици

Бойко Пенков (в средата)

© Дневник

Бойко Пенков (в средата)Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков призова да се пресекат случаите на нападения срещу медици. Повод за думите му стана вчерашното нападение на пациент над лекари и медицински сестри в столичната болница "Света Анна". При нападението една от лекарките пострада сериозно и е настанена в болницата за лечение. Часове по-късно нападателят беше задържан


"Охранител до всеки един доктор няма как да стане. Искаме поне да има бързо възмездие за тези хора, които си позволяват такава агресия", заяви Пенков, който бе гост на международен ендоваскуларен конгрес в столицата, цитиран от БНР.


"Това е безобразие. Вие представяте ли си, колежката е 40 килограма с мокра престилка. Отива да спасява човек, да хваща централен венозен път. През това време някакъв се нахвърля и започва да ѝ слага белезници, да я души и да я блъска. Това просто трябва да се пресече", каза още Пенков.
Зам. здравният министър коментира и въпроса за удължаването на срока за окончателния доклад за смъртта на 3-годишното дете, което почина в Пирогов след лутане между други две столични болници. Заради случая директорите и на трите лечебни заведения – Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", болница "Лозенец" и "Пирогов", бяха освободени по настояване на премиера Бойко Борисов. Окончателният доклад на медицинския надзор за причините за смъртта на детето трябваше да бъде готов до края на седмицата, но вчера се разбра, че срокът се удължава с до една седмица.


"Чакаме все пак хистология и т.н. - неща, които биха дали по-голяма точност и яснота. Нека да излязат тези резултати и ще бъдат огласени", каза Пенков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK