Сакскобургготски за царските имоти: Темата е в ръцете на Конституционния съд

Сакскобургготски за царските имоти: Темата е в ръцете на Конституционния съд

© Юлия ЛазароваТемата изцяло е в ръцете на Конституционния съд. Предпочитам, докато те не се произнесат, и аз да не повдигам други въпроси", заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски пред Би Ти Ви.


"10 години е този въпрос, който навремето беше решен. Това с неща, които се случват понякога и човек трябва да ги приеме, но погледнато отвън и от другите европейски страни, не е от най-хубавите реклами за страната", е неговото мнение.


През пролетта Конституционният съд допусна искане да тълкува текст от конституцията, който има отношение към реституираното имущество на Сакскобургготски, известно като "царските имоти". Искането е от Върховния касационен съд, до който беше стигнало още едно дело за царските имоти, решено на първите две инстанции в полза на държавата - това за "Царска Бистрица". ВКС този път спря делото и поиска от конституционните съдии тълкуване какви са правните последици от отмяната на закони с еднократно действие и конкретно - на решението на КС от 1998 г., с което бе отменен Законът за одържавяване на царското имущество от 1947 г.


Бъдещото произнасяне на Конституционния съд може да пререши основния въпрос на делата между семейството на бившия цар и държавата - чия е собствеността.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Приятелите ти от ДС грозно се подиграха с теб, признай си.

  Остана си с парите от изсечените гори в Рила, които продаде на гръцки мебелни фабрики.

  Да си жив и здрав, друг (и другаде) ще те съди.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не разбирам настървението срещу Симеон Сакскобурготски. Държавата няма по никакъв начин да обеднее ако върне на семейството му заграбеното от комунистите имущство, както го върна на всички останали български граждани.

  Може да е направил много грешки като премиер, но е безспорно, че авторитетът му в цяла Европа е безупречен. Нашата външна политика и позицията на Бълария в ЕС може много да спечели, ако използва този актив и привлече Симеон в активната дипломация. Вместо това ние се занимаваме с дребнотемия и комплексарщина.

 3. 3 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1484 Разстроено

  от посткомунистическа страна, все още управлявана от комунисти друго не може да се очаква. Цяла европа ни се смее - отнемане на частна собственост, неприемане на стратегии за предотвратяване на насилие, липса на върховенство на закона, намеса на политиката в правото, намеса на църеквата в политиката...

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":
  По твоята логика да върнат резиденциите на наследниците на бай Тошо. Това са държавни имоти, не са частни, не на царя, а на държавата.

 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Дедо, за какво са ти тези имоти? А бидейки министър председател ти призна републиката и промяната на конституцията. Т.е всичко което променено, включително и имотите на монарха

 6. 6 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от ".":

  Държавни имоти са защо? Прочете ли статията и видя ли името на закона от 1947? "Закон за одържавяване на царското имущество". Ако царското имущество е държавно, моля да ми обясниш как се одържавява държавно имущество? По същия способ е одържавена цялата частна собственост до 1944. Значи и ние с теб да върнем наследствените си имоти?

  И пак казвам, че навлизането в такива чисто юридически спорове от неюристи, които нямат съответната експертиза и най-важното не са запознати с докумнтите по делата, показва само дълбока провинциалщина, комплекси и огромна завист. Какво печелим като отнемем тези имоти от царското семейство е големият въпрос?

 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#4] от ".":Държавни имоти са защо? Прочете ли статията и видя ли името на закона от 1947? "Закон за одържавяване на царското имущество". Ако царското имущество е държавно, моля да ми обясниш как се одържавява държавно имущество? По същия способ е одържавена цялата частна собственост до 1944. Значи и ние с теб да върнем наследствените си имоти?И пак казвам, че навлизането в такива чисто юридически спорове от неюристи, които нямат съответната експертиза и най-важното не са запознати с докумнтите по делата, показва само дълбока провинциалщина, комплекси и огромна завист. Какво печелим като отнемем тези имоти от царското семейство е големият въпрос?
  —цитат от коментар 6 на dzenlandia


  Е, за целта трябва да се разгледа и конституцията преди 9.9.44г, както и това дали приемайки част от конституцията на България до 1944 няма да се създаде прецедент който ще повлече много промени в страната.

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":

  Авторитетът му в Европа е спорен. Може би това е причината да не участва в дипломацията, а не защото не е привлечен от управляващите. Когато се имаш за цар на една държава, та дори и недействащ, сам трябва да изпитваш нужда да работиш за нея, а не да чакаш специална покана. За съжаление и той като Синода ни по важни въпроси не го чуваме да взима отношение, а само за имотите говори.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Според изказвания от 1990 г и малко по-късно "Симеончо" твърдеше , че няма претенции към имоти ! Вижте с кого и защо е кантактувало ВЕЛИЧЕЕСТВОТО :
  [5] Симеон Сакскобургготски се връща за първи път в България през април 1996 г., когато е посрещнат от огромно мнозинство. Тогава премиерът и лидер на БСП Жан Виденов отказва да се срещне с него. Преди предсрочните парламентарни избори през 1997 г., Сакскобургготски отново идва в България по покана на боса на „Мултигруп” Илия Павлов. Тогава обаче бившият монарх се въздържа от влизане в политиката. В края на мандата на управлението на СДС с него поддържа контакт бившият министър на правосъдието в кабинета Костов Васил Гоцев. Идеята е СДС да го издигне за президент през 2001 г., но тя среща съпротива от тогавашния президент Петър Стоянов, който иска да се кандидатира за втори мандат. За издигането на царя за президент съществува и конституционна пречка поради липсата на 5 години постоянно пребиваване в страната. Това променя начина, по който Сакскобургготски влиза в политиката. Той прави това чрез своята партия НДСВ през лятото на 2001 г. По-късно става ясно, че основна роля за политическата траектория на бившия монарх играе Любен Гоцев, един от учредителите на т.нар. Генералско движение в БСП, бивш зам.-началник на Първо главно управление на ДС

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Дедо, за какво са ти тези имоти? А бидейки министър председател ти призна републиката и промяната на конституцията. Т.е всичко което променено, включително и имотите на монарха
  —цитат от коментар 5 на stanislavdi


  Симеон: Нямам материални имуществени претенции към ...
  https://www.youtube.com › watch
  Traduire cette page
  3 févr. 2014 - Интервю на Симеон Сакскобурготтски с Кеврок Кеворкян, в което заявява че няма никакви претенции към България

 11. 11 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "stanislavdi":

  За какъв прецедент говорим? Основен принцип за приложимото право е, че действа законът, който е валиден към момента на изврършване на съотвтно деяние. Първата комунистическа конституция е приета дкември 1947. Въпросният закон за одържавяване е приет по-рано, когата действаща е Търновската конституция, т.е. в момент, в който действащото право признава собствеността на Борис над въпросните имоти и е напълно естествено, след като са одържавени със закон от нелигитмна власт и съответният закон да е невалиден.


  До коментар [#8] от "Fiji":

  Ако наистина мислиш, че авторитетът му е спорен, ще те посъветвам да се информираш по-сериозно. Ако го казваш просто за да направиш внушние чрез фалшиво твърдние, те разбирам, но не го одобрявам.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":

  Няма как Крадлив Симо да има авторитет в Европа, след като прие да стане премиер, само за да "си върне" имоти, които НЕ са били никога собственост на семейството му! Няма друг подобен случай в света! Монарх (макар и бивш) да оглави властта в една република! Келепира гонеше Крадлив Симо, но бе предаден от същите, които го изгониха от България!

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":

  Ма кои са тия имоти, дето са му отнети, кога точно са били негови? Щото се сещам за едни, дето му ги върнаха с двойна площ..

  Иначе има брилянтен авторитет - на пропаднал алкохолик и комарджия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":

  Управляващите комунисти ги е страх от Цар Симеон защото той (или наследниците му) може някога да ги измести от властта. Затова и се опитват да му вземат емблематичните имоти. Без имотите авторитетът на Цар Симеон ще е по-слаб... Можете ли да си представите английската кралица без Бъкингамският дворец,например?!

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Сещам се за едни наказващи, дето го избраха това чучело да му верват.

  Сега не можеш да намериш човек, който да си признае, че е гласувал за мадридското нищожество.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Какво да каже Цар Симеон само няколко месеца след "10-ти"?! Ако беше казал,че иска да му върнат имотите,комунистите веднага щяха да насъскат електората си срещу него,че видите ли той цели връщане на монархията.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":

  “Сега не можеш да намериш човек, който да си признае, че е гласувал за мадридското нищожество.”

  Още през далечната 2003 се хванах на бас по 100 лева с един царист. Казах му: Помни ми думата, както сега 70% от българите твърдят пост фактум, че са гласували за НДСВ (включително всички комунисти), така след година-две няма и 3% да си признаят с половин уста, че са се минали да го направят.

  Така и стана.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Весело

  Симено Сакскобурготски: "Тъкмо СИ реших проблема с имотите и ми свърши мандата. Оказа се, че не съм го решил" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#11] от "dzenlandia":

  Даже много дипломатично се изразих като казах, че авторитетът му в Европа е спорен.

 20. 20 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Я,комунистическата марионетка отново се яви!

 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Че комунистите го докараха от Мадрид, защо да насъскват електората срещу него? Те искаха (и го постигнаха) да извадят Костов от властта, да пуснат царя по пързалката и, като го знаят какъв е, да го оставят да се компрометира, а чрез него — и монархистите.

 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Наглия дядка трябва да бъде натирен и с доживотна забрана да влиза в България!!

 23. 23 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  [quote#10:"doroteus"][/quote]


  то се иска и разбиране на казаното . Няма да има претенции, в мисъл, че няма да търси пропуснати ползи .

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":Че комунистите го докараха от Мадрид, защо да насъскват електората срещу него? Те искаха (и го постигнаха) да извадят Костов от властта, да пуснат царя по пързалката и, като го знаят какъв е, да го оставят да се компрометира, а чрез него — и монархистите.
  —цитат от коментар 21 на Fiji  До коментар [#21] от "Fiji":

  Костов е комунист и у червата бре човек и беше подставен от комунистите да го играе мюре!!! Стига сте лъгали за "десният" Костов,никой не ви вярва!
  Е,щом Цар Симеон се е "компрометирал",защо ги е страх от него и се опитват да му отнемат имотите?!
  Да,Цар Симеон се съгласи на сделка с комунистите - връщате ми имотите,а аз с моя авторитет ще ви държа на власт поне един мандат. Царят изпълни своята част от сделката,но милиони българи вече са толкова отвратени от комунистите,че последните чувстват заплаха за властта си дори и от сянката на Цар Симеон.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  "Английската кралица без Бъкингамския дворец."

  Сравнението е повече от безумно! Елизабет II е действащ монарх! Каква длъжност заема Крадлив Симо?

  Той ни "оправи за 800 дни"! Байгън от него!

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Любопитно

  До коментар [#24] от "deaf":

  За тебе всички са комунисти, нали? 😂🤣

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  Разбери се с почетния - с него имахте сделка ! Ако някой те е прецакал, това са рвоите другарчета от ДС !

 28. 28 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fiji":

  Без да оспорвам оромната роля на Костов в демократизацията и икономическото развитие на България, нека не си заравяме главата в пясъка. Костов също е дпускал грешки, както всеки дру естествено. Първото нещо, което Симеон направи след като спечели изборите е да покани Костов в коалиционно правителство с ясната цел да се продължи реформаторската политика на предходното правителство. Костов високомерно отказа, след което последва коалиията с ДПС, в която Симеон беше употребен, и започналото няколко години след това безвремие. Та Симеон със сигурност не е бил докаран за да махне Костов от властта, това е мит, както е и мит, че Костов е виновен за всичко в страната, както и сумати друи митове, в които огромна част от хората безрезервно вярват без каквито и да е доказателства

 29. 29 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 414 Неутрално

  На времето , Йонко Вапцаров, бащата на Никола Вапцаров, води битка с бащата на Симеон, т,нар цар Борис трети за заграбените от царя гори в Пирин. Същите които "цар" Симеон безскруполно изсече и си прибра паричките. Тази вражда убива поета, защото царя отказва да го помилва .От Фердинант до сега Кобургите са се впили в снагата на България като пиявици и смучат яко. И от оня свят ще водят дела. На симеон цял живот му е втълпявано , че е цар. А такива екс като него из Европа бол. И всички се кичат с някакви титли като цар, княз, наследник на незнам кой монарх от преди 100 години.

 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Според една психо-физиологически особена част от читателите на дневната журналистика, царете на България са работили на ползу роду и без право на частна собственост. При положение, че страната е монархия, трето поколение. Аз тези хора не мога да ги разбера. Трябва да са комунисти, а с техния манталитет не пресечни линии, ами и точки нямам. Бъди здрав, Симеоне, ползвай си зимъска "писалките" (ама без рискове!) и нямай грижа за обществото. Нали го Вкара го в НАТО и ЕС, сега и да щурее не може излезе - мандалото е паднало.

 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Весело

  Симеон със сигурност не е бил докаран за да махне Костов от властта, това е мит
  —цитат от коментар 28 на dzenlandia

  И генерал Любен Гоцев се усмихна доволно...

 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Има ПРАВО ! Поведението на държавата ни е излагация пред света , защото по политически пристрастия , не трябва да има съдебни решения !

 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1925 Неутрално
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Единственото, което заслужава комунистическия доносник е НЕЗАБАВНО отнемане на българското гражданство на него и на крадливата му рода...

 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Във всички тези изказвания Цимеон твърдеше само, че няма претенции към България. Т.е., не си иска короната обратно. Въпреки, че съдебно е много лесно. Референдума за република на комунистите (СССР!) е незаконен и невалиден. По простата причина, че по още действащата тогава Търновска Конституция, такъв може да обяви само Велико Народно Събрание. А не обикновено, както е станало. По простата причина, че надали ще събере нужната поддръжка, Симеон се отказа от престола си. Разбира се, беше попитан и за имотите си, но той предпочете да замълчи тогава. Когато стана министър председател, беше наясно че без комунистите (ДС), надали може да направи нещо сериозно у нас. Просто нямаше избор. Имаше само едно условие - те да си въртят парите у нас, а не в чужбина, съгласиха се. И разбира се го излъгаха. Така маса от програмите му просто увиснаха. За съжаление, увисна и великолепната му програма за дребен бизнес, финансиран чрез държавно гарантиран малък заем. Или Царския заем, както му казваха. Колко от нас се възползваха от него?
  За имотите - според Търновската Конституция, Царя е юридическо лице и може да има частни имоти. Интендантсвото не е юридическо лице и не притежава нищо. То е помощна организация за сделки, счетоводство, поддръжка на частните и държавни имоти на Царя, както дори и възпитанието на децата му. Покупките на дрехи, храна и вообще нуждите на Царя и семейството му. Издържа се от лептата, която Народното Събрание определя годишно, или по-просто казано, заплатата на Царя. Фердинант и Борис купуват доста имот с нея. Баня, Кричим, Враня и няколко имота в София. Чам Кория им е личен подарък от самоковлии. Доста земя, която включва и връх Мусала... Може и да е виц, ама Борис им предлага да им построи железница като благодарност. А те искат само един расов бик, защото техния вече не фелал... За Кричим, Баня и особено Враня, има, макар и частични документи за покупка. Никой навремето не е мислил за юридическото състояние на царските имоти. Царя е бил суверен, нали! По същата причина, комунистите гласуват закон за отчуждаване на частния им имот.

 37. 37 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Бъкингамскиият дворец НЕ кралски дворец!н Той е държавна собственост дадена за плзване на кралското семейтво .Замъкът в Уинздорф е собственот на кралското семейство, засведение!

 38. 38 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Явно джони глуповия си е гллупав.

 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Той е крал!
  И не е никакъв цар.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "kaiser":

  Цяла Европа ни се смееше, че този шутоцар управлява заедно с комунистите, които прокудиха семейството му.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Той е крал!И не е никакъв цар.
  —цитат от коментар 39 на Незнайко в Слънчевия град


  Ха ха . Остроумно казано!

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Алчно дребно човече.
  —цитат от коментар 33 на Таралеж


  И зависимо. Кукла на конци в ръцете на ДС като подразделение на КГБ. "Карточник" му е агентурното име.

 43. 43 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  "Земята и жсичките и блага са мои" е казал Христос.

 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Този наглец навремето каза, че не бил дошъл заради имотите си. После се опита да заграби и имоти, които никога не са принадлежали на семейството му. Най-общо казано, нанесе повече вреди на страната от дядо си.

 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  Сещам се за едни наказващи, дето го избраха това чучело да му верват.Сега не можеш да намериш човек, който да си признае, че е гласувал за мадридското нищожество.
  —цитат от коментар 15 на Darth Plagueis


  Е, то и вие не си признавате, че гласувахте за Мая МаноловНа, Костя Копейкин, а преди това за льотчика.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Ненужно протакане на необходимото решение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK