Коя е Деница Сачева

Деница Сачева

© Анелия Николова

Деница СачеваСпециалист по връзки с обществеността, дългогодишен активист в неправителствения сектор, на два пъти кандидат за депутат от десницата, бивш член на здравната каса от първите години на създаването й, участвала в разработването на някои от първите стратегически документи за реформи в здравеопазването по времето на министър Илко Семерджиев (1999 - 2001 г.), зам.-министър в социалното и в образователното министерство по времето на правителства на ГЕРБ.


Това донякъде описва дейността в последните около 20 години на Деница Сачева – предложена от премиера Бойко Борисов и най-вероятен бъдещ нов социален министър. Очаква се утре или най-късно в сряда парламентът да гласува избирането на Сачева, която трябва да замени на поста досегашния министър Бисер Петков.


Във властта


Сачева започва кариерата си в Министерството на труда и социалната политика, където заема различни позиции - от специалист до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане. През 1999 г. тя става и един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса, където работи като началник на дирекция "Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти".
За година и половина е началник на кабинета на министъра на здравеопазването (1999 - 2001 г.) Илко Семерджиев в правителството на ОДС с министър–председател Иван Костов. Участвала е в екипа, разработил и съставил Националната здравна стратегия 2001 – 2010 г. Там отговоря също за връзките с международните институции, Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия.


Прави два опита да стане народен представител - по време на предсрочните парламентарни избори през 2013 г. поведе листата на ДСБ в Хасково, а на следващата година оглави листата на коалиция "Десните" в София.


Макар от години да е известна с активизма си в различни сфери – от социални и здравни дейности, през интеграцията на ромите и в подкрепа на инициативи за граждански свободи в Сирия, Деница Сачева привлече и вниманието през втория мандат на кабинета Борисов, когато стана един от яростните критици на тогавашния здравен министър Петър Москов. В блога си, в социалните медии и при различни свои участия тя открито се противопоставяше на водената от него "популистка" политика. Затова включването й в същото това правителство беше сравнителна изненада – Борисов я направи заместник-министър на труда и социалната политика, където остана от 2016 г. до април 2017 г.


От 2017 г. до сега е заместник-министър на образованието. В образователното министерство Сачева отговаря за приобщаващото образование – за децата със специални образователни потребности, със заложби, както и за деца от социално слаби семейства.


Връзки с обществеността и неправителствена дейност


Деница Сачева е магистър по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и магистър по здравен мениджмънт от университет "Проф. д-р Асен Златаров" - гр. Бургас. Дипломиран бакалавър по социална педагогика от Югозападен университет "Неофит Рилски", гр. Благоевград.


Тя е била председател на Българската асоциация на пиар агенциите, както и собственик на основаната от нея през 2001 г. пиар агенция "Интелдей солюшънс". За една от своите комуникационни кампании агенцията получава и номинация от ООН.


За своята правозащитна дейност като представител на "Интелдей солюшънс" Деница Сачева беше номинирана за наградите на Българския хелзинкски комитет "Човек на годината" през 2012 г. Тогава е предложена за наградата заради подкрепата си на сирийската общност в България и дейности за уреждането на статута на сирийските бежанци в страната.


Сачева е била и член на управителния съвет на фондация "За хората", социален експерт и доброволец. А също и председател на управителния съвет на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK