Частен съдебен изпълнител обяви търг за марката "Стандарт"

Вестник "Стандарт" започва да излиза през 1992 г. и се печаташе на синя хартия

© Надежда Чипева, Капитал

Вестник "Стандарт" започва да излиза през 1992 г. и се печаташе на синя хартияЧастен съдебен изпълнител е насрочил публична продан за всички търговски наименования на вестник "Стандарт". На личната страница на Милен Бъзински се съобщава, че търгът ще се проведе до края на работния ден на 18 декември в Софийския районен съд.


От обявата става известно, че се продават търговската марка на вестника, всички вариации с нея и други наименования, които изданието някога също е регистрирало. Сред тях е и името "Чудесата на България", под което медията организираше заедно с богатите общини в страната различни форуми. Купувачът ще бъде обявен на 19 декември в 11:00 часа, пише "Биволъ" в подробна публикация по темата.


Вестник "Стандарт" от години е в тежко състояние и се раздели с над 90% от служителите си. В момента той излиза като седмичник, но не е ясно колко души работят там. Според бивши журналисти от редакцията сега тя се състои от едва 4 души. Някои от бившите служители са завели искове, а други са спечелили дела за неизплатени заплати и осигуровки, но почти никой не си е получил парите.
Според тях кризата в "Стандарт" е от около 5 години. Пред "Биволъ" главният редактор на вестника Славка Бозукова потвърждава, че действително е обявена подобна продажба, но отказва коментар по темата, тъй като това била корпоративна информация.


"От края на 2018 година аз не съм в борда на директорите на "Стандарт". Там вече има други хора и можете да се обърнете за информация към тях", казва Бозукова пред "Биволъ".


Бозукова се води една от най-големите акционерки в издателството, тъй като държи основния пакет акции в "Мастър Пи Ар" АД, който е единият от двата собственика на "Стандарт нюз" АД. Другият е неизвестната русенска група "Пресгрупа Утро", която се смята за притежавана от Делян Пеевски чрез подставени лица и издава русенския вестник "Утро".


Същата фирма е и издател на още 3 регионални медии, за които е известно, че са били придобити в портфейла на корпулентния медиен олигарх: благоевградската "Струма", пловдивската и хасковската "Марица". Собственик на "Пресгрупа Утро" е "БГ Приватинвест", регистрирана във Виена, Австрия.


Обявата за продажба е публикувана на страницата на частния съдебен изпълнител Милен Бъзински

© Дневник

Обявата за продажба е публикувана на страницата на частния съдебен изпълнител Милен Бъзински


В момента бордът се състои от неизвестните в медийните среди Георги Иванов и Любен Любенов. Информацията и за двамата сочи, че те не са имали никакъв сериозен бизнес, още повече такъв свързан с медии. Бивши служители коментираха пред "Дневник", че схемата е класическа с подставени лица.


"Не сме получавали заплати от години. Ръководството дължи на всеки от нас десетки хиляди левове. Водим дела, някои от колегите вече ги спечелиха. Но всички сме наясно, че никой няма да си получи парите, тъй като сметките са празни", каза пред "Дневник" бивш служител в медията.


Заедно с двамата шефове на борда на директорите в ръководството е и именно свързваната с Пеевски "Пресгрупа Утро". Дружеството участва и в ДЗЗД "Обединени български вестници" заедно други контролирани от Пеевски издания като "Монитор", "Новинар", "7дни Спорт", "Компакт Меридиан" и др. От публикацията на съдебния изпълнител се разбира, че "Стандарт" е заложил търговските си марки пред Инвестиционна банка.


Най-висока цена е определена за търговската марка "Стандарт" – 140 000 лева. На 56 000 е оценена "Стандарт медиа". "Чудесата на България" струва 28 000.


Вестник "Стандарт" започва да излиза през 1992 г. и се печаташе на синя хартия с формат на виенския "Стандарт". В началото на 1995 г. се надпреварваше с най-тиражните издания в България. В добрите си години изданието излизаше като ежедневник в над 150000 тираж и като седмичник със 124 стр., припомня "Биволъ".


В "Стандарт" излизаха уникални разследвания и вестникът беше относително най-независимият сред печатните медии. Впоследствие собствеността премина в ръцете на Тодор Батков. След като той фалира, продаде изданието на групировка, свързана с "Винпром Пещера" и Делян Пеевски, посочва в публикацията си "Биволъ". "Стандарт" спря да излиза на хартия в началото на ноември 2018 г. и оттогава краят му бе предизвестен.


"Стандарт" е само едно от редица хартиени издания в България, засегнати от стагнацията в бранша. Много от тях вече прекратиха съществуването си. Други се очаква тепърва да тръгнат по техния път.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  "Заедно с двамата шефове на борда на директорите в ръководството е и именно свързваната с Пеевски "Пресгрупа Утро". Дружеството участва и в ДЗЗД "Обединени български вестници" заедно други контролирани от Пеевски издания като "Монитор", "Новинар", "7дни Спорт", "Компакт Меридиан" и др. От публикацията на съдебния изпълнител се разбира, че "Стандарт" е заложил търговските си марки пред Инвестиционна банка."

  Кой си прави някакви илюзии в тази държава, че престъпният конгломерат " сараи " може да развива нормален и устойчив бизнес с каквото и да било у нас ? Всичко е само схеми, далавери, корупция, източвания, препродавания, фалити и пр. и пр. ! Затова си назначиха вече втори главен ! И цялата тая смрад е обгрижвана от управляващите и всички институции в тази държава, защото се отчита на Кремъл.....Потресаващо наистина !

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  "Бате к*ре, ъкмое ъ дзееме сайто и марката, дза цъдърджанието ората ги иъме - Петю и Неделко че се погриджат, Киру Гело мое ъ го фанеее дза иконоическата рубрика!"

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  " В "Стандарт" излизаха уникални разследвания и вестникът беше относително най-независимият сред печатните медии. Впоследствие собствеността премина в ръцете на Тодор Батков. След като той фалира, продаде изданието на групировка, свързана с "Винпром Пещера" и Делян Пеевски, посочва в публикацията си "Биволъ". "Стандарт" спря да излиза на хартия в началото на ноември 2018 г. и оттогава краят му бе предизвестен."

  Тази ретроспекция на миналите години на вестника е просто излишна ! Единствено трябва да се знае, че е попаднал в червени ръце, след това другото се подразбира - редник Киро, ДП, ДП1.......Това представлява кръгът сараи и точно как той паразитира в обществото ни...С пълното съдействие на един тип, който ходи да се слага и извинява на Кремъл, че посмял да измънка едно едва дочуто " НЕ" срещу престъпните руски проекти у нас ! Е, взе си поука - сега е " ДА" във всеки смисъл на думата.....

 4. 4 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Сега Пеевски я купува, инсталира си пак негови хора и всичко е точно

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално
 6. 6 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1861 Любопитно

  "Не сме получавали заплати от години. Ръководството дължи на всеки от нас десетки хиляди левове. Водим дела, някои от колегите вече ги спечелиха. Но всички сме наясно, че никой няма да си получи парите, тъй като сметките са празни", каза пред "Дневник" бивш служител в медията.
  —цитат от коментар 0 на статията  Много ми е интересно, как мойе да работиш седмици или месеци за някого, който не ти плаща нищо?!?!
  Работещите в тази медия не били взимали заплати от години,
  а иначе са сигурно "висшисти"?

 7. 7 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Кой би си купил тази "марка" за 140 000 лв?

  Много хитър
 8. 8 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Колкото повече "медии" на неКОЙ фалират, толкова по-добре! Аз съм за!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Четях го преди години когато беше на синя хартия :)
  После хората, които четях, напуснаха

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Егати, посегателството върху свободното слово. Защо ли не чувам рев и тръшкане от съюза на европейските журналисти.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 11. 11 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Даже бях абониран за този вестник като беше на синя хартия. Беше доста модерен тогава на фона на останалите ежедневници (като съдържание).

 12. 12 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Всъщност само строителството ли му върви на Пеевски? Догодина да не гътне и Техномаркета.

 13. 13 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 710 Неутрално

  "Заедно с двамата шефове на борда на директорите в ръководството е и именно свързваната с Пеевски "Пресгрупа Утро". Дружеството участва и в ДЗЗД "Обединени български вестници" заедно други контролирани от Пеевски издания като "Монитор", "Новинар", "7дни Спорт", "Компакт Меридиан" и др. От публикацията на съдебния изпълнител се разбира, че "Стандарт" е заложил търговските си марки пред Инвестиционна банка." Кой си прави някакви илюзии в тази държава, че престъпният конгломерат " сараи " може да развива нормален и устойчив бизнес с каквото и да било у нас ? Всичко е само схеми, далавери, корупция, източвания, препродавания, фалити и пр. и пр. ! Затова си назначиха вече втори главен ! И цялата тая смрад е обгрижвана от управляващите и всички институции в тази държава, защото се отчита на Кремъл.....Потресаващо наистина !
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  Потресаваща Русофобия! :)

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 14. 14 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 414 Неутрално

  То пък една марка,,, Ако искам да си купя парацал, отивам в домашни потреби, не е ли така?

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 15. 15 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":
  Техномаркет е на загуба от доста време - дори сам можете да проверите в специализираните издания на Икономедия. Единственото ценно на тази верига, са недвижимите активи в баланса ѝ, които са много удобни за "кредитно финансиране на проекти", на съответните им собственици. И на тези, които се съгласяват да им отпускат, съответното финансиране, разбира се. Едни такива, съгласни да им отпускат финансиране бяха собствениците на КТБ... преди известно време. Сега са други банкови институции.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK