Гешев: Изпълнили сме всички ангажименти пред Брюксел, евродокладът не работи

Очаква се утре Иван Гешев да се срещне с Лаура Кьовеши, а главният прокурор Сотир Цацаров се връща в България, за да бъде изслушан в Народното събрание

© Георги Кожухаров

Очаква се утре Иван Гешев да се срещне с Лаура Кьовеши, а главният прокурор Сотир Цацаров се връща в България, за да бъде изслушан в Народното събраниеВъзможно най-скоро да отпадне механизмът за мониторинг за България – това желание изразиха в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров, избраният за негов наследник Иван Гешев и евродепутати.


Бъдещият главен прокурор Иван Гешев подчерта, че България е изпълнила всички ангажименти, поети при влизането в Европейския съюз, но според него механизмът не работел добре.


"Той се използва основно за вътрешнополитически цели и това е ясно на всеки български гражданин. Той не съдейства за напредък", смята Гешев, цитиран от bTV. По думите му България ще продължи да се бори с корупцията.
"Никой не се е справил в света с престъпността. Корупцията е част от престъпността. Ще направим това, както сме работили до момента", коментира Гешев.


Цацаров не се съгласи с тезата на президента Румен Радев, че главният прокурор е безотчетен.


"Не бих казал, че е вярна тезата, че започват дебати. Дебатите просто продължават. Ако някой има тезата за това, че може да ги провежда и в друг формат, в друг мащаб – в това няма нищо лошо, това трябва да бъде приветствано. Но това не е началото на тия дебати", коментира главният прокурор по повод бъдещи дебати за изменения в конституцията, за които Радев каза, че ще инициира.


Очаква се утре Иван Гешев да се срещне с избраната за Европейски главен прокурор Лаура Кьовеши, а Сотир Цацаров ще се прибере в София, за да представи пред депутатите своята концепция за управление на антикорупционната комисия КПКОНПИ, ако я оглави.


Според него антикорупционният орган не се нуждае от нови правомощия, но пък трябва да бъде прецизиран списъкът с лицата за т.нар. висши публични длъжности.


Според вицепрезидента Илияна Йотова само с ясни критерии и без двойни стандарти ще бъде успешен предлаганият общоевропейски механизъм за върховенство на закона. Тя откри в Европейския парламент в Брюксел конференция "12 години Механизъм за сътрудничество и проверка в България: Равносметка".


По думите на вицепрезидента необходимостта от общ преглед за проблемите с върховенството на закона стана задължително, особено през последните години. Илияна Йотова припомни, че през 2013 г. общоевропейски доклад за нивата на корупцията е показал, че проблеми има във всички страни.


Намерението такъв доклад да се изготвя на две години обаче не се осъществи. Вместо ЕК да излезе с пакет от законодателни инициативи, представи План за действие за укрепване на върховенството на закона.


Илияна Йотова подчерта, че отпадането на мониторинга върху България не бива да се обвързва с приемането на предложения от ЕК общоевропейски механизъм за върховенството на закона

© Прессекретариат на Държавния глава

Илияна Йотова подчерта, че отпадането на мониторинга върху България не бива да се обвързва с приемането на предложения от ЕК общоевропейски механизъм за върховенството на закона


Вицепрезидентът подчерта, че отпадането на мониторинга върху България не бива да се обвързва с приемането на предложения от ЕК общоевропейски механизъм за върховенството на закона.


"Затрудненията, които среща още при първото обсъждане, могат да изтеглят решението за България напред във времето. Това би довело до ново обезкуражаване, тъй като наблюдаваните критерии са изпълнени, но отново ставаме зависими от нови решения", изтъкна Илияна Йотова. На 22 октомври т. г. ЕК направи препоръка Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде прекратен спрямо България. Предстоят становищата на Европейския парламент и съвета.


В изказването си вицепрезидентът припомни, че въвеждането на Механизма за сътрудничество и проверка с приемането на България в ЕС през 2007 г. е абсолютен прецедент и по същество означава "пълноправно членство" "под условие". Такъв механизъм не бе въведен за Хърватия, която е последната приета държава членка.


Илияна Йотова подчерта безспорната роля на мониторинга над България, но посочи основните му дефекти. Сред тях са липсата на достатъчно конкретика на критериите, по които се оценява напредъкът, като и на вида на изискваните реформи; прибавянето на нови и нови условия към заложените шест индикативни показателя.


Вицепрезидентът заяви, че въпреки парламентарните питания към Европейската комисия, включително и три от страна на Илияна Йотова, институцията не е давала конкретни отговори освен дежурния: Не може да се говори за отпадането на нито един от тези показатели, докато не отпаднат всички. "Мониторингът остана затворен в институционалното пространство между София и Брюксел и непонятен за мнозинството български граждани. Дори медийният интерес към темата заглъхваше през годините", подчерта вицепрезидентът.


Илияна Йотова заяви, че Механизмът за сътрудничество и проверка се е превърнал в политически инструмент. "Политиците говореха много повече от експертите. Политизирането на този инструмент създаде допълнителни съмнения в неговата обективност и реално желание за сътрудничество", изтъкна вицепрезидентът Йотова.


Според Йотова оценките за България са се превърнали в аргумент за проява на двоен стандарт. "Най-драстичният пример е членството ни в Шенген, където трябваше да бъдем приети още през 2011 г. Освен техническите критерии се включиха политически, на основата на заключенията на ЕК, въпреки че самата комисия нееднократно е подчертавала, че "механизмът не трябва да се обвързва с други области на правото на ЕС" като еврофондовете и Шенген", отбеляза Илияна Йотова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1285 Весело

  Ми да съгласен съм трябва европейски прокурори заедно с европол да разследват и пред европейски съд да ви осъдят до крак Гешка :D:DD:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  В България (преди в НРБ) – подобно на Русия(а по-рано в СССР) – прокуратурата представлява(ше) строго йерархична институция.
  В ръцете на главния държавен обвинител и тогава, и сега беше и е концентрирана огромна власт (лично или чрез определени от него прокурори, извършващи ревизии и контролиращи работата на всички прокурори).
  Затова на този пост по време на посткомунистическото Статукво, олицетворено от Тримата шишковци, властимащите кукловоди традиционно инсталират зависима, безропотна марионетка - удобен инструмент за разправа с хора, неудобни на "системата".
  Всъщност лъже-демократите управляващи рушат устоите на държавата и действат като смъртен враг на гражданското общество. Позиционират се като цинични отрицатели на европейските и общочовешки ценности.
  А конкретното момче - повратливо ратайче - което ще надува важно бузи, но ще слушка, припка и папка, не е от съществено значение. Подходящи кандидати бол. Името им е легион.
  И да не забравяме: всеки народ си заслужава прокурорите!

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  България ще продължи да се бори с корупцията, каза Гешев.

  Обичам вицовете, но този не ми е смешен.

 4. 4 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 894 Неутрално

  "Никой не се е справил в света с престъпността"....
  "Ще направим това, както сме работили до момента"...


  Ако ще е това което е до момента, значи нито един "обикновен" престъпник или политик от мафията няма да бъде осъден! Както до сега!

  Имало едно време ссср...
 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  Защо ДП липсва в делото КТБ?

  Тази ли липса е причината Гешев да стане главен прокурор?

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Байгън, бе. Омръзна ми да коментирам глупостта. Тя е безгранична, а търпението ми не. Не и насмагам.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално


  "Изпълнили сме всички ангажименти пред ЕК, продължаваме да изпълняваме ангажиментите към ДП."

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "Ще направим това, както сме работили до момента".
  Значи, нищо и половина. И даже не се свени да го каже.

 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Мониторингът за Цацаров и Гешев е като Коледа за всяко обикновено прасе...

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Единствените ангажименти, които сте изпълнили, са тези към почетния ! А чрез него и корупционния модел сараи - и към Кремъл ! Към Брюксел нищо не сте изпълнили !

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  “Ще направим това, както сме работили до момента...”

  Това по-скоро като заплаха звучи. 👿

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#2] от "Practic":

  “... властимащите кукловоди традиционно инсталират зависима, безропотна марионетка ...”

  И тъпа, ако ми позволите да добавя, уважаеми колега.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 662 Разстроено

  Дебелоок, на нищо не прилича това! Нищо хубаво не ни чака.

 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Весело

  Този не е прокурор ( особено главен !) , защото прилича на нечий защитник !

 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  "Гешев: Изпълнили сме всички ангажименти пред Брюксел, евродокладът не работи"

  Това е заглавието!

  "Бъдещият главен прокурор Иван Гешев подчерта, че България е изпълнила всички ангажименти, поети при влизането в Европейския съюз, но според него механизмът не работел добре."

  А това е текстът под същото заглавие.

  Според суперобективната медия "Дневник" :"евродоклад"= "механизъм". И това няма нищо общо с манипулации, лъжи, инсинуации, които са чужди на същата медия.

  Какво да кажа?
  "Дневник", сър!


 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  "Това по-скоро като заплаха звучи. 👿"

  По начало работата на всеки прокурор трябва да е заплаха- за тези, които настъпват закона. Аз, например, не го приемам като такава, ти го приемаш...
  Сигурно има защо и ти го знаеш. Или предполагаш, че ще има защо и също го знаеш.
  Ако е така, не се стресирай- като теб има доста, ще осигурят работа на Гешев за седем години.
  Но това по-малко ме интересува. По- важно е, дали и кога прокуратурата ще иззплюе имената на тези, които са държали чадъра над престъпността през тези 30 години.

 17. 17 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Истинска статия... като русата косица на Йотова.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":

  “Ако е така, не се стресирай-”

  Няма да спя от страх нощес.

  Към колко ще дойде камионетката, да съм готов с куфарчето? 👿

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  По- важно е, дали и кога прокуратурата ще иззплюе имената на тези, които са държали чадъра над престъпността през тези 30 години.
  —цитат от коментар 16 на Дон Кихот

  Съветвам те да се концентрираш върху вятърните мелници като по-реалистично.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Весело

  "Бъдещият главен прокурор Иван Гешев подчерта, че България е изпълнила всички ангажименти, поети при влизането в Европейския съюз, но според него механизмът не работел добре."

  Щом си избрахме Гешев явно нито Механизмът нито българите работим добре.

  подпис
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":

  “По- важно е, дали и кога прокуратурата ще иззплюе имената на тези, които са държали чадъра над престъпността през тези 30 години.”

  За последните 18 години мога веднага да ти кажа: един от ортаците на Младен Михалев
  -Маджо, преди това момче за всичко на Румен Николов-Пашата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  "Прокуратурата ще съдейства за изработването на механизъм, по който и от главния прокурор да може да бъде търсена отговорност. Това заяви на конференция в Европейския парламент избраният за нов главен обвинител Иван Гешев, цитиран от БНР, по повод препоръката, отправена към България от Европейската комисия за демокрация чрез право.
  "Българската държава е поела ангажимент и ще изпълни препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на механизъм за отговорност на главния прокурор в рамките на българската Конституция. Прокуратурата на Република България подкрепя напълно тази позиция и ще съдейства на експертно ниво за усилията на българската държава в тази посока", каза Гешев.

  От своя страна сегашният главен прокурор Сотир Цацаров посочи, че България е поела ангажимент за конкретни законодателни промени с цел да бъде въведен механизъм за независимо разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища. Контролът на главния прокурор е ябълката на раздора между прокурорската и съдийската гилдия, които са подкрепяни от НПО. "

  https://faktor.bg/bg/articles/ivan-geshev-shte-tarsim-mehanizam-za-otgovornost-na-glavniya-prokuror

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 23. 23 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  "Прокуратурата ще съдейства за изработването на механизъм, по който и от главния прокурор да може да бъде търсена отговорност. Това заяви на конференция в Европейския парламент избраният за нов главен обвинител Иван Гешев, цитиран от БНР, по повод препоръката, отправена към България от Европейската комисия за демокрация чрез право.
  "Българската държава е поела ангажимент и ще изпълни препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на механизъм за отговорност на главния прокурор в рамките на българската Конституция. Прокуратурата на Република България подкрепя напълно тази позиция и ще съдейства на експертно ниво за усилията на българската държава в тази посока", каза Гешев.

  От своя страна сегашният главен прокурор Сотир Цацаров посочи, че България е поела ангажимент за конкретни законодателни промени с цел да бъде въведен механизъм за независимо разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища. Контролът на главния прокурор е ябълката на раздора между прокурорската и съдийската гилдия, които са подкрепяни от НПО. "

  https://faktor.bg/bg/articles/ivan-geshev-shte-tarsim-mehanizam-za-otgovornost-na-glavniya-prokuror

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 24. 24 Профил на ptf39587191
  ptf39587191
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Гешев ще изненада много хора особено арогантни гербери които се смятат за недосегаеми. Само стойте и гледайте екшън.

 25. 25 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Милиционер!Тъп милиционер...

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#25] от "kqv22356908":

  “Милиционер!Тъп милиционер...”

  Прилагателното “тъп” пред “милиционер” е напълно излишно и представлява тавтология.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1648 Весело

  Френологично погледнато в нормалните общества подобни екземпляри имат много общуване с прокурори и главни прокурори.
  В Брюксел той определено се радва на засилен интерес ... като еталонен образец и нагледна представа за френологичните типажи.
  Нагледно доказателство за невярност на еволюционната теория.
  :)
  !

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  "...Ще направим това, както сме работили до момента", коментира Гешев...."
  Ще ходите до Луната с дизелов двигател и няма да вземете със себе си Пеевски?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Весело

  "... "12 години Механизъм за сътрудничество и проверка в България: Равносметка"...."
  Лесно е: 12 години ... тепегьозлък :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":

  " По начало работата на всеки прокурор трябва да е заплаха......"

  То нашата прокуратура само това си и остана - една гола заплаха и нищо повече ! Резултати: ръст на организираната престъпност, пълна власт на сараите върху всички сфери на обществото ни, липса на един осъден от високите етажи на властта и издържал обвинителен акт до край на всички съдебни инстанции....
  " По заповед на падишаха...." !

 31. 31 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":

  Дали и кога? Отговорът е прост като бъдещия гл. прокурор - надали и никога!

  Eddie lives... somewhere in time!
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":

  "... По- важно е, дали и кога прокуратурата ще иззплюе имената на тези, които са държали чадъра над престъпността през тези 30 години..."!

  Искаш да ни кажеш, че Цацаров е знаел кой държи чадър над престъпността и си трае?! Чуваш ли се? Ще те накажат в ОФ клуба на ГЕРБ, да знаеш...! :)))

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Или, като утеха за други :)

 34. 34 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  "Прилагателното “тъп” пред “милиционер” е напълно излишно и представлява тавтология."

  Викаш, същото като "ялов" и "умнокрасавец".

 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#32] от "Petleshev":

  "Искаш да ни кажеш, че Цацаров е знаел кой държи чадър над престъпността и си трае?! Чуваш ли се? Ще те накажат в ОФ клуба на ГЕРБ, да знаеш...! :)))"

  Искам да кажа, че лично според мен Цацаров не само ЗНАЕ, но и може да го ДОКАЖЕ. А задръжката е, защото доказателствата са закъснели по отношение на знанието. Без тях нямаше да има такава категорична позиция относно чадъра.
  Също лично според мен, зачестилите пътувания на Цацаров и Гешев до САЩ (а и пътуването до Русия, колкото и да е странно) имат нещо общо с тези доказателства.
  И още- в България има хора, които вече треперят именно заради тези пътувания.
  Но това са размишления на един смотан, заблуден враг на умнокрасивия популизъм и не си струва да им се обръща внимание- нещастникът се бори с вятърни мелници!
  Поживем, увидим...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK