Двама са уволнени и двама са наказани заради изтичане на лични данни на съдия

Мирослава Тодорова

© Надежда Чипева, Капитал

Мирослава ТодороваДвама служители на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са уволнени, а други двама са наказани със "забележка" след като институцията публикува личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ. Останалите служители в ИВСС са преминали обучение за защита на личните данни, съобщи сайтът за новини на правна тематика news.lex.bg


.Изданието е получило отговор от инспектората след запитване по Закона за достъп до обществена информация.


Единният граждански номер, адресът, номерът на личната карта и номерът на телефона на съдия Тодорова, както и данни за съпруга й и детето й бяха публикувани през юли заедно с данните от имуществената й декларация във файл с име "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII".
Главният инспектор Точкова не се яви пред съдебния съвет на изслушването по темата, отказвайки да прекрати отпуска си и първоначално случаят беше определен като случайно събитие и изключение.


От отговора до news.lex.bg сега се разбира, че вътрешната проверка в ИВСС вече е извършена. Освен наказанията за четиримата са предприети са и други мерки - служителите са преминали допълнително обучение на тема "Функции по защита на личните данни на Инспектората към ВСС". Определен е още един експерт с юридическо образование, който да изпълнява функциите на длъжностно лице по защита на личните данни. Утвърдени са вътрешни правила за заличаване на личните данни в декларациите и публикуването им в регистъра на сайта на ИВСС. Освен това е направен и анализ на риска при обработването на лични данни в дейността на инспектората.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK