Цацаров: Антикорупционната комисия няма нужда от нови правомощия, а от служители (хронология)

Главният прокурор Сотир Цацаров представи пред депутатите концепцията си за развитие на антикорупционната комисия, ако бъде избран да я оглави.

© Надежда Чипева, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров представи пред депутатите концепцията си за развитие на антикорупционната комисия, ако бъде избран да я оглави.Главният прокурор Сотир Цацаров представи концепцията си в парламентарната комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. На изслушването Цацаров обобщи плановете си за развитие на антикорупционната комисия КПКОНПИ, ако бъде избран да я оглави.


Симеон Найденов е кандидатът, предложен от парламентарната група на "Воля". В концепцията си Найденов декларира, че ще работи за среда без корупция и ще заложи като основен приоритет превенцията. Антикорупционната комисия е без титулярен председател от 31 юли 2019 г, след като Пламен Георгиев подаде оставка след продължителен отпуск и скандала с имота му.


"Дневник" проследи на живо изслушването на кандидатите.

10:49 "Всичко, което имах да кажа - казах вътре в отговор на въпросите.От уважение към процедурата се изисква да не се правят каквито и да е изявления, защото съм кандидат", заяви Цацаров и отхвърли всякакви журналистически въпроси на излизане от сградата на парламента.


10:35 Цацаров отговори на въпрос за медийната политика на антикорупционната комисия и как ще подхожда по отношение на публикации в медии като "Свободна Европа", Mediapool и други, които е дал да се разбере, че не харесва. Той заяви, че има два вида отношение към медиите и обясни, че като читател харесва някои медии и никой не може да му каже дали да чете други или не. Като председател на комисията обаче би прилагал равен подход и отношение към всички, увери Цацаров.


10:28 "Без да се солидаризирам с никакви фрази за неразчистени съмнение. Проверка бе образувана, тя бе възложена на НАП. Националната агенция за приходите не откри каквито и да е нарушения", отговори лаконично Цацаров на въпрос за проверката срещу бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. "Ако аз бъда избран, няма да допусна да има никакво разминаване между декларация и имотно състояние", заяви Симеон Найденов.


10:20 "Един мандат няма да стигне за борба с корупцията", заяви Найденов. "Никой от нас не е застанал тук с несериозни и временни мотиви. Но всичко е в ръцете на Господ", добави Цацаров.


10:10 "Аз наистина казах, че комисията трябва да бъде събудена, но не защото тя е институция, която изначално е неефективна, а защото от един момент остана без ръководство и изпадна в административно изолиране и трябва да бъде изведена от това състояние. Не знам дали ще успея, но ще направя максимума. При потенциала, който комисията има и предлаганите мерки, както и при ситуацията, в която се намираме, съществуват възможности тази комисия да започне да работи нормално", заяви Цацаров.


Той посочи, че доверието към комисията не е високо, а причините са комплексни.


"Част от тях се коренят в нейната собствена дейност, част от тях – в интереси на хора, които искат тя да не работи, да не се посегне на дейността и имуществото им. По съвпадение това са същите кръгове, които са и източник на атаките към институцията, която все още ръководя", заяви Цацаров.


Помолен да бъде по-конкретен и да отговори на въпроса кого има предвид, Цацаров заяви: "Всеки, чието имущество е конфискувано. Всеки, който е обвинен, в резултат на това има запори за милиони левове, няма да бъде позитивно настроен към комисията. Не мисля, че това може да бъде отречено", заяви главният прокурор.


10:11 През 2018 г. е наложено обезпечение за близо 166 млн. лв. Отнето е имущество за над 13 млн. лв., каза Цацаров в отговор на въпрос на гражданско сдружение Инициатива "Правосъдие за всеки" за това какво показва анализът между съотношението на ресурсите, които КПКОНПИ поглъща и и дейността, която извършва. Според главния прокурор неправилен е подходът да се мери един държавен орган какво "поглъща" и какво "дава". "Това не е търговска компания. Въпросът е некоректен", заяви Цацаров.


10:06 Според Найденов действащият наказателен закон е достатъчно добър и няма нужда от промени. "Достатъчно ефективни са наказанията, за да възпират деянието подкуп. Предвидена е и конфискация на имуществото. Това е един респектиращ закон, който предвижда много сериозни наказания. Към настоящия момент няма нужда от промени", смята номинираният от "Воля" кандидат.


Симеон Найденов

© Надежда Чипева, Капитал

Симеон Найденов


9:53 Слави Нецов от "Воля" попита, ако бъдат избрани дали биха и по какъв начин биха се разграничили от политическите партии, които са ги номинирали. Сред въпросите бе и дали смятат за нужно да се въведе антикорупционно образование в училищата. Според Найденов децата в предучилищна възраст изобщо не трябва да чуват думата "корупция" и добави, че за него не е трудно "да се абстрахира" от политиката.


"С удоволствие бих се отърсил от тази тежест да членувам или да съм част от партия. Ако човек е зависим, може да се внася съмнение в работата си и в правилната борба с корупцията", заяви Найденов.


"Аз не съм привърженик на антикорупционно обучение от ранна детска възраст. Тя е свързана с необходимостта да се научат да четат и пишат, да уважават родителите си и да се научат на добро и зло. Не мисля, че трябва да търсим профилирано обучение", заяви Цацаров от своя страна.


"Навремето имаше една дисциплина "морал и право" и в 10-11 клас се учеше - дори това е достатъчно да има законосъобразно поведение", припомни главният прокурор и призова: "Нека не бъдем по-големи католици от папата".


9:44 Приключи изслушването на концепциите на двамата кандидати. Депутатите задават въпроси към Цацаров и Найденов. "Антикорупционната комисия не трябва да се пипа с кадифена ръкавица", смята Найденов. Според Цацаров трябва да се промени и парламентарният контрол - такъв контрол трябва да има и от страна на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, така и от страна на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.


9:42 Различни организации и сдружения са подкрепили номинацията на Цацаров. Сред тях са УНСС, Югозападен университет "Неофит Рилски". Асоциацията на прокурорите в България, Университета по библиотекознание и информационни технологии и други.


9:35 Главният прокурор заяви, че приоритет в работата му ще бъде противодействието на корупцията. По думите му, трябва да бъде увеличен броят на служителите. "Не предвиждам увеличение на щата - незаетите щатни бройки могат да бъдат преобразувани", каза Цацаров. Той предвижда всяка седмица да прави ревизия на текущите и започнали проверки. По думите му антикорупционната комисия няма нужда от други допълнителни правомощия.


9:20 Цацаров благодари на вносителите за номинацията. Той обясни пред депутатите в комисията, че възнамерява да запази добрите основи, но и да надгради и посочи основните идеи, които са заложени в концепцията му.


9:05 "Ако бъда избран за председател на КПКОНПИ ще ръководя безпристрастно, обективно, правилно и безкомпромисно борбата срещу корупцията", заяви пред депутатите кандидатът за председател на КПКОНПИ Симеон Найденов. "За мен е от важно значение осигуряването на държавна политика в областта на превенцията на корупцията. Това е важно и изискуемо условие за правилната работа на тази комисия. Това предполага и по-голяма отчетност в дейността на комисията пред обществото", каза още Найденов.


Какво пише в концепцията на Сотир Цацаров - тук
Как беше номиниран главния прокурор за председател на антикорупционната комисия - тук
Защо 5 граждански организации отказаха да задават въпроси на кандидатите - тук
Въпросите на Инициатива "Правосъдие за всеки" към Сотир Цацаров - тук

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Точка първа от концепцията:
  Да бъда верен на Бойко Борисов и партия ГЕРБ!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Слаба пиеса, слаби актьори. Зрителите вече са наказани преди края

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Ще върши работа Цацаров. Удобен е....

 4. 4 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Ще върши работа Цацаров. Удобен е....
  —цитат от коментар 3 на Велков


  Да, ще върши . Да защитава и прикрива далаверите на ГЕРБ.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 5. 5 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Тя концепцията е ясна, хора от властта и около нея няма да се пипат, както и в мандата му на главен прокурор. Само в случаи, когато човек с пари (изкарани по честен или нечестен начин), не се отчита на партийната каса, тогава ще съсипваме от проверки.

 6. 6 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Вместо да бъдат подведени под съдебна отговорност за смачканото разследване на грабежът КТБ, "капацитетите" цацаров и гешев ще бъдат издигнати на нови, по-високи и отговорни позиции!
  Благодарение на върхушка от герб...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Ще върши работа Цацаров. Удобен е....
  —цитат от коментар 3 на Велков


  Удобен беше и на Манолова и Пеевски.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  [quote#7:"Корки"][/quote]

  А най-вече на Бойко.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4076 Любопитно

  Концепция добре , а списъците кога ?!

 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  [quote#7:"Корки"][/quote]

  Ами всички са доволни...сещаш ли се защо?

 11. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Точка първа от концепцията:Да бъда верен на Бойко Борисов и партия ГЕРБ!
  —цитат от коментар 1 на Тиква загубена  Пука му на Цацата за Боко и ГЕРБ, той има един началник и това е онзи от сарайте, който се РАЗПОРЕЖДА в България, а неговата воля се предава на Боко посредством еди дебел и грозен .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 12. 12 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Хрантати ще назначава още хрантути.

 13. 13 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Важното е, че Цацата ще спазва партийната дисциплина. Па ако слушка, може и посланик да го прати баце някъде.На по екзотично място.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  И още..... и още..... и още...... А стига с тая "прокурорско-ченгеджийска" паплач занимавайте хората.... "Специализирани" вика.......18 заплати по закон, щот "много заети" били......... сега гледам и тва http://m.legalworld.bg/83583.premiia-ot-po-edna-zaplata-plius-rang-shte-poluchat-vsichki-magistrati-i-slujiteli-za-praznicite.html ...............бонуса им само е повече от годишната пенсия на средния пенсионер ........ Бюджетна пара........да и кърлежите.....Не 19 заплати, годишно (както е сега)..... 30 заплати годишно да им дават, все такива "михлюзи" ще са.... "каскети с пагони" по душа......

 15. 16 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Невероятната наглост на кръга Борисов - Пеевски - Доган продължава. Но, ние им позволяваме. Ние сме си виновни.

 16. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Слаба пиеса, слаби актьори. Зрителите вече са наказани преди края
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Особено единият , макар , че отличното ВЛАДЕЕНЕ НА РУСКИ ЕЗИК е голямо предимство за него точно в настоящия момент .......

 17. 18 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1738 Весело

  Хрантати ще назначава още хрантути.
  —цитат от коментар 12 на parcaleste


  Може и да си прав. Ама в дир'а го цитират да казва нещо друго:

  "...За мен е смущаващо да го нарека така - нормативното закрепване на броя на администрацията. Общата численост на администрация по правилник е 482. Тази администрация е прекалено голяма. ...".

  И още нещо за "механизми за проверка на почтенноста на служителите в тази комисия", каквото и да означава това.

  Реторичният въпрос е с 482 служителя колко корумпета от по високите етажи са в пандиза? Някой да ми припомни за опандизен министър , висш държавен/общински служител, депутат (Кузов не го броя, той лежа като педофил, не като корумпе).

  Наистина ли е прав боко като каза че в България няма корупция?!?
  До коментар [#12] от "parcaleste":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3962 Весело

  Колко банално!

  М'чи да, то к'ъф Началник си, ако си нямаш служители!

  И колкото по-гоуем Началник си - толкова повече служители ти требат.
  А после ... както постулира Паркинсън и както Животът го е доказал - след три години служителите се удвояват, вършейки вече два пъти по-малко работа.

  Квадратурата на кръга, Перпетуум мобилето на синекурността, Светият Граал на номеклатурността!

 19. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  [quote#11:"niksan1"][/quote]

  Не се научи на спазваш правописа - САРАИ в множествено число е сараИте , а не сараЙте !

 20. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Още хора искал ...... ами нормалните съдилища да вземем да ги закрием а? ........ да останат само "специализираните" и КПКОНПИ( с 18-20-те заплати) ..... Аман от квазиполиция и квазипрокуратура ...... Дончева е най права...!!!!  https://www.mediapool.bg/tatyana-doncheva-konpi-i-spetsializiraniyat-sad-tryabva-da-badat-zakriti-news273289.html

 21. 22 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Симеон Найденов е кандидатът, предложен от парламентарната група на "Воля". В концепцията си Найденов декларира, че ще работи за среда без корупция и ще залага на превенцията.

  Или иначе казано дрънкал е общи приказки от сорта - Дайте да дадем.

 22. 23 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 624 Весело

  Цацаров с две думи - Всичко ще си остане по същия тертип - нашите се пазят, чуждите се атакуват, дори и без повод! За чуждите все ще се окаже, че домашните чехли са си ги купили с пари, на които не могат да докажат произхода и ще им ги вземем :):):):)

 23. 24 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 611 Неутрално
 24. 25 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  И като се опре до контретни резултати на прокуратура и комисии почва едно кършене на ръце, заучени фрази и въртене на очи. Бг реалити. Без бой нищо няма да стане мили хорица.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Ииии, навит съм за служител! Кажете му да ма потърси.

 26. 27 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  цацата оправи казуса бисероф, ще удари по едно пералня и на другите нуждаещи се.

 27. 28 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#7:"Корки"][/quote]

  Абе дялан камък.😁

 28. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Някой да ми обясни що за образувание е тази комисия? Който е крал, отива на съд, който произнася присъда и толкоз! Що за конструкт е тази комисия и чии правомошия изземва? Съд ли е, наказателен отряд ли е, що ли?

  Мърфи е оптимист!
 29. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Който е крал, отива на съд
  —цитат от коментар 29 на султана глаушева


  Съдът е арбитър между 2 спорещи страни, държавата се представлява от прокурор и когато на прокурора не му пука. създават КОНПИ и т.н.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 30. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#30] от "Корки":
  Когато “на прокурора не му пука”, се слага друг, комуто пука. Не можеш да създаваш паралелни структури, защото на инстанциите, дето това им е работата, “не им пука”! Това е абсурд!

  Мърфи е оптимист!
 31. 32 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Различни организации и сдружения са подкрепили номинацията на Цацаров. Сред тях са УНСС, Югозападен университет "Неофит Рилски". Асоциацията на прокурорите в България, Университета по библиотекознание и информационни технологии и други.
  ‐----------------------
  Тоест всички структури на ДС, начело с ДПС и ГЕРБ-милиционери смело издигат нависоко затъналия до гуша във фекалии Цацаров!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 32. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Когато “на прокурора не му пука”, се слага друг, комуто пука.
  —цитат от коментар 31 на султана глаушева


  Кой и как "слага друг", след като е бетониран от ДПС и БСП и е по-лесно министър да си подаде оставката, отколкото да се промени статута на дискредитиран гл. прокурор?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 34 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 436 Весело

  ПИТАЙТЕ ЦАЦАРОВ !
  Къде събира 200 000 евра, които Цветан Василев и след това Пеевски му носят всеки месец?

  а/ в надареният му апартамент в Пловдив.
  б/ в симулативно "купената" вила на половин цена?
  в/ в офшорна сметка.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 34. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#33] от "Корки":
  И понеже това не функционира, създаваш паралелна структура, така ли! Извинявай, но това е тюрлю гювеч!

  Мърфи е оптимист!
 35. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Извинявай, но това е тюрлю гювеч!
  —цитат от коментар 35 на султана глаушева


  Тюрлю гювеч но вкаран от БСП в конституцията и надлежно опазван от промени (2/3 от гласовете за промяна). Много се кефят като гледат безсилието на протестите срещу Гешев.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Нови служители или още служители. Все тая.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK