"Репортери без граници": При новия главен прокурор тормозът над медиите в България може да се усили

"Репортери без граници": При новия главен прокурор тормозът над медиите в България може да се усили

© Правителствена информационна пресслужбаТормозът над медиите в България, който се осъществява чрез законови механизми, е една от основните причини за ситуацията в страната, която е на 111-о място по свобода на медиите. Това се разбра от думите на генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар при изявление пред български медии пред Министерския съвет, което бе след двучасова среща и "честен разговор" с премиера Бойко Борисов.


Другите причини за влошената медийна среда според "Репортери без граници" са липсата на редакционна независимост, липсата на прозрачност на собствеността на медиите, както и конфликтите на интереси.


Според Кристоф Делоар министър-председателят е обещал да спази препоръките на "Репортери без граници" за подобряване на медийната среда, сред които са и законови промени. На въпрос дали смята, че Бойко Борисов ще го направи, той отвърна: "Не можем да предскажем бъдещето. Знаем, че сме много ясни в оценките си." След което каза, че на срещата е обсъден и изборът на новия главен прокурор, който има ясни изявления, и това по думите на Делоар е "много тревожно, що се отнася усилване на тормоза над медиите, извършван чрез законови механизми".
По думите на Кристоф Делоар министър-председателят е отрекъл да има такъв тормоз над медиите.


Сред препоръките на "Репортери без граници" е премиерът Бойко Борисов да изиграе "историческа роля" и да покаже "реална воля за подобряване на медийната ситуация" в страната, в т.ч. и чрез ново законодателство за работеща забрана на конфликта на интереси, за по-добра редакционна независимост, за да се създаде по-добра среда за свобода, независимост и плурализъм.


"Ние искаме ангажименти и структурни промени и смятаме, че трябва да има пътна карта, която да води до подобряването на ситуацията в страната, отвъд обещанията, които вече са направени, свързани с разпространението на печата ("Български пощи" да поемат разпространението на печатните издания - бел. авт.)", обяви още Кристоф Делоар. След това отново обяви, че в страната има климат на гражданска война между медиите, но всички трябва да бъдат третирани по един и същи начин.


На срещата с премиера по думите на представителите на "Репортери без граници" са обсъдени редакционната независимост на обществените медии в България, която трябва да се подобри, както и случая с журналиста от БНР Силвия Великова, която бе свалена за кратко от ефир, а подозренията са, че причина за това са критиките й към бъдещия главен прокурор Иван Гешев.


Премиерът Бойко Борисов не даде изявление за срещата, а от правителствената информационна служба разпространиха прессъобщение, в което се посочва, че Борисов е акцентирал върху значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението.


"Премиерът отбеляза стремежа на кабинета да реагира своевременно, когато до него достигне сигнал от полето на действие на правителството. Борисов добави също, че негово разбиране е, че свободата на словото трябва да се отстоява като фундаментално конституционно право, включително чрез уважение към журналистическата професия и ненамеса в работата на медиите", съобщават от Министерския съвет.


Срещата между премиера и "Репортери без граници" бе след тригодишни опити на организацията да се свърже с Борисов и месец след като Кристоф Делоар се срещна с президента Румен Радев. На срещата в Министерския съвет бе и Полин Аде-Мевел, ръководител балканско звено на организацията.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 504 Весело

  Прочитам само заглавието!.....Съдейки по него ,съм сигурна,че тази статия ще събере много коментари (даже знам и какви ще са те! :))))

  Дневник-токсичният сайт
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7899 Неутрално

  Ако от "Репортери без граници" вярват, че Борисов ще работи за свобода на медиите , направо не са познали. Борисов прави, каквото му се нареди, а засега нарежданията са такива.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Ако от "Репортери без граници" вярват, че Борисов ще работи за свобода на медиите , направо не са познали. Борисов прави, каквото му се нареди, а засега нарежданията са такива.
  —цитат от коментар 2 на Роси  До коментар [#2] от "Роси":

  Никой не нарежда на Борисов,той в сговор по собствено желание с "оня" в Кремъл...

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Според мен пък изобщо не е работа на Борисов да работи за свободата на медиите. Медиите са четвъртата власт и не бива да зависят от изпълнителната, начело на която Борисов.

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Те да си опичат акъла, че да не станат членове на "Репортери без паспорти"

 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1299 Любопитно

  "........страната, която е на 111-о място по свобода на медиите."

  Ако взривим някоя журналистка ще ни класират ли поне непосредствено след Малта?
  Щото тя е на 77 място в тая велика класация........

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  Коя медия е тормозена в България, че не се сещам?

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Тая измислена класация, този Делоар може да си я.....

  Пред нас в класацията, са държави, в които убиват журналисти!

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  "При новия главен прокурор тормозът над медиите в България може да се усили"
  ==========
  Засега се наблюдава точно обратното. Медиите тормозят прокурора.

  Еретик
 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1483 Любопитно

  Ако от "Репортери без граници" вярват, че Борисов ще работи за свобода на медиите , направо не са познали. Борисов прави, каквото му се нареди, а засега нарежданията са такива.
  —цитат от коментар 2 на Роси

  Ами че той Борисов е главния проводник на Гешев. Нима остана и една капка съмнение в пълното съдействие на управляващата партия при избора на безалтернативния милиционер от Сараите... пардон - Симеоново?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1483 Любопитно

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  Тормозят - как точто? Като му задават логични въпроси, които си задава и обществото?
  Главният прокурор според теб не трябва да отговаря на запитвания от медиите може би?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Това са абсолютни глупости! У нас зависимостта на медиите е само и единствено от собствениците на медии.

 13. 13 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Наистина не разбирам защо се отделя толкова голямо внимание на явно необктивна класация на НПО, което е очивидно зависимо. Чак и министър-председателят да се среща с тях. От какъв зор?

  Разбира се, че има проблеми с независимостта на медиите както и с фалшивите новини и помии, които се пускат, едва ли разумен човек би го оспорил. Но да сме след държави като Малта и Словакия по свобода на словото, където политици и олиарси убиват журналисти е безумна тъпотия.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3824 Весело

  До коментар [#12] от "gr52":

  "Това са абсолютни глупости! У нас зависимостта на медиите е само и единствено от собствениците на медии."

  Които пък зависят от корупционния капитал и от кредити, които не са върнати от хора с инициали ДП, например, на разни мустакати бизнесмени. Пак например ! А, как се затварял кръга изненадващо....Чак не е за вярване, нали ?

 15. 15 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "При новия главен прокурор тормозът над медиите в България може да се усили"

  А що се отнася до набеждаването в бъдещи престъпления - е, това вече е върхът на идиотизма и наглостта! А за да го направиш - колко му е? Например:

  При следващия си провал на избори Христо Иванов може да убие човек.
  При препоръка на правителството към медиите да използват по-често порнографски сайтове, може да се появят нови клипове за Радан Кънев.
  При рязка промяна в международните отношения Бойко Борисов може да покани войски на РФ в България.
  При условие, че БСП победи на следващите парламентарни избори, имаголяма вероятност хомосексуализмът да стане задължителен.
  и така до края на света...

 16. 16 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Никакъв кръг не се затваря. Пак за собственост става дума. Икономистите могат да го обяснят на съответния език, но дилетантски казано, реалната собственост може да бъде много опосредствана, прикрита по една камара начини.

  Собствеността, която Прасето - ДП, както му викаш има, генерира влияние. Използва го в полза на БСП и ДПС - правителството на Орешарски, те се издъниха; сега си пласира влиянието в полза на ГЕРБ, и те го оставят на мира, понеже това им е изгодно.

  Така се е правела търговията между враждебни племена в зората на човешката цивилизация: едното племе оставя кожите от дивеча на определено място и се изтегля, другото ги прибира и вместо тях полага на земята солта, която е добило от морето... Контакт няма, договорки - също...

  Казано по-простичко, ДП продава продукта на медиите си, ГЕРБ го купува. Без да влизат в контакт. Щом като може газ от руснаците, що да н може и влияние от ДП?

  Утре, когато ДБ вземе властта и Христо Иванов стане МП, без да го пита и без да са говорили, ДП ще прави същото... И знаеш ли какво ще стане? На ХИ ще му хареса, и ще укроти тези съратници, които вече въртят главата на първия от ТШ....
  …………………………..

  Извинявай за съкращенията, ама малко ме разсмя начинът, по който ги ползваш, та реших да опитам и аз.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3824 Весело

  До коментар [#16] от "gr52":

  "Никакъв кръг не се затваря. Пак за собственост става дума. Икономистите могат да го обяснят на съответния език, но дилетантски казано, реалната собственост може да бъде много опосредствана, прикрита по една камара начини.

  Собствеността, която Прасето - ДП, както му викаш има, генерира влияние. Използва го в полза на БСП и ДПС - правителството на Орешарски, те се издъниха; сега си пласира влиянието в полза на ГЕРБ, и те го оставят на мира, понеже това им е изгодно.

  Така се е правела търговията между враждебни племена в зората на човешката цивилизация: едното племе оставя кожите от дивеча на определено място и се изтегля, другото ги прибира и вместо тях полага на земята солта, която е добило от морето... Контакт няма, договорки - също...

  Казано по-простичко, ДП продава продукта на медиите си, ГЕРБ го купува. Без да влизат в контакт. Щом като може газ от руснаците, що да н може и влияние от ДП?

  Утре, когато ДБ вземе властта и Христо Иванов стане МП, без да го пита и без да са говорили, ДП ще прави същото... И знаеш ли какво ще стане? На ХИ ще му хареса, и ще укроти тези съратници, които вече въртят главата на първия от ТШ....
  …………………………..

  Извинявай за съкращенията, ама малко ме разсмя начинът, по който ги ползваш, та реших да опитам и аз."

  Именно, вече почваш да разбираш как се затваря кръгът ! Всъщност замени враждебните племена с различните стадии на един и същи процес и получаваш мафията като определение. Да, и при нея има враждуващи кланове, но най - накрая кръстникът свиква помирително събиране, нарежда работите, всички му целуват ръка и престъпленията продължават ! КОЙ ще вземе властта утре не знам. Престъпният капитал така формира своята структура на съществуване, че гледа да е максимално независим от подобни катаклизми. И наистина успява - вече близо 30 години....

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3824 Весело

  ПС: Съкръщенията ДП и ДП1 не са от мен. Фигурират в едни доказателства по едно дело. Представляват най - голямата мистерия в държавата и никой не се е наел да ги дешифрира досега ! Аз предполагам, че ДП е нещо като Депо или Гепо, а вероятно и Гепи. Но не съм сигурен.....

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#16] от "gr52":

  Всичко си подредил ,само не видях в твоята схема къде са ДС и УБИТ ? Къде са невърнатите и неразследвани от Гешевт кредити От КТБ ?

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  ... и седмица след срещата с Тръмп ...
  Борисов е щедър на обещания, но в един момент тези, на които е обещано започват да си търсят обещаното :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  Поглеждаш форумите на медиите и виждаш, че под правилните медии почти няма коментари. Ако има някой и друг, те са на нивото на медията. Да пита човек ректуцефалите, що щат в омразните грантаджийски форуми. Що не си дращят в ПИК, Блиц и прочее лайномети?

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 22. 22 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Малта, в която убиха видна журналистка, е на 70 и някое място; Словакия, в която екзекутираха журналист и приятелката му - около 40, там някъде е и Унгария. Как да вярва човек на безпристрастността на това подреждане?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 23. 23 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  "При новия главен прокурор тормозът над медиите в България може да се усили"========== Засега се наблюдава точно обратното. Медиите тормозят прокурора.
  —цитат от коментар 9 на Костадин Иванов


  Това е работата на медиите - да "тормозят" властимащите и по този начин да изпълняват своя дълг като допринасят за обществения контрол над отделните власти.

  Постоянното медийно фелацио към хората с властови позиции не зашитава обществения интерес, а напротив, вреди на нормалното функциониране на демократичното общество.

  Вреди и намесата на хората с властови ресурси в работата на медиите. Тези хора трябва да бъдат готови да бъдат "тормозени" от медиите, щом са решили да участват във властовите структури, а не да им пречат да изпълнят техния обществен дълг.

 24. 24 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Докато има центрано-разпределящисе субсидии за медиите, и докато имаме закон за публичната информация, няма как медиите да не бъдат зависими. Трябва да има политици подкрепени от хората които да искат да се махнат тези закони, иначе няма как да стане.

 25. 25 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  "Другите причини за влошената медийна среда според "Репортери без граници" са липсата на редакционна независимост, липсата на прозрачност на собствеността на медиите, както и конфликтите на интереси."
  А за решаване на тези проблеми от кого ще искате съдействие.
  Щот, как се дава свобода на словото , като не знаеш кой стои зад нея?

 26. 26 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1479 Любопитно

  Малта, в която убиха видна журналистка, е на 70 и някое място; Словакия, в която екзекутираха журналист и приятелката му - около 40, там някъде е и Унгария. Как да вярва човек на безпристрастността на това подреждане?
  —цитат от коментар 22 на nv


  W България кой висш политик са разследвали, за да има убийства ???

  Някой влязъл в затвора или поне някакъв акт на действие против корупцията ???

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ако взривим някоя журналистка ще ни класират ли поне непосредствено след Малта?Щото тя е на 77 място в тая велика класация........
  —цитат от коментар 6 на pag


  бе с Мастагаркова ще се класирате максимум в некоя агрокласация... ма нищо против да я взривите де

 28. 28 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Медийния тормоз е по-гаден от прокурорския.

  Аз всъщност за медия тормозена от ппокурор не се сещам. Виж обратното се случва.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 29. 29 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Може ли да ме светнете как ТОРМОЗ се "осъществява чрез законови механизми" ??? Начи нашите закони са тормозни, и да бегат у лево? Това не е ли НАМЕСА? От страна на РЕПОРТЕРИ БЕЗ (ДОСТАТЪЧНИ) ДОХОДИ?

  roo
 30. 30 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Поглеждаш форумите на медиите и виждаш, че под правилните медии почти няма коментари. Ако има някой и друг, те са на нивото на медията. Да пита човек ректуцефалите, що щат в омразните грантаджийски форуми. Що не си дращят в ПИК, Блиц и прочее лайномети?
  —цитат от коментар 21 на Николай Колев


  Не статиите в Дневник привличат коментиращи. Ако не си забелязал тук някой рядко чете друго освен заглавията.

  Азе четем Пик, и после идем тука да коментирам. И никой не мое да ме запре. Ако умнокресливите се преместите в Жената днес, и там че дойдем да ви пречим.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 31. 31 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Репортери без Граници искали прозрачност на собствеността на медиите.

  А Пеевски даже внесе законопроект за това. Не знам какво стана, приеха ли го?

  Спомням си че кръга Капитал беше против.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1299 Весело

  [quote#26:"nessarox"][/quote]

  Айде сега, колко журналистически рев се изрева тука за апартаменти, барбекюта, къщи в БарЦелона и какви ли още не кокошкарски изпълнения за по 50-100-200 хил. лева.

  А пък Трайчо още търси документи ка са му кацнали в сметката необясними два милиона, но това е "репресия", нали е наше момче.

  А пък за запорирани едни 200 милиона на един другар, други 141 милиона на друг другар - нито гък.
  Вероятно щото като част от журналистическата етика е залегнало правилото "в къщата на обесения не се говори за въже", а........

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#16] от "gr52":Всичко си подредил ,само не видях в твоята схема къде са ДС и УБИТ ? Къде са невърнатите и неразследвани от Гешевт кредити От КТБ ?
  —цитат от коментар 19 на hodounski


  +++++++++++++++
  Ми не съм подредил всичко... По принцип не съм нито по конспиративните теории, нито по гениалните цялостни решения. И схемата е илюстративна, и както пишат по рекламите, снимката може да не отговаря на наличния в момента продукт.

  Просто исках да кажа на колегата, че излишното усложняване на схемата не е необходимо, и че в крайна сметка наистина всичко опира до собственост. За повече не ми стига куража... Не съм икономист. Казвам едно дилетантско мнение.А как е придобита тази собственост и доколко сложно е структурирана - е това трябва да го обяснят колегите икономисти.

  Едни, с кредити, с чужди пари, с крадени пари и т. н., и т. н. купуват завод, защото знаят, че ще му продават продукцията и ще печелят. Други - търговска верига, за да печелят от посредничеството между производителя и купувача. Пеевски, ако не ни пращат за зелен хайвер, но, да кажем, примерно Пеевски, купува медии, те произвеждат влияние, и той търгува с него. И ако успее да стане монополист на пазара, искат или не искат, ще търгуват с него, както ние с Газпром...

  И всичко това беше отклонение. За да препратя пак към основната си теза, че зависимостта на работещите в медиите е зависимост само и единствено от собствениците на тези медии. Не от цензура, репресивен "антимедиен" апарат и прочие. При нас дори няма развити органи на властта за това. А ако някой от тези собственици е имал глупостта да изпадне в зависимост от някой, който е във властта, това е отделен въпрос...

  Но наистина мисля, че става дума за взаимоизгодна търговия с влияния. Или за обмен на влияния, ако ти е удобно. И тук препоръките да се борим с цензурата, говорят само и единствено за това, че този, който ги отправя, е некомпетентен до крайност.

 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#17] от "samoedin":

  Ако правилно съм те разбрал, ти предлагаш да вдигнем втора социалистическа революция, за да освободим страдащият от болките на съвестта журналистически пролетариат, за да настане най-после свободата на словото.

 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7257 Неутрално

  "министър-председателят е обещал да спази препоръките на "Репортери без граници" за подобряване на медийната среда, сред които са и законови промени"

  Премиерът много лесно дава обещания, но изпълнението трудно се забелязва

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "Тормозът над медиите в България, който се осъществява чрез законови механизми, е една от основните причини за ситуацията в страната" - ето, за тази фраза имах предвид, че е завършен идиотизъм.

  Няма тормоз над медиите чрез законови механизми, има страх на журналистите, че няма да си получат заплатките, ако автоцензурата им не сработи правилно. И за да им се не мъчи съвестта, си внушават, че автоцензурата им се нарича "убеждения".

  Или някой му е представил малко тенденциозно нещата на господина генералния секретар, или си повтаря дежурните щампи де трябва и де не трябва... Горе-долу като някой, който вместо в мъжкото, е влязъл в женското отделение на минералните бани да рекламира лекарство за увеличаване размера на пениса... И не разбира, защо към главата му хвърчат тасове...

 37. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "министър-председателят е обещал да спази препоръките на "Репортери без граници" за подобряване на медийната среда, сред които са и законови промени"Премиерът много лесно дава обещания, но изпълнението трудно се забелязва
  —цитат от коментар 35 на neut


  Напротив. Тук и изпълнението е лесно. Каквито и законови промени да направи правителството, ще спре ли журналистът да си чака заплатката от собственика? Така че - колко му е? Каквито законови промени поискат, такива ще им направят, и пак ще е същата...

 38. 38 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 510 Весело

  Родната медийна действителност е коренно различна от официално представяната.

  От няколко години медии и журналисти са под истинска канонада от страна на прокуратурата, МВР, ДАНС, КПКОНПИ, НАП и други контролни органи само защото критикуват някои действия на властта, политиците и прокуратурата. Преследвани са и тези, които считат за вреден и престъпен политико-мафиотския кръг #Кой, олицетворяван от Делян Пеевски.
  Преследват се всички, които търсят истината за фалита на КТБ. Които публикуват доказателства за контрабанда на цигари от „Булгартабак“ с участие на политици, които настояват прокуратурата да се заеме с тези случаи. На мушката са пишещите за „ЦУМ-гейт“, несъгласните с избора на Иван Гешев за главен прокурор, разследващите далавери с обществени поръчки, настояващите да се разследват откраднатите 20 милиарда от ДДС. Въобще, пишеш ли срещу корупцията и че има такава в България – ставаш „клиент“ на съответните органи. Когато журналисти и издания публикуват разкрития за проблеми в институциите – биват привиквани в МВР и разпитвани все едно са извършили престъпление.

  В същото време нито един журналист или медия от притежаваните и контролирани от депутата Делян Пеевски не е проверяван или с повдигнато обвинение. Там всички са чисти като момини сълзи. Медиите и журналистите с позиция и инакомислещи са врагове на държавата, бандити, крадци, подкупни и винаги замесени в заговори и преврати.
  Голяма част от венцехвалещите властта и прокуратурата медии дължат десетки милиони на фирми, свързани с КТБ и нейния собственик Цветан Василев. Не са върнали и стотинка, но прокуратурата и данъчните не ги закачат. Това ги прави най-малкото зависими и ги превръща в инструмент за фалшиви новини, манипулации и обругаване на всеки неудобен.  Само представители на същите тези медии редовно придружават премиера при пътуванията му в чужбина.  Пак същите медии са трибуна за изява на Сотир Цацаров и Иван Гешев.

  Научаваме, че г-н Цацаров заявил след изслушването му като номиниран за председател на КПКОНПИ в Народното събрание, че ако заеме поста нямало да дели медиите на свои и чужди. Оттук насетне. Значи досега ги е делил? А и кои са свои и кои чужди за него?

  Заради натиск от политико-мафиотите редица рекламодатели отказват да работят с медиите, които са в опозиционния лагер. В същото време са съветвани да бъдат щедри с „нашите“ медии. И въобще, защо прокуратурата не проявява интерес как се издържат пеевските медии и тези под негово влияние, при положение, че поне 80-85 на сто от тях са на загуба? Какви пари се наливат там?


  https://frognews.bg/novini/borisov-slusha-kretenite-koito-sazertsavat-prasta-lunata.html

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 39. 39 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  ПС: Съкръщенията ДП и ДП1 не са от мен. Фигурират в едни доказателства по едно дело. Представляват най - голямата мистерия в държавата и никой не се е наел да ги дешифрира досега ! Аз предполагам, че ДП е нещо като Депо или Гепо, а вероятно и Гепи. Но не съм сигурен.....
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  ++++++++++++++++++++

  Та, конспиративно-теоретичният елемент тук е целуването на пръстена на капо ди тути капи... Освен ако не е артистичен образ някакъв... Поне десетина човека познавам, които с това си изкарваха хляба и си правеха кариерата навремето: пресмятаха кой какъв интерес има и как техните хора да не се конфронтират с него, или дори да му помогнат, и какво ще се получи от взаимодействието на всички значими интереси. Също и с кого да се съобразяват и с кого не, и какво точно ще направи този, на когото, без да е очаквал и без да го питат, му дадат едно рамо точно когито требе... Дали е почтен и съобразителен, демек... На мен ХИ затова ми е смешен - той все сам си прави сметките, и главата му все се оказва в нечий чужд задник. А като бонус всички са го наритали, дето пречи,

 40. 40 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Докато има центрано-разпределящисе субсидии за медиите, и докато имаме закон за публичната информация, няма как медиите да не бъдат зависими. Трябва да има политици подкрепени от хората които да искат да се махнат тези закони, иначе няма как да стане.
  —цитат от коментар 24 на happystory


  Не ви дават викаш, пари, за да ви е свободно словото? Дават ги на други, дето не им е свободно? Извинявай, ама след този текст как да не повярвам, че най-подкупното, най-корумпираното - да си го кажем направо, съсловие в България, са именно журналистите? Да ми плащат, вика, за да не си кривя душата, додето пиша, ама те не щат!

 41. 41 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1246 Весело

  Достатъчно е да видиш неземната красота и бликащият от всички пори на лицето интелект на въпросният генерален секретар на „Водомери без граници“, за да ти стане съвършено ясно едно – трябва денонощно да правим метани и да удряме калпаците в земята от радост, че подобна височайша персона е дошла да ашладисва местните туземци и техния премиер, така галено наричан в местните поробени и тормозени медии: „един от Трисвиниума“, „банкянската тиква“, „мутромилиционера“, „Винету“,“еднокнижника“ и ред други умилителни епитети! На особена почит се радва и името „Тиквоций“, родеещо неговия носител с римските императори! Да не говорим за изложбата, показваща в цялата му отвратителна свинственост омразния „Трисвиниум“, на която изложба имаше такива опашки и залата бе така препълнена, че не можеше дори да се мине по тротоара, камо ли да се влезе на изложбата! Дай, Боже, все по-често да идва у нас световнонеизвестния гус‘ин, който ще бъде така добър за догодина да ни класира на 110-то място по свобода на словото! Ако слушкаме, разбира се! Мда!

 42. 42 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Не може, а ще. Той си каза кои не харесва - Капитал/Дневник, Биволъ, Фрогнюз, КлубЗ, Свободна Европа, Сега, БТВ, абе като цяло дълъг списък. Трябваше да каже кои харесва, ама няма смисъл

 43. 43 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  не е вярно тормоз повече няма да има. те са се научили вече.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 44. 44 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Но да сме след държави като Малта и Словакия по свобода на словото, където политици и олиарси убиват журналисти е безумна тъпотия.
  —цитат от коментар 13 на dzenlandia


  Другаде ги стяга чепика тези! Забелязъл съм, че колкото по джендър-френдли са медиите на дадена страна, толкова по-нагоре я класират в ранкинга си тази по същество джендърска организация.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 45. 45 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#26] от "nessarox":

  Чакай, чакай, тук говорим за журналистика, а не за съдебна система. Това, че няма читави и смели разследващи журналисти, е проблем на гилдията.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 46. 46 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 164 Неутрално

  Какво направиха Репортери без граница по случая с убийството на саудитския журналист Хашоги в Турция? Постигнаха ли нещо? Направиха ли изобщо нещо? Такова убийство е без прецедент по жестокост! Ами турските журналисти, затворени сред опита за преврат? Какво направи уважаемият Кристоф Делоар за тези случаи? Тревогата му за свободната изява на Великова е комична на фона на гореспоменатите събития. И по-добре да се избръсне!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK