Парламентът избра Деница Сачева за нов социален министър

Парламентът избра Деница Сачева за нов социален министър

© Надежда Чипева, КапиталСъс 114 гласа "за", 106 "против" и 3 "въздържал се" парламентът избра Деница Сачева за нов министър на труда и социалната политика. Досегашният зам.-министър на образованието ще замени на поста подалия оставка социален министър Бисер Петков. Двучасовите дебати около избора на нов министър преминаха и в дискусия за "джендър идеологията" в училищата, а като цяло и в България, за съдбата на т.нар. Истанбулска конвенция и за влизащите в сила от началото на януари нови правила за социални услуги, за закрила и защита на децата от насилие.


Номинацията на Сачева беше представена кратко и биографично от вицепремиера Томислав Дончев. В пленарната зала не беше премиерът Бойко Борисов, част от министрите в кабинета присъстваха на смяната.


В петък миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на Петков. "Решението на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания", се посочваше в съобщението на правителствената информационна служба. А ден по-късно Борисов обяви и решението си да номинира за наследник на Бисер Петков - Деница Сачева.
Веднага след избирането й Сачева ще отиде в социалното министерство, където Бисер Петков ще й предаде поста.


Смяната на социалния министър става на фона на протести, немалко нерешени проблеми и напрежение в социалната сфера. Днес парламентът трябва да разгледа на второ четене също бюджета на Държавното обществено осигуряване. Очаква се Сачева да дойде отново в парламента, за да защити разпоредбите, внесени от предшественика й.


Опозицията и "Атака" - с критики и против


От "Атака" обявиха, че ще бъдат против номинацията на Сачева и ще гласуват така, защото преди това искат да чуят какви са идеите и намеренията й в сектора. По думите на депутата от "Атака" Десислав Чуколов Сачева трябва ясно да заяви какво е отношението й към т.нар. Истанбулска конвенция, както и по дискутираните и предизвикващи напрежение нови правила в Закона за социалните услуги, които предстои да влязат в сила от януари догодина.


"Поредната рокада във властта е симптом за блокаж за управленски системи", заяви и депутатът от левицата Драгомир Стойнев. "Имаме системен проблем. За три мандата, вярно, все непълни, ГЕРБ не проведе нито една успешна реформа. Нещо повече - вие от ГЕРБ разбихте цели системи", заяви социалистът. Стойнев също заговори за връщащата се и все по-застъпена "джендър идеология", за Истанбулската конвенция, за протестите, за напрежението в социалната сфера около пенсии и осигуровки. Интересно ми е как патриотите ще гласуват именно за този министър, отбеляза Стойнев и заяви, че Сачева е застъпвала тези на страната на джендър идеологията и в подкрепа на Истанбулската конвенция.


Хасан Адемов от ДПС попита кои проблеми в сектора ще реши смяната на министъра и отбеляза, че Бисер Петков е с изключително сериозна експертиза, а никой в сферата не оспорва експертните и професионалните му качества. Мотив за смяната му се посочва "забавен темпоритъм на реформите в социалната сфера", но това не е по причина на министъра, каза Адемов и даде множество примери за опити на Петков за реформа, които са били спирани по една или друга причина. Адемов добави, че Петков не е срещнал нужната подкрепа на колегите си в Министерския съвет. "Смяната на принципа "Стани да седна" няма да реши проблемите, Сачева ще завари същите проблеми и към тях скоро ще бъдат добавени и още други тежки проблеми в социалната сфера", допълни Адемов и заяви, че с тези аргументи ДПС няма да подкрепи избирането на нов социален министър.


Валери Симеонов - министърът ще изпълнява коалиционната програма, ние сме гарант


Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов отбеляза, че в коалиционното правителство постът на социален министър е в квотата на ГЕРБ. "Защо е тази истерия, негативизъм, това отрицание? Министърът е представител на този кабинет и е длъжен да изпълнява програмата за управление. Тя няма чак такива възможности за мащабни вселенски злодийства като Дарт Вейдър", обяви Симеонов.


Парламентът избра Деница Сачева за нов социален министър

© Надежда Чипева, Капитал


Той попита защо трябва предварително да се мисли, че Сачева няма да си свърши работата. "Не съм й следил изказвания, изявления и прочее, тя ще бъде министър и ще спазва задължителни изисквания, заложени в програмата, решенията от политическата коалиция, която представляваме и ние", отбеляза лидерът на НФСБ. И обяви, че "никакви залитания няма да има", а "Обединени патриоти" били гаранция за това и променяли България.


В края на изказването си Симеонов отбеляза, че бащата на Деница Сачева е написал книга, в която се твърди, че българите са в основата на човешката цивилизация, и призова: "Да дадем повече доверие на бъдещия министър. Няма как такъв баща да не е възпитал дъщеря в дух на патриотизма."


Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" пък отбеляза, че подкрепата им за Сачева е напълно осъзната и осмислена, като идва след среща и задълбочен разговор с нея. По време на разговор на бъдещия министър са били поставени редица въпроси "без този патос" от пленарната зала, но достатъчно отговорно. По думите на Веселинов Сачева се е вслушала в притесненията около новите правила в Закона за социалните услуги и засега има разбиране, че те трябва да бъдат отложени, да има дебат с противниците, да се изяснят текстовете и да бъдат ремонтирани.


Корнелия Нинова - къде са мотивите за смяната


Лидерът на левицата Корнелия Нинова попита къде в проекта за решение са посочени мотивите за смяната на Бисер Петков. И отбеляза, че такива всъщност няма. В същото време смяната е представена като сигурна още преди да се произнесе парламентът, тъй като е било пуснато и прессъобщение, че днес на обед Бисер Петков ще предаде поста на Сачева.


Нинова посочи още, че никой от ГЕРБ не взима думата, и помоли поне някой от управляващата партия да даде мотиви защо Бисер Петков не може да изпълнява досегашната си дейност. "Опитвате се да горите бушони, да отпушвате напрежение, за да не стигне до първия", допълни Нинова.


Тя също заяви, че по време на Сачева като зам.-министър на образованието се въвежда "джендър идеология" в училищата и се подменят учебните програми по история.


Сачева: Осъзнавам мащаба на отговорността


В края на изказванията Деница Сачева взе думата и обяви, че осъзнава "мащаба на отговорността", която поема. Допълни, че социалната политика е комплексна политика, която задължително изисква познания в секторите здравеопазване, образование, финанси. "В значителна част от тези сектори имам личен опит - практически, управленски, административен", допълни тя.


Сачева обяви, че е изненадана от задълбочените познания по нейната биография, излагани от депутати от парламентарната трибуна, и допълни, че това са неща, "основно събирани в интернет търсачките".


В отговор на критики, че тя е в основата на въвеждане на спорна анкета за сексуално ограмотяване на децата в училище, Деница Сачева заяви, че тази анкета е въведена пет години преди тя да е зам.-министър на образованието и е още от времето на министъра на БСП Анелия Клисарова.


"Джендър идеологията не е въвеждана в българското образование, не е подкрепяна от нито един член на ГЕРБ в кабинета", допълни Сачева. "Твърдо вярвам, че полът се определя биологично", допълни новият социален министър.


За Истанбулската конвенция Деница Сачева отбеляза, че има решение на Конституционния съд и по тази тема няма какво да коментира, а изпълнителната власт изпълнява решението. По въпроса за Закона за социалните услуги гарантира "диалог с всички заинтересовани страни".


"Твърдо против съм насилието срещу жени и деца и съм за традиционното семейство между жени и мъже. Ако това са отговорите, които търсите, да ги дам", заяви още новият министър на труда и социалната политика.


Напрежение в сектора


Първите задачи на Сачева явно ще са да успокои напрежението в социалната сфера.


Синдикати протестират срещу плановете на управляващите за промени в политиката по изплащане на болничните. Повод за недоволството стана предложението от 1 януари първият ден от болничния да не се плаща, т.е. да е за сметка на работещите. Премиерът Борисов вече разпореди проектът да бъде оттеглен и социалното министерство обмисля нови идеи за ограничаване на фалшивите болнични, а социалният министър увери, че при тях хората няма да бъдат ощетени, а ще се търсят решения за по-строги мерки срещу злоупотребяващите. Напрежение се появи и заради коментарите, че сумите, натрупани в задължителните частни пенсионни фондове, могат да се окажат недостатъчни и хората да вземат по-малки пенсии, отколкото ако се осигуряват само в Националния осигурителен институт.


Недоволство има и от страна на социалните работници в страната, които настояват за увеличение на заплатите им с 40 процентни пункта. Средната заплата в сектора е близо 800 лева, а основната – на социалните работници без професионален опит, е 650 лева. От дни те протестират символично, а на 27 ноември излязоха и в предупредителна стачка, но от изказване на министъра се разбра, че няма как те да получат исканото увеличение.


Периодични протести има и заради оттеглената Стратегия за детето. Противниците ѝ все още излизат по улиците, за да заявят недоволство срещу текстове от документа, приети в закони, които ще влязат в сила от догодина. В тази връзка от "Атака" вече внесоха проект за отмяна на Закона за социалните услуги, а Светият синод се обяви срещу текстове в него.


Коя е Деница Сачева


От 2017 г. досега Деница Сачева е заместник-министър на образованието. В образователното министерство Сачева отговаря за приобщаващото образование – за децата със специални образователни потребности, със заложби, както и за деца от социално слаби семейства.


Специалист по връзки с обществеността, дългогодишен активист в неправителствения сектор, на два пъти кандидат за депутат от десницата, бивш член на здравната каса от първите години на създаването й, участвала в разработването на някои от първите стратегически документи за реформи в здравеопазването по времето на министър Илко Семерджиев (1999 - 2001 г.), зам.-министър в социалното и в образователното министерство по времето на правителства на ГЕРБ. Това донякъде описва дейността в последните около 20 години на Деница Сачева.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Не съм впечатлен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Красива и изискана много. Но това е на снимката, а по делата нема начин да не я познаете.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Това зрънце очаквам да натвори големи бели на Баце.

  Той хубаво и плаща, че Му урЕди срещата при Демократите, ама ще бЕре ядове.

  На тая истинската и "квалификация" е да "работи "Началник".
  Защото се е докопала да е човекът на Демократите у нас.

  Като зам-министер на ОбразУванието ония джендърски простотии, ако си спомняте още, минаха точно през нея.
  Сега ... Стратегията за детето ще я подкара ударно, вярвам ...

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  ... В края на изказването си, Симеонов отбеляза, че бащата на Деница Сачева е написал книга, в която се твърди, че българите в основата на човешката цивилизация и призова: "Да дадем повече доверие на бъдещия министър. Няма как такъв баща да не е възпитал дъщеря в дух на патриотизма" ...

  Ма т'ва вЕрно ли?

  И за бащата, и за "аргументацията" на Валерко?

  Маааалиййй!
  Мат'ряле, мма тия ни се кикерчат направо в очичките, бе хора!

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1365 Весело


  "Номинацията на Сачева беше представена кратко и автобиографично от вицепремиера Томислав Дончев."= Той е чел автобиографията ѝ или е запознал НС с биографията ѝ?!?!?!? ..или си е прочел неговата биография!?!?/1

 6. 6 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тая женица става за всичко, което ще рече че не става за нищо. Сиреч, социалната политика ще си остане в киреча. За сметка на това лобито на Дончев, Горанов и другите соросоиди в ГЕРБ укрепва. Не случайно медиите на Прокопи водят стрелба по Баце с халосни патрони. На прицел са главно Доган, Пеевски, цацаратурата и т.н. Но това е политиката в България, малко театър, повече цирк.

 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#4] от "xm...":

  Е що ?!?! Да не е само той ? Аз съм гледал и слушал и за Бог Македон и македоноидите..

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  До коментар [#7] от "SSmart":

  То само те да бяха ...

  Мен ма шашнА конкретно случаят.
  И възвеличаването му ...

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Тая женица става за всичко, което ще рече че не става за нищо. Сиреч, социалната политика ще си остане в киреча. За сметка на това лобито на Дончев, Горанов и другите соросоиди в ГЕРБ укрепва. ...
  —цитат от коментар 6 на jgu46589028


  Ъъъ ... То тогава Дончев и Горанов биваше да питат Делян Добрев за нея.
  Два пъти само се е явявала на избори - и двата пъти позорно.
  И двата пъти - у Хасково.

  Може би - защото е била при Семерджиев шеф на борда на болницата.
  И най-вероятно затова са я бастисали хасковлии, щото я знаят ...

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  Особеното впечатление е , че на ГЕРБ не им пречи БСП ( защо ли...), а само Нинова ! Иначе " дебатите " бяха си същите - за миналото се говори , само ако ти отърва....Наистина странно поведение при толкова пробойни !?!

 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Все по-жалка пародия на държава. А онзи кара коли, докато в парламента му избират министри... Пълен разпад на държавност и институции, рибата е вмирисана откъм главата, а вонята вече не се трае.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Мат'ряле, мма тия ни се кикерчат направо в очичките, бе хора!
  —цитат от коментар 4 на xm...


  Ми харесва им.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#13] от "Един вампир броди из Европа":

  Аз съм по-скептичен ... мисля си, че загубихме усет ...

 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  ... В края на изказването си, Симеонов отбеляза, че бащата на Деница Сачева е написал книга, в която се твърди, че българите в основата на човешката цивилизация и призова: "Да дадем повече доверие на бъдещия министър. Няма как такъв баща да не е възпитал дъщеря в дух на патриотизма" ...Ма т'ва вЕрно ли?И за бащата, и за "аргументацията" на Валерко?Маааалиййй!Мат'ряле, мма тия ни се кикерчат направо в очичките, бе хора!
  —цитат от коментар 4 на xm...


  верно бе! Гледах го по ТВ този момент, напиках се от вълнение! Симеотов като Раданчо. Едно добро нещо и 5-6 бели или глупости!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  И с какво тя е по подходяща от Бисер Петков. Само дето не е компетентна по въпроса. Но , ако Горанов отпусне пари, работата ще се промени. И точно това ще се случи.

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Абе защо ББойко направо не назначи за социален министър Маямата... всички щяха да са доволни!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Стратегията зс Детето няма да мине.Въпросът е като с ИК.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":Стратегията зс Детето няма да мине.Въпросът е като с ИК.
  —цитат от коментар 18 на yanne


  Яне, твърденията на протестиращите съм ги проверявал лично в Държавен вестник.
  Да, Баце оттегли фърчащата бумага, наречена "Стратегия ..."
  Но са приети законови промени и подзаконови актове за делегирането на НПО-та на чисто държавни, т.е. на хората чрез избори подконтролни, държавни прерогативи.
  И се сключват договори, както видяхме от вчерашния скандал на Болен в СОС ...

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Човекът не е за този висок пост

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  ДСБ пак имат министър.

 22. 22 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "... дългогодишен активист в неправителствения сектор..."

  Само това стига.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 23. 23 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Дъщерята на ченгето от службите Сачев...Комунистическо огерберяване, ама кво да правиш. Катарзиси, братче...
  Деница Сачева, 2013 година: ГЕРБ управлява със страх и репресии, точно както в комунизма!
  http://epicenter.bg/article/Denitsa-Sacheva--2013-g--GERB-upravlyava-sas-strah-i-represii/200483/11/0?fbclid=IwAR1lCAUtvAWc6cFQimn-CqPbaxU1Qtp1-aieNsBoJOCcudzTM4sgbYKyUQI

 24. 24 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 769 Весело

  мале каква тетка :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 25. 25 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Стана "от трън, та на глог".
  Ще има вълнения заради ЗСУ и сега и догодина,
  ама ББ си я избра точно нея.

 26. 26 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Хубавото в случая е, че повече няма да е зам. министър на образованието. Поне засега!

 27. 27 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Най-послушната след Каназирева 🙌🙌🙌

 28. 28 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 676 Весело
 29. 29 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Тази ми се струва по- зле и от министъра на правосъдието.

 30. 30 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Още един тъп, тъп избор на ББ за министър.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK