Пендаровски: Ако Гоце Делчев се запише като чист българин, защо да го честваме заедно

Пендаровски: Ако Гоце Делчев се запише като чист българин, защо да го честваме заедно

© Associated PressСмесената българско-македонска комисия по историческите и образователни въпроси работи "с изключително бавно темпо" и двете страни могат да се освободят от баласта само с говорене на истина, а в решаване на проблема могат да помогнат и международни експерти, които познават историята на Балканите.


Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за "Телевизия 24", в което една от темите е "любовта към България". Въпросът, отварящ темата за комисията и Гоце Делчев, е къде е проблемът, ако с премиера Бойко отношенията са чудесни, а в комисията се водят войни за това кой е Гоце Делчев.


В интервю, контрастиращо с предходни коментари за агенция БГНЕС и ролята на България като "измъкнала Северна Македония от изолацията", се повтаря и тезата на премиера Зоран Заев за неадекватността на част от дискусиите в комисията, чиято работа е в застой.
"Не може в края на 2019-а и началото на 2020 г. работа на една комисия да е каквато и да било етническа принадлежност на човек, живял преди 150 години", каза още Пендаровски, но добави, че говори, "без да се меси в работата" на историците. Той вероятно има предвид Гоце Делчев, за когото е основният спор в последните месеци. Идеята, обясни президентът, е какво споява двете страни в историята на дадени личности и как може те да се отбелязват заедно.


"Предложението за международни експерти бе отхвърлено"


Това се случва в момент, когато член на комисията от българска страна твърди, че македонската страна на комисията иска спиране на работата, докато не отминат изборите в западната съседка, или до пролетта.


"Ако пише, че историята е споделена, а ти искаш Гоце Делчев да е записан като чист българин, каква е причината аз да го празнувам тогава, ако е само твой", попита реторично Пендаровски. "Трябва да е отчасти твой, отчасти мой, за да можем да го честваме заедно. Това ясно като бял ден." Освен това според него трябва да се изостави идеята, че проблемът е в "комунистическата историография", тъй като в сравнение с други държави югославският комунизъм бил "калифорнийски".


За идеята си за включване на международни експерти в работата на комисията той добави: "Мисля, че един от факторите за успех, които стоят зад Преспанския договор, е, че имаше и международно присъствие... макар не само с Нимиц като официален медиатор." Идеята за международни експерти обаче, предложена от Скопие, била отхвърлена от София, заяви Пендаровски.Президентът същевременно добави, че България в момента не създава никакви пречки пред евроинтеграцията на Северна Македония, но са нужни още "международни съюзници" за каузата и аргументите на Скопие. За отношенията с Борисов Пендаровски добави: "С Борисов се опитах да говоря на български, неуспешно, тъй като повече от 2-3 израза не знам."


Пендаровски добави, че договорът с България е "асиметричен" и това е нормално, след като "ние сме отвън и искаме да влезем вътре" (в ЕС и НАТО). Той повтори позицията си, че изразеното от властите в София становище за връзката между комисията и евроинтеграцията е било за вътрешна употреба преди изборите и трябва да се види дали България ще е готова да повтаря същата позиция в Брюксел, когато започват преговорите.


Друг проблем на комисията, смята Пендаровски, е, че (както казал на Борисов) "не може период от 150 - 200 години да се завършат за 2 или 6 седмици. Ако травмите от системите при вас и при нас траят десетилетия, дайте още няколко месеца да видим."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK