Пендаровски: Ако Гоце Делчев се запише като чист българин, защо да го честваме заедно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nzs52629721
  nzs52629721
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щото и вие сте БЪЛГАРИ!

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  ... Идеята за международни експерти обаче, предложена от Скопие, била отхвърлена от София, заяви Пендаровски ...

  Брах! Жив да не бях таквоз чудо да видя!

  Браво!, Браво! и пак сто пъти Браво! на нашите за това!

 3. 3 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Еми нема македонска нация.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8545 Неутрално

  "...Пендаровски: Ако Гоце Делчев се запише като чист българин, защо да го честваме заедно..."
  Този господин не е ли чувал за национални герои на България, които не са българи?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8545 Неутрално

  "...Пендаровски добави: "С Борисов се опитах да говоря на български, неуспешно, тъй като повече от 2-3 израза не знам."..."
  Не е заради Вас господине, Вие знаете български, Борисов не говори български :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3239 Весело

  " "Ако пише, че историята е споделена, а ти искаш Гоце Делчев да е записан като чист българин, каква е причината аз да го празнувам тогава, ако е само твой," попита реторично Пендаровски. "Трябва да е отчасти твой, отчасти мой, за да можем да го честваме заедно. Това ясно като бял ден.""

  Ами причината е в самия Гоце Делчев, винаги определящ се като БЪЛГАРИН, каквито са мнозинството и от т. нар. македонци днеска !
  Не, няма проблем да не го чествате, това си е ваша работа ! Ние почитаме нашите национални герои, които не са мелези, а такива, каквито сами са се определили !

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3239 Весело

  " "Трябва да е отчасти твой, отчасти мой,"

  Коя част за кой да бъде ?

  " Колйо,

  Всичките ти писма, досега изпратени от теб и чрез теб, съм получил. Отцепленията и разцепленията никак да не не плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани. Наш, разбира се, дълг е да не се поддаваме на тая болест, но можем ли същето да направим и с другите лица? Пък имаме заето и нещо от гърцките болести, а именно – колко[то] глави, толкоз капитани. Пустата му слава! ... Всеки иска да блесне, па не знае фалшът и на тоя блесък. Вай на тез, над страданията на които всички тез комедии, дет се разиграват.

  Колкото за пролет, почти нищо нема определено, което е много печално, но вервам и това ще се изясни.

  Чакам пари да купим кримкови патрони, та не ще има нужда да се прави сменка с манлихерови.

  Кардашите от Перник искат револвер, но пари не се сещат да пратат, като че ли ния ги имаме веч в кърпа вързани. Колкото за мартинка, за която получих 2 лири турски, искам от теб съвет: оттук да им взема или оттам ти ще им вземеш? Ако имате тамо некоя наша, добре ще направиш да им я проводиш.

  Кажи на брата ми да пише писмо дома.

  С поздрав

  Гоце

  Р.Р. Тук приключените са за Перник, от които едното е за Дико, от когото вчера се получи една телеграма от Рила. Узнай дали не е там, че още тамо да се предаде предназначеното за него. На перничани им пиша, че мартината ще я получат, а револвера – когато пратат пари.

  Същи"


  Та пак да попитам - как го дели Гоце ?

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Така де, трудно е да си признаеш, че си робувал на една лъжа над 70 години и на това си построил държава и национално съзнание.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1998 Весело

  "...Пендаровски: Ако Гоце Делчев се запише като чист българин, защо да го честваме заедно..."Този господин не е ли чувал за национални герои на България, които не са българи?
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Чул, не чул, разбрал, недоразбрал ...

  Господинът се прави на умряла лисица ...

 10. 10 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тоя открай време се прави на луд. Гоце ясно е, заявил, че е българин, но Стево казва друго. Прави се на луд, както и целият или почти целия им елит. И гърците отдавна разбраха това и затова им раздаваха шутове, докато не клекнаха.
  С тия няма да се разберем. Откровено на бялото казват, че е черно и обратното. Да си толерантен към такива е глупост. Вече допуснахме тази коминтерновска държава в НАТО, т.е. македонизмът вече е в НАТО. Дано не го допуснем и в ЕС. Вярно е, че Фиром евентуално ще влезе в ЕС след около 25-30 години и дотогава нещата могат да се променят, но може и да не се променят. Могат да си продължат с лъжите. Затова ще трябва често по време на преговорите да им се налага вето. С добро тия няма да се откажат от лъжите.
  А договора бе подписан под натиск от САЩ. Борисов за да се хареса на американците го подписа. И ще видите, че този ще продължи с това гадно мазнене пред измислените "македонци". Тоя нищо няма да промени. Само приказва тук в България, ама навън никакъв го няма. А да видим до срещата в Загреб през май 2020 г. какво ще променят "македонците" в отношението си към България ? Нищо, абсолютно нищо. И Борисов пак ще клекне и ще каже, че трябва да започнат преговори. Знаете ли, че съвместната комисия прекъсва работата си до изборите във Фиром ? Това най-безцеремонно са заявили от македонската част от тази комисия. И с такива ще се договаряме.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3239 Неутрално

  Това, че вече повече от 100 години едни продажници и предатели оттатък Вардар решиха да си създадат една измислена нация, защо да е наш проблем ? Крадат идентичност, исторически личности, факти, извори, документи, книги се преправят само и само да им издържи фалшификацията и демагогията на шепата сърбомани ! А сега, ние трябва да делим с тях своята история и да приемем, че имало и такова животно: от кръста нагоре българин, надолу - Маке или може би обратното. Защо ? Защото милион неориентирани българи искат отчаяно да влязат в ЕС, за да не им се разпадне държавицата ! Да влизат, но кой ги кара да крадат българската ни идентичност ?
  Той вица много ясно го казва: какво ще остане от един изкъпан македонец ? Мръсна вода и чист Българин........

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Пишете Тито половин македонец, че той я измисли тази нация. :)

  А най-добре почитайте Сталин, Тито и Георги Димитров. :)

  И празнувайте 08.09.1991 - като начална дата на основаване на държавата ви. Нещо като нашия 9-ти септември. :)

 13. 13 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Пендаровски: Ако Гоце Делчев се запише като чист българин, защо да го честваме заедно

  Защото сте чисти българи.

  Всичко друго са юго-сръбско-македонски мушенгии.

 14. 14 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Ми щото и вие сте българи. Или поне бабите и дядовците ви.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 15. 15 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ами той е българин......Вие не го признавйте.......както и Цар Самуил, Кръстьо Мисирков и т.н. и си почитайте.....Лазар Колишевски......а чакай и той когато го съдят за измяна се оправдава че се е объркал, защото е всъщност е БЪЛГАРИН и ПАТРИОТ!

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3239 Неутрално

  " Пендаровски добави, че договорът с България е "асиметричен" и това е нормално, след като "ние сме отвън и искаме да влезем вътре" (в ЕС и НАТО). "

  Ами стойте си отвънка на ЕС и НАТо и договора ще си бъде симетричен ! Що се натискате толкова за тези структури ? Айде да ви видим колко още се си поддържате сърбоманската заблуда за македонска нация....

 17. 17 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Това, че вече повече от 100 години едни продажници и предатели оттатък Вардар решиха да си създадат една измислена нация, защо да е наш проблем ?
  —цитат от коментар 11 на samoedin

  Не са го решили ония оттатък Вардар, а го реши Белград. И 30 години се опитваше да ги пише южни сърби и като не успя мина по македонската лайсна. Ама пак не беше гладко, а с хиляди убити и разпратени по лагерите. А на новото поколение след Втората световна война набиваха фалшива история в главите и който посмееше да каже нещо - лагер и затвор.

 18. 18 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1123 Любопитно

  Вижте интервюто, заслужава си, не коментирайте само извадките на Дневник в статията...
  Човекът е балансиран и отстоява национална позиция - няма какво да му се каже на това, все пак е нормално.
  Нищо драматично не казва - просто риторика (изкуство, което нЕма как да е познато на банкянския герой).
  Единственото излишно, но може и да е вярно, е че не се бил разбрал с Бойко на български, бил знаел "две-три думи" (Дневник, мисля, че "зборови" са думи, а не изрази, ама карай, може да ми е слаб македонския). Факт е, че нема нужда да знае думи и изрази, просто ако говори по-бавно и слуша по-внимателни, диалогът няма нужда от преводач (щеше да е още по-добре, ако не си бяха изкилиферчили езика с настоятелната сръбска помощ последните 70 години, ама вече е приключена тема това...).

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Тоя открай време се прави на луд. Гоце ясно е, заявил, че е българин, но Стево казва друго. Прави се на луд, както и целият или почти целия им елит. И гърците отдавна разбраха това и затова им раздаваха шутове, докато не клекнаха. С тия няма да се разберем. Откровено на бялото казват, че е черно и обратното. Да си толерантен към такива е глупост ...
  —цитат от коментар 10 на krf54523578


  Напълно съгласен, че да им се вярва на тези е глупост.
  И явно нашите не са я допуснали. Просто у нас не се шуми много-много по тази тема.

  Но въпросът с НЕтолерантността ...
  Толерантността е благородството на правия и силния да не бъде груб и да се налага силово. Ние сме толерантни спрямо тях.

  НЕтолерирането е друга бира. Това е недопускане на урвенски фатки спрямо теб.
  И както виждате от статията - не сме им толерирали урвенския нУмер и селски тарикатлък ...

 20. 20 Профил на potrebitelll
  potrebitelll
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Ама докога ще се занимаваме с тези диванета. След като сме признали държавицата им, какъв ни е зорът, не мога да разбера. 50 години си измислят някаква история, която не променя фактите и ме боли оная работа дали смятат българина от Кукуш за българин или македонец. Щом смятат, че ще просперират като лайното на задника на Сърбия, да се разбира и Русия, да си стоят там. Аз бих прекратил всякакви отношения с тази измислена държава.

  не мога да коментирам, без да обиждам
 21. 21 Профил на destruct
  destruct
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Нещо ти куца географията май. И оттатък и отсам Вардар все е Македония. Защото "отсам" Вардар са и Щип, и Куманово, и Кочани, и Берово и още куп други места. Изглежда си имал предвид оттатък Осогово, като условна географска граница между България и Македония.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#18] от "pariah":

  Е то сърбин ако ти говори бавно ще му разбереш. Говори ли сме си така със сърби и нямаше проблем. А иначе аз шопския по-трудно го разбирам отколкото македонския. :)

  Разликата между македонец и бесарабски българин е, че единия ти обяснява на руски, че е чист българин, а другия на български, че не е. :)

 23. 23 Профил на rafa1986
  rafa1986
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защото и вие сте чисти българи! 😄

 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тиква загубена":

  Зависи какво е Вашето определение на нация. Ако може поне по този въпрос да се разбереме...

  Всичко ще бъде наред! :-)
 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тиква загубена":

  Зависи какво е Вашето определение на нация. Ако може поне по този въпрос да се разбереме...

  Всичко ще бъде наред! :-)
 26. 26 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 428 Любопитно

  ..................... искаш Гоце Делчев да е записан като чист българин, каква е причината аз да го празнувам тогава, ако е само твой", попита реторично Пендаровски...................

  Ало,ОНЯ никой не те кара да го празнуваш,ти се "натискаш".Българите си празнуват Гоце Делчев,ти какво ще си празнуваш си е твоя работа.Имате държава,оправяйте се.Нали бяхте наследници на Филип и Александър Македонски,те определено не са българи,така че ние и Гоце нямаме нищо общо с вас.То който иска да е българин там при вас той си знае.

 27. 27 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Тъй, тъй.... Каква е цената на роуминга със Северна Македония???

 28. 28 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Няма случай д говоря на български, а отсреща да ми говорят на мекедонски или сръбски и да не сме се разбрали.

  Много хитър
 29. 29 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Пендаровски: Ако Гоце Делчев се запише като чист българин, защо да го честваме заедно
  —цитат от коментар 0 на От статията

  Абе чествайте си който искате.
  ----
  И тоя изтреще.
  Бих му предложил поне една причина: милеел е за свободата на населението в Македония. Между другото: има много власи и др. етноси, дето са действали във ВМОРО.. И тех ли нема да уважават.

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1998 Весело

  ...Ало,ОНЯ никой не те кара да го празнуваш,ти се "натискаш"....
  —цитат от коментар 26 на jto30589660


  Йес!

  Моите адмирации за коментара!

 31. 31 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Малко безумни са тия спорове. Ония викат ние сме македонци ние им викаме българи сте. Работата е че заради загубените световни войни както и втората балканска България губи много територии населени с българи и после едно поради разочарованието както и заради пресата и икономическта изгода тези територии вече са на практика обезбългарени. Не само македония, но и Северна Добруджа, източна тракия, беломорито - никой там не казва че е българин. Ткаа че грешките на миналото вече си имат плодове.

 32. 32 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#22] от "realguru":

  Не съм съгласен с теб.Вероятно знаеш или разбираш добре сръбски,но ако "хванеш" един българин и сърбин да му говори бавно,дори и да срича не 99%,а 100% съм сигурен че няма да го разбере.Някои думи,може би но като цяло няма шанс.Не става въпрос за "как си" и "какво правиш",говоря за нормален разговор.

 33. 33 Профил на von_seeckt
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Създаването на комисията е абсолютна безсмислица. Какво е очаквало българското правителство- че македонските историчари не знаят фактите, ще ги научат от българските си колеги и ще сменят позицията си, която са защитавали през цялата си кариера?

  Въпросът за националността на Гоце Делчев е политически, както и въпроса за езика, въпроса за националността на г-н Пендеровски или г-н Плевнелиев (като представители на народа в една държава и един район на държавата ни). По тях в пакет трябва да вземат ясна и единна позиция политиците, ако наистина са лидери на народите си.

  Всичко ще бъде наред! :-)
 35. 35 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#31] от "jobssboj":

  Абсолютно съм съгласен с теб.Проблема е че са ни съседи и трябва да подържаме "някакви" отношения.Това което е било,както ти казваш не може да се върне,но с добра и умерена политика мисля,че трябва да защитим и малкото което е останало от нас по тези земи,а това е Историята.Съгласен съм с тях че те могат да се самоопределят за такива каквито се чувстват,но не и да си присвояват нещо което не е тяхно.Няма нищо лошо и срамно,те са нова държава и историята им започва в момента в който се отделиха от Югославия.

 36. 36 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Борисов се опитах да говоря на български, неуспешно, тъй като повече от 2-3 израза не знам"

  - Стояно, кай беше мори?
  - Во Бугарско бев
  - И що прави там?
  - Що да правам... Кат ме фати еден бугарин, па като ме почна, отпрдд, птзад...
  - А ти зощо не му кажа да запре?!
  - Како да му кажам кога не знам бугарски бе!?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#27] от "Вели":

  От А1 в Македния, да се обадиш на А1 в България, към 7 лева... ;)

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Обяснявам му на Пендаровски. По същата причина, поради която Гарибалди е "герой на два свята", но никой не отрича, че е италианец.

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 39. 39 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 225 Весело

  Еми нема македонска нация.
  —цитат от коментар 3 на Тиква загубена

  Слави трябва (и) там да създава партия... 😏

  Дали има н' овој бели свет... Нема, нема, не ќе се роди! 😁

  (не се чете)
 40. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 555 Неутрално

  България трябва да започне активна работа с албанските партии и етнос. Те поне знаят кои са и какво искат. Античките югославяни са ясни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  "С Борисов се опитах да говоря на български, неуспешно, тъй като повече от 2-3 израза не знам."

  Този е готов да емигрира. Нищо не го задържа.

  Judjuk
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8545 Весело

  До коментар [#9] от "xm...":

  Идат избори :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#35] от "jto30589660":

  Така е но при положение че България се топи като мартенски сняг както и самите македонци споровете са безумни. В крайна сметка се изплзват от крадливите политкани от двете страни само да заблудят насеението докато го крадат и го крата да емигрира. А в крайна сметка нищо и не решват а само сеят омраза. Те от това живеят.

 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4740 Неутрално

  Най-близкият приятел на Гоце Делчев е чирпанлията Пейо Яворов.

  I настане час, коли один скаже: "Слава Украiнi!". I мiльйони вiдповiдатимуть: "Героям слава!". Степан Бандера
 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  " Идеята за международни експерти обаче, предложена от Скопие, била отхвърлена от София, заяви Пендаровски."

  Ми как няма! Англо-френските съюзници ще твърдят, че Македония е исконна земя сръбска.

  Judjuk
 46. 46 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Какъв е смисълът на всичко това? Каква е крайната цел? Гоце не е жив, че да може да се самоопредели. Борил се е за автономна Македония на териториален принцип, в която влизат всички живеещи там, независимо от националност. Това е историческият факт. Много по-спорно е името “северна Македония”, което праща пиринска Македония в географското небитие. За него,обаче, нямаше никакви дрязги.

  Мърфи е оптимист!
 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  ".... в сравнение с други държави югославският комунизъм бил "калифорнийски".

  И калифорнийският комунизъм колко българи е загробил?
  Какво още трябва да стане, за да пратим макитата на майната им!!?

  Judjuk
 48. 48 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тиква загубена":
  Моя професор по нова история Методи Петров още преди 45 години ни учеше - Има вече македонска нация, но трябва да се признае от ТЯХ, че 75% от състава й, т.е. основата! е БЪЛГАРСКА! Това е правилния подход и от двете страни. Те признават, че основата ИМ е българска, ние ги признаваме за нация. Иначе няма изход от спора. Факт е, че ОНОВА население и територия никога няма да са български. Но могат да са ни приятели и така да се каже-първи братовчеди.

 49. 49 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Мацедонците, водени от професОр Драги, опитват да интернационализират историческите си спорове, за да постигнат ясно каква цел - да представят опонента си в лоша светлина, назадничав и неотстъпчив, а те - като нация на милион години и държава на няма и 30 - целите в бяло. За цялата пасмина в МАНУ историята е просто супермаркет, в който влизат и крадат по рафтовете, каквото намерят. Сега понеже гърците им затвориха половината щандове, подсмърчат пред българските.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 50. 50 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 709 Неутрално

  ..................... Нали бяхте наследници на Филип и Александър Македонски,те определено не са българи
  —цитат от коментар 26 на jto30589660

  Ааа, не е така! Македонците са тракийско племе, не са гърци. А ние като наследници на траките сме замесени!

 51. 51 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 555 Неутрално

  България трябва да настоява българите изрично да се запишат в македонската конституция, където присъстват власи, роми и сърби, а основния етнос - не?
  Единствената дата за общо честване може да е тази, когато е обявена Българската екзархия, а те да престанат да честват комунистически празници като "освобождение от българска окупация".

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 52. 52 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Какъв е смисълът на всичко това? Каква е крайната цел? Гоце не е жив, че да може да се самоопредели. Борил се е за автономна Македония на териториален принцип, в която влизат всички живеещи там, независимо от националност. Това е историческият факт. Много по-спорно е името “северна Македония”, което праща пиринска Македония в географското небитие. За него,обаче, нямаше никакви дрязги.
  —цитат от коментар 46 на султана глаушева


  Не веднъж съм ти казвал да не пускаш елементарните си коментари по въпроси, по които нямаш никакви знания. Ще ти го напиша, макар да се съмнявам да можеш да осмислиш написаното. "Превръщането" на Г. Делчев от българин в македонец се нарича исторически ревизионизъм. До 1944 година НИКОЙ не твърди, той е македонец, или какъвто и да е друг, освен българин.
  На какъв език са писани документите?

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 53. 53 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Този чака от умрял писмо …..интересно докога ще ги пазим ( от уроки ! ) ?

 54. 54 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#33] от "von_seeckt":

  това е българска територия, от която сърбоманите може и трябва да бъдат изчистени.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":Идат избори :)
  —цитат от коментар 42 на penetrating


  Тц!
  Тия там всичките са като нашите турци тук - помежду си може да се кюскат, ама опре ли до някаква турска привилегия или за самосъзнанието им - и действат като един!

  Та така и със Заев, Мицковски и Пендаровски.
  Само "тактиките" са различни ...

  Като нямаше избори и на практика веднага след подписването на Договора с нас Заев какъв скандал забърка - помните ли?
  После промълчи едно кухо и овъртолено "обяснение", не даже извинение, и няколко месеца по-късно пак се изцепи за Илинден.
  Пендаровски тая "врътка" за Гоце я изплеска ... кога? помните ли? ... ами точно в навечерието на очакваната им безпроблемна покана за започване на преговори за членство в ЕС. Какви избори?!
  Мицковски пък си плещи нон-стоп такива!

  Това си им е перманентна цел и политика. Да не се самозалъгваме!
  И виж пак кога се пробва нУмерът - в навечерието на приемането им в НАТО.
  И мАкетата предлагат да ни решават "историята" някакви "международни специалисти". Споменавайки като пример ... Нимиц!
  Т.е. някакви от другия край на света, дето тепърва ни откриват на картата, да ни "рЕдат историята". Или "експерти", обработени отдавна от Македонския национален конгрес. Човали ли сте я тази организация? Хич не е за подценяване! И действа много сериозно и отдавна в Западния свят - от Австралия до Щатите. И точно такива ни се предлагали за "арбитри"!

  Не бива да си правим илюзии - признаването на мАкедонски етнос и език е перманентна задача и цел на мАкедонския елит! И подмолно целят по всякакъв начин да се докопат до това, включая и с тази уж "цивилизоване" и благовидна "инициатива" за "международни експерти".

 56. 56 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1123 Весело

  До коментар [#51] от "Пипера е много лют":

  Това с "основния етнос" е тънка част.
  Ако пише, че там освен малцинства албански, влашки, цигански, има и "български", това означава, че са малцинство, едно от няколкото, а мАкедонците са оснвния етнос.
  Ако не го пише, пак кОр, щото не го пише основателно, за нас, щото сите мАкедноци са българи, ама пак е куцо от тяхна гледна точка, щото на практика по тоя начин българи нЕма...
  И те така те, ни това, ни онва.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 57. 57 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#52] от "Николай Колев":

  бабичката е представител на етноса "домакинки пред печката" във форумчето.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 58. 58 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Само нашите псевдо-патриоти искат да изкарат македонците че са българи по един възрожденски стереотип. В модерна България никой не иска да направи от македонците българи, минали са над 100 години от всички тези събития, и тези хора имат друга идентичност и това е ок, приели сме го като държава това.

  Аз обаче не виждам проблем в това Гоце Делчев да е българин. Все пак самият Гоце Делчев се пише че е българин, и отива да освобождава хора които впоследствие развиват своя собствена идентичност основана на географията и територията им и се наричат македонци.

  Какъв е проблемът? Гражданин на България отива да освобождава някакви хора които няма значение дали са българи или не сега.

  Но не, модерните македонци пак искат да си нагласят историята по възрожденски тертип, където националният герой трябва да е един от "твоите".

  Ето, Че Гевара е аржентинец, но отива да освобождава Куба. Някой в Куба да твърди че той е "етнически" кубинец? Не, не се и опитват. Тогава какъв е проблемът?

  Г.Делчев е българин, а се е борил за хората населяващи територията на днешната РСМ.

  Болезнено е когато лъжите за вътрешна употреба не вървят. Не че в нашата история няма лъжи, но само ние сме си жертви на самозаблудата. И до днес въпреки че има консенсус сред историците, няма консенсус сред народа ни по теми от най-близката ни история:
  1. България била ли е фашистка държава?
  2. България била ли е освободена от СССР през 1944 или завоювана?

  Така че да не ги съдим твърде тежко за нещата които и на нас са ни трудни като народ да постигнем консенсус.

 59. 59 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#56] от "pariah":

  то понеже е тънка част, да се запише дебело.
  В конституцията на тия микимауси не пише, че сърби, турци, власи, бошняци и т.н. са малцинства, а пише, че "Македония е държава на всичките и народи, които я населяват" и после са изброени. Е, в това изброяване да се сложат и българите. За да стане още по-несиметрично.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 60. 60 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1123 Любопитно

  До коментар [#22] от "realguru":

  Не е така, както вече са те апострофирали.
  Като сме със сърби на море в Гърция (всяка година сме заедно с поне едно-две семейства, в имението, където ходим), елементарният разговор върви горе долу, с жестове и синоними, когато не схванем. Нормален разговор няма как да върви.
  За да е по-ясно - пусни си интервюто в статията - Пендаровски има бърз, невротичен и отсечен говор, но (може да трябва известна адаптация за тия, които рядко слушат македонци) се разбира абсолютно всичко, без някои сърбизми. Словоредът е нашия, дори идиомите са ни еднакви.
  Сега си пусни някой сръбски новинарски сайт онлай и им чуй новините или някое интервю, независимо по каква тема - културна, политическа... Ще схванеш за какво става дума, но дотам. Детайлите ще ги изпуснеш безвъзвратно и с това няма да свикнеш, ако ще и една седмица да гледаш техни новини и интервюта.
  Много е голяма разликата, не се подвеждай - от земята до небето.

  До коментар [#18] от "pariah":Е то сърбин ако ти говори бавно ще му разбереш. Говори ли сме си така със сърби и нямаше проблем. А иначе аз шопския по-трудно го разбирам отколкото македонския. :)Разликата между македонец и бесарабски българин е, че единия ти обяснява на руски, че е чист българин, а другия на български, че не е. :)
  —цитат от коментар 22 на realguru


  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 61. 61 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Няма ненаказано добро .
  Подай му пръст, то ще ти отхапе ръката.
  Не мога да разбера на тия мизерници докога ще им правим добро, а те ни отвръщат с омраза!?

 62. 62 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Ами няма как да го чествате като македонце, оти тогава сте били българи. Македонска нация може да има след 1944, зарди коминтерновските мекерета и сърбизацията. Преди това сте били българи.

 63. 63 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Питай бабите и дядовците ви, да ви разкажат техните баби и дядовци като какъв са възприемали и чествали Гоце.И ако имаш малко акъл и родова памет,ще направиш същото.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 64. 64 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#27] от "Вели":От А1 в Македния, да се обадиш на А1 в България, към 7 лева... ;)
  —цитат от коментар 37 на Petleshev


  А1 и Виваком (не знам за Теленор) имат план Западни Балкани. На Виваком плащаш 4 лв. на ден и имаш 100 изходящи обаждания към ЕС, 100 смс-а и някакви възможности за интернет. За А1 планът е подобен и май, че струва 2 лв.

 65. 65 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Еййй, тоя народ (българския и другия български), ще се затрият в спорове за историческо минало, а не обръщат внимание на бъдещето си, което ежедневно му го сервират "студено и сурово", шайка негодни и неуки готвачи...
  😒

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 66. 66 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ако имахме политици умели, отдавна да сме решили тези "спорове"!Има достатъчно писма, архиви и прочие, където Гоце и кой ли не, са се определили, като българи.И нашите защо мълчат, ами само плещят празни приказки.Че то имаше не една и две причини да им се изрепчим на тези, уж, македонци.Да споменат как неведнъж са се опитвали да изкарат и Вапцаров, и Яне, и Талев, че и кой ли не македонци!
  А това с международните експерти - не!Знаем колко са експерти и колко са международни, когато пари и влияние заиграят.
  И както Сърбия никога няма да е в НАТО и ЕС, така и тези не бива да са там.Щото влязат ли, като си знаем какви са ни мекерета нашите политици, историци и прочие, до 50 години ще се окаже, че македонците са ни дали и азбуката, и езика, и историята.За Бог - помним как вече го обявиха за техен!

 67. 67 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Какъв е смисълът на всичко това? Каква е крайната цел? Гоце не е жив, че да може да се самоопредели. Борил се е за автономна Македония на териториален принцип, в която влизат всички живеещи там, независимо от националност. Това е историческият факт. Много по-спорно е името “северна Македония”, което праща пиринска Македония в географското небитие. За него,обаче, нямаше никакви дрязги.
  —цитат от коментар 46 на султана глаушева


  Но Гоце като жив се е самоопределил като българин. Нека не превръща форума в начално училище. Че дори шефа на комисията от македонска страна призна това, но го обвързва с рзни приказки, че по ония години не се е разбирало какво значи, че си българин и т.н.

 68. 68 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 573 Разстроено

  Мерси Дневник !
  Жалко за труда ми , пиша от мобилния телефон !

 69. 69 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Абе, Стево, а защитншкът на Крушево, Пито Гули, катто е бил цинцар (влах) и се е биел за свободна Македония, македонец ли е бил?

 70. 70 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  И най-добре е да си празнувате Гоце Делчев(ски), а ние да си празнуваме Гоце Делчев.

 71. 71 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  По промити мозъци от северномакедонските, освен севернокорейските, не знам дали съществуват на света...

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 72. 72 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Когато един македонски бизнесмен ми изпрати и-мейл на македонски,
  моя милост му отговорих:
  "Уважаеми г-н Едикойси,
  За съжаление не говоря и не пиша на вашия красив език.
  Можем да водим с Вас кореспонденция на Български, Английски, Френски, Руски."
  Отговорът беше:
  "Ама сички ние сме еден народ! Пишете на блгарски, нема македонец, дето не сборува блгарски, па ние сме исто (същото)."
  ... Пендарата горкият пък се прави на ударен с дъска по главата по вътрешно-политически причини, за да мине за "най-чист идентичен македонец", дето не знаел бил Български.
  Хитрее на дребно, бакалски, като политикан от провинциален, селско-горски мащаб.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 73. 73 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Македонците които познавам (имам пред вид, не само промитите мозъци отатък границата, ами най-вече хората отсам, дали от Благоевград или от Трън примерно), всичките са чепати. С тях не може да излезеш на една глава в спор, все те са прави. Не знам докъде ще доведе това противопоставяне, но след такива изявления на Пендаровски всякакви илюзии са ми се изпарили спрямо северномакедонците - гледат си интереса, не искат да живеят в същата държава в която са живели тхните родители, искат да си създадат нова. Стига сме се самоунижавали, те трябва да признаят историята си, не ние.

 74. 74 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Македонците които познавам (имам пред вид, не само промитите мозъци отатък границата, ами най-вече хората отсам, дали от Благоевград или от Трън примерно), всичките са чепати. С тях не може да излезеш на една глава в спор, все те са прави. Не знам докъде ще доведе това противопоставяне, но след такива изявления на Пендаровски всякакви илюзии са ми се изпарили спрямо северномакедонците - гледат си интереса, не искат да живеят в същата държава в която са живели тхните родители, искат да си създадат нова. Стига сме се самоунижавали, те трябва да признаят историята си, не ние.

 75. 75 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#58] от "skeptichen":

  Какъв е проблемът? Гражданин на България отива да освобождава някакви хора които няма значение дали са българи или не сега.
  —цитат от коментар 58 на skeptichen

  Гражданин на България? Хммм... Може, ама също и гражданинн на Османската империя. Роден е в Кукуш, учил там и в Българската гимназия в Солун. Към 20-годишен отива в България за да учи за офицерин.

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6954 Неутрално

  Правилно. Ще си го празнуваме само ние.

 77. 77 Профил на dedolib4o
  dedolib4o
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "....в решаване на проблема могат да помогнат и международни експерти, които познават историята на Балканите....."

  Пендара, какви международни експерти ти трябват бе аланкоолу? Може би турски, може би сръбски, а може би марсиански???

 78. 78 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами ще го чествуваме заедно (ако искате) защото Гоце се е борил за свободен и достоен живот на всички в тогавашна Македония (геогрофска област в Османската империя). Че е бил българин по самоопределение и душа - няма съмнение и спор.
  Това , че тъпата т.нар. Комисия продължава да ни занимава с нейните глупости е факт. Гоце , твърдят бил етнически българин ама политически "македонец". Нещо като дървено желязо. Пълни щуротии.

 79. 79 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Създаването на комисията е абсолютна безсмислица. Какво е очаквало българското правителство- че македонските историчари не знаят фактите, ще ги научат от българските си колеги и ще сменят позицията си, която са защитавали през цялата си кариера?Въпросът за националността на Гоце Делчев е политически, както и въпроса за езика, въпроса за националността на г-н Пендеровски или г-н Плевнелиев (като представители на народа в една държава и един район на държавата ни). По тях в пакет трябва да вземат ясна и единна позиция политиците, ако наистина са лидери на народите си.
  —цитат от коментар 34 на plamen_b


  +
  Категорично, въпросът е политически. Както и понятието 'нация'.
  Исторически въпросът е пределно ясен, въпреки напъните да се търси 'под вола теле'
  Нацията е продукт най-вече на държавата и месомелачката и.
  Хората в Македония са били в послдните 2 -3 поколения в коренно различна държавна система, която освен друго беше и изоснови ант-българска.
  Исторически е пределно ясно, какво е било самъзнанието на Гоце, па и на другите..
  И още нещо: нямам против днешните хора в Македония да имат каквото си искат самосъзнание(а и би било безумно да решаваш вместо някой друг). Нека се определят и като преки потомци на Александър Македонски или на който и да е. Колкото и да е безумно - въпрос на техен избор.
  Проблемът иде, когато започнат откровенни и нагли фалшификации или накратко:
  Г.Делчев се е чувствал българин, па вий се чувствайте каквито поискате.

 80. 80 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3239 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":Нещо ти куца географията май. И оттатък и отсам Вардар все е Македония. Защото "отсам" Вардар са и Щип, и Куманово, и Кочани, и Берово и още куп други места. Изглежда си имал предвид оттатък Осогово, като условна географска граница между България и Македония.
  —цитат от коментар 21 на destruct


  Да, уместна забележка. Вардар дели Македония в съотношение близо 1 : 2, но използвам един стар израз, за да означа къде се намира всъщност столицата и други знакове градове за региона като Охрид например. Но наистина, не е точно да се говори за " оттатък" Вардар, защото и отсам има немалко маке...пардон българи, загубили корена си и самосъзнанието си !

 81. 81 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Г-н Пендаровски може да си отговори на този въпрос много лесно. Просто трябва да честват и паметта на великия македонец Ванчо Михайлов по същия начин както честват на Гоце Делчев. Толкова е просто :)
  Може и на Питу Гули синовете да споменат в Историята на Македонския народ, голям праз, че е влах :)))

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#75] от "zaki":

  Гоце май не е бил гражданин нито на България, нито на Османската империя, по простата причина че в империите и княжествата няма граждани, а поданици!

 83. 83 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Най-близкият приятел на Гоце Делчев е чирпанлията Пейо Яворов.
  —цитат от коментар 44 на Alarmstufe: Rot


  Не им давай акъли на македонците, че само за Яворов не са се сетили, че е античен. :)

  Парите на държавата свършиха: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/11388633
 84. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4740 Неутрално

  До коментар [#83] от "frisky":

  И ти си прав.

  I настане час, коли один скаже: "Слава Украiнi!". I мiльйони вiдповiдатимуть: "Героям слава!". Степан Бандера
 85. 85 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Вижте интервюто, заслужава си, не коментирайте само извадките на Дневник в статията...Човекът е балансиран и отстоява национална позиция - няма какво да му се каже на това, все пак е нормално.Нищо драматично не казва - просто риторика (изкуство, което нЕма как да е познато на банкянския герой).Единственото излишно, но може и да е вярно, е че не се бил разбрал с Бойко на български, бил знаел "две-три думи" (Дневник, мисля, че "зборови" са думи, а не изрази, ама карай, може да ми е слаб македонския). Факт е, че нема нужда да знае думи и изрази, просто ако говори по-бавно и слуша по-внимателни, диалогът няма нужда от преводач (щеше да е още по-добре, ако не си бяха изкилиферчили езика с настоятелната сръбска помощ последните 70 години, ама вече е приключена тема това...).
  —цитат от коментар 18 на pariah


  +
  Относно 'разбирането'...
  Съвременният 'държавен' език, както в Македония, така и в България е изкуствен език, та затова е абсолютно нормално дори да нямаше разбиране(а то има!). Не случайно употребих думата 'държавен' език, а не 'книжовен', защото нормата е почти еднакво отдалечена, както от източните ни говори, така и от западните. Ако разгледате книжнината на нашите възрожденци, то тя няма кой знае колко общо със съвременния бг език. Още повече след срамния случай в който 'Под игото' е придружено едва ли не от превод!? Трудност в разбирането(особено ако не искат! :) ) биха срещнали хора, дори и в самата България: ако некой 'мьека' или обратно. За съвременната 'държавна' македонска норма важи същото: той е силно сърбизиран в резултат на сръбската доминация в последните 90 години. Та, истинско чудо е че все още се разбираме с хората от Македония.
  И още нещо специално за нас в България: тесногръди и провинциални сме в разбирането за езика. От превзетост и простотия некой у нас се вайкат, каква огрома разлика имало между диалекта на бабата от Банско и някоя от Русе. Глупости! Ако си мислите, че това е някаква разлика, то за диалектите в С. Италия и Сицилия требе да твърдите, че са отделни езици.
  Диалектите на един език са неговото богатство и в никакъв случай НЕ трябва да се потискат!

 86. 86 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Смесената българско-македонска комисия по историческите и образователни въпроси работи "с изключително бавно темпо"

  Тя просто не работи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Пендаровски: Ако Гоце Делчев се запише като чист българин, защо да го честваме заедно
  =============================================

  Защото и ние, днешните българи, и вие, днешните македонци, сме наследници на Гоце по произход , затова! И съвместното честване ще демонстрира общото ни уважение към общите ни корени! Дължим го на Гоце и другарите му!

  Мараба, С-ДС доносници!
 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#83] от "frisky":

  Е, няма как да е античен Яворов - циганите са дошли на Балканите през 11-ти век!

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#87] от "Манчо":

  Защото и ние, днешните българи, и вие, днешните македонци, сме наследници на Гоце по произход

  Бре,бре, бре - много деца е имал този Гоце! Та колко милиона са потомците му!

 90. 90 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 225 Весело

  По промити мозъци от северномакедонските, освен севернокорейските, не знам дали съществуват на света...
  —цитат от коментар 71 на hamiltonf

  Ааа, има. Укрите не им отстъпват на йота! Едно предаване от оня ден, по същата(подобна) тема: https://youtu.be/nJxQIRoQ9us

  (не се чете)
 91. 91 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#87] от "Манчо":Защото и ние, днешните българи, и вие, днешните македонци, сме наследници на Гоце по произход Бре,бре, бре - много деца е имал този Гоце! Та колко милиона са потомците му!
  —цитат от коментар 89 на Patsis


  Вероятно ти е трудно да осъзнаеш, че произходът не е само биологическо понятие?
  Изразявам безпомощното си съчувствие към менталния ти проблем!

  Мараба, С-ДС доносници!
 92. 92 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Този да го врачам знаете къде..

  Много хитър
 93. 93 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#52] от "Николай Колев":
  Кой си ти, че “неведнъж” ше ми казваш каквото и да било? Да не съм ти в частния форум? Да не съм ти в къщата? “Неведнъж” ще казваш на жена си в къщи, ясно? Що за назидателен тон ми държиш?

  Мърфи е оптимист!
 94. 94 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#67] от "krf54523578":
  Те всичките славяни във вардарска Македония са българи. И ти си българин, но ако вземеш японски паспорт, казват ти, че си японец. А Гоце се е борил за автономна Македония. А нали сега няма националност и гражданство, всичкото го сложиха в един кюп. Е, ако да я имаше тази автономна Македония, там е неин гражданин, но етнически българин. Какви са българските малцинства в Украйна примерно? Ами българи. Ама се водят украинци. Това имам предвид. И иначе погледнато:какъв смисъл има от тези дискусии? Каква е целта?

  Мърфи е оптимист!
 95. 95 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Много са увредени макетата...

  Единствено бг рублофилите са по-безродни от тях!

 96. 96 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "hamiltonf":

  Македонските българи били сърбизирани окончателно?
  Нищо подобно!Коравият български дух и буйна кръв не се
  затриват лесно!На сърбите не им стигна времето за да
  довършат националните си предначертания и България отново е в твърде изгодна позиция,този път - окончателно!България е
  на прага да постигне една съществена част от историческите
  си цели,но сега изключително по мирен,цивилизован начин.
  Северна Македония е вече в НАТО,остава да влезе и в ЕС,а после всичко зависи от "нашите задружни сили".Все повече
  днешни македонски политици осъзнават,че без тесни връзки
  с България държавата им е обречена на застой и крушение.Ако някой иска да се запознае по задълбочено,нека прочете това:
  https://www.dw.com/mk/јужно-балканска-трилатерала/a-51427177
  Българите и македонците,като част от историята си,имат един общ безценен исторически капитал - националните герои,
  възрожденци,духовници и интелектуалци,посветили своя живот на едно велико дело - свободата на Македония!
  Този капитал е НЕДЕЛИМ и ще бъде признат непременно като такъв,а това дело не би се увенчало с успех,ако я нямаше подкрепата на свободната от национален гнет част от българския народ.Историческата истина е силна,непоклатима и неудържима,особено в свободния днешен свят;затова думите
  на президента Пендаровски имат особено значение,изказани деликатно точно в този смисъл и в никакъв друг!България и Северна Македония - общо минало,общи исторически личности,
  общо бъдеще!

  Хайдушки копнения
 97. 97 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Този, председателот на северната република де, се прави пак на луд. Ами Гоце Делчев е българин, който се е борил за освобождението на географската област Македония, така че е нормално да го честваме заедно, но не може да отминем факта, че той е писал и говорил на български език, чувствал се е българин и дори е бил учител по български език. Колкото и да не им харесва това на юго/северно/македонците, това е голата истина.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 98. 98 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Не бил разбирал български. Море дърво неокастрено..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 99. 99 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "И познатия Дервиш ефенди говореше в Скопие на българите: „Кажете на тоя юнак Делчев, че аз искам да го видя и да му се поклоня — от цар до говедар ний сме вече изморени, а той сам не се уморява…“

  Гоце Делчев от Пейо Яворов

 100. 100 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Никой не оспорва настоящото самосъзнание и самоопределение на населението на Вардарска Македония. Но мислите ли, г-н Пендаровски, че е нормално то да бъде приписвано със задна дата на нашите общи предци във времена, когато не съществува отделна от българската "македонска" народност с друга езиково-писмена културна, църковна и държавна история ? Може ли един субект да има сам със себе си "заедничка" история ? Гоце Делчев и останалите водачи на ВМОРО въстават срещу несправедливото решение на Берлинския договор за разпокъсване на нашите общо предци и се борят за автономия на Македония и Одринска Тракия. Затова те са герои на днешно България и Македония !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK