Прокурори от 15 държави искат бърз достъп до данни от социални мрежи и приложения

Иска се по-лесен достъп до данни от WhatsApp, Viber, Messenger на Фейсбук, обаждания по Скайп, снимки, изпратени по мейл или споделени през Инстаграм, документи, съхранявани в Dropbox

© Johanna Geron, Reuters

Иска се по-лесен достъп до данни от WhatsApp, Viber, Messenger на Фейсбук, обаждания по Скайп, снимки, изпратени по мейл или споделени през Инстаграм, документи, съхранявани в DropboxПрокурори от 15 държави, сред които и главният прокурор на България Сотир Цацаров, искат разследващите да имат бърз достъп до всичко, което се случва в чат приложенията като WhatsApp, Viber, Messenger на Фейсбук, обаждания по Скайп, снимки, изпратени по мейл или споделени през Инстаграм, документи, съхранявани в Dropbox. Аргументът им е, че така борбата с тероризма щяла да стане по-ефективна.


Идеите са развити в позиция на координатора на Европейския съюз за борба с тероризма Жил де Керков, която прокурорите са подкрепили, пише "Сега".


Сред привържениците са главни, генерални, федерални, национални прокурори от Белгия, Франция, Испания, Италия, Люксембург, Хърватия, Литва, Словения, Словакия, Полша, България, Румъния и др. Прави впечатление, че повечето са от Източна Европа или пък от страни, в които действително е имало тежки терористични актове като Франция, Испания, Белгия и Италия.
Прокурорите настояват да се приеме регламент за европейските заповеди за предоставяне и съхраняване на електронни доказателства по наказателноправни въпроси. Вече има и предложение за съпътстващата директива, с която всички доставчици на услуги в рамките на ЕС, независимо от местоположението си, се задължават да сътрудничат на разследващите органи. Предвижда се доставчиците да отговарят на отправените искания в срок максимум до 10 дни.


Според Керков, когато става дума за достъп до чат-приложенията, до обаждания по Скайп или до облачните пространства, операторите трудно дават достъп. Още по-голям бил проблемът при обмяната на подобна информация между държавите, защото разследващите органи трябва да се справят с различни юрисдикции и минавали месеци, преди операторите да предадат исканите данни.


"Настоящата правна рамка не успява да гарантира онзи бърз и ефективен достъп, който е необходим, за да се ускори провеждането на множество разследвания в цяла Европа", твърди белгиецът Жил де Керков.


Той и прокурорите, които го подкрепят, твърдят, че договорите за правна помощ и европейската заповед за разследване стават все по-непригодни. Борбата с престъпността и тероризма се затруднявала, "особено когато доказателствата за връзката между заподозрени лица се заличават, преди да бъдат събрани от правоприлагащите органи".


Стигало се до абсурди, при които обектът на дадено разследване и разследващият орган са в една страна, а разследването да се води международно само защото съответният доставчик на услуги е установен в друга държава.


Лансираните идеи отдавна се подкрепят от главния прокурор Сотир Цацаров, съобщава още "Сега". В България има закони, които дават извънредни правомощия, когато става дума за тероризъм. Разследващите имат достъп до информацията кой, къде и с коя авиокомпания е летял, кой къде е отседнал.


Няма проблем да се прилагат специални разузнавателни средства дори без предварително разрешение на съд, когато става дума за тероризъм и предотвратяване на атентати. Достатъчно е искане на вътрешния министър или шефа на Държавната агенция "Национална сигурност". Съдът дава разрешение само ако придобитата информация ще бъде използвана като доказателство.


Според закона за мерките срещу изпиране на пари стотици хиляди хора и институции в България са длъжни да поддържат регистри и да подават сигнали при съмнения. При това по този закон може да се стигне до спиране на сделки или финансови трансакции, пише "Сега".


Специални текстове има и в закона за отбраната и въоръжените сили, според който военният министър може да разреши използването на оръжие и бойни средства от български военни формирования, "когато възникне заплаха от терористични действия или опасност от употреба на оръжие за масово унищожение в България".


Има и антитерористични текстове в Наказателния кодекс, част от които бяха допълнени с цял пакет нови постановки и състави за съдене на хора, които набират или обучават други лица в тероризъм. Предвиден бе затвор и за тези, които се обучават, и за тези, които преминават през границите на страната, за да участват в терористична дейност.


На хартия е гарантирано и че "всеки, който участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в подкрепа на терористични актове, следва да бъде подведен под наказателна отговорност, както и да се ограничи възможността терористичните групи да създадат сигурно убежище".


Колко от текстовете се използват за предотвратяване на тероризъм и колко просто за следене на неудобни не е ясно. Но главният прокурор е горд със законодателството. На конференция преди година той припомни, че много от правните норми в антитерористичните закони на страната ни са приети с множество спорове и остри критики за нарушаване на човешките права.


"Според мен времето доказа, че сме на прав път. Днес тези конюнктурни слова (за нарушаването на човешки права) са забравени. В същото време, за добро или лошо, както прокурорите от Специализираната прокуратура, така и съдиите от Специализирания съд придобиха немалък практически опит при дела с такъв предмет", подчерта Цацаров.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Ще им се стъжни на някои съфорумци...

 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Глей ги тях тарикатите.
  А аз искам ФЕРАРИ!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Разговори за пръскачки онлайн са строго забранени на територията !

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Нас хартия е казано и, че всеки е невинен до доказване на противното :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Вече има и предложение за съпътстващата директива, с която всички доставчици на услуги в рамките на ЕС, независимо от местоположението си, се задължават да сътрудничат на разследващите органи. Предвижда се доставчиците да отговарят на отправените искания в срок максимум до 10 дни.

  Супер. Няма все социалните мрежи да са ви виновни...

 6. 6 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 314 Неутрално

  "Прокурори от всички страни, съединявайте се!"

 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Отколешна мечта на ушев. Ако в Европа това ще се прави основно за противодействие на тероризма, то у нас съм сигурен, че ще придобие други измерения...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  "....разследващите да имат бърз достъп до всичко, което се случва в чат приложенията като WhatsApp, Viber, Messenger на Фейсбук, обаждания по Скайп, снимки, изпратени по мейл или споделени през Инстаграм, документи, съхранявани в Dropbox."

  Хе, хеееееей, форумът на Дневник го няма в списъка!!!! Ураааааааа!

 9. 9 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 474 Неутрално

  за другите държави не знам, но за БГ няма как прокуратурата да се бори по-ефективно сама със себе си, защото самата тя не е прокуратура, а апаратура за терор

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 10. 10 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 651 Весело

  Колкото и НАТО дават достъп до секретните и военни данни на агент Иван с 5-те тераси, толква и европейските интернет доставчици ще дадат достъп на Сотир Пеевски Доганов и руските шпиони от ГРУ до чувствителни данни на стотици милиони еврипейски граждани ;)

  Все едно да дадат автомат Калашников на някое шимпанзе

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  Това ще им помогне ли да не пускат предсрочно от затвора джелати които имат за хоби да колят гяури в Лондон.

 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Пак искат даване на повече права за държавата уж за "борба с тероризма". Същите тези държави пуснаха през границите си милиони "бежанци" без проверки, но имат желание да ограничат за пореден път правата на собствените си граждани!! Къде бяха прокурорите, когато се нарушаваха държавни граници?!? Защо мълчаха!

 13. 13 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Добре, но то трябва да се създаде изцяло ново законодателство за онлайн света!
  Какво би следвало да се случи, ако има например информация за градоначалник, който да е лщбил насилствено мутра?

 14. 14 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Добре, но то трябва да се създаде изцяло ново законодателство за онлайн света! Какво би следвало да се случи, ако има например информация за градоначалник, който да е лщбил насилствено мутра?
  —цитат от коментар 13 на farhi


  *любил

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Що ли не го вярвам това? Терористите да не би да се уговарят в чатовете на фейса? Те са в затворени криптирани чатове, а това ровене си е чиста полицейщина, замаскирана с “борбата срещу тероризма”!

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Що ли не го вярвам това? Терористите да не би да се уговарят в чатовете на фейса? Те са в затворени криптирани чатове, а това ровене си е чиста полицейщина, замаскирана с “борбата срещу тероризма”!
  —цитат от коментар 15 на султана глаушева


  Права е Султанка, през ТОР на ТЕИЛС разните изостанали във времето и пространството прокурорчета ще ръфат само обикновените хора!

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  Прокурори от 15 държави, сред които и главният прокурор на България Сотир Цацаров, искат разследващите да имат бърз достъп до всичко, което се случва в чат приложенията като WhatsApp, Viber, Messenger на Фейсбук, обаждания по Скайп, снимки, изпратени по мейл или споделени през Инстаграм, документи, съхранявани в Dropbox
  —цитат от коментар 0 на статията  А, ко стааа?!?
  Свобода ли?
  Гласност ли?
  Ще има да чакате!!!
  Май комунизма се завръща!

 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  До коментар [#1] от "Велков":


  Ще им се стъжни на някои съфорумци...
  —цитат от коментар 1 на Велков


  Едва ли само на някои.
  На всички ще им се стъжни!
  Оруел го е видял и написал,
  ама матрЯла примира по глупостите на Чърчил!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  А борбата с неравенството пред закона няма ли да водят.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  "Май комунизма се завръща!"
  До коментар [#17] от "vagabond66":

  Той не си е отишъл. Щото софиянчетата и циганите обичат Бойко.

 21. 21 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ще им се стъжни на някои съфорумци...
  —цитат от коментар 1 на Велков


  да му мислят тия къде ги ползват тези улсуги

 22. 22 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ....."Аргументът им е, че така борбата с тероризма щяла да стане по-ефективна......."

  Ми да! С тоя новия капут Гешев, скоро всички ще бъдат обвинени във вофумни терористи.
  Напсуваш го във Фейса - бам - теорист. Напсуваш го във форума на дневник - форумен терорист. и так далее.

 23. 23 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Комунизма и диктатурата се завръща с пълна сила.Всички прокурори и политици на държавни позиции могат да краднат в офшорки,но плепса който псува по форумите ще бъде обвинен в тероризъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK