Цитат на деня: След премиерския пост ще си направя сайт и ще бъда много добър разследващ журналист

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов"Утре, като напусна премиерския пост, ще си направя и аз един сайт и ще кажа "Не ме пипайте". Като полицай ще бъда много добър разследващ журналист" - с такава екстравагантна идея министър-председателят Бойко Борисов отговори в интервю за Би Ти Ви на поредица от въпроси за медийната свобода в България. По обясненията му така щял да се впише в модела, по който двама олигарси купували медии - "кой сайт, кой телевизия", и ако направели нарушение, казвали: "Не ме пипайте, аз съм издател".


Видео от интервюто вижте тук.


Видимо раздразнен от въпросите по темата, Борисов нарече "лъжи" твърденията, че в страната няма свобода на медиите. Попитан защо тогава САЩ изпращат в посолството си в София човек, който да следи за върховенството на закона и медийния плурализъм, той отвърна изненадващо, че това е станало по негово искане. Новината за новото назначение дойде от изявление на американския посланик в София Херо Мустафа, но досега нито от американска, нито от българска страна, не е споменавано инициативата да е на Борисов.
Премиерът каза, че от Вашингтон оценил по различен начин ролята на телевизията и на медиите в представянето на световните лидери. "От това, което съм гледал, Тръмп го дават с изкривени физиономии, с дупки по бузите, като дявол. А се оказа много симпатичен с гъвкав ум човек, много приятен. Два часа минаха като 1 минута. Не можах да повярвам как съм се чудил как този човек би могъл да бъде на този пост?!" възкликна Борисов.


Премиерът повтори тезата, която развива обичайно, когато става дума за медийната свобода - че няма спрян журналистически материал, нито забранена тема за разследване, но не би искал да вижда в България медиите да се държат като в САЩ - да крещят, да се бута и бият - поведение, което според Борисов е неправилно.


За проекта за продължението на "Турски поток" и Владимир Путин четете тук.
Какво мисли Борисов за свободата на словото четете тук.

За бъдещето на съдебната реформа четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK