"Правосъдие за всеки": Сега ще проличи кой иска съдебна реформа и кой лъже

"Правосъдие за всеки": Сега ще проличи кой иска съдебна реформа и кой лъже

© Георги КожухаровФигурата на независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор, може да се въведе само на конституционно ниво, а не със законопроект "в събота", както каза вчера премиерът Бойко Борисов в интервю за Би Ти Ви.


Това заявява в открито писмо до президента, премиера и Народното събрание Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" по повод изявлението на Борисов, в което той заяви, че законопроектът на правителството ще изпълни препоръките на Венецианската комисия в "драфта на последния им доклад". За кой доклад говори Борисов не се разбра снощи, тъй като докладът на Венецианската комисия все още не е оповестен, а в предишен документ на комисията от 2017 г. тя отхвърля като несъстоятелна идеята прокурори да избират независим прокурор, с който да се осъществи препоръката за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.


"Правосъдие за всеки" припомня, че още през 2015 г. сдружението е излязло с предложения да се въведе фигурата на независимия прокурор, който да бъде избиран и да се отчита пряко пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание, и да не подлежи на ръководство и контрол от страна на главния прокурор при осъществяване на неговите разследвания.
Четири години по-късно г-н Борисов "прегръща" част от тези идеи, но това не е достатъчно, казват от сдружението и настояват пред премиера и президента


до два месеца да бъде иницииран дебат за промени на Конституцията


с които да се премахне методическото ръководство на главния прокурор над всички прокурори, да се въведе фигурата на независимия прокурор, да се намали парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 7 или на 5 души и да се даде право на гражданските организации с експертиза за съдебната власт и на професионалните съюзи на магистратите да предлагат "тримата големи".


Всичко друго е политическа мимикрия с опасни последици


и с цел да няма промяна. От това кой вариант ще изберат отговорните власти ще ще си проличи кой лъже и кой има наистина намерение за ефективна съдебна реформа, завършва откритото писмо на "Правосъдие за всеки".
Пълния текст на писмото следва по-долу.


ОТКРИТО ПИСМО
от
Инициатива "Правосъдие за всеки"
До президента, премиера,
Народното събрание и гражданското общество


На 4 декември 2019 г. г-н Бойко Борисов, в качеството си на министър-председател, де факто призна, че през цялото негово управление лично той и неговата партия са се месили в изборите за висши ръководители в съдебната власт, правени във Висшия съдебен съвет. Призна също, че Главният прокурор не може да бъде проверяван и разследван при сегашната законова уредба, като заяви, че напълно и безусловно приема препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), отправени "в драфта на последния им доклад", който ще бъде оповестен официално в следващите дни. Борисов заяви, че ще инициира законодателни промени, за да изпълни тези препоръки.


Ние от Инициатива "Правосъдие за всеки" припомняме, че предложихме да се въведе фигурата на независимия прокурор, който да бъде избиран и да се отчита пряко пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание, и да не подлежи на ръководство и контрол от страна на главния прокурор при осъществяване на неговите разследвания.


Включихме и отчетността на Главния прокурор в Народното събрание в нашите "Седем идеи за съдебна реформа" от 2015 година. Събрахме за тях над 5000 подписа по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и внесохме тези наши предложения в Народното събрание. Г-жа Цецка Цачева, която беше председател, не ги постави на обсъждане и гласуване в пленарна зала, в нарушение на закона. Премиер тогава беше също г-н Бойко Борисов и по негова покана осъществихме среща по тези наши идеи в кабинета му през лятото на 2016 година. Той ни изслуша, но не ни разбра и не ни подкрепи, макар че част от нашите аргументи бяха взаимствани точно от становище на Венецианската комисия!


Четири години по-късно г-н Борисов "прегръща" част от тези идеи, но това не е достатъчно. Ние настояваме пред него и пред президента Радев – хората, които имат инициатива за промени в Конституцията, за следните спешни действия:


- Иницииране в срок до два месеца на Конституционен законопроект, с който да се премахне методическото ръководство и надзор за законност на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори /чл.126 от КРБ/.


- Да се въведе на конституционно ниво фигурата и да се уредят статутът и правомощията на независимия прокурор, който да може да разследва, повдига и поддържа обвинения спрямо Главния прокурор и неговите заместници за извършени престъпления, както и да иска отстраняването им от длъжност по време на разследване за корупционни деяния и търговия с влияние. Същият да се избира и освобождава с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на Пленума на ВСС.


- Да се промени начинът на формиране на състава на ВСС, като се намали съществено парламентарната (политическата) квота в него (от 11 на 5 или 7 души), така че същата да има контролираща, а не управляваща роля. Да се въведат критерии и изисквания към кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота, като се даде право да предлагат кандидати и на съсловните и професионални организации на магистрати и адвокати, както и на неправителствените организации в обществена полза с експертиза в областта на правосъдието.


- Да се промени начинът на избор на Главен прокурор и на председатели на върховните съдилища, като право на предложение да имат също професионалните и съсловни организации на магистрати и адвокати, на научни организации и правни факултети, на неправителствените организации с експертиза в областта на правосъдието (с промяна в ЗСВ).
Настояваме тези предложения да бъдат поставени на обществено обсъждане в максимално широк формат в професионалните среди и гражданския сектор. До края на месец април да бъдат внесени в Народното събрание, така че да бъдат обсъдени и приети на три гласувания още в пролетната сесия на парламента. Ако част от тях бъдат обявени за противоконституционни, да бъде свикано Велико Народно събрание в разумен срок, но не по-късно от следващите парламентарни избори.


Всичко друго би било поредният театър на абсурда и политическа мимикрия с опасни последици. Настояваме да бъдем изслушани по тези въпроси от отговорните власти, понеже първи направихме и неотклонно защитаваме горните предложения! Ще инициираме широк обществен дебат в гражданския сектор и юридическите среди, независимо от политическия такъв и от провежданите при президента консултации. За резулатите от тези действия ще уведомим ЕК и Европейския парламент. Сега ще си проличи кой лъже и кой има наистина намерение за ефективна съдебна реформа!

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  Всички занем отговорите. Обещаното не е като даденото.
  Тя и мадам Ф. се изметна за данъците та камо ли учителят ѝ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Айде събирайте се там с Боеца и пред съдебната палата. Малко сте, но пък сте кресливи...

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Аз, Слънцето, избирам главния прокурор и пак аз избирам независим прокурор, който да разследва главния прокурор. Това се казва демокрация в Слънчевата система.

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Независимият прокурор да се отчита пред ВСС и НС, е все едно да се отчита пред главния прокурор при този състав на горепосочените институции. Всичко е Пунта Мара.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Гледайте си работата.
  Велико Народно Събрание е нужно за това, а то няма да бъде свикато заради вашите прищевки.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Решението на Венецианската комисия се очаква утре...

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  А най-големия майтап ще е като се обявят избори за Велико народно събрание и вътре влезнат основно ГЕРБ, БСП,ДПС и Трифонов :)

  Е те тогава какъв умнокрасив рев ще има, просто не е истина. Та внимавайте какво си пожелавате, уважаеми радетели за конституционни промени. Нали не мислите, че в ВНС ще бъдат Боец, Правосъдие за всеки, Радан Кънев, Христо Иванов?

 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 894 Весело

  "...в предишен документ на комисията от 2017 г. тя отхвърля като несъстоятелна идеята прокурори да избират независим прокурор, с който да се осъществи препоръката за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор."
  ------------
  Ами точно това развяваше тарикатът Бай Х в интервюто. В по комунистически йерархизираната ни прокуратура 2/3 от подчинените на милиционера Гешев щели да избират независим разследващ прокурор, който да го разследва при нужда. Реформа по милиционерски! 😂

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако има правосъдна реформа, то такива като Полфрийман няма да бъдат освобождавани. Съмнявам се другарите да са искренни...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Борисов ще се сблъска с бурята, която тлееше отдавна...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1358 Любопитно

  Някой може ли да каже какво точно значи това : "гражданските организации с експертиза за съдебната власт"

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 12. 12 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#4] от "Fiji":

  с една дума ако не се отчита пред правосъдие за всеки или "гражданските организации с експертиза за съдебната власт", всичко е пунта мара

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 13. 13 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Независимият прокурор да се отчита пред ВСС и НС, е все едно да се отчита пред главния прокурор при този състав на горепосочените институции. Всичко е Пунта Мара.
  —цитат от коментар 4 на Fiji


  А пред кого да се отчита,пред съюзът на пчеларите и Главното Мюфтийство ли?

 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Никой не иска, всички симулират. Освен Лозан Панов, де... някой ден може да е правосъден министър. Ех, мечти...

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  От тези в парламента няма такива, които искат. Всички са руски мекерета и тайно чакат да се завърне комунизма.

 16. 16 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Някой може ли да каже какво точно значи това : "гражданските организации с експертиза за съдебната власт"
  —цитат от коментар 11 на sarunka


  Не мисля, че и авторката е наясно. Но според мен се касае за неуморно протестиращите в пек и студ...за каквото се сетиш. А експерта е предполагам Ристьо.
  Нима е възможно тези хора да се надяват на толкова ирационална манипулация. Съдебната с-ма е сфера, където само юристи и то с дългогодишен опит имат някаква експертиза да вземат решения как и дали нещо да се промени в нея. С подобни революционни манифести няма начин да се промени съдбата на посъдими вече червени бизнесмени към по-добро.
  Тяхната вина или ще бъде доказана, или ще бъдат оправдани. И това ще се реши от съдебни процеси.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Те са абсолютно прави, но Бай Х никак не харесва това.

 18. 18 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Гледайте си работата.Велико Народно Събрание е нужно за това, а то няма да бъде свикато заради вашите прищевки.
  —цитат от коментар 5 на НеКой  Я да ме светнеш, в коя бяла държава има такова животно « Велико Народно Събрание « ?!
  Айде, чакам .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":А най-големия майтап ще е като се обявят избори за Велико народно събрание и вътре влезнат основно ГЕРБ, БСП,ДПС и Трифонов :)Е те тогава какъв умнокрасив рев ще има, просто не е истина. Та внимавайте какво си пожелавате, уважаеми радетели за конституционни промени. Нали не мислите, че в ВНС ще бъдат Боец, Правосъдие за всеки, Радан Кънев, Христо Иванов?
  —цитат от коментар 7 на niakoi_si  ВНС трябва да се избере с мандат 3 ( три ) дни :
  Първият ден да се регистрират, вторият ден да ОТМЕНЯТ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ВНС и третият ден да гръмнат шампанско за отлично свършена работа, след което всеки да си заминава у дома .
  При това положение ми е през фара, от кои партии ще бъде състава на ВНС .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  От тези в парламента няма такива, които искат. Всички са руски мекерета и тайно чакат да се завърне комунизма.
  —цитат от коментар 15 на Роси  Съгласен съм с този коментар,но не и с това ... « тайно чакат да се върне комунизма « . Защо ? Защото по времето на т. н. « социализъм « имаше един « Държавен и партиен контрол « и тогава се крадеше с чаена лъжичка, докато днес, по време на « демокрацията «, се краде с чирпака .
  Ето, защо тези другари ще бъдат против връщането на соца, а комунизъм не е имало и никога няма да има на планетата Земя !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 21. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  [quote#13:"uvtest"][/quote]


  Ако бъдещият независим прокурор се отчита пред съюза на пчеларите и пред главното мюфтийство, бедата би била НЕСРАВНИМО ПО- МАЛКА, отколкото пред ВСС и НС . Защо ? Защото в главното мюфтийство едва ли има поро- кремълски алчни подлоги, а в съюза на пчеларите, вероятно също няма, защото подлогите обичат да крадят, а не да градят и произвеждат .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 22 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#13] от "uvtest":

  Сега се отчита първо пред чайка, след това пред библиотекарите.

 23. 23 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Хахаха. Да се премахне методическото ръководство на главния прокурор над прокурорите и да се родят безброй малки местни дерибейчета прокурори на които никой нищо няма да може да казва. На всичко отгоре те няма да носят отговорност за решенията си освен ако това не е престъпление. Когато юриста без практика Христо Иванов измисляше съдебната реформа твърдях, че да оставиш съдии и прокурори сами да си избират шефа означава, че ще получим резултат като този когато мафията си избира шефа. Е сега Христо Иванов плаче срещу тази тъпотия, но не си е взел поука.

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 413 Неутрално

  И прокурори и съдии да се избират от народа чрез пряко гласуване, това е справедливо. Иначе винаги ще си ги натъманяват както на тях им изнася.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Квотата на политиците трябва да е не 7, а 5 души, а представеителите не трябва да са политици, действащи съдии и прокурори, а утвърдени преподаватели от реномирани университети (които други преподаватели ги признават за такива) - Симеоново и УНИБИТ НЕ не такива :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Гледайте си работата.Велико Народно Събрание е нужно за това, а то няма да бъде свикато заради вашите прищевки.
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Само заради вашите ли се свиква? Или изобщо кога се свиква? Ти ли решаваш кое е важно и кое не, кое е прищявка и кое не? Нещо за много голям си се взел. Предупредил съм те, че дървото те дебне💡

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK