Страховете надделяха: Управляващите отлагат закона за социалните услуги

Страховете надделяха: Управляващите отлагат закона за социалните услуги

© Анелия НиколоваУправляващите ще приемат внесения от патриотите проектозакон и ще отложат с шест месеца предизвикалите спорове и обществено напрежение нови правила, залегнали в Закона за социалните услуги и предвиждащи редица изменения около закрилата на деца от насилие. Макар отлагането формално да е внесено от "Обединени патриоти", то е съгласувано и дори искано от големия коалиционен партньор – ГЕРБ. Новият социален министър Деница Сачева също подкрепя отлагането с идеята да използва тази половин година, за да проведе множество дебати, дискусии и да успокои протестиращите още от лятото общности.


Това научи "Дневник" от няколко източника в управляващото мнозинство в парламента и в социалното министерство. Министър Сачева в пост в профила си във "Фейсбук" също коментира: "Решенията в социалната политика трябва да сближават хората, а не да ги разделят. Затова подкрепям предложението за отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги, което ще даде време за влизане в режим на разговори относно същността на този закон." Очаква се отлагането да бъде гласувано още следващата седмица от парламента.


Според поправката ще се отложат обаче не само текстовете, предизвикващи протести, но и целият закон, въвеждащ много нови механизми за подпомагане на хората с увреждания, които също трябваше да влязат в сила от 1 януари догодина. Депутати обаче коментират, че така или иначе не са готови подзаконовите актове за реалното влизане в сила на промените и е нямало готовност новите правила да започнат да се прилагат. Изработването на наредбите и подготовката на системата и без това е щяла да отнеме време поне до май и така е без значение дали ще се отложи до юни, както е според проекта на патриотите.


Защо депутатите се сетиха чак сега
Проверка на "Дневник" в стенограмите и гласуването на депутатите по текстовете от началото на тази година показват, че нито на при първото, нито при второто четене на закона никой в зала или с гласуването си не е възразил срещу текстовете, които сега предизвикват напрежение. Макар сега на фона на протести, декларации от различни организации и дори от Светия синод на православната църква, управляващите да предвиждат отлагане на текстовете, нито от ГЕРБ, нито от патриотите с гласуването или изказванията си са дали да се разбере, че имат каквито и да било забележки или притеснения.


Сега един от основните вносители на идеята за отлагане – Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", коментира пред "Дневник", че действително никой тогава в пленарна зала не е сметнал или не е обърнал внимание на конкретните текстове. По думите му това е нещо нормално, тъй като наистина и разпоредбите сами по себе си не са спорни или скандални. Те просто предизвиквали двояки тълкувания. И нямало как депутатите да разберат кой и как ще прочете текстовете и как ще ги разбере.


Малко повече определения


Веселинов обаче коментира, че текстовете на места създават двузначни тълкувания или не са достатъчно конкретни, можело да се възприемат и превратно. Затова в дискусиите по време на тази половин година освен успокоение на протестиращите щели да се търсят и по-прецизни формулировки. Най-вероятно щели да се запишат определения в преходните и заключителни разпоредби кое неясно понятие как да се тълкува и съответно прилага.


Друга промяна, която можело да настъпи в закона, била как ще оперират чуждестранните неправителствени организации в България, които в бъдеще ще могат да предоставят социални услуги. Сега се предвижда организации, които са регистрирани в чужбина, да могат да работят и в България. Според Веселинов на много места извън България режимите за разкриване и учредяване на фондация са доста либерални, всеки можел да го направи, без да е нужна някакво лицензиране. А след това да дойде и без допълнителни проверки да започне да работи в България, да кандидатства за държавни пари за предоставяне на социални услуги, да прокарва своите цели и идеи. За да се затвори вратата за някакви спекулации, можело да се обмисли записване на режим, според който и чуждестранните неправителствени организации да минават през някакви проверки, регистрация или лицензиране от българските социални служби, преди да им се разреши да влязат в системата на предоставяне на услуги. Трябвало да се гарантира също, че няма да извършват някакъв вид търговска дейност, няма да търсят печалба на база на социалните услуги, които ще предоставят.


От думите на управляващите това са най-основно нещата, които могат да се променят в 6-месечния период. А времето по-скоро ще бъде използвано за да се успокоява напрежението сред различните протестиращи общности.


Сачева: Няма да приемаме антиевропейска пропаганда и насаждане на разделение чрез страх


"От следващата седмица започваме със срещи с парламентарно представените партии, както и с представителите на заинтересовани организации на граждани", написа във "Фейсбук" Сачева. Тя обещава текстовете от закона, свързани с правата на хората с увреждания, да бъдат запазени и "надграждани".


"Същевременно ще обърнем сериозно внимание на притесненията на хората, които протестират от страх за децата си, ще ги разгледаме и ще ги обсъдим и няма да пренебрегваме разумните предложения", пише още новият министър.


Сачева обаче заявява, че управляващите няма да приемат "антиевропейска пропаганда и насаждане на разделение чрез страх, омраза и манипулация".


"Социалната система на закрила, финансова подкрепа и услуги е в полза на гражданите и цели да ги сближи, а не да ги разделя. Затова ще положим всички усилия да сме отворени не само за разговори, но и за по-достъпна информация, с която хората сами пряко да се запознават", казва Деница Сачева.


Тя призовава да се спрат от всички страни личните нападки срещу хора, социални работници и организации и да започнат разговори за конкретните политики.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Трябва само да махнат възможността частни организации с чуждо финансиране да стават посредници при социалните услуги!

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  ... Сега един от основните вносители на идеята за отлагане – Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", коментира пред "Дневник", че действително никой тогава в пленарна зала не е сметнал или не е обърнал внимание на конкретните текстове. По думите му това е нещо нормално, тъй като наистина и разпоредбите сами по себе си не са спорни или скандални. Те просто предизвиквали двуяки тълкувания. И нямало как депутатите да разберат кой и как ще прочете текстовете и как ще ги разбере ...

  Тълкувания ...
  Като "превода" на Стамбулската пущина ...

  Ако тия михлюзи си мислят, че лятото хората ще са по почивки и ще мине метър - дълбоко се лъжат!

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Неправителствените организации нямат място в държавата.

 4. 4 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Резултатът от поредната успешна хибридна атака на “пастор “ Александър Урумов - агент АБел
  "драматург", "писател", сътрудник на ДС, деен евангелист и националист, който в момента се явява директор на Дирекция "Връзки с обществеността" на Министерстото на отбраната, оглавявано от войводата Каракачанов - ДС агент Иван
  Поинтересувайте се кое е това рубладжийско мекере и ...
  1. Местата, на които работят пасторите от приятелския му кръг;
  2. Неговите публикации - в личния му блог, масово препечатвани в "консервативни официози", като "Стандарт", "Труд", "Земя" и прочее гнезда на свободното слово, както калоян-стоевците го разбират;
  3. Изригванията на хорица като Карбовски срещу всякакви прогресискти конвенции, стратегии и опити за толерантен диалог въобще;
  4. Организирането на протести срещу Истанбулската конвенция, евентуалните промени в закона, налагащи се поради липсата й, и поредната Стратегия за детето. Която просто трябваше да замени предишната и по нищо съществено не се различаваше от нея, но беше удобен повод за хибридна кампания срещу всичко либерално и прогресивно, все още дишащо на тая територия.

  След това може да проверите с чии пари бяха отпечатани ония прословути плакати, копирани дословно от нацистката антисемитска пропаганда от ВСВ, които се превърнаха в символ на "свещеното българско семейство", необременено от знания по биология, медицина, философия и елементарни социални умения, нужни на живеещите в XXI век.
  За всеки случай, припомням ви, че Александър Урумов управлява еднолично фондацията "Българска организация на родителите и децата" (БОРД), регистрирана на 3 юли 2018 г.. От нейно име Урумов громи "джендър конспирацията", Сорос, учебниците, центристите, либералите, Истанбулската конвенция, Стартегията за детето и всяко нещо, което лично го притеснява или от което не смее да си признае, че се интересува.
  Защо държавата, в лицето на премиера и президента, не реагира по абсолютно никакъв начин на тази откровена ретроградна глупост?
  Защото оцеляването на стабилността за едните е по-важна от всякакви човешки и социални права, а идването на власт за другите минава през трансформацията им от лява, в крайно дясна, консервативна партия. Понеже избирателите им са такива.

  Но все пак припомням, как чистият нацизъм преля в защита на семейството и децата, да не се чудите утре от къде ви е дошло!

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Браво на Патриотите, това е тяхна заслуга.
  Да се прецизира законът, като на нпо-тата се ограничат правата за контрол и първоинстанционна реакция по казуси, вместо държавата.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Имат място и НПО-тата но не както сега. Да си намерят гробарите умни хора да им напишат един читав закон

  Сегашният е шитня.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  В момента законът е така, може едно дете да се оплаче от родителите си директно на нпо, после то да се зира директно агенцията за закрила на децата и като резултат то да бъде отнето от родителите за едномесечен срок още преди да има дело. Даже могат да го дадат на приемно семейство, а после като ги осъдиш едва можеш да си върнеш детето.
  Какви са тези идиотии?
  На всичкото отгоре, защо ще се праща на приемни семейства, ако имаме бедно семейство, а не се подпомогне директно истинското семейство на детето?
  Защо нпо-то ще може да решава, както е сега законът, дали има проблем.
  При положение, че ще му се плаща за услугите, естествено, че винаги има проблем...

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това е под натиск от Норвегия, нашите са взели пари като финансиране и сега няма мърдане.

 9. 9 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Браво на Патриотите, това е тяхна заслуга.Да се прецизира законът, като на нпо-тата се ограничат правата за контрол и първоинстанционна реакция по казуси, вместо държавата.
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Браво на патреотете? Та нали с техните гласове тоя парцал беше приет? Какво се правиш на ударен....

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Да ги върнат. Иначе може и да им приседне.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Трябва само да махнат възможността частни организации с чуждо финансиране да стават посредници при социалните услуги!
  —цитат от коментар 1 на hope


  ПАК ЛИ ???? Тези организации финансират съвсем добросъвестно и честно социалната сфера у нас още от 2010 г. поне /ако не и преди това / със специални договори и одобрение от съответниде държавни институции /министерства /!
  Ама все пак трябва и малко да се чете , а ние , за съжаление се превърнахме /или НИ превърнаха / в ЧУКЧИ !

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Финансират, зада може после да командват чрез удобни закони и да си върнат стократно парите.
  И Отворено общество така действа.

 13. 13 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Глупав и популистки ход! Трябваше да устискат по-малко то месец, почти бяха успяли.

  Сега децата ще страдат заради нечий религиозен фанатизъм.

 14. 14 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Трябва само да махнат възможността частни организации с чуждо финансиране да стават посредници при социалните услуги!
  —цитат от коментар 1 на hope


  Това е практика в цял свят и досега нищо лошо не се е случило.

  Защо ио при нас да не е така? В средновековието ли живеем?

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Клакьориш ли, клакьориш ли на тия мошеници?

  Патреотете, дето стават и лягат с "Държавата" и "Народа" на уста не само гласуваха, но и сега де факто защитават - обърни внимание, че започна да се млямли за някакви "неправилни тълкувания" сред мат'ряла - та тия с тези закони на практика изменят на логиката на самото понятие за "Държава", като денонсират и пределегират исконни прерогативи на "Държавата" на някакви си НПО-та, да махнем с ръка дори на чужбинската връзка ...
  И тия радетели за "Народа" и "Държавата" изменят логиката на конструкцията на "Държавата" и "Демокрацията" като контрол "от долу" чрез изборния апарат, пределегирайки държавни отговорности от последна инстанция на на практика неподконтролни за обществото чрез демократичния набор инструменти като изборите, че даже и съда организации.

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vorknkx":

  В Гревио ли работиш?

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vorknkx":

  Ако може с доказателства и то КОНКРЕТНИ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vorknkx":Ако може с доказателства и то КОНКРЕТНИ.
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Гугъл знаеш къде е. Приятно търсене :)

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  Ей този ПР чакахме :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Между другото, заради отлагането на закона сега ще пострадат и хората с увреждания.

  Онези майки ("кресливите жени") затова ли толкова време висяха под дъжд и сняг, за да отлагат закона???

  И то поне да имапе реална причина да го отлагат, а то е заради шепа заблудени овце, които дори не са го чели закона, а копи-пействат факшиви новини пускани от явни руски агенти.

 21. 21 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Майките на деца с увреждания би трябвало веднага да излязат на протест срещу това безумие.

  Законът трябва на всяка цена да влезе в сила от 01.01.2020.

 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Цяла една статия, в която авторката успешно избягва абревиатурното название, което народа се научи да мрази и то с пълно основание: НПО-та. Как пък един път го нямаше написано в този вид...

  мурзилка
 23. 23 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 434 Весело

  Осман Октай ще се окаже пророк !

  Той твърди , че до няколко месеца Баце сам ще хвърли кърпата и ще се насочи към предсрочни парламентарни избори напролет , за да се оттърве от малоумните "патриоти" заради безбройните гафове и простотии , с който отвращават дори и чуждестранните партньорски служби !
  Патриотите провалят всеки опит за каквато и да е положителна реформа което вместо да доближи България да европейските стандарти, а вместо това я връща в консервативните дебри на църквата и средновековието !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 24. 24 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#23] от "Firestarter":

  "Той твърди , че до няколко месеца Баце сам ще хвърли кърпата и ще се насочи към предсрочни парламентарни избори напролет , за да се оттърве от малоумните "патриоти" заради безбройните гафове и простотии , с който отвращават дори и чуждестранните партньорски служби!"

  Е и какво? И да има предсрочни избори патриотите ще влязат в Парламента, а ДемБГ не. Плюс това, "партньорските служби" нямат право да се бъркат във вътрешните работи и да решават кой закон да се приеме и кой не. Какви ли не чуждопоклонници са се навъдили и дават акъл без никой да им го иска.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Госпожата не разбира нищо от тази материя, затова трябва да се понаучи. Народът е свикнал да чака.

 26. 26 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 434 Весело

  #арЮсириъс #Пропагандата

  https://www.facebook.com/kontraprop/photos/a.237206966630932/1009728076045480

  Русофили и анти-стратези! По достоверни източници норвежките гейци изнасят влакови композиции, кораби и кервани камили с деца, баби и кисело зеле!

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  ... Ако тия михлюзи си мислят, че лятото хората ще са по почивки и ще мине метър - дълбоко се лъжат!...
  —цитат от коментар 2 на xm...
  Мисля, че точно това ще се случи. Майстори са в отлагането, а баш майсторът им е спец. Наясно е с джудо - "мекият път", огъни се да победиш, остъпи и когато му дойде времето - души в партер. Ипон!

 28. 28 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#23] от "Firestarter":

  вреждането на полуграмотни гледачи на държавна хранилка чрез предоставяне на абсолютно неизмерими като ефект социални услуги, изобщо не го виждам като положителна реформа. Не случайно нито едно НПО не финансира лечение например на онкоболни, където става въпрос за много скъпи консумативи и лекарства и високо квалифицирани лекари. В крайна сметка богатите филантропи вълнуващи се от съдбата на инвалидите, изобщо не им пука като гледат кутиите със стотинки по магазините. Причината е ясна - няма възвращаемост.

 29. 29 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 767 Разстроено

  Поредна (засега частична) победа на здравите сили над здравия разум.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мърмор":

  Обикновено е така. Варят мат'ряла като жаби ...

  Но в случая става дума за децата, а за тях българинът реагира все едно не е "българин" ...

 31. 31 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1249 Весело

  Непеошките ще изкрейзят :)

  Не ги пуснаха през вратата с ИК и сега пробват през прозореца обаче бай чиляк вече е наясно и умнокрасивите хранилкаджии ще трябва виновно да мълчат пред Господаря Грант докато ги хока как за нищо не стават и дори малко паралелна власт не могат да му осигурят зад лицемерното прикритие на 'загриженост' за онеправдани

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 32. 32 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 539 Неутрално

  "За да се затвори вратата за някакви спекулации, можело да се обмисли записване на режим, според който и чуждестранните неправителствени организации да минават през някакви проверки, регистрация или лицензиране от българските социални служби, преди да им се разреши да влязат в системата на предоставяне на услуги."

  Ми то режим има от 2003 г. Подробни изисквания за лицензиране, спуснати от държавата методики, стандарти за работа, персонал и т.н. Ако имаше поне няколко експерти в тия министерства, щяха да знаят поне да не се излагат в медиите...

 33. 33 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Между другото, драги съграждани, не искате ли да спретнем едни протести с искане за отмяна на данъчното и осигурителното законодателство? Може и партия да си направим, ще се казва "Държава без данъци". Сто процента ще съберем достатъчно подкрепа!

 34. 34 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Разстроено

  Ужас! Сега защитниците на норвежките джендъри ще побеснеят и ще осерат форума на Дневник и Фейсбук. За сутрешния блок на бТВ, Нова и Дарик, не ми се мисли....

  Бог да благослови Америка за България!
 35. 35 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Браво!

  Това означава, че ние, които от самото приемане на сиросоидните текстове в ЗСУ се опълчихме и понесохме злобата и гнева на форумните либерасти, сме били прави!

  Браво на ПФ, оказват се регулатори на либерастките напъни на ГЕРБ!

 36. 36 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Специално посдравявам форумеца Росен от Шумен !

  Но борбата с толетарстията продължава!

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  "Сачева: Няма да приемаме антиевропейска пропаганда и насаждане на разделение чрез страх"

  -------------------------------------------------

  ЕНП и ГЕРБ се олицетворяват с ЕС, сякаш други партии не съществуват.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  “Проверка на "Дневник" в стенограмите и гласуването на депутатите по текстовете от началото на тази година показват, че нито на при първото, нито при второто четене на закона никой в зала или с гласуването си не е възразил срещу текстовете, които сега предизвикват напрежение.”

  Хахаха! Ама вярно ли не знаете що е така? Не е ли близко до ума, че НЕ четат това, за което да гласуват, а получават инструкция КАК да гласуват?

  Мърфи е оптимист!
 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Госпожо Сачева, защо наричате съпротивата “притеснение”? Няма никакво притеснение, намеренията са ви абсолютно прозрачни, начина ви на действие също. Да ви имам самочувствието, че вие ще отнемате притеснението на хората,чието ниво на информираност е далеч по-високо от вашето! Те се имформират, а вие си гледате опорките. И ще ви противодействат, докато може! Набийте си го в канчето, ако обичате!

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  и като резултат то да бъде отнето от родителите за едномесечен срок още преди да има дело.
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  В цивилизацията барем дело правят
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7790386

 41. 41 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "султана глаушева":

  +++++

 42. 42 Профил на Вуду
  Вуду
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами добре. На българина не му трябват социални закони. Той е асоциално животно, дано да си спомни това, когато умира сам и в тъмнина, скимтящ от болки.

 43. 43 Профил на Вуду
  Вуду
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами добре. На българина не му трябват социални закони. Той е асоциално животно, дано да си спомни това, когато умира сам и в тъмнина, скимтящ от болки.

 44. 44 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#4] от "Firestarter":

  ++++++++

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 45. 45 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Когато се говори за социална политика и социални услуги, се имат предвид само хората в увреждания. Ами останалите хора, те не са ли хора? Децата без увреждания, но живееши в бедни семейства не са ли наши деца? Старите и немощни хора, които са работили цял живот не са ли граждани на гтази страна? Внимавайте да не разделяте хората с вашите предпочитания към най-кресливата част от обществото.

 46. 46 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Една добра новина. Но протестите продължават, да си го знаете отсега.
  Власта обяви само примирие.

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  Затова и Газетата така горко реве...

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#4] от "Firestarter":

  Бля-бля,бля,бля!НПО-та нямат място в ЗСУ.Като бъдат махнати,законът ще мине.Не си правете илюзии,че ще мине.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Ох,милите добсросъвестни НПО-та..

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#19] от "penetrating":

  Е,едни общинпри чакахте,както всички комунета,ама хайде!

 53. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#23] от "Firestarter":

  Осман Окътай казва ,каквото му напишат в Анкара...

 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":

  Хич не се надявайте ,че с чакане ще мине номера.НПО-та няма да влизат,където не им е работа.

 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#26] от "Firestarter":

  Престанете да изкарвате,всеко който не ви допуска до обществените пари,русофил.Ясно,че не сте юнпго умни,но не подценявайте хората!

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#26] от "Firestarter":

  Престанете да изкарвате,всеко който не ви допуска до обществените пари,русофил.Ясно,че не сте юнпго умни,но не подценявайте хората!

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  До коментар [#52] от "yanne":
  Ха-ха :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1803 Любопитно

  Гвоздеят е в това, че срещу Бисер Петков нямаше компромати, а Деница Сачева е толкова корумпирана, толкова "неща" има, че ще изпълнява всичко каквото и наредят от Интернационалния Клан, даже и ще преизпълнява....
  Хамелеонът Сачева просто ще бави и разводнява. Ще мимикрира. Ще лицемерничи. Но и ще разиграва компроматни войнички. Ще противопоставя хората едни на други. Ще вредителства.
  Шест месеца не са малко да се премаже всяка съпротива. Включително с огън и меч. За последното ще отговарят къртиците на НПО-кланът в службите, прокуратурата, съдът, масмедиите...
  Педофилите и техните търговски дружества, замаскирани като НПО няма да се откажат без бой. Става въпрос за милиарди...
  С тях с добро не става...За тях това е война. Напълно безжалостна.
  И те не са готови на никакъв мир. На тях им е необходима безусловна капитулация.
  Или те или ние.
  !

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#58] от "AzDebil":

  Мен ако питаш, Бисер Петков си е същият соросоид, като Сачева.

 61. 61 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Още по време на протестите против соросоидните текстове в ЗСУ казах, че Бисер Петков ще го разкарат, за да спадне напрежението и ще сложат някой по скрит. Соросоид.

 62. 62 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#49] от "ozd05563707":

  а ти си Отрепка

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 63. 63 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1803 Любопитно

  До коментар [#60] от "Phaeton.":

  Така е. Но многократно по-умен. И най-важното - прикрит, поради което неуправляем.
  Кофти човек.:)
  А Сачева - слугинче с консумация.
  !

 64. 64 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Цялата концепция за човек и услуга е просто отвратителна

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 65. 65 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Както разбирам, хората с увреждания ше го "духат", заещото се отлага евентуалното увеличаване на помощите за тази категория хора. Вероятно това е целта на отлагането, а не съобразяването с брътвежите на дебилите и вдъхновяващите ги фашисти.

 66. 66 Профил на oai25632108
  oai25632108
  Рейтинг: 5 Любопитно

  На туй правителство смело може да се вярва, толкова, колкото и на Бойко Кратуната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK