Българските банди разчистват сметки през администрацията

Българските банди разчистват сметки през администрацията

© csd.bgИсториите и журналистическите разкрития и репортажи за телефонни измами може да вълнуват българите, но през миналата година общата оценка на тази част от дейността на организираната престъпност е "едва" 8.4 млн. лв. Оценката на обема на щетите от нелегалната търговия с горива е 600-700 млн. лв., или близо 90 пъти повече.


Измамите с еврофондове вероятно достигат 300 млн. лв. годишно, от наркотици щетите са до 450 млн. лв.


Но абсолютен и недостижим шампион остава секторът на секс услугите - общата оценка на вътрешния и външния пазар през 2018 г. е била впечатляващите 1 милиард и 250 млн. лева (над 600 млн. евро).
Това посочва докладът на Центъра за изследване на демокрацията за оценка на заплахите от организирана престъпност в България през 2018 г. Той бе разпространен в сряда след конференция по тази тема в края на октомври и представлява третата оценка на центъра на организираната престъпност в България. Този път са обхванати състоянието и динамиката на десет престъпни пазара и за първи път са включени измамите със средства на ЕС и незаконния дърводобив.


Обща оценка на сивата и криминалната икономика, както и на отделните сектори.

© csd.bg

Обща оценка на сивата и криминалната икономика, както и на отделните сектори.


Българските криминални мрежи се бяха насочили към еврофондовете още преди България да влезе в ЕС, като крадяха от предприсъединителни средства. Сега от ЦИД отчитат "специфична еволюция и бърза адаптация (...) към новите възможности".


Част от тази еволюция е намирането на "корупционни инструменти за отстраняване на конкуренцията, които използва в публичната администрация".


Насилието, познато особено през 90-те години и началото на ХХI век, вече не е доминиращото средство. "През последните години все по-голяма част от финансовите щети от престъпна дейност са резултат от активността на т.нар. бели якички и все по-малко на класическите криминални структури."


Българските банди разчистват сметки през администрацията

© csd.bg


Българските банди разчистват сметки през администрацията

© csd.bg


В текста има и данни като:


- предполагаемият брой преминали през страната мигранти значително надвишава официално регистрираните и вероятно е почти 180 000 души за периода 2013-2018 г.;


- от каналджийство през миналата година не са изкарани много пари (вероятно около 5 млн. лв.), особено в сравнение с 2015 г., когато вълната мигранти през Балканите е донесла на този сектор 385 млн. лв.;


- 12% от всички атаки към облачните услуги на Microsoft в глобален мащаб идват от български IP адреси, а близо 2% от световния обем на спам са изпратени от сървъри в България (по данни за първата половина на 2019 г.);


- въпреки предполагаемите огромни щети от нелегалния пазар на горива залавянията на нелегално гориво от правоохранителните органи за 2018 г. са 365 тона, което е едва 0.1% от най-ниската оценка (300 млн. лв) на нелегалния пазар;


- само 40-50 стотинки за литър нелегален бензин плащат редовните клиенти на мобилни "бензиностанции", работещи обикновено в определени селища или квартали;


- над една трета (35.5%) от бизнеса в България смята, че е необходимо неофициално плащане, за да се гарантира достъп до европейско финансиране.


Българските банди разчистват сметки през администрацията

© csd.bg


Авторите на доклада казват, че са регистрирали продължаващ спад в приходите за криминалните структури в няколко пазара (незаконните тютюневи изделия, организираните ДДС измами, незаконният дърводобив, каналджийството и кражбите на коли). В други големи престъпни пазари се наблюдава запазване на приходите (организираният пазар на секс услуги както в страната, така и извън нея, пазарът на горива, пазарът на наркотици и телефонните измами).


При това именно в секторите, където има запазване и ръст на приходите, трудно се разграничават криминалните от легалните дейности. "Използването на законен бизнес, чрез който се прикриват престъпни дейности, се наблюдава например при пазара на нелегални горива, пазара на организираните ДДС измами, нелегалния дърводобив и дори при износа на секс услуги."


Българските банди разчистват сметки през администрацията

© csd.bg


За престъпленията със средства на ЕС от Центъра за изследване на демокрацията уточняват, че в повечето случаи това не е дейност на "класически тип престъпна група по смисъла на Наказателния кодекс, а по-скоро лица, работещи на границата на сивата икономика".


Тези измами са обвързани с корупция по ниските или високите етажи на публичната администрация и засягат средствата, управлявани от Държавен фонд "Земеделие", свързани със субсидиите за различни земеделски култури, както и с къщи за гости. Но нарушения има при провеждането на почти всички обществени поръчки по всички оперативни програми.


Тенденцията е и да намалява броят на кандидатстващите фирми - някои се отказват, защото са твърде малки, процедурите им се струват твърде сложни, а финансирането не е подходящо. Но също така сред причините, посочени в проучването, са и "демотивацията на мениджърите поради практиката да се иска неофициално заплащане. Общо 7.2% от управителите на фирми считат, че шансът им за успех е малък, без да платят подкуп."


При това предприемачите масово казват, че е виновен другият. "Въпреки че 96.5% от фирмите твърдят, че не са правили неофициални плащания срещу гаранция за получаването на средства през 2018 г., те не твърдят същото за своите преки конкуренти. Едва 13.5% от фирмите вярват, че техните преки конкуренти никога не са правили неофициално плащане. Много по-значим дял (35.5%) отбелязват, че според тях конкурентите им са участвали в подобни корупционни практики понякога (14.2%), в повечето случаи (15.6%) или винаги (5.7%).

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  ... Но абсолютен и недостижим шампион остава секторът на секс услугите - общата оценка на вътрешния и външния пазар през 2018 г. е била впечатляващите 1 трилион и 250 млн. лева (над 600 млн. евро)

  Това посочва докладът на Центъра за изследване на демокрацията ...

  Трилион?
  Въх, м'ър майкоооуууу!

  Това посочва, че в Центъра за изследване на демокрацията са някакви двойкаджии, които блъскат ма'амуста'а бомбАстични думички "работейки" агитпропчици.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Което идва да покаже, че има дълбоко срастване на държава и престъпност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами заприличваме на нормална държава. Да не мислите, че в Западна Европа сметките на мафията се разчистват с дуел на площада? Системата не сме я измислили ние :)

 4. 4 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  "журналистическите разкрития и репортажи за телефонни измами може да вълнуват българите, но през миналата година общата оценка на тази част от дейността на организираната престъпност е "едва" 8.4 млн. лв."

  Много ясно, че ще ги вълнуват. Това са пари, които директно са ти излезли от джоба. А останалите примери са за пари, които не са влезли в бюджета, но са усвоени в джобовете на някои българи - първо тези, дето продават незаконно горивата, и второ тези дето са ги купили са спестили пари. Затова телефонните измами са водещи - това са директно изгубени пари.

 5. 5 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ами закрийте я тази администрация, и без това с много малки изкл. е пълна с калинки и разни намусени лелки. Милицията са бандити в униформа. Дайте ги тези пари на гражданята и те по места ще си направят всичко от съдилища , през полиция та то общинска администрация. така никой нвма да може да гепи, защото щее контролиран от всички, които живеят там, мутрата няма да може да си построи небостъргач или магазин на гоа полянка и т.н.

  А за проституцията ама легализирайте я като в Холандия. Така хем контрол, хем ем данъци.

 6. 6 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Аре българските банди... Това пак е работа на КБЖ и ГРУ. Няма кой друг да извършва престъпления в "нашите панталони"...

 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 428 Весело

  Настрана трилионите, ами и милиардите изглеждат съмнителни. Ако вземем цялото население с децата и старците да заработи по 200 лв ще докараме до милиард и двеста. Един процент от населението да се занимава в сектора означава, че 70 000 души (един окръжен град) заработват по 20 000. Доста съмнително.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Направих си труда да разгледам самия доклад.
  Нито един от авторите не се е мръднал от бюрото по време на изготвянето му.
  Ползваните източници са странна смесица от самоцитиране и някакви данни отпреди две години.
  На практика се използват разкрити случаи като доказателство, че престъпността е нараснала, което, разбира се, е нелепо.
  Изобщо ако може от Център за изследване на проституцията да се занимават с проститутки, а от Центъра за изследване на демокрацията да се придържат към демокрацията?

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Да, ама Бойко викнА хамерикански шериф и на тия, майка им жална.

 10. 10 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  СИК си има държава.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 11. 11 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Главатаря Буда дирижира правилата и който не се отчита подобаващо плаща скъпо!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Ех, спомняте ли си 90-те. Тогава какви банди имаше, кави бандити. Стреляха се с автомати, с РПГ през отворения прозорец на БМВ... Биеха си шамари в БИАД, в Дескрим...

  А сега си пращат адвокатите. Братя Илиеви и Карамански се въртят в гробовете си.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  ... ако може от Център за изследване на проституцията да се занимават с проститутки, а от Центъра за изследване на демокрацията да се придържат към демокрацията? ...
  —цитат от коментар 8 на АзКлавдия


  Ми то демокрация без проститутки не е никаква демокрация!

 15. 15 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#1] от "xm...":

  Май още работят със виденовите левчета.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 16. 16 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Центрове, институти, мозъчни тръстове... все отбор юнаци. :-)

 17. 17 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Задача номер едно, легализиране на проституцият и облагане с 10% данък, здравно и пенсионно осигуряване.
  Задача номер две - легализиране на леките наркотици :)
  Хем ще смачкаме престъпността хем ще се пълни хазната.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 18. 18 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Абсолютно недостижим е хазартът във всичките му форми, но тъй като е узаконен, легален, за него нищо не се говори. Хазартната зависимост е по- страшна от наркотичната и е призната за тежко психично заболяване от СЗО. Хазартът, производството и търговията с наркотици, и проституцията се захранват щедро от системата за бързо кредитиране, а социалната трагедия за младежта става пълна от законно защитаваната дейност на ЧСИ. Българското народно събрание, българското правителство, не прави абсолютно нищо да защита народа и най- вече младежите, поради което изживяваме нечувана и невиждана в световната история демографска криза. Поразени от наркотиците, хазарта, зверската задлъжнялост до гроб младежите са аут от обществото; те няма да излязат по площадите; няма да протестират; няма да искат оставки. Мъртвите не са враг на никого.

 19. 19 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 677 Неутрално


  До коментар [#5] от "olimpipanov":

  Ще сложат брояч между краката - два, че някой може погрешно или нарочно да обърка отверстието, и на устата ли? Каквото работи в Холандия нема начин да проработи тук, само проституцията ще достигне небивали размери. Не може под претекст - да излезе на светло да се легализира дейност, която по всички правила и стандарти противоречи на морала, като визирам платената любов, не секса.

 20. 20 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#18] от "bobhunter":

  Заборчяващи винаги е имало, включително и в комунизма. А и вече многократно е доказвано че определна група хора и безлихвено да взимат кредити, пак си остават длъжници, поради липса на финансова култура. Това държавата не може да го поправи. Чети за експериментите при които на безработни дават пълна работна заплата и те пак си остават на прага на бедността.

 21. 21 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#20] от "buggie":

  абсолютно си прав, един бивш колега взимаше заеми от колегите и така и не ги върна, всчико изпива

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 22. 22 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  В статия от вчера-оня ден бяха хванали полицаи за наркоразпространение. Тия неща са обществена тайна от години.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 23. 23 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 792 Неутрално

  ... Но абсолютен и недостижим шампион остава секторът на секс услугите - общата оценка на вътрешния и външния пазар през 2018 г. е била впечатляващите 1 трилион и 250 млн. лева (над 600 млн. евро)Това посочва докладът на Центъра за изследване на демокрацията ...Трилион?Въх, м'ър майкоооуууу!Това посочва, че в Центъра за изследване на демокрацията са някакви двойкаджии, които блъскат ма'амуста'а бомбАстични думички "работейки" агитпропчици.
  —цитат от коментар 1 на xm...


  Мдаааа…. Всяка проститутка - с касов апарат на врата!

 24. 24 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Така де-от най високо до най-ниско ниво.Пускам жалба в прокурватурата за лихвар ,дето е взел парите и имотите на много хора и държи още стотина лични карти и дебитни карти-човекът е от нашите и ми отговарят-това са заеми и са гражданско правни отношения.Обаче после срещу същия някой важен пуска жалба и казва-взех заем,ама онзи иска да ми вземе апартамента-веднага лихварят е задържан за лихварство.И това е проста районна прокурватура.Какво ли правят в СпПр-ра.

 25. 25 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Направих си труда да разгледам самия доклад.Нито един от авторите не се е мръднал от бюрото по време на изготвянето му. Ползваните източници са странна смесица от самоцитиране и някакви данни отпреди две години.На практика се използват разкрити случаи като доказателство, че престъпността е нараснала, което, разбира се, е нелепо. Изобщо ако може от Център за изследване на проституцията да се занимават с проститутки, а от Центъра за изследване на демокрацията да се придържат към демокрацията?
  —цитат от коментар 8 на АзКлавдия


  Е недей така! Хората изследват каквото им е по сърце... Както и да го разбираш...

 26. 26 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Идеята да прикачите ПДФ файла с анализа към статията е чудесна! Благодаря, Дневник!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Ами нали те управляват, те назначават и администрацията.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Весело

  До коментар [#22] от "Deadpudding":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Весело

  :-) според статистиката ... се скъсвам от ползване на секс услуги и сеч на дървета, а през почивката пуша цигари без бандерол и крия ДДС от жена си

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  “Историите и журналистическите разкрития и репортажи за телефонни измами може да вълнуват българите, но през миналата година общата оценка на тази част от дейността на организираната престъпност е "едва" 8.4 млн. лв. Оценката на обема на щетите от нелегалната търговия с горива е 600-700 млн. лв., или близо 90 пъти повече.”

  Вие що за бакалски сметки правите? Тези “едва” 8.4М удрят най-уязвимата част от населението - старите хора. Зад всяко левче е човешка трагедия - хем го измамили, хем останал без нищо, хем даже го е срам да си каже, щото сам си е виновен. Я пак си прочетете това мизантропско твърдение горе и си набийте в канчетата, че цивилизоваността на едно общество се измерва с отношението му към старите хора! Е, след това твърдение, цивилизацията ви е на нивото на тези, дето изскачат от храста, когато го удариш с тояга! НЕ ВСИЧКО се мери в пари!

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  ....и през прокуратурата ! Всъщност, най - вече през нея ! И става въпрос за олигарси, близки до властта, не за обикновенни бандити !

 32. 32 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Весело

  всики банди се отчитат на 240 бастуна

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Настрана трилионите, ами и милиардите изглеждат съмнителни. Ако вземем цялото население с децата и старците да заработи по 200 лв ще докараме до милиард и двеста. Един процент от населението да се занимава в сектора означава, че 70 000 души (един окръжен град) заработват по 20 000. Доста съмнително.
  —цитат от коментар 7 на puknatastotinka


  Няма как 1% да се занимава с проституция. Но 20 000 лв на година са малка сума за този сектор. Тези пари ги правят за 2-3 месеца средно да кажем. В България тези никой не ги гони, така че те си имат обяви в сайтовете. И може да видиш че става за въпрос за под 2000-3000 обяви. Сложи още 2-3-5 пъти по-толкова, които не се обявяват в нета. И стават около 5 000 - 10 000 на вътрешния пазар. Колко са вънка никой не знае.

  Но е възможно да се достига до тази сума, според зависи как са нещата на външния пазар. :)

 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Легализирайте проституцията, хайде не се правете на ощипани госпожици. Това е най-древната професия, няма ние да я изкореним. Важното е да я контролираме и данъците от тази дейност да влизат в държавата.Колкото до другите кражби, за тях е виновна най-вече корумпираната и негодна администрация. Реформа на администрацията, елетронно правителство, прозрачност и най-вече наказуемост са лекарствата за тази болест. Чиновниоците тук са свещени крави, никой с пръст не може д ги пипне. Крайно време е да вкарате в затворите всичката корумпирана сган на всички нива, Да, ама не, съдедбната система е по-корумпирана и от чиновниците. Блато, истинско блато, от което няма излизане.

 35. 35 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Абсолютна мързелива НПО-ка аеробика на спонсорирана отвън структура. Този продукт е търговска реклама за "работата" на отбора от активисти и трябва да бъде белязяно по съответен начин - "Платено съдържание".

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Цифрите от статията са толкова стряскащи, че някои ги считат за преувеличени. Дали?
  Някои имат съмнения доколко са изрядни касовите апарати на големите вериги бензиностанции, но пък в селските изобщо не ги ползват.

  Прочетох за идея за легализиране на проституцията - реално тя си е легална, сайтовете за обяви изобилстват с обяви за платени секс услуги-със снимки, изброени услуги с цени, телефонни номера, но надали мацките имат касови апарати! И никой не може да ме убеди, че те не се отчитат на някой висш държавен служител!
  Даже и тук във форума тече една подобна реклама.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK