Най-много са студентите по икономика, едва 40% от тях работят по специалността

Най-много са студентите по икономика, едва 40% от тях работят по специалността

© Георги КожухаровОбщо 37 909 души учат икономика в българските висши училища, което прави специалността най-търсената в страната. Това показват данните от новото издание на рейтинговата система на висшите училища в България, която сравнява 51 държавни и частни висши училища, които обучават над 200 хил. студенти по стотици специалности, разпределени в 52 професионални направления. Откакто съществува рейтинговата система, икономика учат най-много студенти, но се наблюдава тенденция за постоянен спад в броя им. За сравнение през 2013 година те са били 60 535.


Тази година разликата с втората по брой студенти специалност - администрация и управление, е драстична - 16 584 са записалите се студенти. Следват педагогика (14 864), медицина (11 737) и право (9389).В дъното на сравнението на професионалните направления по данни за 2019 година за индикатор "Брой студенти в професионалното направление" са професионалните направления металургия, теория и управление на образованието и теория на изкуствата. Данните в класацията са обобщени на национално ниво за съответното професионално направление.
В същото време безработицата сред завършилите икономика е 2.55%, а едва 40.62% от тях работят по специалността си. По този показател почти 100% от завършилите военно дело, медицина, стоматология и фармация работят по специалността си. В дъното са завършилите хранителни технологии, изобразително изкуство и туризъм.Най-високи са заплатите в ИТ сектора


Средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" е 4193 лв. Следват професионалните направления "Администрация и управление" в Американския университет (3531 лв.), "Информатика" в Нов български университет (3438 лв.) и "Математика" в СУ (3092 лв.). В графиката можете да видите класацията на първите 30 специалности и университети, а тук - на 368-те комбинации от професионални направления и висши училища през предходните 5 години по данни от НОИ и "АдминУни".В рейтинговата система са събрани и обобщени данни за близо 100 показатели, които измерват различни аспекти от дейността на висшите училища: учебен процес, учебна среда, социално-битови и административни услуги, научна работа, престиж, както и реализацията на завършилите на пазара на труда. Тези индикатори са формирани на базата на статистически данни, събрани от различни източници, включително и чрез социологически проучвания, съобщиха от МОН.


В кои професионални направления има безработица


Под един процент е безработицата сред завършилите медицина, стоматология, фармация и военно дело, най-голяма е безработицата сред завършилите история, психология и социални дейности. Процентът на официално регистрираните безработни сред завършилите професионалното направление в български висши училища през предходните 5 години е изчислен на базата на данни по данни от НОИ и "АдминУни".СУ "Св. Климент Охридски" е първи в 21 професионални направления, но това е университетът, предлагащ висше образование в най-много професионални направления", коментира ръководителят на консорциума, разработил рейтинговата система, Георги Стойчев. СУ е лидер в преподаването на професионалните направления Биологически науки, Биотехнологии, Икономика, Информатика и компютърни науки, История и археология, Математика, Науки за земята, Педагогика, Педагогика на обучението по..., Право, Психология, Религия и теология, Социални дейности, Социология, антропология и науки за културата, Теория и управление на образованието, Туризъм, Физически науки, Софийски университет, Филология, Философия и Химически науки.


Следват Техническият университет в София с шест професионални направления (Електротехника, електроника и автоматика, Комуникационна и компютърна техника, Машинно инженерство и Транспорт, корабоплаване и авиация), Медицинският университет в София - първи в четири направления, Американският университет в България, Лесотехническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София - първи в три направления, Тракийският университет и Аграрният университет в Пловдив водят в две професионални направления, добави Стойчев. Още 11 висши училища са първи в поне едно професионално направление.


Рейтинговата система на висшите училища в България 2019 изготвена по поръчка на МОН от консорциум ИОО-С, съставен от институт "Отворено общество" – София, и "Сирма солюшънс". Тя беше представена в министерството днес, можете да я разгледате тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  То пък какво ли има да им се учи на икономическите специалности? Имах колеги дето след първата година машиностроене в ТУ решиха, че е много тегаво и трудно за тях и се прехвърлиха да учат "икономика". След година срещнах единия, който вече работеше и на въпроса ми как я кара, отговора беше "Супер, ходя си на работа, а като дойде време за изпити, слагам 50лв(тогава бяха доста пари :) ) в книжката и изпита е взет".
  Вероятно и за това никой не ги търси тея "специалисти" освен за работа във финансовото министерство и други подобни държавни структури, докато за инженери сега е търсене под дърво и камък.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Готови кадри за Чужбина.. благодарение на червената крадлива пасмина

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това показва колко им е акъла - секторът с най-високи заплати не привлича най-много хора, но затова пък е пълно с желаещи да са психолози например (а трябва да са им пациенти). После що ревете, че нямате пари?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Личи си по прекрасните икономически резултати и първите световни места по развитие GDP per capita.

 5. 5 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Личи си по прекрасните икономически резултати и първите световни места по развитие GDP per capita.
  —цитат от коментар 4 на LiberalToTheBones


  В глава от населението влизат 1,5 милиона турци и цигани, понимаш другарю или не знаеш какво е средно аритметично. Няма да се учудя, та нали си се кръстил "Глупав до мозъка на костите". Ха-ха!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Причината за високите заплати в ИТ сектора е, че фирмите - български или чуждестранни - работят почти изключително за външни клиенти. Благодарение на интернет миграцията на кадри от страната е поне наполовина по-малка отколкото би била иначе.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Не виждам в класацията "университета" в Симеоново?

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Весело

  Най-интересното е заплащането е Бургаски университет - социални дейности :)
  Сигурно са двама и работят при "тате" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Нямам спомен Брежнев с кои американски президенти се е срещал , но имаше следния виц:
  Когато американския президент се среща с Брежнев той забелязал, че с него винаги върви един човек с куфарче. Попитал той какво има в куфарчето и му казали,че това е "ядреното куфарче" и ако не иска да си има проблеми с американците да си наляга парцалите и да подписва договорите... И такааа... Ама на следващата среща Брежнев също дошъл подготвен- четирима души го следвали навсякъде, мъкнейки огромен трикрилен гардероб. Естествено АНС, ЦРУ и военното разузнаване на американците направили проучване какво се крие в огромния гардероб. И били ужасени - руснаците мъкнели трима български "икономисти" и заплашвали да ги пуснат в САЩ ако този път не се съобразят с техните изисквания. В секретния доклад пишело, че само трима български икономисти са в състояние да ликвидират американската икономика за десетилетия напред....
  Та така за качествата на българските "икономисти"

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Весело

  Иначе вижте каква е реализацията в СУ и то какво :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 419 Весело

  Не виждам в класацията "университета" в Симеоново?
  —цитат от коментар 7 на telqk


  Аааа, магнаурската школа е над тези неща.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 12. 12 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Долу-горе както навсякъде. Ако потърсите за най-популярните college majors/bachelor's/etc. е долу-горе еднаква картинката в повечето държави.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Малко ми е странно третото място на НБУ и точно в ИТ специалностите...

  Но що пък не, за фреймурк драскачи има доста сериозен глад на пазара, а на тях някакво кой знае какво обучение не им трябва. 90% от тях ще пропаднат на елементарен тест за бъбъл сорт.

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Мангизите на Доган и Цецо са от програмиране на Бейзик

 15. 15 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 419 Неутрално

  То пък какво ли има да им се учи на икономическите специалности? Имах колеги дето след първата година машиностроене в ТУ решиха, че е много тегаво и трудно за тях и се прехвърлиха да учат "икономика". След година срещнах единия, който вече работеше и на въпроса ми как я кара, отговора беше "Супер, ходя си на работа, а като дойде време за изпити, слагам 50лв(тогава бяха доста пари :) ) в книжката и изпита е взет".Вероятно и за това никой не ги търси тея "специалисти" освен за работа във финансовото министерство и други подобни държавни структури, докато за инженери сега е търсене под дърво и камък.
  —цитат от коментар 1 на traveler1


  Колега, ще си позволя да добавя, че има глад за инженери дето да работят за 700лв.
  Това предлага "бизнеса".

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1808 Весело

  Не виждам в класацията "университета" в Симеоново?
  —цитат от коментар 7 на telqk


  Главен прокурор и Мин.пред.

 17. 17 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#15] от "Kamenarski":

  Колега, отдавна няма да намериш инженер за 700лов, че даже и чистачка и общ работник. Дори и БГ работодатели с подарени и наследени фирми вече го знаят и дават колкото определя пазара за технически кадри или иначе казано за под 2000лв няма кой да ти се обади

 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#15:"Kamenarski"][/quote]

  Сина ми изкара бакалавър тази година и на есен заедно с магистратурата отиде на интервю в един доста голям завод. Дори за моя изненада го наеха веднага със заплата от над 1200лв, което е доста за начинаещ инженер, без кой знае колко(да не кажа без хич) опит.
  По мое време като завършвах, като потърсех работа, на всякъде ми отговаряха, че нямат нужда от ниженери и ми предлгаха само обща работа, която в края на карищата приех, щото сина вече беше на път да идва на тоя свят :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1808 Весело

  [quote#15:"Kamenarski"][/quote]

  "Колега, ще си позволя да добавя, че има глад за инженери дето да работят за 700лв.
  Това предлага "бизнеса".
  .........................
  Колега, ти колко би дал на машинен инж., който не може да начертае скица с молив на лист хартия и след това да я изчертае на компютъра? Който не може да мери с шублер и микрометър???

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Защо ни са толкова специалисти по национална сигурност, като оставаме един разграден двор.

 21. 21 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#15:"Kamenarski"]
  —цитат от коментар 19 на 4ort
  "Колега, ще си позволя да добавя, че има глад за инженери дето да работят за 700лв.Това предлага "бизнеса"..........................Колега, ти колко би дал на машинен инж., който не може да начертае скица с молив на лист хартия и след това да я изчертае на компютъра? Който не може да мери с шублер и микрометър???[/quote]

  Преди 1-2г, ходих на интервю за Сенсата. поискаха от мен да начертая главата на болт и да кажа колко стенен е шестостена :D . Реших, че се шегуват, но явно не беше така.
  Толко за нивото на кадрите дето завършват средно и висше образование днес. За съжаление нашите университети се интересуват само от парите, които им се плащат за всеки студент и нищо друго!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 22. 22 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#18] от "traveler1":

  Тези 1200лв са условно приети за минимум в индустрията за начинаещ без опит инженер. Фирмата е наясно, че тепърва ще почва да го обучава и една година ще плаща тези пари без възвращаемост но ако 1 от 3-ма остане да рабопти пак е ОК.
  Затова казвам, че ако е с опит и фирмата е на зор ( в момента всички са на зор за инеженри) направо отиват на 3000лв, така че ако сина ти устиска 2-3 години и понаучи занаят заплатата я смятай х2

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Най-добре се реализират завършилите Военно дело и Национална сигурност!!!
  Президент, Премиер и Главен прокурор са възпитаници на тези професионални направления.

 24. 24 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Икономика срещу теория на изкуствата и религия по предпочитание. В същото време най-доходоносни са информационните и компютърни науки /и то в СУ/, но не и толкова атрактивни - повече от 1/3 по-малко студенти.

  Не всичко е за всеки. И само половината от икономиката работят по специалността. ?!

  А най-голямото щастие е да работиш това, което си избрал да учиш. Щото ученето е лесно, ама работата е трудна..

 25. 25 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 664 Неутрално

  DM 200 марки и едно прасе

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 825 Весело

  До коментар [#13] от "niakoi_si":

  Какво точно 'показва' механичното знаене на който и да е метод за сортиране? Айде да се постави задача да се сортира нещо без ползване на фичъри на език/библиотека окей, да речем че показва как мисли джонката (което пак не е сигурно щото дизайн на алгоритъм дори прост иска нагласа и мислене по проблема повече време, не импромпту изплющян въпрос) ама просто знаенето на некъв сорт е глупаво да се пита, бил той и мехурчето дето е лесен за разбиране и още по-лесен за забравяне щото имплементирането му не се ползва за нищо освен тъпи въпроси.

  Междудругото нещо което включително умни типчета не осъзнават е че добър програматор и читав рекрутър са две радикално различни неща и са впечатляващо зле като преценявачи кой колко го бива понеже си въобразяват че некъв трик/техника дето те са научили по Пътя е неизбежно необходим па то изобщо не е така. Което от програматорска гледна точка парадоксално е супер щото участва в уравнението за формиране на нелошите програматорски кинти, ако немалко рекрутъри в областта осъзнаваха кви клети бездария са в наемането и бачкаха да се ощракат вместо да си въобразяват колко са хитри и знаят щеше да е забележимо по-лесно да се мачват и джонки и медиуми и сеньори, съответно талент пуула по-голям и кинтите по-малко. Много готин феномен :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27 Профил на Ivo Georgiev
  Ivo Georgiev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":

  А машиностроенето как е? Сигурно едва смогвате от работа, при тази така развита държава. Защо икономиката ти е в кавички, а твоята специалност не е? Ти мислиш, че нещо повече трудности си срещнал в сравнение с нас икономистите ли? Много се дразня на такива като теб, дето така неглижират едно образование за сметка на друго. Да си завършил Йейл, да се дървиш. А то, присмял се хърбел на щърбел. Айде.

 28. 28 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Биотехнологии+Химия+Физика+Математика = 3000 студенти
  Икономика+Администрация = 50 000 студенти

  М'да, важното е да има икономо-управленски елит излязъл от икономическия институт, който за малко да фалира...

 29. 29 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petko Boukov":

  Български фирми също плащат много, когато работата е трудна и малко хора могат да я вършат. И имат възможност да плащат много, когато няма друг начин, защото нормите на печалба обикновено са високи. Принципно тая ситуация - няма хора, ама искам да им плащам 600лв, за да си купя Лексус - си я обяснявам с това, че тук тепърва се трупа капитал. В западните държави, където има вековни богати семейства, могат да печелят по-малко и пак да си позволят всичко.

 30. 30 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 812 Весело

  Като знам как се завършва икономика ...
  Куцо и сакато - икономе! най ми е смешно като кажат - "малеее, в даскалото бях много зле по математика"! Иначе икономист бил!

 31. 31 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Най-високи доходи и гарантирана работа осигурява Морско училище във Варна. Не знам защо не присъства в класацията. Капитаните и механиците имат много големи заплати.

 32. 32 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#15] от "Kamenarski":Колега, отдавна няма да намериш инженер за 700лов, че даже и чистачка и общ работник. Дори и БГ работодатели с подарени и наследени фирми вече го знаят и дават колкото определя пазара за технически кадри или иначе казано за под 2000лв няма кой да ти се обади
  —цитат от коментар 17 на ywk50370410


  Нека не забравяме, че София не е България...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":
  И колегата ти, като го назначат и му треснат да направи баланс или калкулация, защото това очакват от него, какво прави? Пак петдесеттачка ли слага?

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":И колегата ти, като го назначат и му треснат да направи баланс или калкулация, защото това очакват от него, какво прави? Пак петдесеттачка ли слага?
  —цитат от коментар 33 на султана глаушева


  Не знам, повече не съм го срещал, но пък братчедката завърши виШе икономика на банковото дело и към края на образованието си не знаеше дори къде е копчето за изключване на работния и компютър, та трябваше да обяснявам, че копче за изключване от много години няма, а изпипитите ги вземаш с шест по една сложна схема в, която задължително трябваше да купи и да се яви на изпит с учебника на тоа дето и преподавал, както и куп други абсурди.... :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 35. 35 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Защо ни са толкова специалисти по национална сигурност, като оставаме един разграден двор.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Просто единственият начин бившите кадри на Държавна сигурност да се пласират във Висшето образование и да се окичат с все по-малко авторитетното "професор, доктор на науките" е да прекръстят "специалността" си на "Национална сигурност" и да пласират съответните "дисциплини" във ВУ.

 36. 36 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":А машиностроенето как е? Сигурно едва смогвате от работа, при тази така развита държава. Защо икономиката ти е в кавички, а твоята специалност не е? Ти мислиш, че нещо повече трудности си срещнал в сравнение с нас икономистите ли? Много се дразня на такива като теб, дето така неглижират едно образование за сметка на друго. Да си завършил Йейл, да се дървиш. А то, присмял се хърбел на щърбел. Айде.
  —цитат от коментар 27 на Ivo Georgiev


  Изкарай 5 семестъра висша математика, два семестъра статика, кинаматика и динамика, 5 години курсови задачи, лабораторни протоколи, проекти, чертежи на ръка, и по технология на машиносотроенето да ти преподава Киро Секирата и още куп други такива дребни неща дето ни отличават от вас, и чак тогава се обаждай и дразни когато някой друг дето 5г си е чоплел носа блеейки в пространството има претенции да се сравнява с тебе.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 37. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Гледат децата на работата лекото и на хляба мекото. Като завършат нищо не значещата икономика или психология и тръгват да доучват. Продължават да източват сметките на родителите си. И разбира се продължават с нещо пак леко и мека, някакъв нищо не значещ мениджмънт, демек управление. Управление на нищото. Пак "изненадващо" никой не се напъва да ги наеме за стотици хиляди, и пак "учат". Докато източат паричките на мама и тате, после отиват на гурбет и работят неквалифициран труд. Нищо не знаят, нищо не могат, мързелът е вее придобит трайно.

 38. 38 Профил на Ivo Georgiev
  Ivo Georgiev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#36] от "traveler1":

  Не си ровя в носа, защото така рискувам да си извадя очния нерв. А кой какво е правил докато е бил в университета е трудно доказуемо, сещаш ли се? А това, че помниш целия учебен материал семестър по семестър нищо не значи. Сполай ти, обещавам като мина през пазара на Красно село да си купя едно кило домати от сергията ти.

 39. 39 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":А машиностроенето как е? Сигурно едва смогвате от работа, при тази така развита държава. Защо икономиката ти е в кавички, а твоята специалност не е? Ти мислиш, че нещо повече трудности си срещнал в сравнение с нас икономистите ли? Много се дразня на такива като теб, дето така неглижират едно образование за сметка на друго. Да си завършил Йейл, да се дървиш. А то, присмял се хърбел на щърбел. Айде.
  —цитат от коментар 27 на Ivo Georgiev


  Ако сравняме Свищовско селско училище, което по едно време се водеше академия с немските специалности е ТУ София е все едно да сравняваме дръгливо магаре с жребец.

  Почти всички икономически специалности в БГ са регионални и вероятността да работиш нещо по специалноста навън е почти нула.
  Не така е обаче с машинните специалности. Има доста примери за завършили ТУ София, Русе, Варна че Габрово които си работят например в Германия и се занимават с машини. Може не всеки да е станал инжинер в Мерцедес, но си работят като шлосери, в сервизи, оператори на машини, поддръжка и тнт.
  Обратния пример е също важен. Лично аз се сещам за двма икономисти, доста чинии измиха в Швеция преди време. Не ги искаха за счетоводители...

 40. 40 Профил на Ivo Georgiev
  Ivo Georgiev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#39] от "komutator":

  Тц. Сравнявам с УНСС. Завършил съм едно, и о чудо- работя си по специалността.

 41. 41 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Защо ни са толкова специалисти по национална сигурност, като оставаме един разграден двор.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Това са калинките на ГЕРБ.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":

  Тия твои колеги не са отишли да учат, ами да вземат някаква диплома. Разликата е много голяма. Щото и много разправят, че ученето по икономически специалности било лесно, ама я се пробвай да намериш добър счетоводител или финансист?! И не съм забелязал да се търсят много инженери... Къде са фабриките, където да работят тия инженери?

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 221 Неутрално

  От мой личен опит. Детето ми завърши икономика. Оттам дойде без да знае една ведомост за работни заплати да направи. Подаде документи в една банка (английска гимназия и магистратура икономика), дори не изпратиха отказ. Сложих го при моята счетоводителка, която обслужваше и други фирми. Дадох им офис, купих всичко - от масите и комповете, до перфоратора и столовете. Ден след ден и се научи. Сега работи самостоятелно и с чужди фирми, няма никакви проблеми. Идва ми на акъла, че ако направо след гимназията бях направил това, нямаше нужда от университет, освен заради правата, които той дава.
  Опитайте се да създадете така един инженер.
  И друго си мисля - колко хора имат възможност да направят това, което аз направих за детето си?

 44. 44 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ivo Georgiev":

  А и още нещо.
  Без силна промишленост, нама как една една държава да прогресира.
  Това много отдавна е доказано. Няма как мощни финансови центрове да оцелеят, само от банки.
  Пример - Кипър, донякъде Исландия.
  Дори една една Швейцария с мощен банков сектор, си има доста развита фармацевтична промишленост. Пример е и Великобритания в която Лондон е финансов център, но и силно развита промишленост във всички сфери.
  Та ако по твоите думи имаме слаба промишленост, за какво са ни тогава икономисти?

 45. 45 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":Тия твои колеги не са отишли да учат, ами да вземат някаква диплома. Разликата е много голяма. Щото и много разправят, че ученето по икономически специалности било лесно, ама я се пробвай да намериш добър счетоводител или финансист?! И не съм забелязал да се търсят много инженери... Къде са фабриките, където да работят тия инженери?
  —цитат от коментар 42 на Petleshev


  Наши инженери работят по целия свят, както и в България и все с български дипломи. Заводи веме има достатъчно че даже са вече в повече.
  А добър счетоводител или икономист просто няма по изредените по-горе и ред други причини.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#9] от "raytcho":

  Има по кратък виц в същия смисъл.
  Попитали аборигените от атола Мороа, какво предпочитат - изпробване на атомна бомба или Румен Гечев.
  Е! Гечев още не е посещавал атола.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#36] от "traveler1": Не си ровя в носа, защото така рискувам да си извадя очния нерв. А кой какво е правил докато е бил в университета е трудно доказуемо, сещаш ли се? А това, че помниш целия учебен материал семестър по семестър нищо не значи. Сполай ти, обещавам като мина през пазара на Красно село да си купя едно кило домати от сергията ти.
  —цитат от коментар 38 на Ivo Georgiev  Не, не се сещам! :D Доматите ми са ти скъпи, не можеш си ги позволи, зер машинен инженер ги е отгледал :D
  Апропо от всеки кадърен инженер става икономист, след малко четене, обратното е causa perduta. :D Аз помня какво и как съм учил, кой и как ми го е преподавал, а на теб това просто нищо не ти говори. Те това е "малката" разлика между нас.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  То пък какво ли има да им се учи на икономическите специалности?
  —цитат от коментар 1 на traveler1


  Уверявам те, има много какво да се учи. В библиотеката има учебници още от ТЕМПУС, на западни университети, дето дори въведението в икономикса започва с вариационна математика. Само че по тези учебници няма кой да преподава тук. Само няколко примера от УНСС - Ст.Александров се замисли по време на лекция къде да сложи броя на периодите за сложна лихва, в числителя или в знаменателя. Един от катедра счетоводство, доц. Тр.Трифонов, пък беше написал учебник, в който от полином със свободен член, беше изкарал пред скоби неизвестното, но свободния член го беше пренесъл в скобите. Същият беше разменил формулите за производна и интеграл за степенна функция. Това обаче не му беше попречило да пресметне накрая числени значения и да разсъждава върху смисъла на получения резИлтат. Още един "гений", дето преподаваше основи на правото, се хвалеше, че докато следвал, имал 7 (седем) двойки и пак станал юрист. То с друго трудно можеше да се похвали де. Та с такива даскали, какво очакваш!?

 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Между другото имаме и добри икономисти. Например Илиян Михов, който стана ректор на ИНСЕАД (бизнес училище номер 1 според „Икономист“, номер 2 според „Форбс“, номер 5 според „Файненшъл таймс“). Само че, когато се беше навил да стане вицепремиер, недоразуменията Маринчо и Дянков бързо му доказаха, че е по-добре да си стои в Сингапур и да си пише трудовете.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#47] от "traveler1":

  Малка корекция! Почти всички носители на нобелова награда по икономика са математици по образование. Няма нито един инженер.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivanpopov":

  Трябваше да кажеш само, че Алексей Петров - трактора беше доцент в икономическия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Напразно се дразните и сравнявате специалности.

  Всяко нещо което следва да се научи и РАЗБЕРЕ си иска усилията.
  да натоварването във икономическите специалности не е много голямо сравнено с инжинерните, но това не означава, че е по-лесно. Едно кратко обяснение, в инжинерните нещата се разбифрат една идея по0лесно понеже са точни и ясни, в икономиката имаш и психология и прекалено много променливи, поради което в тази наука когато примерно изледваш връзка между две неща винаги поставяш условието "при равни други условия".
  В инжимерните науки тези други условия са определими и ясни, в икономиката от там идва сложността.

  Това е причината да е пълно със завършили икономисти които НЕ РАЗБИРАТ материята.

  Но и двете следвания си имат своите трудности ако искаш да разбереш и научиш нещата.

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Готови кадри за Чужбина.. благодарение на червената крадлива пасмина
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Да берат броколи стават... и не само стават но съм гледал и ТВ репортажи за такива. Кой идиот на Запад ще си назначи икономист завършил в България, неграмотен за западните практики и обучаван от соц.динозаври на които плановата икономика още им кънти в главите?

  А тези 40% /ако са верни/ са единствено поради крайно раздутата ни администрация. Която трябва да бъде намалена минимум двойно и тогава процента ще стане 15-20%.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Прегледах линка на МОН за класирането на университетите. По точно избирах само техническите направления. Приятно съм изненадан от Габровския и Шуменския университети. Разочарован съм от Пловдив и Бургас. Уж в тези градове се търсили технически кадри, ама тамошните висши училища нещо издъхват. Университетчето в което съм учил се представя достойно, същото може да се каже и за Русе.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#12] от "blaf":

  Е при нас има лъч надежда - няма още направление джендър стъдис и направлението артс са само 211 човека в цялата държава и като си знаем администрацията е възможно и те да са статистическа грешка на някои чиновник.

 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#54] от "tsyrvulan":

  В България има 1(един) университет и пет шест техникума. Всичко останало са ПУЦове.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ivan_":

  Нали знаете какво казва счетоводителката пред пенсия "ех как не ги разбрах тоя кредит и дебит за цял един живот"

 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#56] от "tribiri":

  Добре, това е твоето мнение и имаш пълното право да го изразиш.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 59. 59 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  “Най-много са студентите по икономика, едва 40% от тях работят по специалността“

  Напълно закономерно останалите 60% работят в някой дюкян, карат такси или прехвърлят тухли в склад за строителни материали.

  Толкова за висшето образование по икономика в България. Същото като в библиотекарския.

 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#45] от "traveler1":

  Хм-м-м-м... В района в който живея, нови заводи не виждам. Даже и не се чува, че ще има.

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  То икономика няма, те икономисти на кило произвеждат. Трябва да има някакво планиране на производството на специалисти според нуждите на страната. Най-високи заплати получавали ИТ сепциалистите. Да, ама не, от всяко дърво свирка не става и от всяка патка - програмист. Защо певачките завършиха менидмънт и маркетинг в ЮЗУ? Защото това са възможностите им, там дават дипломи на килограм. Девалвира висшето ни образование и никой не се безпокои от този факт.

 62. 62 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Класация по архитектура
  1. Уасг - 64
  2. Академия на МВР - 61

  Ко? Не!

 63. 63 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2183 Весело

  [quote#15:"Kamenarski"]
  —цитат от коментар 19 на 4ort
  "Колега, ще си позволя да добавя, че има глад за инженери дето да работят за 700лв.Това предлага "бизнеса"..........................Колега, ти колко би дал на машинен инж., който не може да начертае скица с молив на лист хартия и след това да я изчертае на компютъра? Който не може да мери с шублер и микрометър???[/quote]

  За тези пари, стискай палци да намериш нЕкой дето може да мери квадратурата на прозорци с парцал и гюдерия.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 64. 64 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#61] от "proza":

  Баба ми така опяваше по опашките по социалистическо....

 65. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2183 Любопитно

  Малко са студентите по икономика, щото икономиката е в основата на всеки бизнес, бил той производство или услуга. Икономика на средно ниво трябва да влезе в учебните програми на всички студенти по всички специалности, та като завършат, да знаят как работи машинката и как да не се дават на пишман-политиците. Само така ще излезем от блатото, със знания как, защо и от къде идва папото на обществото и какви икономически небивалици дрънкат политици и популисти като се опре до избори. Икономически грамотна средна класа е лечението на българското общество, ама кога ли...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 66. 66 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#48:"ivanpopov"][/quote]

  +++++
  Няма как да не се съглася с Вас. Като изказвам негативно мнение за българските икономисти, дето вече с лопата да ги ринеш, винаги имам пред вид точно това, което сте написали.
  Инак няма две мнения, всяка една висша специалност е важна и трябва да се уважава, най-малкото заради положения труд, за да се получи. Уви в България икономическото ОбразУвание е пълна пародия, и като преподаватели и като изисквания и като дисциплини и УНСС не прави никакво изключение.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  Пълна дивотия е това!Още едно време през 90-те години се приемаха много студенти в специалност икономика..............и като резултат има прекалено " маймуни на клона"!

 68. 68 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1420 Весело

  До коментар [#52] от "Ivan_":

  Точно ама друг път. Инженерството не е наука. Не знам защо хората си мислят че инжинерите са нещо като математици или физици. Няма такова нещо. Работи се с допуски, освен това при изчисленията, работата е малко нагодиго-нагласаки, както се шегувахме в института навремето. Не искам да изпадам в подробности, но ако от поредицата само един параметър не ти излиза, се налага промяна така че да нагодиш съответния възел/детайл към изискванията. Става с промяна на материала, закалка или промяна на някои параметри.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 69. 69 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 998 Весело

  До коментар [#1] от "traveler1":

  И колегата ти, като го назначат и му треснат да направи баланс или калкулация, защото това очакват от него, какво прави? Пак петдесеттачка ли слага?
  —цитат от коментар 33 на султана глаушева


  😂😂😂😂

  Това ми напомня за вица- дето някакъв професор ще провежда изпит в медицински университет, и казва:

  -А след изпита- не изхвърляйте пищовите- ще ви трябват като застанете над операционната маса...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 70. 70 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И вечния цитат от нета:

  "Добрите момчета от залите, хубавите, където тренират, за тях няма работа, няма развитие, а разни педалчета, които по цял ден играят компютърни игри, Ай Ти специалисти, взимат по 2-3 бона, ебаси несправедливата държава."

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 71. 71 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Това може и да са хубави новини. Всичките икономисти, ако успеят едно нещо поне да направят - да изкоренят идеята за "безплатното" от съзнанието на много наши сънародници примати - ще е чудовищен успех.
  Все още има прекалено голяма пропаст между разбиранията на масовия българин как функционира обществото, държавата, светът около него и реалността.

 72. 72 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 537 Неутрално


  До коментар [#43] от "anlon":

  От мой личен опит. Детето ми завърши икономика. Оттам дойде без да знае една ведомост за работни заплати да направи. Подаде документи в една банка (английска гимназия и магистратура икономика), дори не изпратиха отказ. Сложих го при моята счетоводителка, която обслужваше и други фирми. Дадох им офис, купих всичко - от масите и комповете, до перфоратора и столовете. Ден след ден и се научи. Сега работи самостоятелно и с чужди фирми, няма никакви проблеми. Идва ми на акъла, че ако направо след гимназията бях направил това, нямаше нужда от университет, освен заради правата, които той дава.Опитайте се да създадете така един инженер.И друго си мисля - колко хора имат възможност да направят това, което аз направих за детето си?
  —цитат от коментар 43 на anlon


  Не очаквай от икономиката да те научи да правиж ведомост на заплати. Тя икономиката всички знаем, че е теоритично ориентирана. Учиш доста разнородни неща като управление на хора, капитали, микро и макро аспекта, политики на цб, счетоводство, количествени, качествени анализи, статистика, математика (все важни неща), малко психология, организационни науки, право също така. Очевадно при толкова много разнородни дисциплини под шапката на "икономика" не те правят в специалист по нищо. Хубавото е, че ако умееш да смилаш важното от иноформацията накрая имаш един обширен поглед върху общата картинка. Върху системата. И този поглед да го използваш, за да избираш най-добрия път напред. За да станеш професионалист обаче, трябва да караш стажове още от първата година. Може да правиш кафе в банка, ама да си в банка и да попиваш информация, а кафето да го правиш на автопилот. Може и да е в счетоводна къща да въвеждаш фактури, пак е по-добра опция от нищо. По този начин след 5 години и магистратура ще имаш не една оферта за работа.

  Аз също не бих отговорил на кандидат на 23-4 години с магистратура по икономика, който не е работел поне две години, било то като стажант. При инжинерните специалности е друго.
  Колкото до вашия случай - в западните държави не е рядко срещано явление за родители да "купуват" практика за децата си. (с пари или с влияние). А в азиятските държави направо си е закон.
  Нормално и при нас да е така. Браво, че сте успели да подсигурите спокоен студентски живот и практика, дай боже всеки му и да сте живи и здрави.

 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#57] от "m17":

  Възможно е, затова съм използвал големи букви за разбрах, защото съм се нагледал на колеги, които технически са научили нещата , а в действителност нищо не са разбрали, едната даже стана асистент в същият университет, а аз не бих я взел за продавачка даже да ми работи, и като си помисля, че тя тръгва да учи следващите студенти, знаейки, че не разбира материята...

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#72] от "realismisthename":

  Първите 4-5 семестъра в икономическите специалности се учат "по-общи" основни иконимически дисциплини. След това всеки се специализира в курса и става икономист но по специалност "еди каква си", счетоводството е видикономическа специалност но специалистът завършил тази дисциоплина е икономист-счетоводител. Той няма разбирането на един икономист маркетолог или на икономист търговия да кажем...

  Модератора е неадекватен!
 75. 75 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#18] от "traveler1":

  1200 бруто взема касиерка в изпитателен срок в Лидл в големите областни градове. В София е 1450. Та 1200лв. с висше образование си е малко.

 76. 76 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#39] от "komutator":

  Само да те светна, че шлосер и оператор на машини не са професии изискващи висше образование, така че много добре показваш на какво ниво е масовото образование у нас.

 77. 77 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#26] от "Saint of Me":

  Имах предвид, че програмирането е наука. И се изучава академично. Няма как да говорим за програмист, който не е подложил висша математика, статистика... Който не учил булева аритметика, различни бройни системи , матрично смятане...

  Сега му дали АПИта, някакъв фреймуърк и той сглобява лего... и си мисли, че програмира...

  Та затова има огромна разлика като видиш програмист от СУ и "програмист" от НБУ.

 78. 78 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Значи трябва да развиваме икономика и ще имаме достатъчно мозъци за тази дейност!
  А сега се развитат магистрали и столични булеварди с МОЛ-ове и немски бакалии, видимо нивото на тези дето са учили за тази работа е доста ниско,да не говорим ,че за изпита а - 200 марки и едно прасе (както е казал поета който го пее) ,важи за политици и инфраструктурни инженери!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 79. 79 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#71] от "realismisthename":

  Това може и да са хубави новини. Всичките икономисти, ако успеят едно нещо поне да направят - да изкоренят идеята за "безплатното" от съзнанието на много наши сънародници примати - ще е чудовищен успех. Все още има прекалено голяма пропаст между разбиранията на масовия българин как функционира обществото, държавата, светът около него и реалността.
  —цитат от коментар 71 на realismisthename


  Това ако го кажеш в Скандинавските държави 90% от хората ще те гледат с лошо око.

 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Признание за идиотизма на пазарните талибани от ИПИ които измислиха безумната теория "Парите следват ученика". Видите ли, невидимата ръка на пазара ще постави всичко на мястото му, ние просто да си лежим на гръб и да чакаме това да стане.

  Да ама не, все едно да се откажем да лекуваме тежко болен и да чакаме организма сам да се справи. Този хаос сътворен от неолиберастите прекрасно обслужи мафията, все едно от Чикаго да извадиш полицията и да се надяваш мафията да направи от него порядъчен град.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Странно ми е субектите, които ни манипулират с тази рейтингова система чие учебно заведение са завършили и от къде днес си получават доходите. Целия бизнес търси инженери /не естествено от СУ/, но видите ли в СУ били първенци дори по обучението на кадри за корабоплаването? Представяте ли що за дипломи издават в това учебно заведение. И колко е достоверна информацията за получаваните заплати...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK