Административният съд ще тълкува дали изпълнителното дело прекъсва давността

Административният съд ще тълкува дали изпълнителното дело прекъсва давността

© Анелия НиколоваВърховният административен съд образува три нови тълкувателни дела и определи докладчици по тях, съобщават от съда.


Едно от тях е образувано по искане на омбудсмана на България и е за тълкуване на въпроса прекъсва ли давността при завеждане на изпълнително дело или при връчване на съобщение за доброволно изпълнение. Отговорът е важен за длъжниците, спрямо които се водят изпълнителни дела, а съдебната практика е противоречива.


Друго дело, образувано по искане на главния прокурор, засяга въпроса: "Има ли право комисията по досиетата да се произнася повторно за принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС) на конкретен човек, при едни и същи доказателства и след като вече го е направила?"
Според закона, на проверка и обявяване на принадлежност към бившата ДС и разузнавателните служби подлежат всички, които са заемали публична длъжност или са извършвали публична дейност след 10 ноември 1989 г. В много решения на комисията обаче се случва едни и същи хора да бъдат обявявани по повече от веднъж, тъй като през този период са заемали различни позиции.


По искане на председателя на ВАС върховните съдии ще се произнесат по въпроса може ли органът, който е отказал да разгледа по същество искане за издаване на административен акт, да обжалва определението на съда, с което след това е задължен да го направи.


От ВАС съобщиха, че по трите новообразувани дела ще бъдат приложени новите правила за тълкувателна дейност, които бяха приети от Пленума на съда на 14 октомври. Те предвиждат да се отправят покани за становища до представители на академичната общност, председатели на съдилища и други юристи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK