Съдът отказа регистрация на партията на Трифонов, използвала знамето на България

Съдът отказа регистрация на партията на Трифонов, използвала знамето на България

© Георги КожухаровСофийският градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия "Няма такава държава". Мотивът на съдебния състав, с председател Татяна Костадинова е, че "използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на републиката". Това съобщиха от пресцентъра на съда.


Според съдебния състав "представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на знамето на републиката". Съдът взима отношение и за името на партията.


Съдиите смятат, че изразът "няма такава/няма такъв" би могъл да е противен на добрите нрави само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида". Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.


Какво възнамерява да предприеме Трифонов четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK