Обвиненият за хакерската атака срещу НАП твърди, че държавни институции теглят пиратски софтуер

Кристиян Бойков

© Дневник

Кристиян БойковОбвиненият за хакерска атака срещу Националната агенция за приходите (НАП) Кристиян Бойков публикува в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" списък на IP адреси, за които той твърди, че са на държавни институции, а от тях са теглени пиратски софтуер и порно съдържание.


В публикацията се твърди, че данните са от компютри на "Информационно обслужване" AД, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на отбраната и други държавни структури. Те са извлечени чрез софтуер, който може да прави мониторинг на протокола, който се използва за теглене на торенти от интернет.


За случаен период от 30 дни може да се види как от общо 9 IP адреса, собственост на "Информационно обслужване" АД, се сваля пиратски софтуер, се твърди в публикацията на Бойков.
Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) ползва софтуер, предоставен по договор за държавната администрация, както за сървърите, така и за потребителските системи. На защитната стена на мрежата в МТИТС има специализирано средство за защита на мрежовия трафик, което препятства използването на бит-торент, съобщиха от ведомството в отговор на запитване на "Дневник". Министерството, в чийто ресор са и информационните технологии, уточнява, че технологията, която се ползва, прилага регулярни ъпдейти, които ограничават трафика към определени сайтове. Едновременно с това се допълва, че посетителите имат достъп до безплатен безжичен интернет, чийто обхват излиза и извън сградите.


Системните администратори на МТИТС периодично проверяват за данни за използване на нелегално съдържание и/или софтуер, като всеки служител е запознат с правилата и изискванията за използването на информационните ресурси, уверява ведомството.


"Дневник" потърси за мнение председателя на съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, но не получи обратна връзка.


Би Ти Ви съобщи, че от Министерството на отбраната са казали, че имат право да ползват софтуер, утвърден от Министерския съвет. Държавната агенция по сигурността на информацията се е ангажирала пред медиата да провери случая.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK