Министерството на отбраната подготвя продажба на имот с пясъчни дюни край Несебър

Имотът край Несебър (полуостровът в долния десен ъгъл на снимката), който Мнистерството на отбраната възнамерява да предложи за продажба.

© Скрийншот от Google maps

Имотът край Несебър (полуостровът в долния десен ъгъл на снимката), който Мнистерството на отбраната възнамерява да предложи за продажба.Някогашното военно поделение в местността Акротирия в южната част на Несебър вече е частна държавна собственост и най-вероятно още в близките седмици до края на годината ще бъде организиран търг за продажбата му. Това стана с решение от последното заседание на Министерския съвет миналата сряда. Имотът обхваща един от трите полуострова в най-красивите части на Южното Черноморие, които Министерството на отбраната включи в списък с общо 100 военни имота с отпаднало предназначение. Сред останалите са и няколко терена на метри от морето, предвидени за застрояване.


Бившото артилерийско поделение в Несебър е било част от някогашната система за брегова охрана. Имотът представлява незастроен терен от 31.3 дка с недефиниран начин на трайно ползване. Той се намира в местността Акротирия във все още слабо застроената южна част на града и на пръв поглед изглежда особено привлекателен, тъй като е заобиколен от пясъчни и скалисти плажове. Почти на цялата му територия обаче са разположени високи пясъчни дюни, което би трябвало да е непреодолима спънка за реализацията на строителни проекти.


"Остров" в територията на военния имот е реституиран парцел от 2200 кв. м. с няколко масивни складови помещения. Освен тях обаче на територията на полуострова не е имало други постройки, което означава, че за бъдещи строителни дейности там ще са необходими разрешения, издадени от Общинската администрация в Несебър. Но неин служител, пожелал анонимност, каза за "Дневник", че това е невъзможно именно заради т.нар. "бели" дюни, които се намират в терена. Сателитни снимки показват, че на няколко места в периферията на имота има бетонни постаменти, върху, които някога са били монтирани оръдия с голям калибър. Според строителните експерти в Община Несебър обаче те няма как да бъдат използвани като оправдание за бъдещи строителни работи, тъй като не са отразени в кадастралните карти.
Останалите два полуостров, включен от Министерството на отбраната в списъка със 100 имота, които трябва да бъдат продадени, са край Поморие и Черноморец.


Първият от тях обхваща местността Кротирия западно от Стария град в Поморие. Имотът представлява урбанизирана територия с неустановен начин на трайно ползване. Върху него има изоставени казарми на терен от над 56 дка с 21 постройки. В северната си част теренът на полуострова граничи с няколко вече изградени ваканционни комплекса и хотели.


Третият полуостров, собственост на военното министерство в Черноморец е също някогашно военно поделение, разположено върху 173 дка. Близо половината от имота се намира върху кръглия полуостров Червенка. Проблем за евентуалния купувач на този имот обаче са 20 изоставени казармени постройки, частни имоти в центъра на полуострова, както и археологически разкопки на късноантичната крепостна стена в североизточната и западна част на полуострова върху площ от близо 63 дка.


Пак според източниците на "Дневник" в местната администрация на Несебър, решението на Министерския съвет от миналата сряда, с което статутът на имота в местността Акротирия беше сменен от публична в частна държавна собственост въпреки наличието на пясъчни дюни в него, е прибързано и не добре обмислено и по още една причина.


Имотите публична държавна държавна собственост са освободени от данъци. Те обаче стават дължими към съответната общинска администрация от момента, в който статутът им бъде сменен в частен. По тази причина, ведомството на Красимир Каракачанов вече години наред плаща данъци за имоти с променен статут, които по една или друга причина не успява да продаде.


На заседанието си в сряда Министерският съвет обяви за частна държавна собственост, с предоставени права за управление на Министерство на отбраната, общо шест имота. Те трудно биха привлекли инвеститорски интерес, тъй като освен този в Несебър Несебър, останалите четири се намират в Ихтиман, Исперих и Елин Пелин и Шумен.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Дааа, като дойде зимата и се почва с врътките по Черноморието. Мръсници...

  Отделно в Синеморец пак се лее бетон абсолютно незаконно...
  В парка Странджа, край Синеморец, пак се лее бетон и се строи. Стои се на метри от морския бряг в нарушение на закона за устройство на черноморското крайбрежие. Законът изисква устройството на имотите да отговаря на предвиджанията на Общ устройствен план, а община Царево няма действащ такъв. Няма, защото има заповеди за спиране на действието на един, който бе приет без екологична оценка. Две специални заповеди за спиране на действието на ОУП на Царево издадени от министрите на околната среда и на регионалното развитие. Но въпреки всичко се строи и се лее бетон в защитена територия със съдействието на РИОСВ Бургас и ДНСК.
  снимки Магдалена Василева

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219924478075224&set=pcb.10219924503515860&type=3&theater

  https://www.facebook.com/magdalena.vasileva.10/videos/pcb.1192836850926184/3191377127555691/?type=3&theater&ifg=1

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5813 Неутрално

  "...и най-вероятно още в близките седмици до края на годината ще бъде организиран търг за продажбата му."

  Бързат да обслужат нечии интереси

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 735 Гневно

  Където се е крало, пак ще се краде. Каракрачунов потрива ръце, щото очаква...а може и вече да е получил милиони от желаещите олигарси за тези сделки.

  мурзилка
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  ДС агент Иван ще започне вече да се търкаля като ходи. :-)
  Тупан войвода ще намаже филията и от двете страни и ще има за още тераси. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 5. 5 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  И нека краденето започне сега!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4005 Любопитно

  Най-вероятно е КОЙ да прави хотел....а ,може и брачет му !

 7. 7 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 346 Неутрално

  честито на Бойковците!

 8. Ще никнат още хотели по фекаломорието. А само като се замислим, че може би 90% от крайбрежната ивица е незастроена...
  Честито!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 9. 9 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  халал да им е на руските другари.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 10. 10 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  ще могат да се сдобият с (още) бази на морето :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 11. 11 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Шкембе войвода барем един парк да построи там.поне с нещо добро да го запомнят.то лапачка само.голям зор да продават

  харпун
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  Безценно място!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5002 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  Аааа, не! Гешев е радост! От 11 януари 2020 започва да разследва и Каракачанов, и Нено Димов, а и всички близки до властта олигарси! Това Пеевски, Доган, Г. Гергов, на Баце авера Сталийски да стягат мешките за ареста!

 14. 14 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Възможно е, всичко е възможно в тая кочина държава, особено когато управляват ГЕРБавите крадци. Ще си застроят та стой и гледай. Нено ще прати хората си, които само ще констатират унищожението на дюните, ще лепнат някаква нелепа глобичка и живота ще си продължи в обичайният за територията си начин на живот.

 15. 15 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Хайде- е- е , започна се вече с нов кръг продажби на красиви брегови участъци - хем незастроени , хем с недокоснати дюни на места !
  Нено-о -о , Нено , Ко прайм сега , там нали всичко е защитено - и дюни , пък и животински видове - най-вече птици гнездят , пък влечуги трябва да има под закрила , нищо че били някога военни имоти ! ? !

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Подготвят за КРАЖБА имот? Ами ще го открадат! Ще изсерат няколко големи бетонни купчини та да си е лика прилика с останалото черноморие.

 17. 17 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Който го вземе, ще притежава късче от рая. И ще му е*е мамата набързо. Неизбежно е, за съжаление. Това си е тяхната държава (на СИК), тяхната собственост, и те могат да правят с нея каквото поискат.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 18. 18 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Луксозен имот на Иво Прокопиев затвори плаж край Созопол
  https://www.youtube.com/watch?v=PA8KPo6flB0

 19. 19 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Възможно е, всичко е възможно в тая кочина държава, особено когато управляват ГЕРБавите крадци. Ще си застроят та стой и гледай. Нено ще прати хората си, които само ще констатират унищожението на дюните, ще лепнат някаква нелепа глобичка и живота ще си продължи в обичайният за територията си начин на живот.
  —цитат от коментар 14 на GreenBush


  Я бе, другар, да ни кажеш кой я направи кочина, ааа? Коментирай ТОВА:

  Луксозен имот на Иво Прокопиев затвори плаж край Созопол

  https://www.youtube.com/watch?v=PA8KPo6flB0

 20. 20 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И нека краденето започне сега!
  —цитат от коментар 5 на Тиква загубена


  Много ви боли най-големите крадци, дето съсипахте България, че не сте успели да окрадете всичко и сега хората могат да развиват бизнес и да печелят пари, а? А вие си направихте палати за себе си и родата и сега като ви погнаха за престъпленията, врещите като заклани, че другите крадяли, ммм? Врещите, ама те фактите са налице и с врещене няма да се променят.

  https://www.youtube.com/watch?v=PA8KPo6flB0

 21. 21 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Сега на Боце солташаците ще се пребият кой да получи този голям, тлъст пай.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 22. 22 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Защо да не остане барем едно небетонирано петно? Какви финансови проблеми на военните ще решат с някакви пари? Всички гледат да продават, но държавното доказано за кой ли път се продава с охота ... на безценица, както за жалост се оказва в крайна сметка.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Купете си главен архитект, после си купете морски нос :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 750 Весело

  Браво на агент Иван, дано си купи нови дънки и да остъкли и останалите 2 от общо 5 тераси !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 25. 25 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 55 Неутрално

  За вътрешния македонски революционер останаха само трудни имоти. Лесните ги усвои Свинаров (кой пък беше тоя) и тези преди него.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Абсолютно некомпетентна статия. Прилича на платена поръчка.

 27. 27 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Тези земи може да са принадлежали преди на някого после национализирани от държавата сега на ново ще ги приватизират на търг естественно собствениците отдавна са умрели най вероятно в лагерите а наследниците ако са останали живи са изчезнали на запад или техните деца беззаконието пак продължава. Колко такива имота и моята фамилия е била ощетена от че ние все още живи внуци нищо не знаем и неможе да намерим защото се крият и подправят документи които са ни и били отнети със имотите. Това също една причина България да стои в застой дори и след 30 години.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Ами мафия, всеки и всичко може да бъде купено.

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2749 Неутрално
 30. 30 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Безумието продължава.Там някога през края на 90те имаше военен лагер на палатки,някакви курсанти. Дори тогава не им даваха да оставят нещо след себе си,нито да газят дюните/въпреки че от изток бе нуди плажа/ ирония. Дори не знаех че не е застроен още.Мястото е уникално,заливчето плитко,дори често се виждаха ватоси... С една дума цялата банда Герб Бял ден да не видят!

 31. 31 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Наближава края на мандата и "патриотите" трябва да захлебят. След като им отнеха бизнеса с паспорти, това са им далаверите за поддръжка на терасите.

 32. 32 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  шкембелията това му е мерак да 'войводства' над имотите и да дрънка глупости за 'доброволна' казарма....истински 'патреотин'...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 33. 33 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Историята показва ,че на всеки един отговорен червен другар се пада поне по един хотел на първа линия или в планината , няма сила ,която да ги спре да правят беззакония , прокурорите и съдебната система са си наши ,така ,че проектите ще ги направят ,въпреки нашите мнения тук .

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 294 Весело

  Безумието продължава.Там някога през края на 90те имаше военен лагер на палатки,някакви курсанти. Дори тогава не им даваха да оставят нещо след себе си,нито да газят дюните...
  —цитат от коментар 30 на wpo34378687


  Въййй... Е туй е големият проблем, другаре от ДСБ - не са стъпканите дюни, не са палатите на Прокопи, не е и застрояването, а най-паче е изчезването на летящите курсанти от нашите земи! Оставка на Бойко Борисов

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK