"Независимият" прокурор, който ще разследва главния, ще е негов подчинен със 7 г. мандат

Правителството заседава извънредно след критичното становище на Венецианската комисия и Съвета на Европа и излезе с нов проект за промени в НПК.

© Анелия Николова

Правителството заседава извънредно след критичното становище на Венецианската комисия и Съвета на Европа и излезе с нов проект за промени в НПК.След като вчера Венецианската комисия и Комитетът на министрите към Съвета на Европа излязоха с остри и критични становища за предлаганите още през юни промени от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, по-известни като закона за "тримата големи", правителството се събра извънредно на заседание и предложи нови промени.


От предложените текстове се вижда, че на практика управляващите не предлагат работещо решение и са прочели препоръките избирателно. Становището на Венецианската комисия не е задължително, но това на Съвета на Европа - да и правителството има срок до юни 2020 г. да го изпълни. Ако не успее да създаде фигурата на независим орган за разследване на главния със закон, то препоръката е да се направи промяна в Конституцията.


Предложените днес нови промени предвиждат "независимият" прокурор, който ще е единственият с правомощия да разследва за престъпления от общ характер главния прокурор и неговите заместници, ще е с мандат от 7 години и ще се избира и отстранява по предложение на поне трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и с гласовете на не по-малко от 8 членове на колегията.
За целта се създава звеното Инспекторат към Върховната касационна прокуратура (която е на пряко подчинение на главния прокурор), а новият обвинител ще завежда отдела. Той ще има правомощия да води разследването срещу главния прокурор и неговите заместници, а освен това ще може да възлага отделни действия по разследването и на други прокурори и следователи от Националната следствена служба.


Според правителството по този начин се гарантира, че разследването ще бъде провеждано от прокурори и следователи със значителен опит, чиято длъжност съответства на обществената значимост на производството.


Същевременно се гарантира, че независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт няма да бъде засегната чрез провеждане на разследването от страна на органи на изпълнителната власт, пише в мотивите към предлаганите промени.


В същото време от предложените текстове се вижда, че новата фигура ще е подчинена на главния прокурор, когото трябва да разследва.


Промените бяха приети на извънредно заседание на Министерския съвет днес като допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс (пълния текст четете тук). Те ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване в пленарна зала, а към тях са приложени и мотиви.


Настоящият законопроект е в отговор на критиките към предложенията на Кирилов за въвеждане на механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на "тримата големи" в съдебната власт – главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Новият законопроект е и продължение на многократно заявеното от премиера Бойко Борисов, че правителството ще изпълни изцяло препоръките на Венецианската комисия.


Из мотивите: Ще отговорим на обществените очаквания


В мотивите към предложенията за промени в НПК се посочва, че "целта на законопроекта е изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейския съюз посредством въвеждането на ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници".


Според вносителите с тези поправки се "създават законови гаранции в случаите, когато може да бъде ангажирана наказателната отговорност на главния прокурор или неговите заместници, главният прокурор да не може да осъществява надзор за законност по тези преписки и дела".


Обяснява се също така, че предлаганият проект е "в изпълнение на препоръка на Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието й с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост".


"С приемането на предложения законопроект ще се отговори на обществените очаквания за гарантиране на ефективното и безпристрастно провеждане на разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници, съобразен с действаща конституционна уредба", пише в заключението на мотивите към промените в НПК.


Правителството прочело през ред препоръките


Препоръките на Венецианската комисия и Комитета на министрите към Съвета на Европа обаче изглеждат като прочетени от правителството през ред. То се е съобразило изцяло с настоятелните препоръки механизмът да не се простира върху "тримата големи", а само по отношение на главния прокурор. И Венецианската комисия, и Съветът на Европа подчертават, че трябва да отпадне механизмът за двамата върховни магистрати. Това изискване е спазено.


Една от възможностите, които предлага Венецианската комисия действително е да се създаде фигурата на "независим прокурор". С предложените нови промени в НПК обаче се създава ново звено Инспекторат към Върховната касационна прокуратура (подчинена и под ръководството на главния прокурор). Освен това идеята на управляващите, залегнала в проекта, е "независимият прокурор" да бъде предлаган за поста и освобождаван от него по предложение на поне трима членове на прокурорската колегия на ВСС с гласовете на поне 8 от тях.


Прокурорската колегия на ВСС се състои от общо 11 членове – един от тях е главният прокурор. Четирима са излъчени от прокурорските среди, петима са във ВСС от парламентарната квота (излъчени от различни политически партии) и един е представител на следователите (следствието също е на пряко подчинение на главния прокурор). Под сериозен въпрос е дали изобщо ще се гарантира независимостта на новия "независим" прокурор, ако бъде избиран от прокурорската колегия на ВСС.


Нещо повече – Венецианската комисия изрично отбеляза в становището си още през 2017 г. влиянието, което главният прокурор има както над членовете на прокурорската колегия, така и към редовите прокурори и следователи (на които според новия закон могат да се възлагат действия по разследването).


Практиката показва, че прокурорската колегия обикновено е единодушна, особено по важни въпроси и назначения. Подобен бе последния пример с единодушното номиниране и пълната подкрепа от прокурорската колегия за номинацията на Иван Гешев за наследник на Цацаров.


В предложенията за промени липсва яснота по въпроса дали "независимият прокурор" ще има заместници, как ще бъдат определяни те и дали ще има контрол над редовите прокурори.


С предложението на новите промени не се отговаря и на очакването на Венецианската комисия – постановленията за отказ от разследване да минават през съдебен контрол. Предложеният 7-годишен мандат за "независимия" прокурор гарантира относителна независимост, но и превръща поста в изключително апетитен и заради властта и правомощията.


Становищата на Венецианската комисия не са задължителни за изпълнение, но са препоръчителни. За разлика от тях обаче резолюцията на Комитета на министрите на Съвета на Европа е задължителна и има срок за изпълнение - юни 2020 г.


Съветът на Европа обяви, че призовава властите да въведат сериозни гаранции за институционалната, йерархичната и практическата независимост на всички органи, които контролират или провеждат разследване спрямо главния прокурор във всички ситуации (с изключение на спешни действия по разследването) и на всички етапи на производството, включително предварителните проверки. Призова също така правителството да изготви незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор или, в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в Конституцията.


Премиерът Бойко Борисов преди дни увери, че всички препоръки на Венецианската комисия ще бъдат изпълнени. В интервюто си по Би Ти Ви в сряда обаче той обяви съвсем друг вариант, който уж му бил препоръчан в черновата на Венецианската комисия. Той се възползва от факта, че никой още не е виждал черновата, и изрази готовност промените да се приемат набързо – "още в събота", от Министерския съвет.


Какво реши кабинетът на извънредно заседание в събота - тук
Какво препоръчват Венецианската комисия и Съвета на Европа - тук
Обявеният в интервю вариант от Борисов - тук
Какво предвиждаше първоначалният законопроект на Данаил Кирилов - тук

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wdz22575616
  wdz22575616
  Рейтинг: 442 Весело

  Ха-Ха-Ха, смехорийка. Тея много си повярваха, че правят реформи.

 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 713 Любопитно

  Независимият прокурор на кой ще се отчита ???

  Главният прокурор не е ли отново над независимият ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Милиционерска немощ.
  Бай Онуй грабва за пореден път отличието "заслужил ратай на сарайската мафия"!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално
 5. 5 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Това предложение е почти толкова некадърно, колкото и предложилият го.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Ха-Ха-Ха, смехорийка. Тея много си повярваха, че правят реформи.
  —цитат от коментар 1 на wdz22575616

  Те знаят много добре, че реформи не правят. Много си повярваха, че някой им се връзва още на евтините милиционерски тарикатлъци.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Още не са прочели и осмислили какво се иска и бързат да замажат. Разследващият прокурор трябва да се назначава от президента след консултации със съд. власт.

 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Този зависим ВСС, който избра единодушно Гешев, ще решава КОЙ независим прокурор да разследва Гешев? Чудничко... Въртят и сучат, а накрая гледат всичко независимо да е под контрол.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  "В същото време от предложените текстове се вижда, че новата фигура ще е подчинена на главния прокурор, когото трябва да разследва."

  Само това е достатъчно да се разбере колко е кадърно правителството ни. Или така им е угодно.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1044 Весело

  Независимият прокурор на кой ще се отчита ???Главният прокурор не е ли отново над независимият ?
  —цитат от коментар 2 на nessarox

  Главният прокурор ще си назначава независим (от себе си) прокурор да го разследва! 😂🤔
  Простотии, како Сийке!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  При сегашната конституционна уредба, всякакви промени ще са прах в очите. Бързането е съмнително; и ще направи президента нещо като герой, тъй като позицията му ще е най-адекватна, но безперспективна при липса на политическа воля.

 13. 13 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Оксиморон някъде:) дебили и тъпанари. Поне препишете от някъде бееее

 14. 14 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Още не са прочели и осмислили какво се иска и бързат да замажат. Разследващият прокурор трябва да се назначава от президента след консултации със съд. власт.
  —цитат от коментар 7 на hodounski

  Знаят много добре какво се иска, затова и бързат.
  Много добре знаят, че предлагат съвсем друго от това, което се иска.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 15. 15 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 777 Неутрално

  А, и още един ще взима луди кинти за нищоправене:) страхотно

 16. 16 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Ако не ви е ясно колко независим ще е този независим прокурор, избиран от подчинени на Цацаров, вижте колко независим е избраният от тях главен съдебен инспектор.

 17. 17 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Оксиморон някъде:) дебили и тъпанари. Поне препишете от някъде бееее
  —цитат от коментар 13 на rincewind

  Не е проблемът в неграмотността. Много добре знаят, какви са препоръките на венецианската комисия, но и много добре знаят какви са потребностите на мафията!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 18. 18 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Трудно ще стане. Само при мисълта за един главен прокурор у нас със замаха на Кьовеши и на Тиквата му пречернява. Това означава Борисов с белезници, ДАНС тарашат Догановите Сараи, Пеевски в ареста... не виждам как ще се случи.

 19. 19 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Малоумни предложения на малоумни недоразвити комунисти-ГЕРБ и началниците им от ДПС си мислят,че могат да заблудят изобщо някой дори и един субект следващ сляпо болния Сидеров.
  Толкова ниско ниво няма дори и в кварталната кръчма и даже в Масуда във Варна или Столипиново в Пловдив.
  Жалки комунисти от ГЕРБ слуги на ДПС и Кремъл. А БКП-БСП гледа в захлас и си правят тънки сметки,че ако дайдат на власт отново и отново с началниците от ДПС под командата но Кремъл това ги урежда и ще имат оправдание: Видите ли те други решиха така.
  Евтин театър за пред мат*ряла,който пък е толкова "умен",че гласува за стабилноста в беднотията и стабилноста в управлението на мафията.
  Материала,материала

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Ха сега да видим ще има ли желаещ за този пост?! Дали на някого ще му стиска да подпука Гешев – защото нали това ще му е работата?! Иначе какво ще работи 7 години, ако Гешев е радост?

 22. 22 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това не може да е сериозно, подигравка

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Весело

  Тези от Венецианската комисия явно са с "наводнени мозъци"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Сикаджийската мутра прави поредната уйдурма, с която демонстрира политическата си импотентност и зависимостта си от Доганеевски. Независимият зависим прокурор е тотален абсурд...

 25. 25 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Некадърноста на правителството ме изумява. Не знам дали тия хора са наистина толкова прости, или умишлено го правят това. За да бъде един прокурор независим, той трябва да се избира ПРЯКО от човек избран пряко от народа. Примерно Президентаи трябваше да го назначава този прокурор, а вмомента няма как този прокурор да е нито независим, нито отговорен, при положение че се избира колективно от останалите прокурори и никой не носи отговорност за неговите резултати. Трябваше поне да се избира пряко от премиера. Цялата система в БГ е толкова зле че не е истина направо. А депутатите са отвратително неграмотни на тема разделение на властите. Или са неграмотни или умишлено го правят това.

 26. 26 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Абе ние да не живеем в прокурорска държава? Каква е тази малоумщина в ръцете на шепа прокурори да е поверена цялата власт?

  No Pain No Gain
 27. 27 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Нима някой сериозно очаква партиите които са в парламента да позволят истински независим прокурор? Всичко това са панически опити да се замаже положението, което лъсна като тиган пред цяла европа.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 28. 28 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1578 Любопитно

  Вари го, печи го, все "Гешев е Радост!"

  Милиционер власт не сдава. Власта Трябва да му се ОТНЕМЕ!
  Със СИЛА!
  !

 29. 29 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  До коментар [#23] от "hamiltonf":

  Дали тези от Венецианската комисия, или тези от Министерски съвет, м?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 30. 30 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Значи събрал ги Бойко и им рекъл: " Дайте сега да направим едни законови проблеми, дето ще позволят най-накрая да влезем и ний в затвора."

  Няма да стане тая.

 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Абе ние да не живеем в прокурорска държава? Каква е тази малоумщина в ръцете на шепа прокурори да е поверена цялата власт?
  —цитат от коментар 26 на Умнокрасив

  Не е в техните ръце властта. Те са гестапото на властта.

 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Аз предлагам Лаура Кьовеши да го предложи този прокурор, ако искаме да е наистина независим от Гешев.

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Покрай този "независим" прокурор, твърдо трабва да се променя и Конституцията.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  А има и друг прочит: Бойко и сие не са много сигурни в адекватността на Гешев и за да не вземе да се изживява като борец с корупцията, искат да го държат изкъсо чрез един независим от Гешев, но зависим от тях прокурор.

 35. 35 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 502 Неутрално
 36. 36 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Пародия дори и на бананова държава. Ама тъй, с бананов народ.. Такава държава

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Споко пичове! Ся, имаме Главатар на прокурорите, ще назначим проверяващ на Главатаря, после ще назначим проверяващ проверяващия Главатаря, ... после проверяващ на проверяващия на проверяващия Главатаря!!!!! Споко бе, това са герберските гении!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 279 Весело

  Още не са прочели и осмислили какво се иска и бързат да замажат. Разследващият прокурор трябва да се назначава от президента след консултации със съд. власт.
  —цитат от коментар 7 на hodounski


  Баш! Отде го измисли па това? Требе да се назначава от Бойкикев по предложение на Светия синод и Главно мюфтийство, това е повече от ясно...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1578 Любопитно

  Прокуратурата се държи като модерно "либерално" НПО. Уж работи в обществен интерес. Независимо е от Държавата. НО фактически РЕКЕТИРА Държавата да го Финансира, защото дейността му била Частна Социална Услуга. ЗадължителнА! Задължително се финасира и задължително се Ползва!
  Всички органи на това модерно "либерално" НПО се избират единствено и само от общото събрание на членовете. А те са затворен кръг лица. И си избират само свои членове в управителния съвет, контролния съвет и разбира се Председател.
  Така и Прокуратурата!
  При НПО-то огромните средства с които Държавата е рекетирана да го Дотира за услугите му, потъват в джобовете на НПО-върхушката, а една нищожна част са за пряката дейност. За мимикрия. Кланова организация. Контрол само вътре в НПО-кланът и то само дали се изсмуква ефективно Държавата. Там на това му се вика независим контрол.
  Така и при Прокуратурата. Сами се избират, сами се назначават. Сами се "контролират". И сами Рекетират Държавата да ги Дотира. Външен контрол - Невъзможен! Задължително е да Я ползваш.
  И модерното "либерално" НПО, и Прокуратурата нагло се изхрачват в лицето на гражданското общество, защото го държат в Робска подчиненост. И двете организации знаят много добре - тяхната дейност е Търговска. Това е бизнес. С гарантирана Печалба. Обществената полезност е дезинформация за балъците.

  Мислите ли че такива модерни "бизнесмени" ще позволят доброволно да бъдат контролирани. Няма начин.
  Контролът може да им бъде наложен само със СИЛА!
  !

 42. 42 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 126 Неутрално

  "Някога отдавна в недрата на огромна планина се раздал страшен грохот. Тъй като напомнял на родилен стон, решили, че планината ще ражда. От всички краища на света се събрали тълпи народ да наблюдават великото чудо - каква рожба ще даде планината на света. Дни и нощи стояли в трепетно очакване и накрая планината родила мишка."

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Мъка, мъка, да гледал как се мъчи шайката......Гърчовете на демагогията край нямат.....

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#17:"virtual brain"][/quote]

  правилен си, аз поне, докато съм жив - ще ги проклинам! И БКП, и ГЕРБ! Че и останалите покрай тях, дпс-та, патриоти и прочее дебили!

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Интересно като си напълно наясно, че в Брюксел ти нямат никакво доверие защо пак пробваш с една и съща демагогия......

 47. 47 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Хехе, не може да се отрече бруталната подигравка на тия иначе посредствени, но с много голямо самочувствие хорица с дремещата българска рая. За тяхно съжаление тия номера могат да минат само тук, но в Европа никак. Даже съветските другари станаха наясно впоследствие с тая типично българска управленска черта. Не сме мръднали много в държавното мислене в последните години на герберския застой.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#48] от "Mike Crazy":

  а какво ми остава? да изляза и да им напиша kill -9 ?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Весело

  Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия.

  подпис
 52. 52 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Това, че управляващите мислят нас, българските граждани за идиоти, защото така се държим, е голямата беда. Но да си мислят, че Венецианската комисия е също от идиоти, много бъркат. Очевидно нещата с прокуратурата няма да се поправят без конституционни промени. Въпросът е КОЙ ще ги направи. Без солидно съгласие в гражданското общество, няма как да се постигне положителен резултат. Кантората Доган-Пеевски може да направи нещата още по-лоши.

  vesela
 53. 53 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Милиционерска немощ. Бай Онуй грабва за пореден път отличието "заслужил ратай на сарайската мафия"!
  —цитат от коментар 3 на virtual brain


  ВСИЧКИТЕ, ама БЕЗ ИЗКЛЮЧНИЯ, "реформи" на ГЕРБавите са писани под диктовката на Д(п)С ( П-то може да го пропуснем).
  ГЕРБавите са една проста (ама мнго проста) маша на ДП, с която сараите управляват България.

  ГЕРБава отвтрат!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Абе ние да не живеем в прокурорска държава? Каква е тази малоумщина в ръцете на шепа прокурори да е поверена цялата власт?
  До коментар [#26] от "Умнокрасив":

  Даа живеем в прокурорска монархия дето пише адв. Хаджигенов но до сега а с тая простотия ще сме Единствената в Света Прокурорска Джамахирия с Трима Главни/Независими прокурори!!! 7 години на дат!!!
  В това число влиза и шефът на Компирите.
  Този не знам с какъв мандат е но сигурно по-малко от 5 пет години не е.
  След мандата на тия тримата давността я пиши бегала.
  Всички на площада.
  Поляците излезнаха да защитават съдиите си, Румънците също, Чехите а Французите за всичко.
  Ние сме мърша.
  Казал го е класикът и не е сбъркал.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 56. 56 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 821 Разстроено

  Що бе независим е прокурора. Нищо не зависи от него.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 57. 57 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1352 Весело

  До коментар [#38] от "Mike Crazy":

  Нерде Ямбол, нерде Стамбул.
  Чети, бе, старшинка, чети.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Инеговото име е ..... Той се казва ........:))

 59. 59 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Все пак напишете на КОЙ е това умно предложение.
  На венецианската комисия и съвета на европа
  Не случайно се събраха извънредно в събота, защото , то е условието да отпадне механизма за наблюдение над България

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Борисов забърка бързо съхнещ бетон на текущото положение. Той вече няма нужда да се крие, правенето на шут го спасява от осъждане, но пък го заменя с подигравка и презрение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1352 Весело

  До коментар [#59] от "001":

  Хе-хе, много плоско го даваш, старшинка.
  Значи предложението било на Венецианската комисия, а?
  Тук не сме толкова прости като в първичната ти партийна организация и няма кой да се хване на такъв елементарен трик.
  Както няма да се хванат и от Венецианската комисия, като Барни им прати поредното си "гениално" законотворение.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 62. 62 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Ivan Chervenkov
  3 hrs
  "С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор" [Borissov], който ще се избира от 2/3 от прокурорската колегия, която единодушно подкрепи кандидатурата на бъдещия главен прокурор (състояща се от 11 членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание).
  - рецепта за "Венециански тюрлюгювеч по банкянско-сарайски"

 63. 63 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#41] от "AzDebil":

  +++ сполучливо!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 64. 64 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 370 Весело

  Т'шак, музика и вести от Бойко Борисов.

  Извънредно, в събота, „бачкат“ главанаците, за да налагат „независим“ прокурор, който да разследва през главата на главния прокурор, включително и него.

  Тоя, „независимият“, обаче, ще бъде избиран от „зависимите“, дето избраха главния прокурор.

  Изобщо какво означава „независим“ прокурор, след като априори, прокуратурата би трябвало да е независима от изпълнителната власт?!

  Сега остава главният прокурор да арестува „независимия“ прокурор, който ще го разследва.

  Или: главният прокурор да арестува Боко Тиквата, а „независимият“ прокурор да арестува Гешев, защото е арестувал Боко Тиквата.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 65. 65 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Има много некомпетентни мнения по-горе от сигурно млади и наивни или просто глупави хора.

  Затова да кажа ясно:

  Милиционерската мафия отлично знае какви глупости прави.
  Нагли са, не са глупави.
  Пределно наясно са, че предложеното решение не е никакво решение.
  Пределно наясно са, че ще има хора, които ще им се смеят.
  Въпросът е, че не им пука - ще потърпят малко смях и после още 7 години спокойствие и папкане.
  Това е то - всичко опира до това да си прокарат интереса.
  А че хората ще говорят по техен адрес хич, ама хич не им пука.
  Не са некадърници - изпечени мошеници и мафиоти са.
  Имат назначени послушници като Дани Тъпото, които им вършат мръсната работа.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 66. 66 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Независимият прокурор трябва да бъде подчинен на европейския и от там да бъдат следени действията му.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Любопитно

  Къде е лаптопът на Борисов?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#64] от "Firestarter":

  Достатъчно е да арестуват Прокопиев... Дано да му стиска на Гешев...4

 69. 69 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#57] от "BG Territory":
  Те такива като Mike Crazy не четат,те едвам сричат та затова им го написват и след поне две годищно обучиние да копират от флашката ги пускат по форумите,но то съдържанието на текста от флашката е точно толково тъпо колкото полуграмотните комунисти от ГЕРБ,които в очите на такива като Mike Crazy са като нобелови лауреати.
  Не може да им се помогне,толкова им е капацитета на малоумниците на такива като Mike Crazy и господарите им.
  Това е положението!
  Материала,материала.

 70. 70 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 293 Любопитно

  Напънала се Тиквата и родила...тикви.
  Какви ли глупости са му наговорили на главатаря неговите съветници та пак родиха тикви?

 71. 71 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Ще назначат, Франтишек-Петров, или беше обратното...Идеален е- обикновено ходи да души деца...В свободното си време прави свирки на Цацаров и Гешев. Едновременно. С гълтане...

 72. 72 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 295 Неутрално

  За да бъде независим, трябва да бъде избиран от не-прокурорски среди. Например от орган, членовете на който се избират или назначават частично от президента, частично от Народното събрание, частично от представители на съдебната власт, които обаче не са следователи или прокурори. Всичко друго е смешка, включително предложението на Тиквата.

 73. 73 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 477 Неутрално

  ОТКРИТО ПИСМО
  от
  Инициатива „Правосъдие за всеки“
  До президента, премиера,
  Народното събрание и гражданското общество

  във връзка
  с изказването на премиера Бойко Борисов в национален ефир

  На 4 декември 2019 г. г-н Бойко Борисов, в качеството си на министър-председател, де факто призна, че през цялото негово управление лично той и неговата партия са се месили в изборите за висши ръководители в съдебната власт, правени във Висшия съдебен съвет. Призна също, че Главният прокурор не може да бъде проверяван и разследван при сегашната законова уредба, като заяви, че напълно и безусловно приема препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), отправени „в драфта на последния им доклад“, който ще бъде оповестен официално в следващите дни. Борисов заяви, че ще инициира законодателни промени, за да изпълни тези препоръки.
  Ние от Инициатива Правосъдие за всеки“ припомняме, че предложихме да се въведе фигурата на независимия прокурор, който да бъде избиран и да се отчита пряко пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание, и да не подлежи на ръководство и контрол от страна на главния прокурор при осъществяване на неговите разследвания. Включихме и отчетността на Главния прокурор в Народното събрание в нашите „Седем идеи за съдебна реформа“ от 2015 година. Събрахме за тях над 5000 подписа по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и внесохме тези наши предложения в Народното събрание. Г-жа Цецка Цачева, която беше председател, не ги постави на обсъждане и гласуване в пленарна зала, в нарушение на закона. Премиер тогава беше също г-н Бойко Борисов и по негова покана осъществихме среща по тези наши идеи в кабинета му през лятото на 2016 година. Той ни изслуша, но не ни разбра и не ни подкрепи, макар че част от нашите аргументи бяха взаимствани точно от становище на Венецианската комисия!
  Четири години по-късно г-н Борисов „прегръща“ част от тези идеи, но това не е достатъчно. Ние настояваме пред него и пред президента Радев – хората, които имат инициатива за промени в Конституцията, за следните спешни действия:

  1/ Иницииране в срок до два месеца на Конституционен законопроект, с който да се премахне методическото ръководство и надзор за законност на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори /чл.126 от КРБ/.
  2/ Да се въведе на конституцинно ниво фигурата и да се уредят статута и правомощията на независимия прокурор, който да може да разследва, повдига и поддържа обвинения спрямо Главния прокурор и неговите заместници за извършени престъпления, както и да иска отстраняването им от длъжност по време на разследване за корупционни деяния и търговия с влияние. Същият да се избира и освобождава с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на Пленума на ВСС.
  3/ Да се промени начинът на формиране на състава на ВСС, като се намали съществено парламентарната (политическата) квота в него (от 11 на 5 или 7 души), така че същата да има контролираща, а не управляваща роля. Да се въведат критерии и изисквания към кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота, като се даде право да предлагат кандидати и на съсловните и професионални организации на магистрати и адвокати, както и на неправителствените организации в обществена полза с експертиза в областта на правосъдието.
  4/ Да се промени начинът на избор на Главен прокурор и на председатели на върховните съдилища, като право на предложение да имат също професионалните и съсловни организации на магистрати и адвокати, на научни организации и правни факултети, на неправителствените организации с експертиза в областта на правосъдието (с промяна в ЗСВ).

  Настояваме тези предложения да бъдат поставени на обществено обсъждане в максимално широк формат в професионалните среди и гражданския сектор. До края на месец април да бъдат внесени в Народното събрание, така че да бъдат обсъдени и приети на три гласувания още в пролетната сесия на парламента. Ако част от тях бъдат обявени за противоконституционни, да бъде свикано Велико Народно събрание в разумен срок, но не по-късно от следващите парламентарни избори.
  Всичко друго би било поредният театър на абсурда и политическа мимикрия с опасни последици. Настояваме да бъдем изслушани по тези въпроси от отговорните власти, понеже първи направихме и неотклонно защитаваме горните предложения! Ще инициираме широк обществен дебат в гражданския сектор и юридическите среди, независимо от политическия такъв и от провежданите при президента консултации. За резулатите от тези действия ще уведомим ЕК и Европейския парламент. Сега ще си проличи кой лъже и кой има наистина намерение за ефективна съдебна реформа!

 74. 74 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  "...правителството се събра извънредно на заседание и предложи нови промени..."
  Много зор и панически действия, за да предложат специалитета на заведението, порция "пак същото" - главният ще бъде "разследван" от заместника си. Упорито, отново и отново се опитват да излъжат Европа. Всъщност с интерес ще следя реакциите не само на европейските институции, но и на местното правно тяло.

 75. 75 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  За да бъде независим, трябва да бъде избиран от не-прокурорски среди. Например от орган, членовете на който се избират или назначават частично от президента, частично от Народното събрание, частично от представители на съдебната власт, които обаче не са следователи или прокурори. Всичко друго е смешка, включително предложението на Тиквата.
  —цитат от коментар 72 на niki7


  Предложението на Венецианската комисия е независимият прокурор да се избира по предложение на съдиите във ВСС, но техният състав да е различен от досегашния - да са избрани от съдиите, а не от парламента, т.е. от Бойко Борисов, който пък е инструментът на мафията, както знаем.

 76. 76 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 695 Весело

  Главния прокурор трябва да бъде разследван от бели хакери, а те от черна шапка.
  Министърът на правосъдието е за психото, а правителството е напълно неадекватно.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 77. 77 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1217 Любопитно

  Дневник, продължавате да пропадате.
  Тези, които са тръгнали към затвора - нищо няма да ги спаси!
  Освен да хващат гората!

  Машини прости, народ неук.
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  Интересно! Какво ли би станало ако този "независим прокурор" е избиран и назначаван тайно измежду подчинените на главния и неговите функции са известни само на няколко човека почти до края на мандата му?.....Или в тази мафиотска държава такова чудо е невъзможно и човекът ще бъде известен на гл. прокурор почти веднага след назначението му.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 890 Любопитно

  управляващите третират народа като дебилен ,и не че нямат основания за това ,и все пак понякога прекаляват / както е в конкретният случай /

 80. 80 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Любопитно

  И тези ще се променят.....важното е времето да минава до.....пришествието ! Няма дума за квалифициране на това поведение !

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 279 Весело

  Независимият прокурор трябва да бъде подчинен на европейския и от там да бъдат следени действията му.
  —цитат от коментар 66 на AModoMio


  Кодруца да избира прокурор в България? А дали Меркел и Макрон ще са съгласни една корумпирана румънцка бабиера да избира прокурори в Германия и Франция?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Уффф, това стана като брекзита - сосади на всичко, що диша и мърда! Не’кви боричкания, не’кви интрижки и всичкото се върти около тая съдебна система!

  Мърфи е оптимист!
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#81] от "Mike Crazy":

  Четеш, старшинка, ама нищо не разбираш.
  Не мога да ти помогна, но поне престани да се излагаш с тоя линк, дето го пляскаш във всеки пост. Става дума за съвсем друго нещо.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 89. 89 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#81] от "Mike Crazy":Четеш, старшинка, ама нищо не разбираш.Не мога да ти помогна, но поне престани да се излагаш с тоя линк, дето го пляскаш във всеки пост. Става дума за съвсем друго нещо.
  —цитат от коментар 88 на BG Territory


  Ха-ха-ха-ха... ТоА ме довършИ! Я бе, другар, обади сега, какво е "другото нещо", за което ставало дума?

 90. 90 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 291 Неутрално

  НЕЗАВИСИМИЯТ ПРОКУРОР ДА СЕ НАЗНАЧАВА И ОТЧИТА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

  ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е ЖАЛКО,СМЕШНО И КАКВО ЛИ НЕ 91. 91 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Властници, спрете всякакви безсмислени козметични алабализми!
  Избори за Велико Народно Събрание!
  Нова Конституция!
  Закриване на Прокуратурата със сегашния й болшевишки модел и отделянето й от Съдебната власт!
  Създаване на модерна прокурорска Институция в състава на Изпълнителната власт, където й е мястото!

 92. 92 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Доньо Донев го е анимирал в "умно село"...
  7 г са с 2 години над президента Тръмп, които, трябва да се състезава за 2ри мандат.....
  Тръмп 5г мандат, Гешев 7г мандат...

 93. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Измислила го е мафията, няма да остави да я минат.

 94. 94 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Отговарят на 100% на обществените очаквания! Това очаквахме, но се надявахме на нещо по-добро.

 95. 95 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Поредна тъпотия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 96. 96 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Пламен е най-подходящ за поста на независимия прокурор. Проблемът е, че българите във Валенсия няма да искат да им го отнемат.

 97. 97 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 370 Весело


  Слабо е да се каже, че заблуждава за пореден път с изпълнение ”пунта-мара” на препоръките на Венецианската комисия.

  Първо, обидно за интелекта на членовете на тази комисия да им се представя като "решение" "независим" прокурор, част от инспектората на ВКП, който е избран вътре от "цеха" от прокурорска квота, която е избрана от Цацаров, който пък назначи новия Гешев, ще балансира ексцесиите във властта на същия този главен прокурор. При това до внасянето на обвинението?!?

  Второ, в тази прокурорска квота намеса Народното събрание няма. Тя е изцяло функция на вътрешно-цехови процеси.

  Трето, запазва се тотално възможността прокурорската квота да влияе върху избора на върховните съдии, обратното не е вярно, в частта в която съдии във ВСС се избира от квоти на НС. Тоест цехът прокурор се само възпроизвежда, цехът съдии /а те са основните фигури в правосъдната система/ се избират при възможност на контрол на главния прокурор и прокуратурата.

  Да не говорим, че предложението за независим прокурор противоречи на конституцията.
  Поредните заблуждаващи маневри на Борисов.

  Да го успокоя и ЕК и САЩ и Венецианска комисия и Юроджаст разбират точно за какво става въпрос и няма начин да се вържат на тези пунта мари.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 98. 98 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Милиционерска немощ. Бай Онуй грабва за пореден път отличието "заслужил ратай на сарайската мафия"!
  —цитат от коментар 3 на virtual brain  ++++++

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 99. 99 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  А, и още един ще взима луди кинти за нищоправене:) страхотно
  —цитат от коментар 15 на rincewind  Не е един, а цяла структора, пише го в статията .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 100. 100 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 672 Разстроено

  То не бяха имитационни еквилибристики, то не бе чудо ! Нямате ли капка срам ? Па поспрете се най-накрая! Главният прокурор ще избира лицето, което ще го контролира??? Още един барон Мюнхаузен, който ще се самоизважда за косата от блатото !!! Ставате за смях пред цяла Европа !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK