Правителството не иска да отнема деца, увери новият социален министър

Правителството не иска да отнема деца, увери новият социален министър

© Надежда Чипева, КапиталПравителството не иска да се намесва във взаимоотношенията в семейството, то няма интерес да отнема деца от семейството и всъщност в България такава практика няма. Няма и бъдещи планове за това", заявява министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за в. "24 часа". Сачева коментира политиката по отношение на семействата и конкретно отлагането на влизането в сила на Закона за социалните услуги, срещу който се обявиха родителски групи, обединени около протестите срещу оттеглената Стратегия за детето. Противниците на закона твърдят, че той ще даде възможност на неправителствени организации, финансирани от чужбина, и частни фирми да "аутсорсват" социални грижи, което трайно ще промени социалната сфера в България.


"Независимо от широко ширещата се пропаганда всъщност социалните услуги в над 85% от случаите се изпълняват от общините, а не от неправителствени организации. Тези организации са само партньор, но не доминиращ. Това, което се случи в последната година, е на път да достигне такива размери, че ние да се отречем от това да правим добро. Да отречем възможността българинът да бъде състрадателен, да помага", казва Сачева. Тя обяснява, че законът ще бъде отложен, за да се даде време да се обясни какво предвижда той и враждуващите страни да започнат да си говорят и да търсят разумни решения.


По отношение на критиките, че отлагането на действието на закона ще се отрази негативно върху предоставянето на социални услуги, министърът уверява, че след 1 януари 2020 г. лични асистенти ще има. Тя посочва, че през тази седмица започват срещи с парламентарно представените партии и уверява, че "експертите в министерството ще направят така, че нито един човек, който има нужда от помощ, да не пострада".
Сачева посочва темата за социалните услуги като един от приоритетите ѝ. Добавя, че тази реформа минава и през темата за възнагражденията на социалните работници, които наскоро протестираха с искане за 40% увеличение на заплатите. "Ще търся разумните и икономически ефективни аргументи, с които да убедя финансовия министър, че трябва да продължим с увеличението на заплатите им през 2021 г.", казва тя. Като друг приоритет посочва пазара на труда и конкретно качеството на работната сила.


По отношение на темата за изплащането на болничните Деница Сачева казва, че правителството съвместно с Националния осигурителен институт и здравната каса ще изготви анализ за болничните и ще предложи решения, като изтъква, че преди изготвянето на анализа тя не би отхвърлила или подкрепила нито едно предложение. На въпрос за проблема с телковете тя казва, че "никога няма да подкрепя нещо, което ограничава вече дадени права" и решението на проблема е през ограничаване на злоупотребите.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Весело

  Това казва всичко и е нов стил в ПР, но според мен само заглавие не стига :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Весело

  Помислих, че само при мен липсва съдържание 😁

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  Някой вярва ли на мадам ДС !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Правителството не иска, лизбийките искат!

 6. 6 Профил на uje32596582
  uje32596582
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На българите видно не им трябват социални услуги. Всеки за себе си.

 7. 7 Профил на yvp00562417
  yvp00562417
  Рейтинг: 8 Неутрално

  „Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца“
  Сачева явно има избирателна амнезия, /много удобно, особенно за политици/ защото досега са стотици са децата изведени от семействата, а десетки са върнати от съда заради неправомерни действия н социалните. Ето случая н Симона:
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-2-meseca-razdiala-vryshtat-bebe-na-majka-mu-otneto-ot-socialnite-2148397

  „Държа да кажа, че независимо от широко ширещата се пропаганда, всъщност социалните услуги в над 85% от случаите се изпълняват от общините, а не от неправителствени организации.“
  Да, така е досега, но ЗСУ казва вече съвсем друго:
  Създаване на социални услуги от частни доставчици
  Чл. 57. (1) Частните доставчици създават социалните услуги, които те финансират самостоятелно, при спазването на следните условия:
  1. доставчикът има издаден лиценз за предоставянето на социалната услуга;
  2. доставчикът е информирал кмета на общината, на чиято територия ще се предоставя услугата, относно направения анализ на нуждите от услугата, дейностите, които ще се предоставят, обхвата на потребителите и срока за предоставяне на услугата.

  Чл. 60. (1) При констатирано неизпълнение на задължителното предписание по чл. 59, ал. 2 в рамките на допълнителния срок изпълнителният директор на Агенцията за качеството на социалните услуги издава:
  1. задължително предписание на кмета на общината за провеждане на процедура за възлагане на предоставянето на социалната услуга на частен доставчик - в случаите, когато услугата е включена в Националната карта на социалните услуги;
  2. задължително предписание на кмета на общината за прекратяване на предоставянето на социалната услуга, когато тя е финансирана от общинския бюджет;

  Чл. 61. При прекратено финансиране на социална услуга от държавния бюджет и при прекратено предоставяне на социална услуга, финансирана от общинския бюджет, поради несъответствие със стандартите за качество, определени в Наредбата за качеството на социалните услуги, по предложение на кмета на общината общинският съвет може да приеме решение за:
  3. осигуряване на предоставянето на социалната услуга чрез възлагане на частен доставчик при условията на публично-частно партньорство.

  Чл. 63. (1) Предоставянето на всички социални услуги, финансирани от държавния и/или общинския бюджет, може да се възложи на частни доставчици на социални услуги.

  Чл. 64. (1) Кметът на общината възлага предоставянето на създадени с решение на общинския съвет социални услуги на частни доставчици след провеждането на конкурс

  Чл. 65. (1) Кметът на общината и спечелилият конкурса по чл. 64 частен доставчик сключват договор за възлагане на предоставянето на социалната услуга.
  (2) Срокът на договора за възлагане на предоставянето на социалната услуга не може да е по-кратък от две години и по-дълъг от 5 години, като оценка на изпълнението му се прави всяка година.
  (3) Частният доставчик няма право да използва предоставеното финансиране за други услуги, дейности и разходи извън посочените в договора за възлагане на предоставянето на социалната услуга.
  (4) Договор за възлагане на предоставянето на социална услуга може да се сключи и при наличие на единствен кандидат.

  Чл. 70. (1) Съвместно предоставяне на социална услуга е, когато община и частен доставчик:
  1. създават съвместно услугата;
  2. споделят отговорността за управлението, финансирането и предоставянето на услугата.

  Чл. 71. (1) При сключването на договор за възлагане на предоставянето на социални услуги кметът на общината е длъжен да осигури на частния доставчик целия размер на средствата за финансиране на предоставянето на съответните услуги, когато те се финансират от държавния бюджет, в рамките на сроковете, в които се осъществява предоставянето на субсидиите от държавния бюджет.

  Контрол и мониторинг от Агенцията за качеството на социалните услуги
  9. издава задължителни предписания до кметовете на общини за прекратяване предоставянето на социални услуги, финансирани от общинския бюджет, и за възлагане на предоставянето на социални услуги на частни доставчици;


  До тук са създадени всички условия за приватизиране на социалните услуги и извличане на печалби от тях. Социалната подкрепа се свежда до реализиране на бизнес интереси и въвеждат зависимост на държавните институции и българските граждани от частни организации.

  Чл. 67 (6) също сочи, „Редът за провеждане на конкурса за възлагане на частни доставчици на предоставянето на социални услуги, които общината няма обективна възможност да създаде, се определя в правилника за прилагането на закона.“

  Защо една община, която има необходимите средства и нужда от определена услуга, няма обективна възможност да предостави социална услуга съгласно чл. 56, ал. 3 т.е. да предостави подходяща среда според изискванията за качество и да привлече подходящи специалисти, но пък има възможност да предостави тази услуга на частени доставчици, според Чл. 67, ал. 1? Това дава възможност на общината да се откаже да предлага каквито и да било услуги и всички те да се прехвърлят на частни доставчици. А когато може да се кандидатира само един кандидат и частните доставчици имат право сами да определят таксите си, това може да бъде гарантирана схема за „източване“ на държавния и общинските бюджети през свързани лица.

 8. 8 Профил на yvp00562417
  yvp00562417
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Детето се превръща в субект на права, игнорирайки се напълно ролята, значението и правата на родителите, гарантирани им по Конституция.

  Чл. 74. (1) Дирекция "Социално подпомагане" извършва насочване за ползване на социални услуги:
  1. от деца...т.е. детето придобива правосубектност, която се доразвива в
  Чл. 87. (1) Когато дете е поискало подкрепа от доставчик на социална услуга, доставчикът е длъжен да информира и да консултира детето с изключение на случаите на искане за ползване на резидентна грижа.

  (3) В случай че потърсилото подкрепа дете е под 14-годишна възраст или е дете в риск по смисъла на Закона за закрила на детето, доставчикът незабавно уведомява дирекция "Социално подпомагане".
  (4) В случай че потърсилото подкрепа дете е над 14-годишна възраст, доставчикът със съгласието на детето уведомява неговите родители.

  Сега да обърнем внимание как частниците ще навлизат в неприкосновения според Конституцията личен и семеен живот.

  Чл. 81. (1) При изготвянето на индивидуалната оценка на потребностите и на индивидуалния план за подкрепа доставчикът на социалната услуга може да иска информация, съдействие и становища от държавни органи, общината, личния лекар на лицето, семейството и близките на лицето, лечебни заведения, институции в системата на предучилищното и училищното образование и други институции и доставчици на социални услуги, като те са длъжни да ги предоставят в рамките на срока, определен от доставчика


  Изпълнение на стандарт за качество
  Чл. 106. Изпълнението на стандарт за качество на социална услуга се оценява по критерии за съответствието между предоставяната социална услуга и стандартите за нейното качество.

  Т.е. никаква обратна връзка с потребителите на социални услуги, отностно ефективността и реалните ползи, ако изобщо ги има

 9. 9 Профил на yvp00562417
  yvp00562417
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Детето се превръща в субект на права, игнорирайки се напълно ролята, значението и правата на родителите, гарантирани им по Конституция.

  Чл. 74. (1) Дирекция "Социално подпомагане" извършва насочване за ползване на социални услуги:
  1. от деца...т.е. детето придобива правосубектност, която се доразвива в
  Чл. 87. (1) Когато дете е поискало подкрепа от доставчик на социална услуга, доставчикът е длъжен да информира и да консултира детето с изключение на случаите на искане за ползване на резидентна грижа.

  (3) В случай че потърсилото подкрепа дете е под 14-годишна възраст или е дете в риск по смисъла на Закона за закрила на детето, доставчикът незабавно уведомява дирекция "Социално подпомагане".
  (4) В случай че потърсилото подкрепа дете е над 14-годишна възраст, доставчикът със съгласието на детето уведомява неговите родители.

  Сега да обърнем внимание как частниците ще навлизат в неприкосновения според Конституцията личен и семеен живот.

  Чл. 81. (1) При изготвянето на индивидуалната оценка на потребностите и на индивидуалния план за подкрепа доставчикът на социалната услуга може да иска информация, съдействие и становища от държавни органи, общината, личния лекар на лицето, семейството и близките на лицето, лечебни заведения, институции в системата на предучилищното и училищното образование и други институции и доставчици на социални услуги, като те са длъжни да ги предоставят в рамките на срока, определен от доставчика


  Изпълнение на стандарт за качество
  Чл. 106. Изпълнението на стандарт за качество на социална услуга се оценява по критерии за съответствието между предоставяната социална услуга и стандартите за нейното качество.

  Т.е. никаква обратна връзка с потребителите на социални услуги, отностно ефективността и реалните ползи, ако изобщо ги има

 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Че какво общо има доброто със закупуване от страна на държавата на "услуги" от НПО-та?!? НПО-тата могат да правят добро и без да цоцат държавата, както и без да получават права и власт със закон!

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Не може да се предоставят права на разни НПО, както и на социалните служби да отнемат деца в риск по своя преценка. Това е и трябва да бъде правомощие единствено на българския съд.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Някой вярва ли на мадам ДС !?!?!?
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  За какво са й тези деца, кметичке???

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  Как тъй няма поне един отвлечен интелектуалец...?!

  Bukalemun
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Доколкото знам в турция има много примери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#12] от "4ort":

  Партийната секретарка
  Брани своята другарка !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Тази сутрин, от гара Подуене - разпределителна потеглиха две влакови композиции с натъпкани във вагоните деца- българчета, които трябва да се откарат в Норвегия ! Нощната тъма и мъглата, предизвикана от десетките хиляди дизелови автомобили с евро под 5 бях прикритие на това очевадно престъпление!!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Няма да отнема, а просто ще ги продава. На външни организации, които са над българските закони и не подлежат на съдебен контрол. Точка.

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не иска правителството, само ще си прибира процент от сделките...

  мурзилка
 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Гневно

  Направо са въвели истанбулската конвенция в тия изброени по-горе от колегата членове. Напук на народното недоволство, напук на решението на КС, напук на Конституцията на РБ.

  мурзилка
 21. 21 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  цари пълно единомислие по въпросът!
  то не иска да отнема, ние не искаме да ги правиме........................

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разбира се че има .....
  Щом са се провинили .....ще си плащат.....
  А вие ги наричайте както ви изнася....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Някой чел ли е ИК или Стратегията за детето? Повечето не са, което не им пречи да коментират и отричат яростно. Това сме ние, затова и децата ни са най-неграмотните в Европа. Или не четат, или не разбират прочетеното.

 25. 25 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Едва ли някой ви вярва вече, герберастки калинки. Поне докато не дадете смислен отговор на поставените примерно тук въпроси:

  https://www.168chasa.bg/article/7940883

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#22] от "anton83":

  Дай да я видим тази снимка. Да работим с факти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Едва ли някой ви вярва вече, герберастки калинки. Поне докато не дадете смислен отговор на поставените примерно тук въпроси:https://www.168chasa.bg/article/7940883
  —цитат от коментар 25 на rumen_s


  Първо вземи развий функционална грамотност пък тогава задавай въпроси.

  Колко пъти се повтаря "джендър стратегията......." Съмнявам се Москов да изцепил това, въпреки че явно се опитва и той да лови риба в мътна вода. Тоест журналистическата калинка, на която явно сте решили да вярвате е добавила това "джендър" отпред, за да даде определн наклон. Това е обективна журналистика, мда!!!
  Второ самият ужасен текст Hа чл. 36г , където е написано, че мултидисциплинарен екип решава дали дете да бъде ИЗВЕДЕНО( не отнето) от дома. Какъв е проблемът? Тъкмо екипността, съставът от различни специалисти и представители на различни институции, е гаранция за обективност. Всъщност това съществува и до сега. При това от години. Сега се прибавя, че МОЖЕ(не е задължително) да участва представител на доставчик на СУ. Къде пише, че точно този евентуален представител ще решава. Той просто е един от членовете на екипа.
  И пак извеждането на дете в риск, първо, че е обжалваемо. Второ, не води автоматично до отнемане на родителски права. Всъщност идеята и на този закон и на системата от норми за закрила на детето е да се върне у дома, като се създаде подходяща среда.
  Ограничаване на родителски права(не отнемане) може да се реши само от съда. При това то може да е само за определен период. И ако се докаже, че рисковете вече не съществуват дете се връща.
  Отнемането пак е от съда и е най-крайна мярка. Що се касае до родителските права НПО нямат никаква роля.
  КАто става дума за това как можело да се тълкува.Ами мили ми хора, това се случва ежедневно от съда, но не протестирате, че всеки нормативен акт оставя поле за тълкуване и противоречиа съдебна практика.

 28. 28 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 834 Весело

  тази лъже ,мъдрият български народ добре знае ,ирански джендъри и норвежки педофили дебнат отвсякъде, копнеейки да отнемат и развращават български деца

 29. 29 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 720 Неутрално

  А, не ве! Те норвежките камиони вече чакат на паркинга до Метро Люлин и на русенското Метро. Даже има нарочна фондация на Сорос, наречена "България за Норвегия", чрез която става износа.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#27] от "anton83":

  Чакам линка който обеща.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":

  Някой чел ли е ИК или Стратегията за детето? Повечето не са, което не им пречи да коментират и отричат яростно.
  —цитат от коментар 24 на Роси


  Още ли сте на тази тъпа опорка?!? Никой не я е чел, пък и дори да я е прочел, не я е разбрал. хахах Това ли са ви аргументите?!? Същите глупотевици, като преди години, когато трябваше да се пробута въпросната нагла конвенция.

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Туй цветенце се опитва да ни будалка.

  Не, наистина не искате Правителството да се месите.
  Защото не ви пука!
  И ви отърва да продадете капията срещу външна политическа подкрепа.
  Ако съвсем ви припари отдолу - може да не я продадете.
  Като продължи да не ви дреме ...

 33. 33 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#27] от "anton83":

  Абе умнико, "екипа" може да вземе детето веднага. Без санкция от съд, без нищо. А после социалните, по тяхно благоволение, имат цял един месец срок за да уведомят съда за отнемането (интересно е и какво ще стане ако не спазят срока - ами нищо). А след това съда ще трябва да разглежда случая и да се произнася. Като отчита разбира се становищата на заинтересованите уж "експерти" от екипа. А родителите могат да бъдат поставени в ситуацията, че не са камила. А ако съда реши, че не е имало основание за отнемането "екипа" ще го отнесе ли? Не, действат в условията на пълна безотговорност.

  Вземете прочетете законите малко, пък след това говорете за неграмотност...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 34. 34 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#22] от "anton83":Дай да я видим тази снимка. Да работим с факти.
  —цитат от коментар 26 на КМЕТ В СЯНКА


  Моля
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10221276937975315&set=a.10203797452719108&type=3&theater

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  "няма интерес да отнема деца от семейството и всъщност в България такава практика няма"


  Тази кога стана министър, кога взе да лъже???

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  "няма интерес да отнема деца от семейството и всъщност в България такава практика няма"Тази кога стана министър, кога взе да лъже???
  —цитат от коментар 35 на hope


  Че тя и като замминистър лъжеше.
  Само че - че нямало джендърски попълзновения в образУванието ...
  Гледаше ококорено и немигащо като кукумявка теста и викаше - нЕма такова жувотну!

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#34] от "anton83":

  Прилича на калпв монтаж. Имаш ли официален източник?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#27] от "anton83":Абе умнико, "екипа" може да вземе детето веднага. Без санкция от съд, без нищо. А после социалните, по тяхно благоволение, имат цял един месец срок за да уведомят съда за отнемането (интересно е и какво ще стане ако не спазят срока - ами нищо). А след това съда ще трябва да разглежда случая и да се произнася. Като отчита разбира се становищата на заинтересованите уж "експерти" от екипа. А родителите могат да бъдат поставени в ситуацията, че не са камила. А ако съда реши, че не е имало основание за отнемането "екипа" ще го отнесе ли? Не, действат в условията на пълна безотговорност.Вземете прочетете законите малко, пък след това говорете за неграмотност...
  —цитат от коментар 33 на rumen_s


  "Умнико" ти не си чел закон. Само откъслеци, които пускат на парани като теб. Ако беше чел щеше да знаеш, че това дето го говориш е част от ЗЗД. Щеше да си прочел и, че системата за извеждане на дете от семейството при риск съществува от 2002, когато е приет закона. Всичко това, което го приказваш е така от 15 г.
  Основаният, които се прилагат до ден днешен за извеждане на дето от дома включително :" което е жертва на насилие в семейството и съществува сериозна опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие" са част от чл. 25 от 2003 г.
  Ще ти цитирам и текста на чл, 26 ал. 1 от 2009, който тъкмо касае извеждането на деца от дома
  Чл. 26. (1) Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство или в “социална услуга - резидентен тип”се извършва от съда. До произнасяне на съда дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето извършва временно настаняване по административен ред.
  Същото е и сега с тази разлика, че е изменена терминологията и вече не е “социална услуга - резидентен тип”, а социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа. Не врат, а шия
  Същото се отнася и до настъняването по административен ред. Този ред е в член 27 от 2009 г. И ето го прословутия едномесечен срок (2) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) В едномесечен срок от издаването на заповедта по ал. 1 дирекция "Социално подпомагане" прави искане до районния съд по настоящия адрес на:
  1. детето - при спешни мерки;
  2. родителите - във всички останали случаи.
  Четеш ли шаране 2009г

  Прословутият нов 36 г, изобщо не се отнася до процедурата по настаняване на дете извън семейството, а до координиращ механизъм за взаимодействие. Кой кого уведомява, как се формира групата, която разглежда случая....

  Изобщо всички патриотични шарани и вашите будители къде спахте 10 и повече години. Милиони деца бяха отнети за това време. И логикат подказва, че трябва да се иска направо отмяна на целия ЗЗаД. Но тъй като подстрекателите ви са доста по-умни от вас, първо знаят, че това е невъзможно. Второ, все пак са наясно какви отрицателни последици би имало

 39. 39 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#34] от "anton83":Прилича на калпв монтаж. Имаш ли официален източник?
  —цитат от коментар 37 на КМЕТ В СЯНКА


  Официален източник предполага да излиза от официален държавен орган. Което разбира се няма как да стане.
  Но ето ти от една медия, която предполагам ти е позната
  https://www.duma.bg/sotsialnite-noviyat-torbalan-n204603

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#39] от "anton83":

  Сега открий разликите и може би ще схванеш фейка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#39] от "anton83":Сега открий разликите и може би ще схванеш фейка.
  —цитат от коментар 40 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако имаш нещо да казваш кажи го?
  Пращам ти две снимки показващи едно и също. Като едната е от в. ДУМА. В който междуд ругото са дадени добри обяснения по твоите опасения, та можеш и да прочетеш статията
  За банера, Честно казано и аз не мога да повярвам, че са толкова тъпи. Но пък кой знае!. Ако искаш да докажеш, че е фейк давай

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#41] от "anton83":

  Само дето текстът в тях се различава от това , което ти твърдиш в твоя пост в защита на коментирания от мен пост на съидейника ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Наистина не знам какво гледаш. Но текстът е един и същ.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10221276937975315&set=a.10203797452719108&type=3&theater

  https://www.duma.bg/sotsialnite-noviyat-torbalan-n204603

 44. 44 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако ГЕРБ искат да успокоят обществото, трябва не да отлагат, а да се откажат от приетите соросоидни текстове в ЗСУ!

  СЪВСЕМ ЯСНО стана при приемането им, че депутатите просто послушно ги гласуваха, без да са ги чели!

  В противен случай ГЕРБ губят властта!

 45. 45 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти май си от БСП Станишев?!

  За това си идейно близък до някои форумни другари!

 46. 46 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Ако ГЕРБ искат да успокоят обществото, трябва не да отлагат, а да се откажат от приетите соросоидни текстове в ЗСУ!СЪВСЕМ ЯСНО стана при приемането им, че депутатите просто послушно ги гласуваха, без да са ги чели!В противен случай ГЕРБ губят властта!
  —цитат от коментар 44 на Phaeton.


  По-скоро вие не сте ги чели. И изобщо цял нормативен акт. Като ония по-горе, който се позовава на едномесечния срок, който съществува преди още да е разпрал за норвежки геЮве и да е чул думичката джендър.

 47. 47 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#38:"anton83"][/quote]

  Къде са ти частните НПО-та в старите текстове, щото в новите ги има, макар и да не са изброявани поименно. В старите текстове, социалната услуга, се осигуряваше само от държавната агенция, след съдебно решение и със съдействието на МВР, т.е. не служителят от агенцията имаше право да отиде и да изведе детето, а трябваше със съдебното решение, да иде в районното МВР според адреса на който живее, от където да изпратят с този служител на агенцията, патрулка с полицаи, които да осъществят отнемането на практика и да проконтролират пътя на детето до...мястото предвидено за временно настаняване.

  мурзилка
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#43] от "anton83":

  Прочети ВНИМАТЕЛНО какво съм ти написал

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  [quote#38:"anton83"]
  —цитат от коментар 47 на Маршалов
  Къде са ти частните НПО-та в старите текстове, щото в новите ги има, макар и да не са изброявани поименно. В старите текстове, социалната услуга, се осигуряваше само от държавната агенция, след съдебно решение и със съдействието на МВР, т.е. не служителят от агенцията имаше право да отиде и да изведе детето, а трябваше със съдебното решение, да иде в районното МВР според адреса на който живее, от където да изпратят с този служител на агенцията, патрулка с полицаи, които да осъществят отнемането на практика и да проконтролират пътя на детето до...мястото предвидено за временно настаняване.[/quote]
  1. Сподели какъв ти е проблемът с частните НПО. Те не "отнемат" деца. И моля със конкретни законови текстове, както аз правя, не преразказ на преразказа на някого.
  2. Невярно. Ако беше прочел и осмислил цитатите от закона, които бях дал горе нямаше да пишеш това. Ще ти го напиша пак.
  Чл. 26. (1) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 36 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 14 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство или в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се извършва от съда. До произнасяне на съда дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето извършва временно настаняване по административен ред.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) Искането за мерките по ал. 1 пред съда се прави от дирекция "Социално подпомагане", прокурора или родителя пред районния съд.

  Както виждаш и досега се извършва от съда. Но до произнасянето на съда се извършва ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ по административен ред. Като този режим съществува от 2003г Като искането открай време и без промяна е от директора на СП прокуроро или родител. Тук няма никакво участие НПО като доставчик на услуга
  Тъкмо това настаняване по административен ред непрекъснато се поставя воглаве със срока за искане до РС.
  Отново текстът
  Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 14 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство и в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се извършва със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) В едномесечен срок от издаването на заповедта по ал. 1 дирекция "Социално подпомагане" прави искане до районния съд по настоящия адрес на:
  1. детето - при спешни мерки;
  2. родителите - във всички останали случаи.

  Четеш ли: със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето. И това е от време оно. Единственото ново е, че думите „социална услуга – резидентен тип или в специализирана институция“ се заменят с „и в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа“.
  Четеш ли ал. 2 за срока за искане до РС, това е още от 2006г


 50. 50 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това е, че нищо не си написал.
  Ако имаш нещо конкретно давай.

 51. 51 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Ако на някой наистина му се чете закон, а не кой какво бил казал ей го на ЗСУ.
  В преходните и заключителни разпоредби ще можете да видите какво точно се променя в други закони включително Закон за закрила на детето

 52. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 53. 54 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#49:"anton83"][/quote]

  Ти може да се забаламосваш с терминологията, но извеждането си е на практика отнемане.

  мурзилка
 54. 55 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#54] от "Маршалов":

  Чакай сега, нали имаше някаква теза горе за лошите НПО. Помолих да разбера защо, ама с конкретика....мълчание.
  Какво било в старите текстове, които видимо не си чел, всъщност. Ограмотих те, че старите текстове с същите като новите що се отнася до това, което ви притеснява. Всичко лошо, което си мислите, че идва сега от джендърите си съществува и действа от години.
  Извежданет извън семейството(терминът е настаняване...), което също съществува от 2003 не е отнемане. И по това съм писал по-горе, което ти разбира се не си прочел. Ограничаване или отнемане на родителски права е друга процедура.

  А аргументация в стил "Ти може да се забаламосваш с терминологията, но извеждането си е на практика отнемане." се надявам някога да го използваш в съдебна зала. Ще бъде много забавно. Ще влезеш в магистратския и адвокатски фолклор.

 55. 56 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Чисто печелене на време и хвърляне на прах в очите ни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK