Президентът се обяви за по-тежки санкции срещу купуването на гласове (допълнена)

Президентът се обяви за по-тежки санкции срещу купуването на гласове (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталПрезидентът Румен Радев се обяви за по-тежки санкции срещу купуването и продаването на гласове на изборите. Днес той е домакин на среща, на която институции, ангажирани с изборите, и експерти обсъждат проблемите при провеждане на избори и евентуалните решения. (Видео от срещата може да видите тук). Предстои и среща с политическите партии.


Според президента трябва да има категорично увеличаване на тежестта на наказанията - и административните, и тези за криминално престъпление, тъй като тези нарушения подменят вота.


В момента купуването на гласове се наказва с лишаване на свобода от една до шест години, както и със санкция до 20 хил. лв.
Според политолога Стойчо Стойчев купеният вот е между 4 и 8%, а цената на един глас - между 30 и 40 лева.


Решението "Машинно гласуване"


Според президента Румен Радев въвеждането на машинно гласуване ще разреши част от проблемите на избори, в т.ч. и е спасение за намаляване на недействителните бюлетини, тъй като имало много такива, при които трябва да се гласува за кандидатска листа, но се маркира само преференция.


Държавният глава е на мнение, че машините не трябва да се наемат, а да се купят, което трябва да стане максимално най-бързо, за да се преодолее забавяне при евентуално обжалване на обществената поръчка. В бюджета за 2020 г. обаче няма заложени средства за тази цел, а председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева припомни, че на парламентарните избори през 2021 г. в страната гласуването трябва да е само с машини.


Президентът Румен Радев призова да се разреши и въпросът с електронното дистанционно гласуване, въвеждането на което постоянно се отлага.


Мерки срещу недействителните бюлетини


Според Румен Радев изключително голям проблем на изборите са недействителни бюлетини, които на изборите за общински съветници са близо 15%, или 466 077. В същото време при изборите за кмет на община на първи тур те са малко над 4% от всички.


Според председателя на ЦИК Стефка Стоева големият брой недействителни гласове се дължи на преференциалното гласуване. Когато е нямало такива, техният дял е бил 6.18%. Друга причина според нея били често променящите се правила. Проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване" АД може да се окаже, че хората не се правят с преференциалното гласуване. И двамата експерти поискаха да се отворят чувалите с бюлетините на секциите, където има най-много недействителни гласове, за да се видят причините. По закон това е възможно след разрешение на съда по искане на избирателната комисия.


Ръководителят на Лабораторията за изборни системи и технологии към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Стойчо Стойчев каза, че неговите изследвания показват, че купуването на гласове е именно на места, където се наблюдава увеличение на броя на недействителните бюлетини, т.е. заради недействителните бюлетини купеният вот на практика не е отчетен.


Оповестяване на проучвания в изборния ден


Президентът Румен Радев не зае позиция, но на няколко пъти попита експертите дали публикуването на т.нар. екзит пол проучвания по време на изборния ден, което е забранено по закон, влияе на изборния резултат. Според председателя на ЦИК Стефка Стоева така или иначе проучванията се публикуват от медиите, по-добре това да се официализира и самите социологически агенции да ги пускат.


Доц. Милена Стефанова от Асоциацията на политолозите е на мнение, че не е сериозно да се очаква, че проучванията няма да изтекат, заради което е по-добре да бъдат публикувани.


Възможна ли е активна регистрация


Президентът Румен Радев поиска информация от главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) за времето, което евентуално ще отнеме въвеждането на активна регистрация. Според Венцислав Петров от дирекцията основа на списъците могат да станат избирателите, които са гласували на последните избори, ако законодателят реши.


"За да са различни избирателните списъци, са нужни драстични законови промени. При сегашния кодекс ние правим това, която изисква той", каза още Петров.


Въвеждането на активна регистрация за изборите е начин за изчистването на т.нар. мъртви души, която експертите препоръчват.


Опростяване на протоколите


Според председателя на ЦИК Стефка Стоева трябва да се мисли за изборна администрация и олекотяване на протоколите за отчитане на резултатите от изборите, при попълването на които комисиите губили много време.


Според Михаела Доцова от Обществения съвет към ЦИК подмяната на членове на секционните избирателни комисии в последния момент води до тяхната невъзможност да бъдат компетентни при попълването на протоколите. По думите й обученията трябва да бъдат по-сериозни.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Питуетчика оправи и изборете

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 650 Неутрално

  "Президентът Румен Радев се обяви за по-тежки санкции срещу купуването и продаването на гласове на изборите"

  Чудесно, и много ли има наказани, а касирани избори? Не, но дай да надаваме кухи призиви.

  Eddie lives... somewhere in time!
 3. 3 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 262 Неутрално

  По-тежките санкции срещу купуването на гласове няма да помогне. Дори Филип Димитров от СДС (по-късно конституционен съдия) го има на снимки с „цар“ Киро.

  Борбата с купуването на гласове на гласове е бавен процес, но българският народ го започна като изрита СДС и ДСБ от НС.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2972 Неутрално

  Сорри, Радев, ама не е проблемът в размера на санкцията, а че не се прилага.
  А тези, които са "приложени", са бутафория за симулиране на "бурбъ с туй грозно явление" ...

  А, и още нещо.
  Радев защо не е зачекнал "мъртвите души" в ГРАО?

 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  И по-ефективен контрол, разследване и превенция са необходими, не само по-тежки санкции на хартия!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Рдев пак е кзал "дайте да дадем!".За дарения оъ безработни нещо казал ли е?!

 7. 7 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Ама то няма кой да налага санкциите. Подобни престъпления се доказват трудно - трябва работа под прикритие, а у тая държава това изглежда го могат само журналистите.

 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ма не бе, то и сега си има добри санкции, ма не ги хващат. Зер, прокуратурата е ГЕРБова марка, КОНПИ пере, съда се бави, свидетели се отказват...

 9. 9 Профил на честита промяна
  честита промяна
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Госин другарят президент дали беше избран с купени гласове, или точно на тези избори нямаше такива неща?

 10. 10 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1123 Весело

  Другарят Радев сигурно е в дълбока тъга предвид забраната на руските спортисти да участват е международни състезания за две години... Не вярвам толкова да се вълнува точно сега от изборите

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 11. 11 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  герб и в частност ромската кралица Фандъкова са твърдо против такива мерки

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 613 Неутрално

  "Президентът Румен Радев се обяви за по-тежки санкции срещу купуването и продаването на гласове на изборите"Чудесно, и много ли има наказани, а касирани избори? Не, но дай да надаваме кухи призиви.
  —цитат от коментар 2 на tigervi


  Санкции - да , но не когато си "избираме " за пРезидент РУМЕН РАДЕВ , когото подкрепиха с по 1000 лв. социално слаби ,! Тогава беше "касирано" производството върху продаващи и купуващи гласове за неговия избор ! Въобще всички избори , които БСП и нейни кандидате НЕ ПЕЧЕЛЯТ СА" КУПЕНИ И ФАЛШИФИЦИРАНИ "! С това трява да се "свиква " при тези парадоксални НАГЛАСИ на "обществото " ! Само питам - нагласите на кои слоеве на КОЕ ОБЩЕСТВО ???И аз , и моите приятели и роднини принадлежим към него , но нямаме такива НАГЛАСИ !

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Амчи той без мангизите на Решетников щяха ли да го разберат за него братчедите.

 14. 14 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Слагайте каквито искате санкции, важното е Прокуратурата да проверява нарушенията. :-))

 15. 15 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кой пък беше тоя че,да дава акъл какви наказания да има и за какво?
  ДА не казвам че 20 000 хил.лв,няма кой циганин да плати,ако ще да го хващат на всички избори да купува гласове.Да не казвам за онези 6 години,след като за убийства се лежи 2-3 години,Най много 12 имаме пресен пример,убито момче заради цигара,и съдът дал на сиганина 3 години!

  sdg
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Нищоправещият зеленочорап решетников каскет е като маямата - би направил ВСИЧКО за да не го забравят!!!
  Плещи, дори когато няма нищо смислено за казване!!!

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Прав е Радев....
  сигурен втори мандат...

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  В затвора трябва да отиват тези, дето дават парите.

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#18] от "Роси":

  Купуването и продаването на гласове е престъпление...

 20. 20 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Зеленият чорап,големият Никой,от когото нищо не зависи и който нищо никъде не постигна.

 21. 21 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вулвопрезидент.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 22. 22 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Този е някакъв клоун. На Боку тапети не му трябват - папи, президенти, холивудски актьори, нобелисти... А Радев никой никъде не го кани. Коги сам се натрапи, си обикаля самичък и около него - празно пространство... А пък като се чучне до него и топ-манекенката... И с говоренето му същото - какъв смисъл да ни информирате, какво казал, и за какво се обявил, след като никой не му обръща внимание? И без това, докато научи наизуст това, дето са му го написали, та да почне да го говори, то вече е престанало да е актуално.

 23. 23 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Прав е Радев....сигурен втори мандат...
  —цитат от коментар 17 на Велков


  Стига с тези майтапи, де! Старши офицер си, опитай се да си по-сериозен.

 24. 24 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Нищоправещият зеленочорап решетников каскет е като маямата - би направил ВСИЧКО за да не го забравят!!!Плещи, дори когато няма нищо смислено за казване!!!
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  Чух виц за Маямата. Влиза един в магазин за жива риба и пита: "Прясна ли ви е рибата?" "Жива е!" - отговаря продавачът. "А прясна ли е?" "Е как може да не е прясна, след като е жива!" "Баба Мая Манолова, като е жива, да не би да е прясна?" - контрира го купувачът.

 25. 25 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#3] от "nmn58592067":

  Нямате ли си тоалетна в къщи? Тук е Форум.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Сред правилата записани в Светото писание, на първо място е "Следвай пътя на парите". Някой купувал гласове, че той за мене ли ги купува или за себе си? Купува ги за изборния субект, най-вече ГЕРБ и ДПС. И да не би виновникът да си ги вади от джоба? Откъде са парите? Важни въпроси, но те изискват истински разследващи и правораздавателни органи. С бодигардове не може да стане.

 27. 27 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 887 Любопитно

  Само да попитам, как стана така, че в секциите в Турция 98% от гласовете на президентските избори бяха за Радев...

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  На пръв поглед няма лошо да са по-тежки наказанията, ама нали някой трябва да ги налага, а досега и леките се разминават, та какво ли ще бъде с по-тежките.
  И другото, за машинното гласуване. Аз съм съгласен, че колкото по сложно, толкова по-добре, защото това ще бъде един, според мен много необходим вид ценз, в случая нещо като образователен и вероятно ще повлияе на купувания вот.
  Но да се купят машини ми се струва напълно идиотско. Кой ще ги прибира, къде ще ги съхранява, кой ще ги проверява преди избори, дали са в ред, кой ще ги препрограмира при поредното изменение на закона...умряла работа.
  А освен всичко друго, тази техника остарява страшно бързо и ще се окаже, че след някоя гдина трябва да е купуват нови.
  Крайно врме е, да се намери вариант за гласуване от компютри, телефони и т.н.
  Хората превеждат собствените си пари от тези устрийства, без да се страхуват, а ни плашат как ще манипулират изборите.
  Такава нярка, дори от любопитство, ще привлече към гласуване много хора, особено сред по-младите - вижте, че телефоните не им падат от ръцете дори когато спят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK