Президентът се обяви за по-тежки санкции срещу купуването на гласове (допълнена)

Президентът се обяви за по-тежки санкции срещу купуването на гласове (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталПрезидентът Румен Радев се обяви за по-тежки санкции срещу купуването и продаването на гласове на изборите. Днес той е домакин на среща, на която институции, ангажирани с изборите, и експерти обсъждат проблемите при провеждане на избори и евентуалните решения. (Видео от срещата може да видите тук). Предстои и среща с политическите партии.


Според президента трябва да има категорично увеличаване на тежестта на наказанията - и административните, и тези за криминално престъпление, тъй като тези нарушения подменят вота.


В момента купуването на гласове се наказва с лишаване на свобода от една до шест години, както и със санкция до 20 хил. лв.
Според политолога Стойчо Стойчев купеният вот е между 4 и 8%, а цената на един глас - между 30 и 40 лева.


Решението "Машинно гласуване"


Според президента Румен Радев въвеждането на машинно гласуване ще разреши част от проблемите на избори, в т.ч. и е спасение за намаляване на недействителните бюлетини, тъй като имало много такива, при които трябва да се гласува за кандидатска листа, но се маркира само преференция.


Държавният глава е на мнение, че машините не трябва да се наемат, а да се купят, което трябва да стане максимално най-бързо, за да се преодолее забавяне при евентуално обжалване на обществената поръчка. В бюджета за 2020 г. обаче няма заложени средства за тази цел, а председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева припомни, че на парламентарните избори през 2021 г. в страната гласуването трябва да е само с машини.


Президентът Румен Радев призова да се разреши и въпросът с електронното дистанционно гласуване, въвеждането на което постоянно се отлага.


Мерки срещу недействителните бюлетини


Според Румен Радев изключително голям проблем на изборите са недействителни бюлетини, които на изборите за общински съветници са близо 15%, или 466 077. В същото време при изборите за кмет на община на първи тур те са малко над 4% от всички.


Според председателя на ЦИК Стефка Стоева големият брой недействителни гласове се дължи на преференциалното гласуване. Когато е нямало такива, техният дял е бил 6.18%. Друга причина според нея били често променящите се правила. Проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване" АД може да се окаже, че хората не се правят с преференциалното гласуване. И двамата експерти поискаха да се отворят чувалите с бюлетините на секциите, където има най-много недействителни гласове, за да се видят причините. По закон това е възможно след разрешение на съда по искане на избирателната комисия.


Ръководителят на Лабораторията за изборни системи и технологии към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Стойчо Стойчев каза, че неговите изследвания показват, че купуването на гласове е именно на места, където се наблюдава увеличение на броя на недействителните бюлетини, т.е. заради недействителните бюлетини купеният вот на практика не е отчетен.


Оповестяване на проучвания в изборния ден


Президентът Румен Радев не зае позиция, но на няколко пъти попита експертите дали публикуването на т.нар. екзит пол проучвания по време на изборния ден, което е забранено по закон, влияе на изборния резултат. Според председателя на ЦИК Стефка Стоева така или иначе проучванията се публикуват от медиите, по-добре това да се официализира и самите социологически агенции да ги пускат.


Доц. Милена Стефанова от Асоциацията на политолозите е на мнение, че не е сериозно да се очаква, че проучванията няма да изтекат, заради което е по-добре да бъдат публикувани.


Възможна ли е активна регистрация


Президентът Румен Радев поиска информация от главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) за времето, което евентуално ще отнеме въвеждането на активна регистрация. Според Венцислав Петров от дирекцията основа на списъците могат да станат избирателите, които са гласували на последните избори, ако законодателят реши.


"За да са различни избирателните списъци, са нужни драстични законови промени. При сегашния кодекс ние правим това, която изисква той", каза още Петров.


Въвеждането на активна регистрация за изборите е начин за изчистването на т.нар. мъртви души, която експертите препоръчват.


Опростяване на протоколите


Според председателя на ЦИК Стефка Стоева трябва да се мисли за изборна администрация и олекотяване на протоколите за отчитане на резултатите от изборите, при попълването на които комисиите губили много време.


Според Михаела Доцова от Обществения съвет към ЦИК подмяната на членове на секционните избирателни комисии в последния момент води до тяхната невъзможност да бъдат компетентни при попълването на протоколите. По думите й обученията трябва да бъдат по-сериозни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK