Прокуратурата потвърди руска следа в отравянето на Гебрев, но не разкрива откъде е поръчката

Сотир Цацаров

© Надежда Чипева

Сотир ЦацаровПрокуратурата потвърди в обширно съобщение разкритията на чуждестранни медии, сред тях и на разследващия сайт "Белингкат", за присъствието у нас на служители на руското военно разузнаване по време на отравянето през 2015 г. на оръжейния производител и собственик на холдинга ЕМКО Емилиян Гебрев, неговия син и производствения директор на оръжейния завод "Дунарит". В същото съобщение обаче


не се посочва дали е поискана от руските власти информация


за пребивавалите в София в дните на покушението техни граждани, за които се твърди, че са служители на руското военно разузнаване.
Съобщението, разпространено днес (10 декември), е "по повод публикации в определени медии, с твърдения за бездействие на прокуратурата при разследването на опит за отравяне на Емилиян Гебрев, както и по повод на негови публични изявления".


Съобщението идва след публикация на "Свободна Европа", публикувани и в други медии, и интервю на самия Гебрев по БиТиВи, от които стана известно, че потърпевшият е поискал с две писма до наблюдаващите прокурори, но не е получил - информация за хода на следствието.


А междувременно в разследвания на чуждестранни медии, конкретно в "Белингкат", "Шпигел" и "Инсайдър", се появиха разкрития, че служители на руското военно разузнаване са замесени в покушението. Самият Гебрев е цитиран, че е разпознал един от предполагаемо замесените в покушението му руски агенти, но не е напълно сигурен. За такова твърдение е логично той да бъде разпитан, но не е търсен нито от българските, нито от британските разследващи органи, заяви Гебрев преди седмица.


Днешното съобщение разкрива, че освен известния от по-рано "Сергей Федотов", идентифициран от британското разследване като служител на руското разузнаване с името Денис Сергеев и пребивавал в София в дните на покушението на Гебрев,


"установени са и лицата, които са придружавали Федотов, също граждани на Руската федерация


при неговите посещения у нас, както и другите такива руски граждани, пътували в България с тях".


Установени са и значителна част от техните маршрути /ползвани кредитни карти, телефони, автомобили под наем, хотели, посещавани места/, особено при пребиваването им в София, съобщава най-сетне прокуратурата. Установено е, че някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел, находящ се непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офиса на ЕМКО ООД,


с изрично настояване за стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на офиса на Гебрев


От особено значение за хода на разследването бил и откритият видеозапис от охранителни камери на въпросния паркинг. За съжаление видеотехническите експертиза на МВР не могла да получи образ, годен за идентификация, поради което е изпратена молба за правна помощ до САЩ и нова видеотехническа експертиза е възложена на лаборатория на ФБР.


И въпреки че са установени тези съществени факти,


очертават се няколко причини според съобщението за липсата на напредък в разкриването


на извършителите на опита за отравяне и на вида отрова:


- Че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) е отказала да предостави свои експерти "за ангажиране на целите на наказателното производство". Описана е в съобщението с детайли процедурата, по която може да бъде ангажирана ОЗХО, това става само чрез "вербална нота" от Външно министерство. Очевидно такава нота не е отпраяна. А чрез ОЗХО може да се установи вида на отровата. Британските власти това направиха след отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри - изпратиха пробите на ОЗХО и поучиха отговор, неясно защо българските власти не могат да извършат същото.


- Че още не били изпълнени от британските власти две изпратени от българската прокуратура европейски заповеди за разследване. С едната се изискват всички идентификационни данни за лицата по случая "Скрипал" – граждани на Руската федерация. С другата, след изпращане на съответните експертизи и на доклада на финландската лаборатория VERIFIN, оранизирано от Гебрев, е поискано сравнение на установените в тях химически съединения с веществото, установено и определено в британското разследване като "Новичок".


В съобщението обаче


не се казва нищо за запитвания до Руската федерация след разкритията на сайта "Белингкат"


за осем офицери от руското военно разузнаване, пребивавали у нас, и че поръчката за отравянето идва от България. Тази информация бе разпространена в края на ноември заедно с версията, че български конкуренти, искащи да превземат бизнеса на Гебрев, стоят зад опита да бъде отровен от специална група на руското военно разузнаване. Нещо повече - едното от изданията не изключва Главното управление на Генщаба на руската армия да е фалшифицирало документи, за да изгради съвсем различни мотиви, наглед обясняващи покушението.


Прокуратурата отхвърля версията превземане на оръжейния бизнес на Гебрев да стои зад покушението


но в същото време и не информира дали запитва руските власти по чия "покана" са пребивавали в България осемте офицери и с каква цел. В днешното съобщение прокуратурата уточнява, че до април 2015 Гебрев не е предприемал действия за придобиване на "Дунарит", поради което "твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание". Същевременно съобщението насочва към експортната дейност на ЕМКО - една от версиите по които работи българското разследване, е че опитите за убийство са свързани с износ на оръжие за Украйна през декември 2014 - март 2015 г.


Като уточнява, че до април 2015 Гебрев не е предприемал действия за придобиване на "Дунарит", прокуратурата фактически отхвърля версията поръчката за отравянето да е дошла от конкуренти, които са заинтересувани да превземат оръжейния бизнес на Гебрев и конкретно "Дунарит", който бе най-апетитният актив на обявената във фалит КТБ.


Гебрев заедно с други лица е обвиняем по дело на Специализираната прокуратура за пране на пари, извършено чрез купуването на "Дунарит". Разследването "няма общ повод и действия" с това дело, изрично се подчертава в съобщението на прокуратурата.


Пълния текст на съобщението следва по-долу.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ


По повод публикации в определени медии, с твърдения за бездействие на прокуратурата при разследването на опит за отравяне на Емилиян Гебрев, както и по повод на негови публични изявления, по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, Пресцентърът на ПРБ представя следната информация:


На 28.04.2015 г., след вечеря с бизнес партньори в ресторант на хотел в София и силно влошаване на здравословното му състояние, Емилиян Гебрев, главен директор и собственик на ЕМКО ООД, е приет по спешност във ВМА. Животът му е спасен само благодарение на предприетите спешни действия от лекарските екипи. На 29.04.2015 г., със същите симптоми в болнично заведение е приет В. Т., директор "Производствена дейност" в ЕМКО ООД. На 04.05.2015 г., във ВМА е приет по спешност и синът на Емилиян Гебрев. И за тримата първоначалните съмнения са за инсулт, като след проведени изследвания и токсикологични анализи на кръвта, се провежда лечение на остро отравяне в резултат на фосфороорганични съединения.


На 01.05.2015 г. е образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура, за опит за убийство. Разследването е възложено на СДВР. Извършени са претърсвания и изземване на веществени доказателства /от МПС, офиси и жилища/, разпитани са множество свидетели, назначени са съдебно – медицински експертизи, както и 13 бр. токсикохимични експертизи. Основната версия, по която се работи към този момент, е опит за отравяне чрез храна. В отработено кафе от кафемашина в дома на Емилиян Гебрев, както и в по дрехи на неговия син са открити следи от хлорпирифос /инсектицид, който е силно токсичен и се ползва срещу вредители по земеделските култури/. Следи от такова вещество са открити и в консумирано ястие /салата/ по време на вечерята на 28.04.2015 г., но те са в минимално количество и се дължат на доказана агрохимическа обработка на селскостопански продукти. Според съдебните медици, диагнозата на тримата най-общо може да бъде определена като "остра интоксикация с фосфороорганични съединения". На 04.06.2016 г. досъдебното производство е спряно, поради неразкриване на извършителя на престъпленията.


На 11.10.2018 г. Емилиян Гебрев изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което заявява: "имам основания да считам, че отровата, използвана в нашия, българския случай и която не бе напълно идентифицирата през 2015 г., е от семейството на "Новичок", правейки паралел със случая "Скрипал" във Великобритания. В резултат на това писмо, на 15.10.2018 г. СГП възобновява разследването по досъдебното производство. На 19.10.2018 г. между главния прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев е подписано споразумение за създаване на специализирано звено за подпомагане на разследването по конкретното дело. То е възложено на екип от прокурори, разследващи полицаи, други полицейски служители от състава на СДВР и агенти на ДАНС. В хода на работата, след координация с партньорски служби и Посолството на Великобритания, са осъществени две визити у нас на служители на британската полиция, разследващи т. нар. случай "Скрипал". Установено е, без съдействието на г-н Гебрев, че през м. юни 2015 г., той е възложил на частни начала, чрез ВМА, токсикологично изследване на проби от кръв и урина, на финландската лаборатория VERIFIN.


Заключението от това изследване е придобито от разследващите органи за първи път на 23.10.2018 г.. То потвърждава, че в изпратените проби има следи от две съединения, съдържащи фосфор. До финландските власти е изпратена и Европейска заповед за разследване, с цел придобиване на допълнителна информация. Извършени са множество разпити на свидетели /вкл. Бойко Ноев, министърът на икономиката Емил Караниколов/, назначени са нови експертизи, на основата на съществуващата медицинска документация и доклада на VERIFIN. По линия на международния обмен са получени данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. От направените сравнения в базите данни на МВР и ДАНС е установено, че един от тях – Сергей Федотов, е пребивавал в България три пъти през 2015 г., като втората визита е с влизане на 24.04.2015 г. /ГКПП Аерогара Бургас/ и излизане на 28.04.2015 г. /ГКПП Аерогара София/. Установени са лицата, също граждани на Руската федерация, които са придружавали Федотов при неговите посещения у нас, както и другите такива руски граждани, пътували в България с тях. Установени са и значителна част от техните маршрути /ползвани кредитни карти, телефони, автомобили под наем, хотели, посещавани места/, особено при пребиваването им в София.


Установено е, че някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел, находящ се непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офиса на ЕМКО ООД, с изрично настояване за конкретна стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на сградата. От особено значение за хода на разследването е открит и иззет видеозапис от охранителни камери на въпросния паркинг. Назначената у нас видеотехническа експертиза в НИК – МВР не е в състояние да получи образ, годен за идентификация, поради което е изпратена молба за правна помощ до САЩ и нова видеотехническа експертиза е възложена на лаборатория на ФБР.


До британските власти са изпратени две Европейски заповеди за разследване. С първата се изискват всички идентификационни данни за лицата по случая "Скрипал" – граждани на Руската федерация, включително фотографии /и от документи за самоличност/. С втората, след изпращане на съответните експертизи и на доклада на VERIFIN, се прави искане за сравнение на установените в тях химически съединения с веществото, установено и определено в британското разследване като "Новичок". До настоящия момент, изпълнение на Европейските заповеди за разследване няма.


В поредно писмо на Емилиян Гебрев до главния прокурор /06.12.2019 г./ се прави искане българските власти да се обърнат към Организацията за забрана на химическото оръжие /ОЗХО/ и да поискат техническа помощ от нея за установяване на действителния състав на веществото, причинило острото отравяне на него, сина му и техническия директор на фирмата.


Съгласно Закона за забрана на химическото оръжие и на контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори, органът, който у нас осъществява международното сътрудничество с ОЗХО, е Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение при министъра на икономиката. На 21.02.2019 г., наблюдаващите прокурори по досъдебното производство са отправили официално искане до тази комисия за контакт с ОЗХО, с оглед възлагане на изследване на организацията или на нейни експерти на вида и състава на веществото, причинило отравянето на тримата пострадали.


Възлагането следва да се извърши по реда на българския НПК, като е заявена готовност за предоставяне на пълен достъп до материалите по делото и поемане на всички разходи. След размяна на кореспонденция с Министъра на икономиката и Министъра на външните работи, на 12.06.2019 г. прокуратурата е уведомена, че "ОЗХО има готовност да окаже техническа помощ на Република България, в това число и да направи оценка на химическото вещество, причинило отравянето ако такава бъде поискана официално. Изрично е подчертано, че тази помощ следва да бъде поискана от българското правителство по официален път, т. е. чрез вербална нота от МВнР " Според изпратеното до главния прокурор Сотир Цацаров уведомление "Представителите на ОЗХО изрично са се позовали на двустранното споразумение за привилегиите и имунитетите на ОЗХО, с което са дали сигнал, че ОЗХО няма да предостави свои експерти за ангажиране на целите на наказателно производство." На практика, с това възможностите на прокуратурата за ползване на техническата помощ на ОЗХО за целите на разследването са изчерпани.


Разследващите органи са изискали пълна информация за търговската дейност на ЕМКО ООД за периода 2014 г. – 2015 г. /всички осъществени експортни сделки с оръжие и боеприпаси/. Една от версиите, по които се работи, е че опитите за убийство са свързани с такъв износ за Украйна /за Министерство на отбраната и за Министелство на вътрешните работи – Национална гвардия на Украйна/ - през декември 2014 г., януари 2015 г. и март 2015 г. Към м. април 2015 г. от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието "Дунарит", поради което твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание. Досъдебното производство в СГП няма общ повод и действия по разследването с това, водено в Специализираната прокуратура срещу Емилиян Гебрев и други лица.


Не са основателни и твърденията, че на г-н Гебрев не се предоставя информация за хода на досъдебното производство, въпреки многобройните му искания за това, в писма до ръководството на ПРБ и в медиите. Правата му, включително и това за запознаване с материалите по делото, са визирани в НПК и това е редът за осъществяването им.
Разследването по досъдебното производство продължава, като от особено значение са резултатите от видеотехническата експертиза, възложена на ФБР, както и от двете Европейски заповеди за разследване, изпратени до Великобритания.


Информацията в настоящото прессъобщение се предоставя на медиите след съответно разрешение от наблюдаващите прокурори по реда на НПК.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1780 Любопитно

  "За съжаление видеотехническите експертиза на МВР не могла да получи образ, годен за идентификация."


  Само будьоновка ли се е виждала?

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Информация от прокуратурата се вади с ченгел

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Информация от прокуратурата се вади с ченгел
  —цитат от коментар 2 на neut


  Ами не
  Всичко е избирателно
  За ТАД груп и ЕГН-тата на ББ, прокурори и т.н. показаха.

  А тук пълно затъмнение

  Защо ???

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3649 Весело

  Страхливи мижитурки, също като премиера на държавата!

  klimentm
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Весело

  Търпение.
  Цацаров търси смело руската следа и ходи чак в Москва от където тръгва следата.
  Безстрашен Цацаров

  подпис
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Германската полиция идентифицира убиеца на грузинския гражданин в Берлин. Изпрати поръчка за разследване в Русия. Руснаците изобщо не отговориха в срок. На следващия ден двама дипломати изхвърчаха.

  У нас има опит за убийство. Свиква се бибилотекаро-сарайският мозъчен тръст като върховен орган на държавата, да каже какво правим и има ли риск за "момчетата, които джиткат нашите кинти, ъ дзагадзят, ъ му е**ш майката!.". Досъдебното е прекратено от следователка, която след това прави зашеметяващ кариерен скок. Цацаров говори глупости за нитрати в руколата, Неделко е на амбразурата да клейми Белкингкат като "жълта преса", Гешев е изпратен да арестува руски шпиони от ливадите на Копринка....

 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Я прокуратурата да разкаже по-подробно за разпита на министъра на Пеевски, че ми стана интересно? И защо това недоразумение още е министър, а не е в ареста с "мярка за неотклонение, задържане под стража"?!!! Все-пак той е доказан съучастник в опита за рейдърство на Дунарит и със сигурност работи за същите господари в Кремъл, за които и отровителелите, представяли се за гей-двойка в Англия.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  Защото руската следа ще доведе до Виафот, което ще доведе до Александър Ангелов, което ще доведе до Пеевски, което ще доведе до прокурорските слуги на Пеевски - Цацаров и Гешев и държавата в лицето на Борисов и кръга се затваря...

  Свързаната с Делян Пеевски офшорна компания, която опитва по всякакъв начин да завладее военния завод ”Дунарит”, от няколко години не съществува. ”Виафот Лимитед”, което се оказа собственост на адвоката на Пеевски Александър Ангелов, е заличено още през ноември 2017 г.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/01/18/3376857_ofshorkata_na_koiato_cialata_durjava_pomaga_za_dunarit/

 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Някой комбайнер в отпуска ще да е бил, копае нивите около ГУ на ГЩ в центъра на Москоу

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Първо трябва да има пряк контакт между Гебрев и предполагаемите руски разузнавачи и тогава при всички случаи той ще ги познава. А това че по същото време някъде в България е имало предполагаеми руски разузнавачи изобщо не означава, че са го отровили. Можело е да му спретнат много по-ефикасен инцидент и убийство с огнестрелно оръжие.

 12. 12 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Първо трябва да има пряк контакт между Гебрев и предполагаемите руски разузнавачи и тогава при всички случаи той ще ги познава. А това че по същото време някъде в България е имало предполагаеми руски разузнавачи изобщо не означава, че са го отровили. Можело е да му спретнат много по-ефикасен инцидент и убийство с огнестрелно оръжие.
  —цитат от коментар 11 на Voiko


  Да не би в Солсбъри да е имало пряк контакт?

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3507 Гневно

  Най - после, под напора на партньорските служби и напора на разследващите журналисти, придатъците на Кремъл изплюха едно " абе има такова нещ" !

  Май че !

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  " Ами не
  Всичко е избирателно
  За ТАД груп и ЕГН-тата на ББ, прокурори и т.н. показаха.

  А тук пълно затъмнение

  Защо ???"

  Срещу шефа говори ли се ?

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#9] от "SaveBG":

  " Защото руската следа ще доведе до Виафот, което ще доведе до Александър Ангелов, което ще доведе до Пеевски, което ще доведе до прокурорските слуги на Пеевски - Цацаров и Гешев и държавата в лицето на Борисов и кръга се затваря...

  Свързаната с Делян Пеевски офшорна компания, която опитва по всякакъв начин да завладее военния завод ”Дунарит”, от няколко години не съществува. ”Виафот Лимитед”, което се оказа собственост на адвоката на Пеевски Александър Ангелов, е заличено още през ноември 2017 г.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/01/18/3376857_ofshorkata_na_koiato_cialata_durjava_pomaga_za_dunarit/ "


  Престъпна сган, използваща държавата срещу цялото ни общество, в полза на ДП !

  Никой в нея не знае какво означават мистериозните инициали горе !!!!

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Поръчката е от степното джудже без Душа!!!

 17. 17 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "установени са и лицата, които са придружавали Федотов, също граждани на Руската федерация

  при неговите посещения у нас, както и другите такива руски граждани, пътували в България с тях".

  Установени са и значителна част от техните маршрути /ползвани кредитни карти, телефони, автомобили под наем, хотели, посещавани места/, особено при пребиваването им в София, съобщава най-сетне прокуратурата.

  И те май всичко установили, как да не бездействат?!

 18. 18 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А, бе , направо си го кажете, че Путин е поръчител. Да не би да не е вярно? Аз знам.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  Баце, нещо са кажеш? Още доказателства ли трябват?

 20. 20 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Пак се подхвърля някаква пикантерия на вниманието на тълпата. На час по лъжичка. Но така "съспенса" е по-голям, смятат от Прокуратурата.

 21. 21 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А, бе , направо си го кажете, че Путин е поръчител. Да не би да не е вярно? Аз знам.
  —цитат от коментар 18 на Radosveta Koleva


  Само теб трябва да те направят главен прокурор и тогава всичко ще е ясно. Най-силното твое доказателство ще е "Аз знам" каквито са между впрочем " доказателствата" и на другите привърженици на новото ОФ. Да сте чули досега кой е поръчителя на всички други убийства за които се смята, че са дело на руснаците? Или в Англия и Германия прокуратурата също не работи?

 22. 22 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Гневно

  Путин е виновен за Скрипал, Путин е виновен за Литвиненко, Путин е виновен за Гебрев.., Путин е виновен за малайзийския самолет над Украйна, а, бе ВИНОВЕН.

  Кво го дундуркат тоя боклук?! Ей, това не ми е ясно. Светът е поважен от....

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално
 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Иха , доживяхме да мъцнат нещо.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 675 Весело

  Жив е той, жив е! Там под Балкана,
  кървави милиони брои и пъшка
  наш Гебрев без никаква рана,
  юнак във младост и в сила мъжка.
  Седи юнакът, а на небето
  слънцето спряно сърдито пече;
  певица пее нейде в кръчмето,
  и ракията още по–бързо тече!
  И руски агенти в бели премени
  чужди, страшни, отровата вземат, –
  тихо се спуснат от Алпите бърже
  и при юнакът дойдат, та седнат.
  Един му с въже ръцете върже,
  друг го пръсне с новичок студен,
  трети чай с полоний му сипе в устата, –
  и той ги гледа, – мили, зесмени!
  "Кажи ми, братко Защо Тръмп спря войната?
  Де са мойте милиони зелени?
  Кажи ми, пък ми вземи душата, –
  бизнесът ми вече загина!"

 27. 27 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 704 Весело

  Петенце, от всичко което си написала - от стомашното разстройство на тия тримата, през маршрутите на някакви руснаци, които са ГРУ-аджии и разните твърдения на "Белингкет" и тям подобни, до финалните акорди на статийката ти показват, че пишеш за нагадано "на боб". Аз пък, като гледам в дъното на допитата чаша кафе, виждам и разбирам, че фантазиите не са в основата на каквато и да е истинност!

  Малинчо
 28. 28 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Минала през дълбоката фантазия на един селянин! Ама измисли нещо обективно, бре, овчарино!

  Малинчо
 29. 29 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#26] от "ban":

  Да, засега е жив...

  Малинчо
 30. 30 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Белингкат, Свободна Европа, Дойче веле... А ЦеНеНе и Лисичи Новини къде ги забравихте в славната соросоидна канеф команда?

 31. 31 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Дебелобузестото чадо от снЕмката горе през 2015г. твърдеше категорично, че става дума за натравяне със селскостопански химикали за борба с вредителите. Сега сорос им бутна малко вдъхновение на тия "леви резби" и те пропяха в хор.

 32. 32 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 718 Весело


  Тези дни имаше много работа за троловете на мафията в България. Те бяха активирани след новите разкрития, че руски агенти на тайните служби са шетали из Европа, в това число и в България. Разбра се също, че част от тях са замесени в опита за убийство на трима български граждани. По модела на атаката срещу Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания с отровното вещество „Новичок“.

  Шпионските войни са от древността. Те не спират дори когато няма гореща или студена война. Всяка една от тайните служби защитава интересите на своята държава, а много често на управляващите в момента. В тези противоборства средствата не се подбират, понякога жертви са цели държави и нации.

  Последните разкрития на френският вестник „Льо Монд“ (изданието се разпространява в 120 страни, излиза от 1944 г., в него работят над 170 журналисти) показват, че агенти на ГРУ (Главно разузнавателно управление на ГЩ на Руската армия) са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа. Става дума за 15 служители, специализирани в убийствата и подривна дейност. Те са използвали градове в близост до границата с Швейцария в периода 2014-2018 г.
  Срещу руските агенти са били предприети съответни мерки от специалните части на Франция, Швейцария и Великобритания. Повод за акцията е била атаката в Солсбъри през март 2018 г. Тогава с нервно-паралитичното вещество Новичок бяха отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

  Агентите, които са отсядали в Евиан, Анмас и Шамони, както и в по-малки населени места в департамента Горна Савоя, са действали на територията на Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора. „Льо Монд“ разкрива също, че в България няколко от въпросните руски шпиони, са били замесени в опита за убийство на трима българи, между които бизнесменът Емелиян Гебрев.

  Новите разкрития само допълват досегашните, които по категоричен начин доказаха, че агенти на ГРУ са били в България, както и че имат пръст в отравянето на Гебрев, сина му и негов служител.
  Стана ясно също, че има българска връзка в цялата тази шпионска галимация, тъй като е много вероятно българи да са поръчали „мократа операция“ срещу Гебрев, който е част от оръжения бизнес и производство. Зад всичко това стоят интересите на определен кръг, който има апетити към определени производства и износ на военна продукция.

  Прокуратурата ни неохотно признава фактите, но пък и досега няма никакъв резултат от разследването, което се води.

  В случая обаче става дума за друго: как се възпалиха средите около кръга #Кой по последните разкрития и как мобилизираните тролове се впуснаха в яростно оплюване на всички източници на информация, както и срещу жертвите. Най-тъжното и мръснишкото е, че превръщат нападките в гнусна пропаганда. Опитват се да играят на русофилската струнка на много българи, като представят разкритията, като клевети срещу Русия. Пълни идиоти, които за пари са готови да обругаят всеки, който казва истината по теми, които не се харесват на политико-мафиотски кръгове. „Не пипайте Русия с мръсните си ръчички! Тя ни даде свободата!“, „Мръсни американски мекерета лаят срещу Велика Русия! Смърт за родоотстъпниците!“, „Който предава Русия, предава България…“ и други от този сорт. Примитивна пропаганда за примитивни хора.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 33. 33 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Г-н Цацаров, защо УниБИТ подкрепи кандидатурата на Гешев за гл. прокурор?
  Защо УниБИТ подкрепи и Вас за главен КОНПИр?
  Г-н Цацаров, Александър Ангелов за Пеевски ли работи или за Сянката на Пеевски, която ви подкрепя?
  Чуждите медии ли трябва да съобщят за кого работи АА?

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7503 Неутрално

  Боже, много се разработи тази прокуратура. 3 години нищо, сега направили открития. Трябва по-често да ги привикват в САЩ.

 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Ако Дневник ни информира зщо през 2015 г- беше наложено медийно затъмнение за случая и откого доста неща ще станат ясни и без цацаратурата. Отровен един от най-богатите хора в страната и сина му. Занимаващи се с оръжеен бизнес. Рай за медиите да си пишат с месеци. Затворен половин етаж във ВМА. Няма как да не разберат. Но мълчание.
  Що не ни светнете бе дрогари джурналисти?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 36. 36 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Явно има фенове на тровенето на български граждани на теорията на България от руски агенти. Много защитници, да ви 🤬 и предателите прости и ограничени.

  No Pain No Gain
 37. 37 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#35] от "Цецо":

  Цецо, ами ако за всеки богаташ с разстройство от салата с майонеза медиите ни занимават по половин година, егати и медиите. Да не говорим колко богаташи си отидоха без салата!? Все пак, в някои страни да си богат е опасно, щот този който ти е дал бизнеса може да иска да си го вземе! Може, пък и някой с който си търгувал оръжие да не е доволен, или пък да иска да ти запуши устата заради някоя нечиста сделка! Да не забравяме, че и за взривените американски съветници информацията беше оскъдна!

 38. 38 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#36] от "Умнокрасив":

  Красавецо, не си много умен. Защо пък американци да не са го направили, и да отвличат вниманието по този начин!?

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  Прокуратурата не може повече да прикрива фактите и затова ги съобщава, поемайки срама да се представи пред публиката като полувменяема, некадърна институция, готова да пожертва български гражданин, но да запази руските агенти...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Прокуратурата не може повече да прикрива фактите и затова ги съобщава, поемайки срама да се представи пред публиката като полувменяема, некадърна институция, готова да пожертва български гражданин, но да запази руските агенти...
  —цитат от коментар 39 на penetrating


  Кочината определено е в потрес ! сега ще трябва да играе фалшив театър колко е против спрямо своите господари в Кремъл, на които иначе ежедневно се отчита.....

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Абсурд някакъв. Тая истерия вече пеидобива гротескни размери!

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Д. П.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5395 Весело

  До коментар [#40] от "samoedin":

  А прокуратурата съобщава "кодирано" на Путин - обещавам, няма повече да се ровя :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Баси, превърнаха форумчето в "Клуб 80%". А може и 90%...

 45. 45 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2538 Любопитно

  Брей, веднъж някой на държавно ниво да каже, че Русия прави лоши неща у нас. Да видим, дали ще има продължение.

 46. 46 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Който му е дал бизнеса, той ще му го вземе... Какво се прави на ощипан Емилиянчо, да е мислил, когато си е продавал душичката....

 47. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4009 Весело

  Не може да се отрече , че за 30 години сме доказали вече адаптивността си като управление на държава , народ и съюзник....или ставаме за всичко според случая !

 48. 48 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#36] от "Умнокрасив":Красавецо, не си много умен. Защо пък американци да не са го направили, и да отвличат вниманието по този начин!?
  —цитат от коментар 38 на ban


  те са заети да бият негри, грознико

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK