Прокуратурата потвърди руска следа в отравянето на Гебрев, но не разкрива откъде е поръчката

Сотир Цацаров

© Надежда Чипева

Сотир ЦацаровПрокуратурата потвърди в обширно съобщение разкритията на чуждестранни медии, сред тях и на разследващия сайт "Белингкат", за присъствието у нас на служители на руското военно разузнаване по време на отравянето през 2015 г. на оръжейния производител и собственик на холдинга ЕМКО Емилиян Гебрев, неговия син и производствения директор на оръжейния завод "Дунарит". В същото съобщение обаче


не се посочва дали е поискана от руските власти информация


за пребивавалите в София в дните на покушението техни граждани, за които се твърди, че са служители на руското военно разузнаване.
Съобщението, разпространено днес (10 декември), е "по повод публикации в определени медии, с твърдения за бездействие на прокуратурата при разследването на опит за отравяне на Емилиян Гебрев, както и по повод на негови публични изявления".


Съобщението идва след публикация на "Свободна Европа", публикувани и в други медии, и интервю на самия Гебрев по БиТиВи, от които стана известно, че потърпевшият е поискал с две писма до наблюдаващите прокурори, но не е получил - информация за хода на следствието.


А междувременно в разследвания на чуждестранни медии, конкретно в "Белингкат", "Шпигел" и "Инсайдър", се появиха разкрития, че служители на руското военно разузнаване са замесени в покушението. Самият Гебрев е цитиран, че е разпознал един от предполагаемо замесените в покушението му руски агенти, но не е напълно сигурен. За такова твърдение е логично той да бъде разпитан, но не е търсен нито от българските, нито от британските разследващи органи, заяви Гебрев преди седмица.


Днешното съобщение разкрива, че освен известния от по-рано "Сергей Федотов", идентифициран от британското разследване като служител на руското разузнаване с името Денис Сергеев и пребивавал в София в дните на покушението на Гебрев,


"установени са и лицата, които са придружавали Федотов, също граждани на Руската федерация


при неговите посещения у нас, както и другите такива руски граждани, пътували в България с тях".


Установени са и значителна част от техните маршрути /ползвани кредитни карти, телефони, автомобили под наем, хотели, посещавани места/, особено при пребиваването им в София, съобщава най-сетне прокуратурата. Установено е, че някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел, находящ се непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офиса на ЕМКО ООД,


с изрично настояване за стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на офиса на Гебрев


От особено значение за хода на разследването бил и откритият видеозапис от охранителни камери на въпросния паркинг. За съжаление видеотехническите експертиза на МВР не могла да получи образ, годен за идентификация, поради което е изпратена молба за правна помощ до САЩ и нова видеотехническа експертиза е възложена на лаборатория на ФБР.


И въпреки че са установени тези съществени факти,


очертават се няколко причини според съобщението за липсата на напредък в разкриването


на извършителите на опита за отравяне и на вида отрова:


- Че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) е отказала да предостави свои експерти "за ангажиране на целите на наказателното производство". Описана е в съобщението с детайли процедурата, по която може да бъде ангажирана ОЗХО, това става само чрез "вербална нота" от Външно министерство. Очевидно такава нота не е отпраяна. А чрез ОЗХО може да се установи вида на отровата. Британските власти това направиха след отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри - изпратиха пробите на ОЗХО и поучиха отговор, неясно защо българските власти не могат да извършат същото.


- Че още не били изпълнени от британските власти две изпратени от българската прокуратура европейски заповеди за разследване. С едната се изискват всички идентификационни данни за лицата по случая "Скрипал" – граждани на Руската федерация. С другата, след изпращане на съответните експертизи и на доклада на финландската лаборатория VERIFIN, оранизирано от Гебрев, е поискано сравнение на установените в тях химически съединения с веществото, установено и определено в британското разследване като "Новичок".


В съобщението обаче


не се казва нищо за запитвания до Руската федерация след разкритията на сайта "Белингкат"


за осем офицери от руското военно разузнаване, пребивавали у нас, и че поръчката за отравянето идва от България. Тази информация бе разпространена в края на ноември заедно с версията, че български конкуренти, искащи да превземат бизнеса на Гебрев, стоят зад опита да бъде отровен от специална група на руското военно разузнаване. Нещо повече - едното от изданията не изключва Главното управление на Генщаба на руската армия да е фалшифицирало документи, за да изгради съвсем различни мотиви, наглед обясняващи покушението.


Прокуратурата отхвърля версията превземане на оръжейния бизнес на Гебрев да стои зад покушението


но в същото време и не информира дали запитва руските власти по чия "покана" са пребивавали в България осемте офицери и с каква цел. В днешното съобщение прокуратурата уточнява, че до април 2015 Гебрев не е предприемал действия за придобиване на "Дунарит", поради което "твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание". Същевременно съобщението насочва към експортната дейност на ЕМКО - една от версиите по които работи българското разследване, е че опитите за убийство са свързани с износ на оръжие за Украйна през декември 2014 - март 2015 г.


Като уточнява, че до април 2015 Гебрев не е предприемал действия за придобиване на "Дунарит", прокуратурата фактически отхвърля версията поръчката за отравянето да е дошла от конкуренти, които са заинтересувани да превземат оръжейния бизнес на Гебрев и конкретно "Дунарит", който бе най-апетитният актив на обявената във фалит КТБ.


Гебрев заедно с други лица е обвиняем по дело на Специализираната прокуратура за пране на пари, извършено чрез купуването на "Дунарит". Разследването "няма общ повод и действия" с това дело, изрично се подчертава в съобщението на прокуратурата.


Пълния текст на съобщението следва по-долу.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ


По повод публикации в определени медии, с твърдения за бездействие на прокуратурата при разследването на опит за отравяне на Емилиян Гебрев, както и по повод на негови публични изявления, по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, Пресцентърът на ПРБ представя следната информация:


На 28.04.2015 г., след вечеря с бизнес партньори в ресторант на хотел в София и силно влошаване на здравословното му състояние, Емилиян Гебрев, главен директор и собственик на ЕМКО ООД, е приет по спешност във ВМА. Животът му е спасен само благодарение на предприетите спешни действия от лекарските екипи. На 29.04.2015 г., със същите симптоми в болнично заведение е приет В. Т., директор "Производствена дейност" в ЕМКО ООД. На 04.05.2015 г., във ВМА е приет по спешност и синът на Емилиян Гебрев. И за тримата първоначалните съмнения са за инсулт, като след проведени изследвания и токсикологични анализи на кръвта, се провежда лечение на остро отравяне в резултат на фосфороорганични съединения.


На 01.05.2015 г. е образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура, за опит за убийство. Разследването е възложено на СДВР. Извършени са претърсвания и изземване на веществени доказателства /от МПС, офиси и жилища/, разпитани са множество свидетели, назначени са съдебно – медицински експертизи, както и 13 бр. токсикохимични експертизи. Основната версия, по която се работи към този момент, е опит за отравяне чрез храна. В отработено кафе от кафемашина в дома на Емилиян Гебрев, както и в по дрехи на неговия син са открити следи от хлорпирифос /инсектицид, който е силно токсичен и се ползва срещу вредители по земеделските култури/. Следи от такова вещество са открити и в консумирано ястие /салата/ по време на вечерята на 28.04.2015 г., но те са в минимално количество и се дължат на доказана агрохимическа обработка на селскостопански продукти. Според съдебните медици, диагнозата на тримата най-общо може да бъде определена като "остра интоксикация с фосфороорганични съединения". На 04.06.2016 г. досъдебното производство е спряно, поради неразкриване на извършителя на престъпленията.


На 11.10.2018 г. Емилиян Гебрев изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което заявява: "имам основания да считам, че отровата, използвана в нашия, българския случай и която не бе напълно идентифицирата през 2015 г., е от семейството на "Новичок", правейки паралел със случая "Скрипал" във Великобритания. В резултат на това писмо, на 15.10.2018 г. СГП възобновява разследването по досъдебното производство. На 19.10.2018 г. между главния прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев е подписано споразумение за създаване на специализирано звено за подпомагане на разследването по конкретното дело. То е възложено на екип от прокурори, разследващи полицаи, други полицейски служители от състава на СДВР и агенти на ДАНС. В хода на работата, след координация с партньорски служби и Посолството на Великобритания, са осъществени две визити у нас на служители на британската полиция, разследващи т. нар. случай "Скрипал". Установено е, без съдействието на г-н Гебрев, че през м. юни 2015 г., той е възложил на частни начала, чрез ВМА, токсикологично изследване на проби от кръв и урина, на финландската лаборатория VERIFIN.


Заключението от това изследване е придобито от разследващите органи за първи път на 23.10.2018 г.. То потвърждава, че в изпратените проби има следи от две съединения, съдържащи фосфор. До финландските власти е изпратена и Европейска заповед за разследване, с цел придобиване на допълнителна информация. Извършени са множество разпити на свидетели /вкл. Бойко Ноев, министърът на икономиката Емил Караниколов/, назначени са нови експертизи, на основата на съществуващата медицинска документация и доклада на VERIFIN. По линия на международния обмен са получени данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. От направените сравнения в базите данни на МВР и ДАНС е установено, че един от тях – Сергей Федотов, е пребивавал в България три пъти през 2015 г., като втората визита е с влизане на 24.04.2015 г. /ГКПП Аерогара Бургас/ и излизане на 28.04.2015 г. /ГКПП Аерогара София/. Установени са лицата, също граждани на Руската федерация, които са придружавали Федотов при неговите посещения у нас, както и другите такива руски граждани, пътували в България с тях. Установени са и значителна част от техните маршрути /ползвани кредитни карти, телефони, автомобили под наем, хотели, посещавани места/, особено при пребиваването им в София.


Установено е, че някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел, находящ се непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офиса на ЕМКО ООД, с изрично настояване за конкретна стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на сградата. От особено значение за хода на разследването е открит и иззет видеозапис от охранителни камери на въпросния паркинг. Назначената у нас видеотехническа експертиза в НИК – МВР не е в състояние да получи образ, годен за идентификация, поради което е изпратена молба за правна помощ до САЩ и нова видеотехническа експертиза е възложена на лаборатория на ФБР.


До британските власти са изпратени две Европейски заповеди за разследване. С първата се изискват всички идентификационни данни за лицата по случая "Скрипал" – граждани на Руската федерация, включително фотографии /и от документи за самоличност/. С втората, след изпращане на съответните експертизи и на доклада на VERIFIN, се прави искане за сравнение на установените в тях химически съединения с веществото, установено и определено в британското разследване като "Новичок". До настоящия момент, изпълнение на Европейските заповеди за разследване няма.


В поредно писмо на Емилиян Гебрев до главния прокурор /06.12.2019 г./ се прави искане българските власти да се обърнат към Организацията за забрана на химическото оръжие /ОЗХО/ и да поискат техническа помощ от нея за установяване на действителния състав на веществото, причинило острото отравяне на него, сина му и техническия директор на фирмата.


Съгласно Закона за забрана на химическото оръжие и на контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори, органът, който у нас осъществява международното сътрудничество с ОЗХО, е Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение при министъра на икономиката. На 21.02.2019 г., наблюдаващите прокурори по досъдебното производство са отправили официално искане до тази комисия за контакт с ОЗХО, с оглед възлагане на изследване на организацията или на нейни експерти на вида и състава на веществото, причинило отравянето на тримата пострадали.


Възлагането следва да се извърши по реда на българския НПК, като е заявена готовност за предоставяне на пълен достъп до материалите по делото и поемане на всички разходи. След размяна на кореспонденция с Министъра на икономиката и Министъра на външните работи, на 12.06.2019 г. прокуратурата е уведомена, че "ОЗХО има готовност да окаже техническа помощ на Република България, в това число и да направи оценка на химическото вещество, причинило отравянето ако такава бъде поискана официално. Изрично е подчертано, че тази помощ следва да бъде поискана от българското правителство по официален път, т. е. чрез вербална нота от МВнР " Според изпратеното до главния прокурор Сотир Цацаров уведомление "Представителите на ОЗХО изрично са се позовали на двустранното споразумение за привилегиите и имунитетите на ОЗХО, с което са дали сигнал, че ОЗХО няма да предостави свои експерти за ангажиране на целите на наказателно производство." На практика, с това възможностите на прокуратурата за ползване на техническата помощ на ОЗХО за целите на разследването са изчерпани.


Разследващите органи са изискали пълна информация за търговската дейност на ЕМКО ООД за периода 2014 г. – 2015 г. /всички осъществени експортни сделки с оръжие и боеприпаси/. Една от версиите, по които се работи, е че опитите за убийство са свързани с такъв износ за Украйна /за Министерство на отбраната и за Министелство на вътрешните работи – Национална гвардия на Украйна/ - през декември 2014 г., януари 2015 г. и март 2015 г. Към м. април 2015 г. от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието "Дунарит", поради което твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание. Досъдебното производство в СГП няма общ повод и действия по разследването с това, водено в Специализираната прокуратура срещу Емилиян Гебрев и други лица.


Не са основателни и твърденията, че на г-н Гебрев не се предоставя информация за хода на досъдебното производство, въпреки многобройните му искания за това, в писма до ръководството на ПРБ и в медиите. Правата му, включително и това за запознаване с материалите по делото, са визирани в НПК и това е редът за осъществяването им.
Разследването по досъдебното производство продължава, като от особено значение са резултатите от видеотехническата експертиза, възложена на ФБР, както и от двете Европейски заповеди за разследване, изпратени до Великобритания.


Информацията в настоящото прессъобщение се предоставя на медиите след съответно разрешение от наблюдаващите прокурори по реда на НПК.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK