Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Slow Food ще покаже на практика каква алтернатива са растителните храни

Slow Food ще покаже на практика каква алтернатива са растителните храни

© Цветелина Белутова, КапиталНие нямаме за цел да насърчаваме вегетарианството. Просто искаме да покажем и опазим сортовете растения, характерни за различни региони на България, и че във време на климатични промени те дават възможности да се разнообрази храненето. Това казва Десислава Димитрова, председател на движението "Slow Food България", което заедно с Асоциация "Родители" започва проект "Екообщество чрез храната: лични избори срещу климатичните промени".


Тя отбеляза, че климатичните промени са по-скоро предизвикателство за хората, които живеят в ниските райони, но пък за тези, които са в планинските, е по-скоро възможност да отгледат култури, които досега не са могли заради климатичните особености.


Проектът има за цел да възстанови връзката между наука и потребители, да се обърне внимание на това не трябва ли да се промени подпомагането на земеделските стопани, да се насърчават местните храни. Той се изпълнява по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия с 49 500 евро.
Искаме да покажем, че растителното разнообразие може да достави удоволствие за небцето и едновременно с това да предложи разумни постъпки, които да увеличат разнообразието на храните и да развиват местните общности. Храната не е музеен експонат, който може да бъде опазен като е изложен във витрина, а като се отглежда, отбеляза Димитрова, която е доцент по ботаника и работи в Института по биоразнообразието и екосистемни изследвания към БАН.


Съществена част от проекта е работата с деца, родители и ученици с идеята, че вкусът се възпитава от малък и училището е едно от основните места, където да се разкаже за хранителното разнообразие. С тази цел се предвижда пилотен проект в 26-о училище в София, опитът от който се очаква да се приложи в още няколко училища в следващите три години. Той ще е сред ученици между 1 и 4 клас. Проектът ще бъде използван и да се проучи как в семейството се подбира храната, кой я приготвя, доколко децата се включват в това. Накрая ще имат възможност да посетят една от местните общности, с които работи Slow Food - Куртово Конаре.


Десислава Димитрова също иска чрез този проект да се избегне насаждането на вина у родителите, свързана с храненето на децата им. Посочи и че е много важно във време на увеличаващ се брой и обхват на хранителните разстройства да се говори за разнообразието и качеството на храната.


Толкова често се говори за здравословно хранене, че това понятие се е изпразнило от съдържание, казва Димитрова и допълва, че в крайна сметка основният въпрос е потребителите да се интересуват кой е произвел дадена храна и какви качества има тя.


Яна Алексиева от Асоциация "Родители" каза, че е важно по тези въпроси да не се работи само с децата, а заедно с родителите и учителите, при това без да им се създава невроза по темата за полезното и вредното сред храните.


Искаме да напълним отново със съдържание понятието здравословно хранене. Да разработим лесни за използване от родители и учители инструменти, с които на децата да се говори за храната и качествата й, каза тя.


Отговорът на въпроса за качествата на растителната храна пък се очаква да дойде от сътрудничеството по проекта с институтите на Селскостопанската академия, значително част от които са свързани тъкмо с тези продукти.


Да се развият още 15 освен съществуващите вече 6 т.нар. президиуми - местни общности, където организацията има проекти за опазване на местни видове, е също сред целите на проекта. Много е важно да подкрепим хората, които със стопанствата си са приели, че тяхна мисия е да произвеждат качествени храни и че нечии деца са израснали с тяхното мляко например, казва Димитрова.


За тяхната мисия допринасят организираните периодично фермерски пазари, от които според нея има още много какво да се желае, но по нейни наблюдения вече цените на продуктите, предлагани там, са се снижили от първоначалните си нива, които ги превръщаха в недостъпни за много хора.


В същото време в много райони на страната местните общности са неглижирали грижата за сортовете плодове и зеленчуци, които са имали в миналото, и купуват семена за следващата реколта от магазините. И после се чудят защо доматите вече не са такива, каквито ги помнят. Искаме да ги подсетим, че имат и поминък, казва председателят на Slow Food.


По проекта ще се търсят и партньори ресторанти, които да предлагат храна от качествено произведени продукти. Предвиждат се и 12 сезонни вкусови дегустации на храни, приготвени от продукти с гарантиран произход.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK