Успехът на РОД в респектирането на властите за защита на "семейните ценности"

Успехът на РОД в респектирането на властите за защита на "семейните ценности"

© Юлия ЛазароваНие с вас сме отново заедно, тук пред камерите на удивена Европа, пред очите на респектираната власт". "Ние вече знаем, че сме чути! Затова един министър беше сменен!". "Ние повече нямаме възможност да възпираме родителското недоволство, да канализираме гнева, да управляваме емоциите на огромни родителски маси".


Цитатите са от протеста "в защита на семейните ценности" на 7 декември в София, обявен не само за национален, но и за международен от организаторите му. По техни данни няколко хиляди са протестирали отново заради новите правила за защита на децата от насилие в семейството.


Макар управляващите да обещаха отлагане на целия Закон за социалните услуги и 6-месечен срок за консултации и дебати, протестите не спряха. В групите в социалните мрежи се обещават нови протести, появяват се нови искания.
"Дневник" представя основните действащи лица в събитията, довели до правителственото решение да се отложи законът, приет след дълги преговори, протести на родители на деца с увреждания и подкрепян от множество неправителствени организации.


От неформална група до адвокатско сдружение за натиск


Протестите "в защита на семейните ценности" започнаха още в началото на тази година. Недоволството тръгна от група във "Фейсбук" срещу Националната стратегия за детето, а след като многократно беше разяснено, че такава стратегия всъщност няма, групата се преименува вече срещу Закона за социалните услуги. И против намеренията деца да бъдат отнемани от родителите им.


Всичко започна с усилията на шепа хора, администратори на групата, правихме нещата основно сами, привличахме съмишленици от нашите среди, разказа пред "Дневник" един от първите администратори на групата. С растящата популярност в социалните мрежи се появила и нуждата от по-сериозна организация. И през лятото се обърнали към юристи, за да им помагат с правни съвети. Решението кои да потърсят било общо.


Тогава възниква и идеята да се създаде сдружение, което да представлява групата пред институции и да общува с властите. Тази есен се учредява сдружението РОД ("Родители обединени за децата"). Адресът в София съвпада с адрес на адвокатска кантора.


Адвокатите, подготвили учредяването, оглавяват сдружението – в управителния съвет влизат адв. Владимир Шейтанов (известен като защитник на българските медици от либийския процес, в момента член на стратегическия съвет при президента Румен Радев), а заедно с него адв. Петър Николов (водещ дела в защита на родители срещу социалните служби) и адв. Илияна Мавродиева. Оттогава Шейтанов започва все по-често да говори пред медии от името на сдружението като представител на "Фейсбук" групата и на около 200 хил. нейни членове.


Малко по-късно - в началото на октомври, някои от първите организатори са изгонени от групата без обяснения. На национална среща на групата те получават съобщения в телефоните си, че са изключени.


Дни по-късно се появява обяснение - те не одобряват записаното в устава на РОД, че "сдружението представлява интересите на националната група и оттук нататък то определя и осъществява политиките на движението, свързани с каузата".


Беше шок, после забелязахме, че изключените се бяхме обявявали против това каузата да бъде превръщана в нещо повече от гражданска инициатива, срещу това да заприлича на партия, да е политически активна, коментира пред "Дневник" един от вече бившите администратори. Друго общо било, че изключените не са последователи на евангелски църкви, каквито са немалка част от останалите в групата и подкрепящи сдружението.


Шейтанов на сцената


И на 7 декември от трибуната Владимир Шейтанов обявява: "До днес ние очаквахме някой да поеме протегнатата ни ръка. До днес обикаляхме институциите, регистрирахме в деловодствата молби, становища и обръщения. До днес канехме на диалог, говорехме, убеждавахме, предлагахме, предупреждавахме. И бяхме посрещнати с политическо високомерие. Но тази страница вече е обърната".


Той е човекът, който говори за "респектираната власт", за отприщване на родителското недоволство, макар и да призовава за протести в рамките на позволените от законите и конституцията норми.


Шейтанов набелязва и бъдещите цели – не просто отлагане, а "пълна, категорична и окончателна отмяна на Закона за социалните услуги и замяната му с нов закон за социалната помощ, съответстващ на същността на социалната държава".


"Българският народ е древен, мъдър и решителен. Не си играйте с него, защото ще загубите... ВСЕКИ ДИАЛОГ Е ПО-ДОБЪР ОТ ВСЯКА ВОЙНА. ОСОБЕНО СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД", говори Шейтанов, обръщайки се към властите.


Владимир Шейтанов отклони поканата на "Дневник" за разговор около бъдещите намерения на сдружението с аргумента, че е много зает.


От около два месеца "Дневник" очаква и отговори от президентската институция за това кой е предложил адвоката в стратегическия съвет на държавния глава, доколко позициите на Шейтанов се споделят от Румен Радев и дали ще бъдат предприети някакви действия за разграничаване от поведението и думите на юриста. Отговори не са получени, а Шейтанов все още е в съвета.


Срещи с партии, законодателни инициативи под натиск, искане за конституционно дело


Шейтанов и водещи фигури от РОД все по-често могат да бъдат видени в парламента в компанията на депутати.


"След местните избори проведохме втори кръг срещи ... : "Възраждане", ВМРО, "АТАКА", БСП и НФСБ. Срещите бяха много полезни. Постигнахме своите цели – беше положено началото на полезни и прагматични отношения с повечето политически партии както в парламента, така и извън него на основата на взаимното уважение и прагматизъм", пишат в изявление от 4 декември от управителния съвет на сдружението във "Фейсбук" страницата си.


След срещите от "Атака" внесоха искане за отмяна на Закона за социалните услуги, а Кристиян Вигенин от левицата, който е и зам.-председател на парламента, написа в профила си в социалната мрежа, че е нужно законът да бъде отложен.


"В следващите дни предстоят партийни инициативи, за които допринесоха активната позиция и дейността на РОД, пишат от сдружението на 4 октомври и посочват "внасяне в следващите дни на предложение за отлагане на Закона за социалните услуги с цел осъществяване на широко обществено обсъждане на законодателството за социалната помощ". Часове по-късно "Обединени патриоти" (ВМРО и НФСБ) внасят такова предложение със същите мотиви. То беше подкрепено и от новия социален министър Деница Сачева.


Следващата стъпка, анонсирана от РОД - "започване на процедура за внасяне в Конституционния съд на запитване за съответствие на Закона за социалните услуги на Конституцията", още не е направена.


Дългосрочни планове


От сдружението говорят за "поставяне началото на дългосрочно сътрудничество на РОД с политическите партии за провеждане на силни просемейни политики и борба срещу прокарването на ранно сексуално образование и джендър идеология в обществото". От ръководството се хвалят, че са установили добри контакти с български вероизповедания.


Подготвя се и "международна неправителствена организация в подкрепа на семейството и традиционните семейни ценности".


"РОД успя да увеличи чувствително своята членска маса и кръга на симпатизанти, да разшири своята социална база. Върви процес на укрепване на сдружението и превръщането му във влиятелен фактор в обществения живот, в центъра и по места", се казва в един от отчетите и в обръщение на ръководството.


"ВКонтакте" и англоезични новини за отнемане на деца


От около три седмици сдружението има и нов канал за комуникация, размяна на мнения, позиции, видеа в известния като руския "Фейсбук" сайт "ВКонтакте".


Алтернативната група е направена заради рестрикциите на "Фейсбук", твърдят организаторите и призовават последователите си да ги последват в руската социална мрежа. "Във "ВКонтакте" има доста по-голяма свобода на словото, няма да бъдем ограничавани и ще могат свободно да се обсъждат всички теми които ни засягат, като например ЛГБТИ и джендър идеологиите, без риск групата да бъде изтрита", обясняват от сдружението. Около 200 души в момента са в тази група в руския сайт.


Сдружението поддържа и сайт, в който се воюва с "опитите на норвежката служба за децата да отнема български деца" и т.н.


Финанси


Кой организира и финансира протестите – според участници преди създаването на РОД това се е правело с доброволни дарения. Бивши администратори отричат да са получавали пари от другаде. Те коментират, че големият протест в средата на септември в София и придружаващата го международна конференция с участие на немалко гост-лектори от чужбина в рамките на два дни са стрували към 100 хил. лв. Те били събрани от членове на "Фейсбук" групата.


Сега сдружението е пуснало покана до всички съмишленици да станат асоциирани членове на организацията, всеки да внесе по сметка на сдружението 10 лева встъпителна вноска и 10 лева годишен членски внос.


Евангелистка и международна нишка


Според бивши участници в организирането на протестите международните контакти и връзките с чуждестранни лектори се поддържат главно от Венета Мерк. Това личи и от видеоматериали и снимки на сайта на сдружението й във "Фейсбук" групите.


На конференцията в края на септември например тя осигурила международното участие. Поканила същите лектори, които преди това участвали и в подобни форуми из Европа, в прибалтийските страни, където Мерк също присъствала.


Мерк може да бъде видяна и в компанията на Владимир Шейтанов при срещите му с политици и представители на институциите.


Венета Мерк от години се занимава с лекции и дейности за "просемейните ценности", може да се види от активността й в интернет.


Тя живее в Пазарджик и е майка на 4 деца. Женена е за швейцареца Гордън Мерк, който е мисионер на FCTchurch, Швейцария. Двамата имат и фондация "Сърце за България". В социалните мрежи пък могат да се намерят и клипове на семейство Мерк с проповеди из различни евангелски църкви и общности.


Според информацията за FCTchurch, Швейцария, целта й е хората да "преоткрият Исус". Според предоставяната от църквата информация тя е създадена 1933 г. и има 5 представителства.


Някои позабравени активисти


С излизането под прожекторите на РОД други активисти - напр. срещу Истанбулската конвенция, се отдръпнаха. Директорът за "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната Александър Урумов вече не е така деен срещу конвенцията и срещу стратегията за детето.


През октомври вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че "зад масовата паника с отнемането на деца в Сливенско през последните дни стои коалиционен партньор на левицата в няколко формации за местните избори", а по-късно уточни, че това е човек от пресцентъра на Министерството на отбраната. Проверките не показаха връзка на Урумов.


Междувременно Урумов изтри някои от своите постове из "Фейсбук", установи анализ на блогъра Боян Юруков, който илюстрира и случаите, в които Урумов е имал общо с разпростаняването на фалшиви новини по темата.


Освен Урумов сякаш по-слаба активност се забелязва и при Гражданско сдружение "Асоциация Общество и Ценности" (АОЦ), които също бяха особено активни през миналата година и в началото на тази.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK