Цацаров оглави антикорупционната комисия с гласовете на всички парламентарни групи

Номинирани за поста на антикорупционната комисия са настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от "Воля" Симеон Найденов.

© Велко Ангелов

Номинирани за поста на антикорупционната комисия са настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от "Воля" Симеон Найденов.Очаквано и без сериозни спорове парламентът избра днес настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия.


"За" гласуваха 165 депутати от всички парламентарни групи, включително и две трети от представителите на БСП, макар че Корнелия Нинова и Крум Зарков няколко пъти обявиха от трибуната, че социалистите няма да подкрепят нито една от двете кандидатури. Зад номинацията очаксвано бяха групите на ГЕРБ и "Обединените патриоти", които предложиха Цацаров, както и ДПС. Новият шеф на антикорупционната комисия получи гласовете и на 10 от 12-те депутати на "Воля", макар че партията бе предложила свой кандидат - Симеон Найденов, който спечели едва 12 гласа "за".


Дебатът по избора, който продължи по-малко от два часа, прерасна в спорове за съдебната система и правомощията на президента.
Новоизбраният председател ще довърши мандата на доскорошния - Пламен Георгиев, и се очаква да е начало на комисията в следващите 4 години, а не в пълния 6-годишен срок за заемане на длъжността.


"Дневник" проследи на живо обсъждането и гласуването в парламента. Вижте хронологията на дебатите в парламента и гласуването. За реакциите в БСП след избора - тук.11:10 ч. Минути след като бе избран за нов председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров заяви в кулоарите на парламента пред журналисти, че още днес ще подаде оставка като главен прокурор. Той посочи, че това е правилното решение и за двете институции, тъй като вече има избран главен прокурор - Иван Гешев, за когото президентът е подписал и указ. По думите на Цацаров, няма смисъл да се чака 10 януари 2020 г., когато официално изтича мандата му, а указът на президента няма дата. Цацаров обясни, че Гешев може да встъпи в длъжност в момента, в който той самият бъде освободен. Процедурата предвижда Цацаров да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет, който трябва да я разгледа на пленум и да гласува. След това се изпраща предложение до президента Румен Радев, който трябва да подпише указ за освобождаване на Цацаров от длъжност.


11:02 ч. Със 165 гласа "за", 30 против и трима "въздържали се" депутатите избраха Сотир Цацаров за нов председател на антикорупционната комисия. За Цацаров гласуваха всички депутати от ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля", както и 27 от БСП, въпреки че Нинова многократно декларира, че парламентарната група няма да подкрепи Цацаров. Останалите 30 социалисти бяха против, а трима се въздържаха.


11:01 ч. "За" Симеон Найденов гласуваха 12 депутати, "против" 42, 136 "въздържал се".


10:58 ч. Таско Ерменков каза, че е очаквал да чуе защита на кандидатурата на Симеон Найденов, а не призив да се гласува за когото и да било.


10:56 ч. Георги Свиленски препоръча на "Воля" да не се фиксира върху дейността на БСП, а да защитава собствените си предложения и идеи. Тя посочи, че който и да оглави антикорупционната комисия, ще бъде добър избор.


10:54 ч. Кръстина Таскова от "Воля" се обърна към БСП, като посочи, че опозицията само наблюдава парламентарния живот, но в същото време парламентарната група на БСП не е намерила сили да предложи кандидат, а истинската опозиция била "Воля".


10:51 ч. Вежди Рашидов заяви, че по времето на Цацаров е имало изключително добро взаимодействие с прокуратурата и добра работа по разкриването на престъпления, свързани с културно-исторически ценности. "Докато той беше главен прокурор, работи изключително добре и показа, че е надпартиен", заяви Рашидов и призова депутатите да подкрепят Цацаров.


10:45 ч. Явор Нотев върна дебата на темата за избора на председател. "Процедурата, по която се движим, е приета със закон. Подписали сме се като вносители за предложението за г-н Цацаров и днешния дебат ме убеди в правилността на тази кандидатура", коментира Нотев. Той призова да се избере един от най-вещите и опитни юристи. "В концепцията на Цацаров са заложени намерения да бъдат разгледани поправки за подобрения на закони, за да се отстранят всичките ни съмнения в закона и критиките", добави Нотев.


10:44 ч. "В момента в арестите на България има крупни олигарси и предстоят дела. Как така стана, че на всички тези олигарси произходът е от БСП. Партията ви е зависима от тях", коментира Спас Гърневски.


10:37 ч. Славчо Атанасов призова Цацаров да се захване с родния си град Пловдив, където се строили много нови квартали и имало какво да се проверява. "Орелът не лови мухи", заяви Атанасов и препоръча Цацаров да започне проверки срещу "едрите риби".


10:35 ч. "За мръсния въздух, аз един час седях на светофарите. И сега ще накажем тези, които са бедни и горят каквото има. Ние дори и да го глобим, няма какво да му вземем. Но няма да накажем тези, които организират движението, а в задръстванията се замърсява въздухът", прехвърли темата Веселин Марешки.


10:25 ч. "Вярно е, че президентът е подкрепен от БСП, но в следващия мандат може да го видим и като кандидат на ГЕРБ - това го наблюдаваме в много общини", коментира Марешки.


10:19 ч. Корнелия Нинова отново декларира, че БСП няма да подкрепи Цацаров. Тя припомни, че комисията е била създадена преди 2 години, а повечето хора я свързват с незаконно придобитата тераса на Пламен Георгиев. По думите й тази комисия не е заспала, а е мъртвородена. "Тя е такава, защото няма разследващи функции. За противодействие на корупцията е само заглавие. Същността на работата й е, че няма борба с корупцията. "БСП за България" предлагаме председателят да се избере от президента. Но по-важно е, че ние предлагаме други функции и други правомощия, а не формално подаване на декларации за публичност на имущество. Темата "корупция" не може да се мисли в мандати", заяви Нинова и обясни, че предлагат принципно решение на въпроса - разделение на властите и взаимен контрол.


"Щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя пред вас и да кажа, че не признаваме този закон, смятаме тази комисия за мъртвородена и в същото време да предложим председател", заяви Нинова.


10:17 ч. Симеон Симеонов защити кандидатурата на главния прокурор Сотир Цацаров, като заяви, че той би бил най-полезен за председател на КПКОНПИ.


10:14 ч. Веселин Марешки заяви, че нямал усещането, че президента е президент на всички граждани, а бил президент само на БСП. "Може би председател на антикорупционната комисия трябва да се избира с по-голямо мнозинство, но по-доброто решение е да се избира от парламента", каза Марешки. Той призова депутатите да гласуват и да подкрепят все пак кандидатите.


10:12 ч. Според Марков никакви големи инвеститори няма да дойдат в България, защото членовете на ВСС са се "разделили по грозен начин и са се самозабравили". Според него инвеститорите се интересували не от становища на Венецианската комисия, а от това как работи съдебната система.


10:10 ч. Председателят на ВКС се опитва да политизира и да създаде друго впечатление за съда. Някои хора са хванати в мрежа на НПО-та, заяви Павел Шопов от "Атака". "Няма съдия номер 1 в България. Не трябва да се противопоставят съд и прокуратура", смята Шопов.


10:01 ч. Георги Марков обяви, че ще гласува за Цацаров, но по думите му, темите, които Зарков отваря, не са персонални. "Нашата правосъдна система ври от проблеми", заяви Марков. По думите му някои комисии дублират дейността на институции.


"Големият проблем днес са невероятните скандали на върха на тази правосъдна система. Ужасяващо е, че ще дойде време - 30 г. от демокрацията, за да докараме дотук - заседание на Висшия съдебен съвет да се предава по телевизията - настървени, мразещи се съдии и прокурори да говорят един срещу друг", коментира Марков. Той призова в парламента да се направи дебат за независимостта на съдебната власт.


"Ние сме парламентарна република, а не съдебна. Ела на себе си, г-н председател на Върховния касационен съд! Ако не - ние да си ходим, той да дойде да ни управлява. А Българският хелзинкски комитет да гледа чистотата на тоалетните, да гледа има ли хлебарки и да не се занимава с това кой е добър и кой е лош", заяви Марков като каза, че има политика и в съдебната власт.


9:59 ч. По думите на Крум Зарков в Народното събрание се мисли, разсъждава и действа според групата. "Това не е правилно, защото България е парламентарна република. Но тази комисия и начина, по който функционира, я поставя в изпълнителната власт. Търсил се е непрекъснат баланс различни власти да имат влияние там", коментира Зарков. По думите му сега причината е "да се разтовари изпълнителната власт от тази отговорност". "Ние ще продължаваме да настояваме, че има средно сечение. И тази конституционна фигура е президентът", посочи Зарков.


9:58 ч. Христиан Митев каза, че България не е президентска република, а парламентарна и по тази причина е по-логично председателят на КПКОНПИ да бъде избиран от парламента.


9:55 ч. Веселин Марешки посочи, че управляващото мнозинство без "Атака" на практика няма мнозинство от 121 народни представители. "Няма мнозинство, което да превъзхожда останалата част от народните представители", заяви още той.


9:47 ч. Крум Зарков от БСП коментира, че резултатите от трескавата активност в борбата с корупцията се изразява основно в скандали. Според него обаче нищо няма да се промени. Заради това Зарков заяви, че парламентарната група на БСП няма да подкрепи нито една от двете кандидатури. "Проверяваните си избират проверяващ", обобщи Зарков. По думите му процедурата е с предизвестен край, след като мнозинството в парламента номинира Цацаров. "Това не е процедура, а встъпване в длъжност", смята депутатът. По думите му във всеки един момент премиерът Борисов може да обясни как е посочил Цацаров и направи аналогия с председателите на върховни съдилища. Зарков припомни, че по тази причина предложението им е председателят на антикорупционната комисия да бъде избиран от президента.


9:44 ч. Емил Димитров представи кандидатурата на Сотир Цацаров като посочи отново, че "той е това, което всички останали не са". По думите му Цацаров е професионалист с дълъг стаж в съдебната система и освен това е самокритичен.


9:40 ч. Пламен Христов представи кандидатурата на депутата от "Воля" Симеон Найденов. "За нас от "Воля" борбата с корупцията е също толкова важна, колкото и войната с картелите, което е наша визитна картичка. Имаме самочувствието, че можем да представим достоен кандидат, какъвто е Симеон Найденов", каза Христов.


9:31 ч. Спас Гърневски представи доклад от изслушването на Сотир Цацаров и Симеон Найденов в парламентарната комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и обобщи накратко какво предвижда концепцията за управление на двамата кандидати, ако оглавят комисията.


Хронология на изслушването на двамата кандидати - тук
Какво пише в концепцията на Сотир Цацаров - тук
Как беше номиниран главният прокурор за председател на антикорупционната комисия - тук
Защо 5 граждански организации отказаха да задават въпроси на кандидатите - тук
Въпросите на Инициатива "Правосъдие за всеки" към Сотир Цацаров - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK