Цацаров оглави антикорупционната комисия с гласовете на всички парламентарни групи

Номинирани за поста на антикорупционната комисия са настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от "Воля" Симеон Найденов.

© Велко Ангелов

Номинирани за поста на антикорупционната комисия са настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от "Воля" Симеон Найденов.Очаквано и без сериозни спорове парламентът избра днес настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия.


"За" гласуваха 165 депутати от всички парламентарни групи, включително и две трети от представителите на БСП, макар че Корнелия Нинова и Крум Зарков няколко пъти обявиха от трибуната, че социалистите няма да подкрепят нито една от двете кандидатури. Зад номинацията очаксвано бяха групите на ГЕРБ и "Обединените патриоти", които предложиха Цацаров, както и ДПС. Новият шеф на антикорупционната комисия получи гласовете и на 10 от 12-те депутати на "Воля", макар че партията бе предложила свой кандидат - Симеон Найденов, който спечели едва 12 гласа "за".


Дебатът по избора, който продължи по-малко от два часа, прерасна в спорове за съдебната система и правомощията на президента.
Новоизбраният председател ще довърши мандата на доскорошния - Пламен Георгиев, и се очаква да е начало на комисията в следващите 4 години, а не в пълния 6-годишен срок за заемане на длъжността.


"Дневник" проследи на живо обсъждането и гласуването в парламента. Вижте хронологията на дебатите в парламента и гласуването. За реакциите в БСП след избора - тук.11:10 ч. Минути след като бе избран за нов председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров заяви в кулоарите на парламента пред журналисти, че още днес ще подаде оставка като главен прокурор. Той посочи, че това е правилното решение и за двете институции, тъй като вече има избран главен прокурор - Иван Гешев, за когото президентът е подписал и указ. По думите на Цацаров, няма смисъл да се чака 10 януари 2020 г., когато официално изтича мандата му, а указът на президента няма дата. Цацаров обясни, че Гешев може да встъпи в длъжност в момента, в който той самият бъде освободен. Процедурата предвижда Цацаров да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет, който трябва да я разгледа на пленум и да гласува. След това се изпраща предложение до президента Румен Радев, който трябва да подпише указ за освобождаване на Цацаров от длъжност.


11:02 ч. Със 165 гласа "за", 30 против и трима "въздържали се" депутатите избраха Сотир Цацаров за нов председател на антикорупционната комисия. За Цацаров гласуваха всички депутати от ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля", както и 27 от БСП, въпреки че Нинова многократно декларира, че парламентарната група няма да подкрепи Цацаров. Останалите 30 социалисти бяха против, а трима се въздържаха.


11:01 ч. "За" Симеон Найденов гласуваха 12 депутати, "против" 42, 136 "въздържал се".


10:58 ч. Таско Ерменков каза, че е очаквал да чуе защита на кандидатурата на Симеон Найденов, а не призив да се гласува за когото и да било.


10:56 ч. Георги Свиленски препоръча на "Воля" да не се фиксира върху дейността на БСП, а да защитава собствените си предложения и идеи. Тя посочи, че който и да оглави антикорупционната комисия, ще бъде добър избор.


10:54 ч. Кръстина Таскова от "Воля" се обърна към БСП, като посочи, че опозицията само наблюдава парламентарния живот, но в същото време парламентарната група на БСП не е намерила сили да предложи кандидат, а истинската опозиция била "Воля".


10:51 ч. Вежди Рашидов заяви, че по времето на Цацаров е имало изключително добро взаимодействие с прокуратурата и добра работа по разкриването на престъпления, свързани с културно-исторически ценности. "Докато той беше главен прокурор, работи изключително добре и показа, че е надпартиен", заяви Рашидов и призова депутатите да подкрепят Цацаров.


10:45 ч. Явор Нотев върна дебата на темата за избора на председател. "Процедурата, по която се движим, е приета със закон. Подписали сме се като вносители за предложението за г-н Цацаров и днешния дебат ме убеди в правилността на тази кандидатура", коментира Нотев. Той призова да се избере един от най-вещите и опитни юристи. "В концепцията на Цацаров са заложени намерения да бъдат разгледани поправки за подобрения на закони, за да се отстранят всичките ни съмнения в закона и критиките", добави Нотев.


10:44 ч. "В момента в арестите на България има крупни олигарси и предстоят дела. Как така стана, че на всички тези олигарси произходът е от БСП. Партията ви е зависима от тях", коментира Спас Гърневски.


10:37 ч. Славчо Атанасов призова Цацаров да се захване с родния си град Пловдив, където се строили много нови квартали и имало какво да се проверява. "Орелът не лови мухи", заяви Атанасов и препоръча Цацаров да започне проверки срещу "едрите риби".


10:35 ч. "За мръсния въздух, аз един час седях на светофарите. И сега ще накажем тези, които са бедни и горят каквото има. Ние дори и да го глобим, няма какво да му вземем. Но няма да накажем тези, които организират движението, а в задръстванията се замърсява въздухът", прехвърли темата Веселин Марешки.


10:25 ч. "Вярно е, че президентът е подкрепен от БСП, но в следващия мандат може да го видим и като кандидат на ГЕРБ - това го наблюдаваме в много общини", коментира Марешки.


10:19 ч. Корнелия Нинова отново декларира, че БСП няма да подкрепи Цацаров. Тя припомни, че комисията е била създадена преди 2 години, а повечето хора я свързват с незаконно придобитата тераса на Пламен Георгиев. По думите й тази комисия не е заспала, а е мъртвородена. "Тя е такава, защото няма разследващи функции. За противодействие на корупцията е само заглавие. Същността на работата й е, че няма борба с корупцията. "БСП за България" предлагаме председателят да се избере от президента. Но по-важно е, че ние предлагаме други функции и други правомощия, а не формално подаване на декларации за публичност на имущество. Темата "корупция" не може да се мисли в мандати", заяви Нинова и обясни, че предлагат принципно решение на въпроса - разделение на властите и взаимен контрол.


"Щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя пред вас и да кажа, че не признаваме този закон, смятаме тази комисия за мъртвородена и в същото време да предложим председател", заяви Нинова.


10:17 ч. Симеон Симеонов защити кандидатурата на главния прокурор Сотир Цацаров, като заяви, че той би бил най-полезен за председател на КПКОНПИ.


10:14 ч. Веселин Марешки заяви, че нямал усещането, че президента е президент на всички граждани, а бил президент само на БСП. "Може би председател на антикорупционната комисия трябва да се избира с по-голямо мнозинство, но по-доброто решение е да се избира от парламента", каза Марешки. Той призова депутатите да гласуват и да подкрепят все пак кандидатите.


10:12 ч. Според Марков никакви големи инвеститори няма да дойдат в България, защото членовете на ВСС са се "разделили по грозен начин и са се самозабравили". Според него инвеститорите се интересували не от становища на Венецианската комисия, а от това как работи съдебната система.


10:10 ч. Председателят на ВКС се опитва да политизира и да създаде друго впечатление за съда. Някои хора са хванати в мрежа на НПО-та, заяви Павел Шопов от "Атака". "Няма съдия номер 1 в България. Не трябва да се противопоставят съд и прокуратура", смята Шопов.


10:01 ч. Георги Марков обяви, че ще гласува за Цацаров, но по думите му, темите, които Зарков отваря, не са персонални. "Нашата правосъдна система ври от проблеми", заяви Марков. По думите му някои комисии дублират дейността на институции.


"Големият проблем днес са невероятните скандали на върха на тази правосъдна система. Ужасяващо е, че ще дойде време - 30 г. от демокрацията, за да докараме дотук - заседание на Висшия съдебен съвет да се предава по телевизията - настървени, мразещи се съдии и прокурори да говорят един срещу друг", коментира Марков. Той призова в парламента да се направи дебат за независимостта на съдебната власт.


"Ние сме парламентарна република, а не съдебна. Ела на себе си, г-н председател на Върховния касационен съд! Ако не - ние да си ходим, той да дойде да ни управлява. А Българският хелзинкски комитет да гледа чистотата на тоалетните, да гледа има ли хлебарки и да не се занимава с това кой е добър и кой е лош", заяви Марков като каза, че има политика и в съдебната власт.


9:59 ч. По думите на Крум Зарков в Народното събрание се мисли, разсъждава и действа според групата. "Това не е правилно, защото България е парламентарна република. Но тази комисия и начина, по който функционира, я поставя в изпълнителната власт. Търсил се е непрекъснат баланс различни власти да имат влияние там", коментира Зарков. По думите му сега причината е "да се разтовари изпълнителната власт от тази отговорност". "Ние ще продължаваме да настояваме, че има средно сечение. И тази конституционна фигура е президентът", посочи Зарков.


9:58 ч. Христиан Митев каза, че България не е президентска република, а парламентарна и по тази причина е по-логично председателят на КПКОНПИ да бъде избиран от парламента.


9:55 ч. Веселин Марешки посочи, че управляващото мнозинство без "Атака" на практика няма мнозинство от 121 народни представители. "Няма мнозинство, което да превъзхожда останалата част от народните представители", заяви още той.


9:47 ч. Крум Зарков от БСП коментира, че резултатите от трескавата активност в борбата с корупцията се изразява основно в скандали. Според него обаче нищо няма да се промени. Заради това Зарков заяви, че парламентарната група на БСП няма да подкрепи нито една от двете кандидатури. "Проверяваните си избират проверяващ", обобщи Зарков. По думите му процедурата е с предизвестен край, след като мнозинството в парламента номинира Цацаров. "Това не е процедура, а встъпване в длъжност", смята депутатът. По думите му във всеки един момент премиерът Борисов може да обясни как е посочил Цацаров и направи аналогия с председателите на върховни съдилища. Зарков припомни, че по тази причина предложението им е председателят на антикорупционната комисия да бъде избиран от президента.


9:44 ч. Емил Димитров представи кандидатурата на Сотир Цацаров като посочи отново, че "той е това, което всички останали не са". По думите му Цацаров е професионалист с дълъг стаж в съдебната система и освен това е самокритичен.


9:40 ч. Пламен Христов представи кандидатурата на депутата от "Воля" Симеон Найденов. "За нас от "Воля" борбата с корупцията е също толкова важна, колкото и войната с картелите, което е наша визитна картичка. Имаме самочувствието, че можем да представим достоен кандидат, какъвто е Симеон Найденов", каза Христов.


9:31 ч. Спас Гърневски представи доклад от изслушването на Сотир Цацаров и Симеон Найденов в парламентарната комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и обобщи накратко какво предвижда концепцията за управление на двамата кандидати, ако оглавят комисията.


Хронология на изслушването на двамата кандидати - тук
Какво пише в концепцията на Сотир Цацаров - тук
Как беше номиниран главният прокурор за председател на антикорупционната комисия - тук
Защо 5 граждански организации отказаха да задават въпроси на кандидатите - тук
Въпросите на Инициатива "Правосъдие за всеки" към Сотир Цацаров - тук

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  На това вече избиране ли му викат.

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Весело

  Измежду колко кандидата го избира?

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Аз залагам, че ЦацарOff няма да бъде избран💡
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Шегувам се, на всеки е ясно, че всичко е дирижирано предварително, и Гешевт, и ЦацарOff и бъдещия "независим прокурор", който няма да бъде избран единодушно, а ще има 2-3ма против, за цвят 🤣

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  От това управление толкова ! Сараите да почерпят отново ! Не те ще бъдат проверяваните, не тяхното престъпно имущество ще се конфискува ! Ще бъдат проверявани същите, които и до днес са на мушката на властта - " престъпникът" Трайчо трайков е един от тях !

  Изборът на човек, участвал в опъването на чадър над схемните на ДП е война с обществото !

 5. 5 Профил на Георги Велев
  Георги Велев
  Рейтинг: 294 Весело

  Няма съдия номер 1, ама има...

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  След представянето на бившия главпрок, от редиците на ГЕРБ се разнасят радостни викове :"Цацаров, Цацаров!". Появява се една зелена химикалка с призива :"дръжте се за зеленото", та приматите да не объркат бутоните. Позната история. Тандемът Гешев - Цацаров е готов.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Тука не се търси работещ, а да е лоялен. Цацата е такъв. Никой няма шанс срещу него

 8. 8 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Прокопи като спечели битката срещу Пацо терасата бликаше от Радост. Едва ли си е давал сметка че това е Пирова победа. Сега има тежка артилерия срещу себе си. Бая тежка. Поне 130 кила, а Прокопи олеква с 200 млн. лв.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Това не е избор, а формално подпечатване на предрешена кандидатура. И не, избирзне от президента няма да реши въпроса.
  Чакайте, нали имаше БОРКОР? Има ли го още? Дали някой не получава все оше заплата там?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 880 Неутрално

  За четири часа, четири статии за главни и не толкоз главни прокурори. Каква е целта, не знам. Цацаров ще бъде избран, както и Гешев вече е избран за главен прокурор. Приемете го най-сетне.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 11. 11 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това е цвета на нацията ни! Боже мой!

 12. 12 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Прокопи като спечели битката срещу Пацо терасата бликаше от Радост. Едва ли си е давал сметка че това е Пирова победа. Сега има тежка артилерия срещу себе си. Бая тежка. Поне 130 кила, а Прокопи олеква с 200 млн. лв.
  —цитат от коментар 8 на ktu09630174


  ПрЕятел, за подобен коментар ме изпратиха на БАНя за 24 часа, само те предупреждавам. Не споменавай името МУ. Забраньено ни е...

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 13. 13 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Истинска милиционерска държава! Отвсякъде!

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  Ако трябваше да избирам между Таско Ерменков и Цацаров, бих се изнесъл повторно в Слънчевия град!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 279 Неутрално
 16. 16 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Половината БСП гласува за Цацата. 😂

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 17. 17 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 393 Весело

  Лаура Кьовеши ще изпържи Цацата.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 18. 18 Профил на absolvent
  absolvent
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На това вече избиране ли му викат.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  На това парламент ли му викат още

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  На това вече избиране ли му викат.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Да , Роси ! И то с КВАЛИФИЦИРАНО , а не с ОБИКНОВЕНО мнозинство - ако това ти говори нещо !

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Запорите остават още доста време.
  Мъка.

 21. 21 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1075 Весело

  РАДОСТ!!!

  Плача от щастие! Тримата шишковци завинаги!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 22. 22 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Едва ли някой се е съмнявал, че ще бъде избран Цацаров. Сега Гешев ще може да встъпи в длъжността си главен прокурор.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Ама нали обещаваха да борят мафията.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#22] от "Voiko":

  Не само ще може Гешев да встъпи в длъжността си на главен прокурор, но ще може и да бори престъпността и корупцията! Защото като зоместник му се пречеше от всесилните Иво Прокопиев, Хр. Иванов, Р. Кънев и от Сорос дори!

  Честито!

 25. 25 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#19:"doroteus"][/quote]

  Да, говори ... Говори на висок глас за уговорка, друго не говори :):):) За поредната кооперация ГЕРБ/ДПС, със срамежливата подкрепа на БСП :) Сговорна дружина планина повдига/издига (Цацаров, който си е като планина самия той) :):):)

 26. 26 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  7 безсмислени години за България и прокуратурата, начело с Цацаров. Сега още толкова в КПКОНПИ.
  КОЙ е виновен за това?!
  Ние или те?!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#23] от "blondofil":

  Ами че те я борят мафията! Мафията не е Доган, Пеевски! Мафията е Радан Кънев, Христо Иванов и Сорос!

 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#17] от "Firestarter":

  ема 2021, когато заработи европейската
  прокуратура:(

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Любопитно

  До коментар [#16] от "Darulio":

  Половината БСП и цялото БСП 2 гласува "правилно", нали?

 30. 30 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#19] от "doroteus":

  Да това говори, разликата между управляващи и опозиция е напълно формална.

  Eddie lives... somewhere in time!
 31. 31 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1825 Неутрално
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Любопитно

  До коментар [#20] от "НеКой":

  Колега - борец за справедливост, не е ли по-честно и законно от запорите да се премине през съд и конфискация? Или понеже е ясно, че обвиненията са ялови и до присъда и конфискация няма как да се стигне, то наказанието за неподчинение на трисвиниума е запор?!

 33. 33 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Запорите остават още доста време.Мъка.
  —цитат от коментар 20 на НеКой


  Запори, затвори...идат тежки времена.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 34. 34 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Радост и щастие! Цацата, Гешев и Пеевски форевър! Спасители на България, борци срещу мафията, пазители на обществото, същи пратеници Божии! Какъв прекрасен ден за българската демокрация. Почти плача от радост.

 35. 35 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Или понеже е ясно, че обвиненията са ялови и до присъда и конфискация няма как да се стигне
  —цитат от коментар 32 на vassilun


  Имай ,малко търпение де....откога взе да разбираш повече от разследващите органи, кое е "ялово" обвинение и кое-не.
  Живи да ги ожалиш...и Баневи, и Арабаджиеви, и Стойко. Другите няма пък да ги кажа, че пак ще ме "чукнат" по тиквата.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#28] от "mihail_p":

  За съжаление и през 2021 Кьовеши няма да се занимава с Гешев и Цацаров! Европейската прокуратура ще разследва злоупотреби с евросредства само! Ние сами трябва да се справим! Но явно не умеем!

 37. 37 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 912 Неутрално

  за табладжиите-хванаха две поредни ъглови капии-нямат прескачане.

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#33] от "Vivian Apostolov":

  Аха, "идват тежки времена"! Бихте ли припомнил на мен - неукия какво пречеше през последните 7 години на Цацаров като главен прокурор да се бори с корупцията?

 39. 39 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Запорите остават още доста време.Мъка.
  —цитат от коментар 20 на НеКой


  Какво ти запорираха та си така измъчен?

  SHADOWS of SOFIA
 40. 40 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Любопитно

  Нови хора ?! Че , за какво му са ?! КОЙ ще тръгне да гони корумпирани или данъчни престъпници ?! КОЙ ще погне виладжии или асансьораджии ,или туристи-къщовници?! Няма такъв , даже да е нов ,измит , промит …..Не , че няма по принцип , няма такива в ...ОТБОРА !

 41. 41 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Цирк Балкански...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 42. 42 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 393 Весело

  Грух !

  Европейският съюз започва работа по създаването на режим на санкции в областта на правата на човека, подобно на ”Закона Магнитски“ в САЩ.

  Това обяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след среща на външните министри на 28 страни от общността в Брюксел, съобщава в. ”Сега”.

  "По искане на редица държави се съгласихме да започнем работа по създаването на глобален режим на санкции във връзка с правата на човека, който ще бъде подобен на "Закона Магнитски" в САЩ", каза той.

  На въпрос дали някои страни са против, Борел отговори: "Ако една страна възразяваше, ние не бихме решили да започнем процеса. Това решение изисква единодушие, имаме силен консенсус."

  Борел подчерта, че ЕС вече има подобни режими на санкции, например срещу лица, които са отговорни за използването или разпространението на химическо оръжие.
  "Наличието на същия инструмент ще ни позволи да реагираме на сериозни нарушения на правата на човека", добави той.

  "Законът Магнитски" беше приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама през декември 2012 г. Законът предвижда прилагането на едностранни санкции срещу руски служители, които са виновни от гледна точка на САЩ за нарушаване на човешките права в родината си.

  През декември 2016 г. Сенатът прие законопроект, предвиждащ възможността за разширяване на "Закона Магнитски" за други страни, а не само за Русия.
  Впоследствие такива закони бяха приети и в Канада, Латвия, Литва и Естония, а съответните законопроекти се разглеждат в още няколко страни

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 43. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#33] от "Vivian Apostolov":Аха, "идват тежки времена"! Бихте ли припомнил на мен - неукия какво пречеше през последните 7 години на Цацаров като главен прокурор да се бори с корупцията?
  —цитат от коментар 38 на vassilun


  Нищо не му пречеше и заради това и нищо не правеше. Трисвиниума си живееше спокойно.

  SHADOWS of SOFIA
 44. 44 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Ми честито на...

  Корупцията.

  "Да, България"
 45. 45 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Измежду колко кандидата го избира?
  —цитат от коментар 2 на Веселин Дечев


  Това ли е новата опорна точка - двама са малко? Ми кажете си веднъж за винаги колко кандидати трябва да има според новото ОФ и да е ясно, ще ви слушаме, ако трябва и двадесет кандидати ще издигнем.

 46. 46 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Супер. Браво, машалла. Спряха прякото излъчване от парламента по всички телевизии, точно когато един - единствен депутат се осмели да изрази резерви относно избора на г-н Цацаров за шеф на КПКОНПИ.
  Свобода на словото ли?! Срам! И страх!
  Имитация на избор. Имитация на парламент. Имитация на борба с корупцията. Имитация на демокрация.

   Журналистката Анна Заркова, Фейсбук

  Някъде беше написано, че българите били генетично увредени мазохисти.

 47. 47 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Това е цвета на нацията ни! Боже мой!
  —цитат от коментар 11 на linard


  Никои не е казал, че цвета на нацията е в парламента. всички знаят, че цвета на нацията ся членовете на ДБ, на второ ниво привържениците на ДБ, а на трето ниво членовете на партиите в новото ОФ, демек БСП, за сестра Галева има изключение и тя е приравнена заедно с Прокопи, Сашо Дончев и Огнян във върха на цвета на нацията.

 48. 48 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Удри, баце, треперете олигарси! Николай Колев-Босия и Хр.Комарницки в зандана и да връщат милиардите...

 49. 49 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Грух !Европейският съюз започва работа по създаването на режим на санкции в областта на правата на човека, подобно на ”Закона Магнитски“ в САЩ. Това обяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след среща на външните министри на 28 страни от общността в Брюксел, съобщава в. ”Сега”."По искане на редица държави се съгласихме да започнем работа по създаването на глобален режим на санкции във връзка с правата на човека, който ще бъде подобен на "Закона Магнитски" в САЩ", каза той. На въпрос дали някои страни са против, Борел отговори: "Ако една страна възразяваше, ние не бихме решили да започнем процеса. Това решение изисква единодушие, имаме силен консенсус." Борел подчерта, че ЕС вече има подобни режими на санкции, например срещу лица, които са отговорни за използването или разпространението на химическо оръжие."Наличието на същия инструмент ще ни позволи да реагираме на сериозни нарушения на правата на човека", добави той. "Законът Магнитски" беше приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама през декември 2012 г. Законът предвижда прилагането на едностранни санкции срещу руски служители, които са виновни от гледна точка на САЩ за нарушаване на човешките права в родината си. През декември 2016 г. Сенатът прие законопроект, предвиждащ възможността за разширяване на "Закона Магнитски" за други страни, а не само за Русия.Впоследствие такива закони бяха приети и в Канада, Латвия, Литва и Естония, а съответните законопроекти се разглеждат в още няколко страни
  —цитат от коментар 42 на Firestarter


  Това ли ще е новата мантра? Ще чакаме да санкционират Борисов, Пеевски и цацаров по този закон защото с Магнитски разбрахте че няма да стане?

 50. 50 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 442 Любопитно

  За четири часа, четири статии за главни и не толкоз главни прокурори. Каква е целта, не знам.
  —цитат от коментар 10 на Vivian Apostolov


  Постовете на главния прокурор и на шефа на антикорупционната комисия са едни от най-важните в страната - нормално е да има висок медиен и обществен интерес. Ако ти се чете за чалга и силикон, си объркала мястото.

 51. 51 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Ако трябваше да избирам между Таско Ерменков и Цацаров, бих се изнесъл повторно в Слънчевия град!!!
  —цитат от коментар 14 на Незнайко в Слънчевия град


  А защо стоиш тук? Ако можеш вземи със себе си и другите членове на новото ОФ.

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#46] от "Анти Шишковци":

  Абе, вече открито взехте да харесвате комунисти. Ана Заркова е тъмночервена журналистка, майка на напетия млад и надежден депутат от БСП(к) Крум Зарков, известен с това, че се хвали, че измъчвал политически затворници. На шега де, ама да му имам чувстото за хумор.

 53. 53 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  "Ние сме парламентарна република, а не съдебна. Ела на себе си, г-н председател на Върховния касационен съд! Ако не - ние да си ходим, той да дойде да ни управлява. А Българският хелзинкски комитет да гледа чистотата на тоалетните, да гледа има ли хлебарки и да не се занимава с това кой е добър и кой е лош", заяви Георги Марков.

  Освен "Човек на годината", няма ли да има избор и "Боклук на годината"? Моята номинация е Георги Марков.

 54. 54 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#48] от "Ruse_Island":

  Босия и Комарницки не, но на други ще им се наложи.

 55. 55 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Жална й майка на корупцията сега...

 56. 56 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Някой да е очаквал друг развой на събитията?

  Иван Костов е за съд!
 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Весело

  Вече може да сложим нов термин в режника: прокурорско мнозинство :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  a.
  докато има давност, ще разследва Кьовеши.

 59. 59 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  Вие си гласувайте пак за ГЕРБ и си мислете, че живеете в демокрация. О, чакайте "да се оправим". Няма. Никога.

 60. 60 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да поздравим новия главен прокурор избран с голямо болшинство и да му пожелаем да вкара престъпниците в затвора.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 61. 61 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Малко театър в парламента и днес - нормално за институцията с много нисък рейтинг

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK