Цацаров не може да каже дали юридически механизмът за разследване на главния прокурор ще сработи

Цацаров не може да каже дали юридически механизмът за разследване на главния прокурор ще сработи

© Надежда ЧипеваДосегашният главен прокурор и новоназначен ръководител на антикорупционната комисия Сотир Цацаров не можа да каже дали чисто юридически предвижданият механизъм за независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор, ще е работещ модел. В отговор на въпрос след избирането му в парламента Цацаров на няколко пъти посочи, че предлаганият от правителството законопроект в тази посока е по-скоро плод на политически разговори и ангажименти, поети пред Венецианската комисия и Европейската комисия.


"Според мен има две страни на въпроса. Едната е чисто политическа, или по-скоро външнополитическа, а другата е правна, юридическа. Политическата е свързана с това, че в последния мониторингов доклад бе казано съвсем ясно, а и преди неговото публикуване правителството и лично премиерът Бойко Борисов с писмо до тогавашния председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер пое лично три задължения – две от тях за изменения в Закона за съдебната власт и третото – за механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия и поемане на изрично задължение, че препоръките на комисията ще бъдат спазени в рамките на установения конституционен ред", припомни предисторията на законопроекта главният прокурор.


По думите му правителството е реагирало политически, изпълнявайки този си ангажимент.
"Втората страна е юридическа – дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже, но в крайна сметка това е законопроект, който е обект на дискусии, обсъждане. Нека не отхвърляме едно нещо, преди да се е родило. В крайна сметка това се искаше, това се направи", допълни Сотир Цацаров. На въпрос дали все пак предлаганият механизъм ще е работещ той заяви: "Не мога да кажа дали ще бъде работещ този модел, казвам го съвсем честно и разсъждавайки чисто юридически. Разсъждавайки от гледна точка на механизма за сътрудничество и проверка, просто казвам – изпълняват се препоръките на този механизъм, и то се изпълняват стриктно."


"Не можем при тези политически аргументи и този политически механизъм, който е довел до приемането на този законопроект, да го отречем изначално. Това искахме, това стана. Това ни препоръча Венецианската комисия, това направи правителството. Дали това е най-точният правен механизъм, решението е тук (в парламента – бел. ред)", допълни досегашният главен прокурор.


На въпрос дали Венецианската комисия не препоръчва и промяна в структурата на прокуратурата и всъщност правителството не чува тези препоръки, Цацаров отговори с въпрос: "Вие чел ли сте становището, къде ги видяхте препоръките за промяна в структурата на прокуратурата." И призова: "Не измествайте правния дебат от едната плоскост в другата. Дебати за правомощията на прокуратурата, за мястото й, за съдебния контрол, също се водят. Но не ги слагайте в устата на Венецианската комисия."


Попитан дали правилно от контрола отпадат председателите на върховните съдилища, Цацаров заяви, че продължава да поддържа мнението си, че първият вариант, неприет от Венецианската комисия, е създавал "за главния прокурор механизъм за контрол, а за двамата председатели на съдилищата създаваше своеобразен имунитет и предпазна бариера срещу неоснователни действия на прокуратурата спрямо тях". "Защото, за да ги пипнат с пръст, трябваше решение на поне 17 членове на ВСС. Тук логиката е сбъркана, тя се сбърка политически. Това е моето мнение", допълни главният прокурор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK