Цацаров не може да каже дали юридически механизмът за разследване на главния прокурор ще сработи

Цацаров не може да каже дали юридически механизмът за разследване на главния прокурор ще сработи

© Надежда ЧипеваДосегашният главен прокурор и новоназначен ръководител на антикорупционната комисия Сотир Цацаров не можа да каже дали чисто юридически предвижданият механизъм за независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор, ще е работещ модел. В отговор на въпрос след избирането му в парламента Цацаров на няколко пъти посочи, че предлаганият от правителството законопроект в тази посока е по-скоро плод на политически разговори и ангажименти, поети пред Венецианската комисия и Европейската комисия.


"Според мен има две страни на въпроса. Едната е чисто политическа, или по-скоро външнополитическа, а другата е правна, юридическа. Политическата е свързана с това, че в последния мониторингов доклад бе казано съвсем ясно, а и преди неговото публикуване правителството и лично премиерът Бойко Борисов с писмо до тогавашния председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер пое лично три задължения – две от тях за изменения в Закона за съдебната власт и третото – за механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия и поемане на изрично задължение, че препоръките на комисията ще бъдат спазени в рамките на установения конституционен ред", припомни предисторията на законопроекта главният прокурор.


По думите му правителството е реагирало политически, изпълнявайки този си ангажимент.
"Втората страна е юридическа – дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже, но в крайна сметка това е законопроект, който е обект на дискусии, обсъждане. Нека не отхвърляме едно нещо, преди да се е родило. В крайна сметка това се искаше, това се направи", допълни Сотир Цацаров. На въпрос дали все пак предлаганият механизъм ще е работещ той заяви: "Не мога да кажа дали ще бъде работещ този модел, казвам го съвсем честно и разсъждавайки чисто юридически. Разсъждавайки от гледна точка на механизма за сътрудничество и проверка, просто казвам – изпълняват се препоръките на този механизъм, и то се изпълняват стриктно."


"Не можем при тези политически аргументи и този политически механизъм, който е довел до приемането на този законопроект, да го отречем изначално. Това искахме, това стана. Това ни препоръча Венецианската комисия, това направи правителството. Дали това е най-точният правен механизъм, решението е тук (в парламента – бел. ред)", допълни досегашният главен прокурор.


На въпрос дали Венецианската комисия не препоръчва и промяна в структурата на прокуратурата и всъщност правителството не чува тези препоръки, Цацаров отговори с въпрос: "Вие чел ли сте становището, къде ги видяхте препоръките за промяна в структурата на прокуратурата." И призова: "Не измествайте правния дебат от едната плоскост в другата. Дебати за правомощията на прокуратурата, за мястото й, за съдебния контрол, също се водят. Но не ги слагайте в устата на Венецианската комисия."


Попитан дали правилно от контрола отпадат председателите на върховните съдилища, Цацаров заяви, че продължава да поддържа мнението си, че първият вариант, неприет от Венецианската комисия, е създавал "за главния прокурор механизъм за контрол, а за двамата председатели на съдилищата създаваше своеобразен имунитет и предпазна бариера срещу неоснователни действия на прокуратурата спрямо тях". "Защото, за да ги пипнат с пръст, трябваше решение на поне 17 членове на ВСС. Тук логиката е сбъркана, тя се сбърка политически. Това е моето мнение", допълни главният прокурор.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Буахаха ... някой да е очаквал друго? Гешеверадост е безконтролен като луд с картечница в час пик

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Цацаров също прочее

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 521 Весело

  Ами и аз като Цацаров не мога да кажа дали механизмът за разследване на главния поркурор ще сработи.
  Всъщност какво е това поркурор?

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Весело

  Отговорът на Цацаров е чисто политически :)
  За юридическия той отново не събра смелост да каже ясно - няма да сработи още на ниво Конституционен съд :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1777 Весело

  Няма лошо. Нека си приемат неработещи закони. Важно е мандатът им да си върви.

 6. 6 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 295 Неутрално

  "...Това искахме, това стана. Това ни препоръча Венецианската комисия, това направи правителството..."

  Абе не беше баш тъй, ама щом казваш... Типично за тези географски ширини. Пък и смее ли някой да се обади... Нъл тъй, Цаца?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 295 Весело

  Ами и аз като Цацаров не мога да кажа дали механизмът за разследване на главния поркурор ще сработи. Всъщност какво е това поркурор?
  —цитат от коментар 3 на Günther


  Идва от "Порки"

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ако не може, значи е или некомпетентен като юрист, или така му отърва да каже.
  Според мен е и двете.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Цацаров не може да каже ,ама знае ,че този закон е ,,пунта мара и шменти капели " на бай Х. Интересно е в ЕК и Венецианската комисия дали знаят какво значи това?

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Неутрално

  До коментар [#8] от "keen":

  Цацаров бе "избор" на Цвъчко! Както и онази "кака" Янева! Все отбор "професионалисти"!

 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  да каже тогава нещо за КТБ. О, чакай, и това не може...

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  За да има разследване срещу главния прокурор той трябва да извърши някакво престъпление или поне нещо нередно.

  И чак тогава ще има разследване и чак тогава ще се види дали механизма ще сработи.

  Това са все хипотези.

  Според мен това каквото и да се запише в закона едва ли някога ще се активира. Едва ли ще има толкоз тъп и нагъл прокурор дето да сгази лука серизно, че да има повод за разследване. :)

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Щото не иска да дава празни обещания. То и ние не проявяваме празно доверие. Ма кво оттуй!? Кучетата и камилата........!

 14. 14 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 353 Весело

  ПИТАЙТЕ ЦАЦАРОВ !
  Къде събира 200 000 евра, които Цветан Василев и след това Пеевски му носят всеки месец?

  а/ в надареният му апартамент в Пловдив.
  б/ в симулативно "купената" вила на половин цена?
  в/ в офшорна сметка.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Пука му на черупката на цацата, неговия мандат мина, сега ще се кротне на нова синекура, от сега иска повече пари, щат и какво ли не и докато се завърти, хоп станал почтен пенсионер, при това с не лоша за нашите географски ширини пенсийка.

 16. 16 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Няма как да сработи!
  Вземете законите и разпоредбите на САЩ или друга правова държава, просто е!
  Съдия, трябва да ръководи разследване над гл. прокурор!

 17. 17 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Предлаганият от правителството модел няма да сработи по различни причини. Но една от тях е и начина на конституиране на ВСС и очевадния политически привкус подир изискването за вземане на важни решения с квалифицирано мнозинство (17 души, голяма част от които представители на ясен политически избор с предварително поети ангажименти).

 18. 18 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За да има разследване срещу главния прокурор той трябва да извърши някакво престъпление или поне нещо нередно.И чак тогава ще има разследване и чак тогава ще се види дали механизма ще сработи.Това са все хипотези.Според мен това каквото и да се запише в закона едва ли някога ще се активира. Едва ли ще има толкоз тъп и нагъл прокурор дето да сгази лука серизно, че да има повод за разследване. :)
  —цитат от коментар 12 на realguru


  Престъпление е, че Гл.прокурор си затваря очите например за ДП1 и ДП в делото КТБ.Нали разбирате ,че един независим прокурор може да заведе дело срещу главния например за престъпление срещу правосъдието.Там е заровено кучето.Някой трябва да ги пази и в момента тази роля е отредена на Гл прокурор.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  До коментар [#18] от "registriran":

  И все пак независимия прокурор първо трябва да докаже вината на ДП в делото КТБ и чак тогава да започне разследване срещу главния що си е затварял очите. И става малко сложно. Т.е. такава хипотеза е още по-малко вероятна.

 20. 20 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "registriran":И все пак независимия прокурор първо трябва да докаже вината на ДП в делото КТБ и чак тогава да започне разследване срещу главния що си е затварял очите. И става малко сложно. Т.е. такава хипотеза е още по-малко вероятна.
  —цитат от коментар 19 на realguru


  Независимия прокурор разледва бездействието на Главния ,а не вината на ДП.А дали ще се докаже това е друг въпрос,но винаги оставят следи от замитането...

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  До коментар [#20] от "registriran":

  За да има бездействие трябва да има преди това причина за действие.

  Как ще докажеш бездействие ако нямаш причина за действие?

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Не не може да каже, а знае и не иска да каже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK