Дума срещу дума: президентът за премиерската гордост от кредитния рейтинг и изтребителите

Дума срещу дума: президентът за премиерската гордост от кредитния рейтинг и изтребителите

© Анелия НиколоваАко кабинетът беше решил да купи шведските изтребители "Грипен" по начин, по който купи американските Ф-16, щях да съм върл противник на тази сделка. С тези думи президентът Румен Радев отговори на въпрос по време на интервюто си в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви дали покупката на бойните самолети, на която наложи вето, което беше отхвърлено, е обтегнала отношенията му с премиера Бойко Борисов.


"За мен няма значение какъв ще е изтребителят. Единственото, което възлагах беше процедурата да е прозрачна и да се избере най-доброто съотношение между качество и цена. Взехме Ф-16 и ще плащаме на куп. Ей така, защото ми е кеф. Откритият конкурс беше погазен и това ще носи тепърва своите последствия", каза още Радев.


По думите му между България и САЩ има и допълнителен договор за индустриално сътрудничество, но в него нямало заложени реални параметри какво трябва да се прави. Той каза още, че за такива големи сделки трябва да има и опция за разсрочено плащане, или поне САЩ да осигури някакъв вид допълнителна подкрепа, като даде за пример трансфер на технологии.
След обявяването на сделката Борисов заяви, че България е предплатила американските изтребители, за да направи сделката необратима и за да се избегнат нападките на опозицията и президента, че има лобизъм.


"Целта е да не може "да се събори" договорката след подли атаки срещу управляващите и обвинения в лобизъм. Никога не е допуснато нещо, което да прилича на лобизъм. Беше трудно, беше подло, но го направихме необратимо", каза Борисов на среща с представители на Американската търговска камара в началото на октовмри.


Радев уточни, че при срещата ми с американския президент Доналд Тръмп на 70-ата годишнина на НАТО му е предложил страните, които по-трудно отделят 2% от БВП за отбрана, да бъдат подпомагани от по-развитите икономически държави именно с индустриално сътрудничество.


"Той каза, че това може да бъде deal (бел. ред. на английски думата означава "сделка"), при това много добър", добави Радев.


Имиджова щета за България


Президентът определи като имиджова щета за България назначаването на служител в американското посолство, който ще следи за свободата на словото в страната и за спазването на човешките права.


"Това е ясен знак от департамента на САЩ, че в България явно има корупция по високите етажи на властта. Имиджова щета е за нашата страна. Никой не може да реши нашите проблеми с корупцията от вън", каза още президентът.


Преди седмица Борисов обяви, че ще покани издателите на медии в България, за да се обединят около общи правила, по които да работят, така че да няма повече обвинения в нарушения на свободата на словото. Изказването му дойде малко след срещата му с ръководителя на организацията "Репортери без граници".


"Казах им - дайте правила и поемам ангажимент да събера издателите и ще питам обединявате ли се да ги спазваме, защото аз не мога да контролирам автоцензурата. Не мога да се намеся и на Пеевски, и на Прокопиев, и на Сашо Дончев. Затова ще кажа - подпишете се всички, съгласете се и ще постигнем свобода на медиите каквато искате", разви идеята си Борисов.


С изказването си премиерът поставя под общ знаменател медии като "Дневник" и "Капитал" (с издател Иво Прокопиев), "Сега" (с издател Сашо Дончев) и изданията на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски, които хвалят властта и атакуват агресивно и често с фалшиви новини критикуващите Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Всъщност, и "Сега", и "Капитал" и "Дневник" още през 2004 г. станаха инициатори на Етичен кодекс, който ясно регламентира стандартите в професията, а текстът му може да бъде намерен на сайтовете на тези издания. През 2011 г. Пеевски и майка му Ирена Кръстева, както и други издатели (Тодор Батков, Тошо Тошев, Светлана Шаренкова, Валери Запрянов и други) напуснаха съюза на издателите и учредиха свое сдружение със собствен кодекс.


Кредитният рейтинг на България при Борисов и Тройната коалиция


"Едни от най-високите нива на кредитния рейтинг на България са били по времето на Тройната коалиция. След тяхното управление започва понижаването му, като в последните три години той отново расте". Така Радев коментира информациите от последните седмици, че международната рейтингова агенция Standard & Poor's (Стандард енд Пуърс) повишава кредитния рейтинг на България и София. Данните от агенцията бяха цитирани от премиера Бойко Борисов няколко пъти след това, като министър-председателят изрази мнение, че това показвало, че държавата върви в правилна посока.


Радев опонира на Борисов и за думите му, че страната успешно намалява външния си дълг. Според него, отново при управлението на Тройната коалиция, той е бил сравнително нисък и след 2009 г. започва да расте. През 2016 г. той вече бил три пъти над този преди 7 години. Едва след това започнал отново да намалява.


"Всичко това показва, че Бойко Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Бойко Борисов", обобщи Радев. Той обаче не уточни, че в годините преди влизането на страната в Европейския съюз, което стана през 2007 г., България се отличаваше с много добри икономически показатели, които обаче тръгнаха надолу с настъпването на международната финансова криза през 2008 г.


Според него бизнесът се оплаква от правната несигурност в страната. Той даде за пример Кодекса на труда, който само през тази година е бил променен 10 пъти. Друг проблем Радев видя и в изграждането на магистрала "Хемус", за която днес правителството отпусна 1.38 млрд. лева от излишъка.


"Без никакво обсъждане се дават огромни суми. Тези пари се дават на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която сключва договор с държавната фирма "Автомагистрали", която никога не е строяла магистрали. Най-важните въпроси са под каква форма и с кого сключва договори "Автомагистрали", как и на кого се разплаща", каза още президентът.


Ще направи ли Румен Радев предложения за промени в Конституцията четете тук.
Цялото интервю на президента гледайте тук.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  "Едни от най-високите нива на кредитния рейтинг на България са били по времето на Тройната коалиция. След тяхното управление започва понижаването му, като в последните три години той отново расте"
  Бих попитал пРезидента много неща , но ....постепенно , когато си "свали всички карти "! Сега ме интересува само ЗАЩО при този НАЙ-ВИСОК КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ /на коя кредитна агенция/ на Тройната коалиция, никой не се впусна от Европата да прави deal (бел. ред. на английски думата означава "сделка" * с Правителството на Тройната коалиция , а гражднството" ПОЗОРНО ГО ОТСВИРИ "!

 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Добро попадение: "...Бойко Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Бойко Борисов". И не само от себе си, но и от тези, които сам назначава, от законите, които гласуват депутатите му, от прокурорите, които "сам си избира" и от остатъците на разум.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Намерих друг кредитен рейтинг , но не на "Св.троица" - цар , комунист и турчин !

  S&P повиши рейтинга по кракткосрочните книжа на България
  Дневник

  Дневник

  Препоръчване
  Facebook
  Twitter
  Viber
  Още възможности за споделяне
  14:57, 10 авг 12, 6408
  250

  S&P повиши рейтинга по кракткосрочните книжа на България

  © Reuters


  Международната агенция за кредитен рейтинг Standard&Poor’s повиши рейтинга на България по краткосрочните облигации в чужда и местна валута от А-3 на А-2, съобщи Министерството на финансите.

  Агенцията потвърди рейтинга на българските дългосрочни облигации в чужда и местна валута, който остава BBB със стабилна перспектива.

  S&P мотивира оценката си със силната фискална политика на правителството, ниските нива на държавния дълг и благоприятна фискална позиция на базата на продължаваща бюджетна консолидация и структурни реформи.

  Агенцията отчита и положителните перспективи за растеж пред българската икономика в средносрочен план. Според S&P източник за растеж може да бъде усвояването на средства от европейските фондове.

  Миналия месец друга международната рейтингова агенция - "Фич" (Fitch Ratings Ltd.), остави без промяна дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута "ВВВ-" и в местна валута - "ВВВ" със стабилна перспектива.

 4. 4 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само че пропуска удобно да каже, че след тройната коалиция се оказахме в световна финансова криза, в която някои държави не просто намалиха кредитния си рейтинг а просто се сринаха. Същото важи и за дълга. Каквото и да е сравнение с тройната коалиция никога няма да бъде в тяхна полза, независимо от многото неадекватни решения на ГЕРБ през годините.

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Радев се явява по телевизиите в качеството си на адвокат на Тройната коалиция. Убеждава народа колко добре се е живеело при управлението на Станишев и Местан, когато минималната заплата беше 240 лева...

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Това пък намерих като мнение за управлението на Тройната коалиция - не къде да е , а в Капитал - вестник на когото мисля ,че всички вярваме ! А пРезидентът сигурно мисли всички ни за ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ !
  БСП посяга на икономическата стабилност преди избори :
  "It's the elections!* Така преди три години ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за България Ханс Фликеншилд обясни намеренията на правителството на НДСВ и ДПС да увеличи рязко заплатите и да постави под въпрос споразумението с фонда.
  Годината сега е 2008 и отново предстоят избори. А управляващата тройна коалиция отново се готви да харчи предизборно голяма сума пари, загърбвайки финансовата дисциплина. По неофициални информации БСП, НДСВ и ДПС се готвят да разпределят около 1.7 млрд. лева от бюджетния излишък до края на годината - предимно за бонуси, пенсии и прочее "социални" разходи. Но освен че е лошо като стил (с пари на данъкоплатците да се купува предизборно влияние), само по себе си еднократното изсипване на толкова пари в икономиката може сериозно да подложи на риск макроикономическата стабилност на страната.
  Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми
  Това може би е най-голямото отстъпление от принципите на валутния борд от създаването му досега (като еднократно харчена сума и като процент от БВП). Само с един ход кабинетът "Станишев" ще удари по трите най-чувствителни показателя за българската икономика - инфлацията, дефицита по текущата сметка и ръста на банковото кредитиране. Това са и трите най-големи риска пред финансовата стабилност на България според последните доклади на външните анализатори. "Международните рейтингови агенции вече предупредиха, че не може да се допуска разхлабване на фискалната политика. Затова мисля, че е твърде незряла стъпка да се допуска това в сегашната ситуация. Винаги е най-добре ръцете на политиците да бъдат вързани", коментира Ларс Кристенсен, анализатор в Данске банк, отговарящ за България.
  Последният доклад на една от големите международни рейтингови агенции FITCH за България потвърждава тези опасения. "Ключовият риск пред българската фискална политика е разхлабването на финансовата дисциплина от управляващите, което е вероятно преди парламентарните избори през 2009 г.", гласи един от изводите в доклада на FITCH. Пак там пише: "Българската икономика ще трябва да се нагоди към модел на по-устойчив растеж, което включва по-нисък дефицит по текущата сметка и по-слаб ръст на банковите кредити... Инфлацията от 14.5% към юли също добавя рискове към икономиката

 7. 7 Профил на miltaka
  miltaka
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Тоя руски гьонсурат преЦедента, да се самозастреля и изчезне безкрайно! Такъв тъпун. гер никога не сме имали за "държавен глава". Грозотията Цецка щеше да изглежда повече мъж от този палячо, който е командван от руското пАсолство... Най-голямата грешка на Боко беше, че направи тоя чукундур "президент".

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Президента кво и той ли "независима" гражданска организация ще прави като Майчето. :)

  Да си гледа там мандата и после втори да изкара и да не се излага повече. :)

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Никога ама никога от 1878 година до днес България бе е била по-богата от 2919 година . Българите също.
  Затова всеки политик, който се мъчи да убеди хората в обратното просто е смешен.

 10. 10 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  корупцията е президенството! по съветниците съдете за пРезидента!

 11. 11 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Въпреки непрекъснатите критики на Радев към Борисов се виждат много прилики между тях.Както казва народът от един дол дренки.

 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#7] от "miltaka":

  "Такъв тъпун. гер никога не сме имали за "държавен глава"

  Забравяш предшественика на Радев. Той беше по-зле и от Първанов.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  Това за кредитния рейтинг го прочетох още когато вдигнаха рейтинга на България. Истина е,сега догонваме този от 2005 година.

 14. 14 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Как намирате слова да ГО коментирате?
  Образно казано-писали му (слаб)2 и са го изгонили от час,на следващият ден ТОЙ ги ръси как е протекъл урока!!!Фигурант и нищо повече!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Историческата истина е, че предложението за закупуване на "Грипен" беше направено от работна група назначена от правителството на Бойко Борисов по методика изработена от същото правителство.
  Историческата истина е, че Бойко Борисов тръгна да обещава на шведския министър-председател, че ще купим "Грипен", но ще искаме шведски инвестиции.
  Историческата истина е, че Бойко Борисов в нито един момент не заяви ясно и категорично, че изборът на Ф-16 е политически, а се скри зад промяна на процедурата.
  Историческата истина е, че Румен Радев никога не е възразявал срещу Ф-16 като самолет, а срещу начина на вземане на решението.
  Историческата истина е, че Румен Радев пръв обърна внимание, че Ф-16 се закупува без бомбите и ракетите за нанасяне на удари по земни и морски цели.

  Хубаво е тези неща да се помнят преди да почнат словесните еквилибристики.

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  Когато става въпрос за финансова дисциплина, България се нарежда на трето място в Европа по държавен дълг на глава от населението.
  Далеч зад нас са страни като Испания, Австрия, Франция, Кипър , Гърция, Италия и Португалия, които имат дългове по над 40 000 долара на калпак...

 17. 17 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Радев се явява по телевизиите в качеството си на адвокат на Тройната коалиция. Убеждава народа колко добре се е живеело при управлението на Станишев и Местан, когато минималната заплата беше 240 лева...
  —цитат от коментар 5 на palav_nik


  По скоро казва че ББ не се справя, а не че адвокатства на някой. Което не е изненада предвид бекграунда на споменатия.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  Може ли без алабализми? Вярно ли е това, което казва президентът - че през 2006 - 2008 г. кредитният рейтинг на България според "Standard&Poors" е бил ВВВ+, а едва сега наскоро е повишен от ВВВ- на ВВВ?
  Вярно или не?

 20. 21 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  "По скоро казва че ББ не се справя"

  Еми преди ББ, МРЗ беше 240 лева.
  Днес МРЗ е 560 лева.
  Сорри, но такива са фактите:
  https://www.kik-info.com/spravochnik/mrz.php

 21. 22 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":Може ли без алабализми? Вярно ли е това, което казва президентът - че през 2006 - 2008 г. кредитният рейтинг на България според "Standard&Poors" е бил ВВВ+, а едва сега наскоро е повишен от ВВВ- на ВВВ? Вярно или не?
  —цитат от коментар 19 на Един препатил


  Пред вид че все още не са пуснати линкове най вероятно е вярно. Но пак ще слушаме за Решетников и фатмака който пред пожарникаря изглежда като професор.

 22. 23 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 977 Неутрално

  "По скоро казва че ББ не се справя"Еми преди ББ, МРЗ беше 240 лева.Днес МРЗ е 560 лева.Сорри, но такива са фактите:https://www.kik-info.com/spravochnik/mrz.php
  —цитат от коментар 21 на palav_nik


  Преди ББ с Румъния бяхме наравно по БВП на глава от населението. Сега са с 30тина % пред нас. Сори ама такива са фактите.

 23. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  “Взехме Ф-16 и ще плащаме на куп. Ей така, защото ми е кеф. Откритият конкурс беше погазен и това ще носи тепърва своите последствия", каза още Радев.”

  Вярно е.

  Мърфи е оптимист!
 24. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Разстроено

  Може и да му повярват всичките 80% на Иво Христов ....

 25. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nick F":

  Кога сме били изравнени. Я пусни да видя. И никога ама никога не сме по-близо с Румъния от 1997 година насам.
  И тази теза не върви.

 26. 27 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Да не съм прочел лоша дума в Дневник за генерал Румен Решетников. С гласовете на ДБ и ДПС го избрахме и ако трябва новото ОФ - БСП и ДБ ще го издигнат за втори мандат.

 27. 28 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Имах,много добро мнение,за ВВС на РБ.И сега го имам.Жалко че един фатмак издигнал се с лъскане на чепиците на началниците си,сега ни поучава .Поколението служило в бна на нрб го знае.

  Ръй! Ръй!
 28. 29 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Историческата истина е, че предложението за закупуване на "Грипен" беше направено от работна група назначена от правителството на Бойко Борисов по методика изработена от същото правителство. Историческата истина е, че Бойко Борисов тръгна да обещава на шведския министър-председател, че ще купим "Грипен", но ще искаме шведски инвестиции.Историческата истина е, че Бойко Борисов в нито един момент не заяви ясно и категорично, че изборът на Ф-16 е политически, а се скри зад промяна на процедурата.Историческата истина е, че Румен Радев никога не е възразявал срещу Ф-16 като самолет, а срещу начина на вземане на решението.Историческата истина е, че Румен Радев пръв обърна внимание, че Ф-16 се закупува без бомбите и ракетите за нанасяне на удари по земни и морски цели. Хубаво е тези неща да се помнят преди да почнат словесните еквилибристики.
  —цитат от коментар 15 на Един препатил


  хич не се и надявай

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 29. 30 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Мачкай десирада...мачкайте комунягите заедно с Бойка комунистката една и съща к*рва сте

 30. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#7] от "miltaka":

  Вие,глсувалите за Радев го направихте президент.Нокой друг не ви е виновен.И ма София за малко Маяма да натресете така.

 32. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  Не те ли е срам да споменаваш изобщо въоръжание на Ф16 ,след като ГРИПЕН нямаше НИЩО като въоръжение!

 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 35 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 988 Весело

  Радев опонира на путин, та на пожарникаря ли няма да опонира!

  "Радев се обяви срещу проект на Путин: Не съм сигурен, че "Турски поток" е изгоден за България".

  Чак не е за вярване...хахахааа или се е побъркал завалията (нормално за фуражка) или е фейк.

  Имало едно време ссср...
 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 38 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Фатмака взе да разбира от всичко. 😁

 38. 39 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Само че пропуска удобно да каже, че след тройната коалиция се оказахме в световна финансова криза, в която някои държави не просто намалиха кредитния си рейтинг а просто се сринаха. Същото важи и за дълга. Каквото и да е сравнение с тройната коалиция никога няма да бъде в тяхна полза, независимо от многото неадекватни решения на ГЕРБ през годините.
  —цитат от коментар 4 на dzenlandia


  Напротив, съвсем правилно си го казва. Точно това, което и вие го пишете - при Тройната коалиция криза нямаше. ГЕРБ дойдоха на власт, назначиха Дянков за финансов министър и кризата ни удари със страшна сила

  Бог да благослови Америка за България!
 39. 40 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Герберчета какъв вой надават само.
  Чак се кефя!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 40. 41 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Може и да му повярват всичките 80% на Иво Христов ....
  —цитат от коментар 25 на Peni Nikol


  Така си е. Ето веднага цитат на посочената от теб група.

  “Взехме Ф-16 и ще плащаме на куп. Ей така, защото ми е кеф. Откритият конкурс беше погазен и това ще носи тепърва своите последствия", каза още Радев.”Вярно е.
  —цитат от коментар 24 на султана глаушева


  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 41. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#35] от "citoplast":

  Радев опонира на путин, та на пожарникаря ли няма да опонира!"
  Радев се обяви срещу проект на Путин: Не съм сигурен, че "Турски поток" е изгоден за България".Чак не е за вярване...хахахааа или се е побъркал завалията (нормално за фуражка) или е фейк.
  —цитат от коментар 35 на citoplast


  Нито се е объркал, нито е фейк. "Турски поток" през България е толкова явно в интерес на Русия, че дори и Радев го е досрамяло. А и е напълно вярно, че може да се изплати чак след 15 години. Ако дотогава има транзит......

 42. 43 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  "Преди ББ с Румъния бяхме наравно по БВП на глава от населението. Сега са с 30тина % пред нас. Сори ама такива са фактите."

  Мхъ, интересно ми е, как е възможно хора, уж божем българи може да списват по форумите нагли лъжи и глупости и то при положение, че фактите са много лесно проверими.
  БВП на глава от населението в Румъния - 27 466 долара.
  В България - 23 356 долара.
  Държавен дълг на глава от населението в Румъния - 11 274 долара.
  В България - 5643 долара.
  https://countrymeters.info/bg/Romania/economy
  Те това са фактите...

 43. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Весело

  Всъщност, и "Сега", и "Капитал" и "Дневник" още през 2004 г. станаха инициатори на Етичен кодекс, който ясно регламентира стандартите в професията, а текстът му може да бъде намерен на сайтовете на тези издания."

  Всъщност дори и да изключим комично поставени запетайки пак е комично

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Думите за НАТО, самолетите, свободата на словото и намесата на Русия на този президент са една голяма щета (за България, естествено) ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 46 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#43] от "palav_nik":

  Опитай пак със сметките.

  Пропуснал си делението в трети клас.

  Палав ученик.

 46. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Любопитно

  До коментар [#45] от "penetrating":

  Понеже?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#43] от "palav_nik":

  Говорите си за различни стойности на БВП. Вашият е по паритет на покупателната способност, който не ни интересува в случая. Интересува ни БВП по номинал. А по номинал положението е малко по-друго - 2018 г. според МВФ:
  - Румъния - 12 285 щ. дол.
  - България - 9 267 щ. дол.
  БВП по номинал на глава от населението в Румъния е с 32% по-висок отколкото в България.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita

  Но има и друго - темпът на ръста на БВП. Според Евростат:
  - Румъния - 2016 - 4,8% - 2017 - 6,9%
  - България - 2016 - 3,9% - 2017 - 3,6%
  Темпът на нарастване на БВП в Румъния се ускорява и е почти два пъти по-висок отколкото в България.

  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/5/53/Real_GDP_growth ,_2007-2017_(%_change_compared_with_the_previous_year;_%_per_annum)_FP18.png

  Ето това са фактите.
  Как ще ги стигнем? Румънците, не американците.....

 48. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#48] от "Един препатил":

  Игра. Румънците знаят ли че имат над 12 000 долара БВП.

 49. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Весело

  До коментар [#47] от "дерибеев":

  Мислех, че е очевидно. За Вас ще добавя: понеже прокарват интерес на чужди сили в България и ни откъсват от нашите съюзници, с които сме декларирали общи ценности - ЕС и НАТО.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 51 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Въх, каква страшна борба между двама мъжаги Генерали.
  А за тоталната корупция, за много милиардните кражби, няма кой да се интересува, няма кой да се бори с тях. Важното какво казал боку и за кой ще се жени Преслава!

 51. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  "Взехме Ф-16 и ще плащаме на куп. Ей така, защото ми е кеф."

  При цялото ми уважение към г-н Президента, не съм съгласен с него. Не беше за кеф, а за да се подмаже на Биг Брадър и да си подсигури задника.

 52. 53 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  Тиквич, най-високите нива на чуждестранни инвестиции в България бяха в периода 2005-2008, когато ръстът на БВП гонеше 6%.

  България беше на път да изпревари Румъния и да настигне Турция и Гърция за 10-15 год по икономически показатели, вкл. доходи.

  Никой не беше предвидил тогава "Стабилността" на Мутрата и КОЙ.

 53. 54 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#48] от "Един препатил":

  Ами няма как.
  2008 почти ги бяхме настигнали. После дойде Винету , за 10 г. изгони половин милион българи в трудоспособна възраст от България, и днес сме Мордорът на ЕС.

  Всеки ден управление на Тиквата е тотална щета за България.

 54. 55 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  Историческа истина е, че и експертната група - повтарям ЕКСПЕРТНАТА ГРУПА, определена от герб и оценяваща офертите даде заключение, че офертата на Грипен отговаря на най-много от критериите зададени от България за нов боен самолет.

 55. 56 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#47] от "дерибеев":Мислех, че е очевидно. За Вас ще добавя: понеже прокарват интерес на чужди сили в България и ни откъсват от нашите съюзници, с които сме декларирали общи ценности - ЕС и НАТО.
  —цитат от коментар 50 на penetrating


  Аз не виждам нищо такова в думите на президента - нито против Нато, нито против ЕС, нито против общите ценности.

  Напротив, думите на Радев и тогава и сега стояха много близо до новите тенденции в европейската политика на сигурнорст, вкл. това, което започват Франция и Германия заедно с още няколко държави - основите на обща европейска отбранителна индустрия. В която можеше да се включим с Грипен, а не да ставаме послушни клиенти на Локхийд Мартин с един 40 г самолет с фейслифт.

 56. 57 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Първите 14 коментара (без 2 - там има мисъл!) са явно на собственици, които ако застаната до Радев вероятно ще изглеждат.... смешно. Би било любопитно да се види що за титани на мисълта стоят зад тези публикации....

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Далеч зад нас, ама какво стои зад тези дългове в тези страни? Каква инфраструктура, какви публични услуги, какви социална система и устройство?
  Или числата хей така си ги разхвърляме насам-натам...?? 57. 58 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Прах в очите и хладка вода за мат’ряла.

 58. 59 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":
  Е кое гражданство!!!!!!

 59. 60 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#27] от "tda10501756":

  И 300,000 гейбури.....гласуваха за Радев

 60. 61 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 546 Неутрално

  В случая Радев прояви чуство за хумор. Сравни кредитните рейтинги, за да покаже несъстоятелността на хвалбите на Борисов относно повишаването на рейтенга. При тройната е бил по-висок и какво от това? Управлението пак си беше провал.
  Колкото до минималната заплата, то е трудно да се каже колко е покупателтата способност на 560 лева днес и тази на 240 преди повече от 10 години. Иначе номинално е добре.

 61. 62 Профил на qua19499608
  qua19499608
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  На бойко трябва някай да му нобие в главата че за нищо не става!Президента е велик! Борисофф е просто един смешник!

  Paskal
 62. 63 Профил на qua19499608
  qua19499608
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":
  Отиди в Тетевен,където управлява герб.Виж мизерията и пак ми напиши за кредитния рейтинг! В София е същото,само калта в центъра е по–малко.

  Paskal
 63. 64 Профил на qua19499608
  qua19499608
  Рейтинг: 48 Весело

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  Радев добре го наби на борисофф ! Харесва ми!

  Paskal
 64. 65 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Радев подписа за Гешев, БСП гласува за Цацаров заедно с ГЕРБ. Всичко останало е буря в чаша вода.

  Eddie lives... somewhere in time!
 65. 66 Профил на qua19499608
  qua19499608
  Рейтинг: 48 Весело

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Президента е велик! Борисофф е смешен!

  Paskal
 66. 67 Профил на qua19499608
  qua19499608
  Рейтинг: 48 Весело

  До коментар [#7] от "miltaka":

  Добър е Радев !Как майсторски вкарва борисофф в обяснителен режим!Разликата в интелекта е просто убииствена!ПИЛОТ срещу пожарникар! Ми то какво повече да пиша!

  Paskal
 67. 68 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  Вижте, Американците имат във фолклора си един израз:-"Не стреляйте по пианиста ,той не виновен, просто толкова може да свири." Не бива да очаквате от еничарин Марксист, нещо повече от диалектически материализъм. - "Там дето Аз съм порасъл ,и първо мляко засукал. От кратунки -кратунка , от маймунки ,маймунка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK