Финален спринт за рокадата в прокуратурата и антикорупционната комисия

Разместванията по високите етажи на прокуратурата и в мегакомисията за борба с корупцията ще бъдат извършени на висока скорост и се очаква да приключат още преди коледните празници.

© Георги Кожухаров

Разместванията по високите етажи на прокуратурата и в мегакомисията за борба с корупцията ще бъдат извършени на висока скорост и се очаква да приключат още преди коледните празници.Рокадата на върха в прокуратурата и мегакомисията за борба с корупцията навлиза във фазата на финален спринт, като се очаква да приключи още преди коледните празници, показват заявките на основните действащи лица в нея.


Ако намеренията се осъществят, две от ключовите властови позиции в държавата ще имат нови титуляри още в началото на следващата седмица - досегашният главен прокурор Сотир Цацаров ще оглави Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), а наследникът му Иван Гешев ще заеме поста главен прокурор почти месец по-рано от очакваното. Това са две от най-влиятелните фигури в държавата - прокурорът заради практическата липса на контрол от други власти върху действията му, а шефът на комисията - заради мощния инструмент на т.нар. гражданска конфискация - отнемане на незаконно придобито имущество на обвинени, макар и неосъдени лица.


По бързата процедура


Минути след като парламентът го избра начело на антикорупционната комисия в сряда, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще подаде оставка с обяснението, че това ще бъде в интерес и на двете институции. Следобед той е подал оставката си във Висшия съдебен съвет (ВСС), потвърди пред "Дневник" говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева. Искането му за освобождаване беше вписано незабавно като извънредна точка за днешния пленум на ВСС и без съмнение ще бъде гласувано, а за Цацаров не е проблем да получи необходимите му 17 гласа "за".
Процедурата продължава с указ на президента Румен Радев, който трябва да го освободи предсрочно от поста, а след това документът да бъде обнародван в Държавен вестник. В интервю за Би Ти Ви снощи президентът даде знак, че не възнамерява да бави указа.


Така се оказва възможно още следващия вторник (когато излиза редовният брой на Държавен вестник - бел. ред.) Цацаров да оглави официално антикорупционната комисия и да даде зелена светлина за незабавното встъпване в длъжност на досегашния си заместник и вече избран за нов главен прокурор Иван Гешев. В сряда пред журналисти Цацаров напомни, че президентският указ за назначаване на Гешев няма дата и постът може да бъде зает в момента, в който се оваканти.


Изчистването на пейзажа


Спешното встъпване в длъжност идва на фона на няколкомесечно забавяне в избора на нов председател на антикорупционната комисия, което мина дори отвъд законовите срокове.


Мястото остана свободно след оставката на дотогавашния председател Пламен Георгиев, който си тръгна на 31 юли заради поредица от скандали около незаконната тераса на апартамента му и постройките върху нея и беше назначен за консул във Валенсия. Процедурата по избор на негов наследник трябваше да започне не по-късно от края на септември, но беше отложена от управляващите за след местните избори и реално тръгна в началото на ноември.


Официално мандатът на настоящия ръководител на държавното обвинение изтича на 10 януари 2020 г. Законът за КПКОНПИ дава на новоизбрания председател на комисията едномесечен срок, в който да изчисти евентуални несъответствия с поста, включително да напусне досегашното си работно място. Това означава, че Сотир Цацаров можеше спокойно да продължи да е главен прокурор до края на мандата си, без формално да влиза в някакъв конфликт със законовите изисквания, и след това да предаде щафетата.


Бързането в случая според наблюдатели, с които "Дневник" разговаря, е в полза на Иван Гешев, а целта е да се реши окончателно нестабилността на върха на държавното обвинение и да се "изчисти пейзажът" след дългите процедури по избиране на шефовете на прокуратурата и на антикорупционната комисия.


"Едно такова състояние, при което Гешев е избран, но не е встъпил в длъжност, все още крие риск от активиране на антикампании и възможност за реакции в последната минута. Бърза се да се затвори тази нестабилност - всички страни биха прекратили всяка мисъл за някаква опозиционност и критичност. Реалното встъпване в длъжност прави Гешев наистина пълноценен господар на държавното обвинение", коментира пред "Дневник" преподавателят по конституционно право доц. д-р Атанас Славов.


В очакване на "мащабно действие"


Рокадата идва след заявките на Гешев и Цацаров да продължат да работят в синхрон в новите си области на правомощия. В концепцията си Иван Гешев е заложил да надгражда постигнатото от предшественика си, да развива идеи за законодателни промени и да продължи да информира обществото за водените разследвания. Цацаров обяви, че предвижда промяна в структурата на комисията и евентуални законови промени около функционирането й, пълна ревизия на всички настоящи проверки и назначаване на нови служители.


Двамата все още не са обявили екипите си, но в сряда оставка подаде зам. главният прокурор Мария Шишкова, която беше назначена на поста по предложение на Сотир Цацаров, а кариерата й преди това минава през Окръжния съд в Пловдив, чийто председател беше той, преди да стане главен прокурор. Шишкова е поискала да бъде освободена от 6 януари 2020 г. Не е известно кого Иван Гешев ще посочи на мястото й. Веднага след като президентът утвърди назначението му, новият главен прокурор каза, че има идеи за екип, но отказа да назове имена.


Пред "Дневник" Атанас Славов прогнозира скорошно "мащабно действие" на Гешев, чиято цел ще е да "пробие насложилото се недоверие и негативните впечатления. Според него е възможно вече да са подготвени и "ударни пиар акции преди празниците, за да се демонстрира волята за борба с корупцията, а това е задължително условие, за да стартира сценарият".


Изборът: очакван и изненадващ


Изборът на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия мина без изненади и спорове през парламента. Той беше одобрен със 165 гласа "за" от депутати от всички парламентарни групи. Най-много гласове очаквано дойдоха от вносителите на номинацията - ГЕРБ и "Обединените патриоти", и ДПС, които вече обявиха Цацаров за богатство за всяка държава. Детайл от гласуването е, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бил "въздържал се" за седмичната програма на парламента, втора точка в която беше изборът, а след това не е участва в нито едно гласуване от заседанието.


Изненадата дойде от неочаквано големия брой гласове от левицата - 27, въпреки опозиционните заявки и неколкократните декларации на лидера на БСП Корнелия Нинова и зам.-председателя на парламентарната група Крум Зарков, че социалистите ще гласуват "против" и по двете предложени кандидатури. Подкрепа за Цацаров дадоха половината от присъстващите народни представители на БСП (пълният списък на гласувалите - тук), както и 10 от 12-те депутати на "Воля", въпреки че партията имаше своя номинация за поста.


От съдебната система до мръсния въздух


На практика дебат по същество и обсъждане на кандидатурите почти нямаше. Дискусията мина вяло, а обсъждането прескачаше между всевъзможни теми - за състоянието на съдебната система като цяло, изтребителите, правомощията на президента и дали не би трябвало той да назначава председател на антикорупционната комисия.


Обсъждането не по темата стигна и до атака срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който бе нападнат от парламентарната трибуна от народния представител от ГЕРБ Георги Марков. Дебатът така се изкриви, че в обсъждането намери място и темата за мръсния въздух - лидерът на "Воля" Веселин Марешки се оплака, че чакал един час в задръстване на светофар. Нито дума не се чу по същество за другия кандидат за поста, номиниран от "Воля" - Симеон Найденов - подкрепата за него бе предимно декларативна.


Как бе избран Цацаров за председател на антикорупционната комисия - тук
Как гласуваха социалистите и "пробита ли е БСП" или "съвестта й е такава" - тук
Хронология на изслушването на Цацаров и Найденов в парламентарна комисия - тук
Какво пише в концепцията на Сотир Цацаров - тук
Как беше номиниран главният прокурор за председател на антикорупционната комисия - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Весело

  Цацаров подаде оставка като главен прокурор и още утре Висшият съдебен съвет може да го освободи от поста"

  Не може според същата статия

  "Процедурата продължава с указ на президента Румен Радев, който трябва да го освободи предсрочно от поста, а след това документът да бъде обнародван в "Държавен вестник""

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1919 Весело

  "Финален спринт за рокадата в прокуратурата и антикорупционната комисия"

  Финалният "спринт" на два охлюва, предизвиква възторжени изблици сред верните им фенове!

 3. 3 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хаирлия да е!

  Хайде, догодина и Прокопиев, и Цецо Мустака при Банев и Баневица, където трябваше да са много отдавна...

 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Да очакваме молитви пред пред президенството!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  Както е писала Петя Владимирова в една друга статия, вече няма никакво значение кой печели избори.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мафията узакони своята власт.

  Иван Костов е за съд!
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Трисвиниумът стана четиристранен. Тоест - четирисвиниум. Цялата процедура беше забавена заради Цацаров - послушник на топло място. Стриктно изпълняващ спуснатите указания.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  Обществото ни е уморено от корупцията, демагогията и престъпността на управляващите и вече просто се е отказало да реаргира на превземането на обществото ни от модела на сараите ! Жалкото е, че тепърва ще предстоят нови сериозни сътресения, а после пак ще заговорим за същото, за което говорехме и в началото на т. нар. преход.....Приличаме на Израел в пустинята, който обикаляше 40 години там, докато измрат всички от старото поколение, живели в Египет....

 9. 9 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Пълзящите преврат си продължава, даже с ускорени темпове.

 10. 10 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Хаирлия да е!Хайде, догодина и Прокопиев, и Цецо Мустака при Банев и Баневица, където трябваше да са много отдавна...
  —цитат от коментар 3 на Джони Глупавия


  А по догодина ... може би и ПееФски ще е там? Оффф, обърках се, него няма да го закачаме, той е нашите, добрите и честните бизнесмени, а и се пада нещо като неофициален работодател на Гешев и Цацаров ... Ами Домусчиев? Ами Вальо Златев? Ами Ковачки? Оффф, и те са от честните и добрите, те една стотинка през живота си не са откраднали ... А Джони Обратното-на-умния се смее неистово в един далечен ъгъл на психиатрияата и след малко започва да крещи "Аз съм Наполеон, аз съм Наполеон ..." :):):)

 11. 11 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Няма никакво съмнение , че се оформя модела Путин - Медведев в правосъдната ни система. И , че интересите на задкулисието са огромни и стремежът им за контрол и защита стига до извратени крайности. Във всяка нормална държава след като един юрист е бил главен прокурор нормалното кариерно развитие е нагоре. Н САЩ стават губернатори например. Или членове на върховния съд или конституционния. Или се отдават на научна и преподавателска кариера. Цацаров прие една синекурна чиновническа длъжност свързана основно с ровене под чаршафите. Кой какви доходи имал , банкови извлечения за преводи , доказване дали нещо струва 100 или 1000 лв.
  Но в тандем с Гешев стават безценни за господрите им. Оформя се една " юридическа " пералня и както Пеевски беше изпран от НАП , разбирай Горанов , сега бавно и сигурно под контрола на споменатия тандем ще минат давностните срокове за всичко.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  До коментар [#10] от "dedo_goshko":

  "А по догодина ... може би и ПееФски ще е там?"

  Колега, герболята в характерното си ... вродено простодушие ... дори се се прикриват, че за тях дуетът Гешев-Цацаров е инструмент за разчистване на терена от политически неудобни лица, докато останат само техните "бизнесмени", лоялните на Сарая кръгове от свързани фирми и лица.

  Нека припомним какво стана, когато преди 18 години по върховното благоволение на ДС никому неизвестният колектор от СИК стана главен секретар на МВР.

  Настанаха черни дни за ВИС-2, т.е. за конкуренцията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Българските избиратели пожелаха още много от същото.
  И то ще им се даде!

 14. 14 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Двойна радост и национално богатство...
  Спи добитъка и сънува Радост. Хубаво е да си с широко затворени очи, стига накрая сметката да не се пише на твой гръб. Доганеевски с поредна победа срещу държавността и законите в метастазиралата територия. Нека бъде Радост!!!

 15. 15 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#3] от "Джони Глупавия":

  Оправдаваш ника си, комуне злобно! Ай дано догодина и тролове като теб да ги погнат, все ще има за какво, а най-вече за функционална неграмотност!

 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Мафията узакони своята власт.
  —цитат от коментар 6 на Ivan Prodanov  Тя и до сега си беше осигурена, посредством трисвиниума . Рокадото по върховете, само я затвърждава .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Тия двамцата се имат за гоумата работа, но са едни пионки, подредени от кой-той-мой и т.н. предатели на бг-обществото. След време ще цъфнат и те и с некой апартамент или къща, но ще си останат цървулани с къси панталони

 18. 18 Профил на Firestarter
  Firestarter
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Сегашната върхушка трескаво прехвърля милиони навън и се опитва да заграби, каквото още не е заграбено. Погната е обаче и отвън, а има държави и техни служби, които не се церемонят с крадците.

  И още една лоша новина за корумпираната политико-мафиотска клика: Гешев и Цацаров няма да станат спасители на плажа за сегашните си акрани. Защото ще трябва да спасяват себе си. С радост ще оставят давещите се на милостта на вълнението.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 19. 19 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2337 Гневно

  ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО и да идва служебно от ЕС!

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  Да ни е честито! Така гласуваме - това ни се пада!

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9831 Неутрално

  Рокадите бетонират всичко ретроградно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1919 Весело

  Да ни е честито! Така гласуваме - това ни се пада!
  —цитат от коментар 20 на vassilun  До коментар [#20] от "vassilun":

  Нищо, недей тъгува, Радвай се! По-важното е, че са избрани, според Вожда от "по-малкото, вече пораснало Зло"!

 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1828 Любопитно

  Хаирлия да е!Хайде, догодина и Прокопиев, и Цецо Мустака при Банев и Баневица, където трябваше да са много отдавна...
  —цитат от коментар 3 на Джони Глупавия

  Че досега кой им пречеше, ако имаха реално основание?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  Докъде сме се докарали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK