Художествената академия няма пари за заплати

Протест пред художествената академия

© Велко Ангелов

Протест пред художествената академияНа мълчалив протест в двора на Националната художествена академия (НХА) се събраха стотина студенти и преподаватели с искането да се осветли разходването на средствата на академията. Според протестиращите има съмнения за нарушения в разпределянето на парите, вече втори месец преподавателите не получават заплатите си. Ректорът на учебното заведение Николай Драчев каза пред "Дневник", че академията е в преразход, но отрече твърденията за злоупотреби с финансите.


Бюджетът не достига


Академията има много задължения към доставчици и екстра разходи за ток и парно, каза Драчев. По думите му парите от бюджета, предназначени за консумативи, свършват още в средата на полугодието и всъщност причината за недостига е малкият бюджет на НХА - малко над 5 млн. лв.


Пред "Дневник" преподаватели разказаха, че въпреки че плащането за консумативи и доставчици и плащането на заплати се осъществява чрез две различни пера от бюджета, в бюджетното перо за издръжка на обучението парите са свършили и вече втори месец не получават заплатите си. И стипендиите на студентите били застрашени, но след усещането за назряващо недоволство, на 8 декември се намерили пари поне за тях, както и за хонорари на моделите.
"Парното тече отвсякъде, но ние не можем да му направим ремонт. При нас има голи модели, те не могат да се събличат на този студ, съответно пускаме допълнително калорифери. Цените на тока се вдигнаха. До октомври месец сме си платили всички сметки", каза ректорът. По думите му от МОН са уверили, че ако имат бюджетен излишък, ще го дадат на академията.


Исканията на недоволните


"Междувременно продължават да се вдигат таксите за обучение на студентите. В същото време парите, предвидени за купуване на материали и консумативи за обучението, намаляват. Повишението на таксите не е довело до подобрения на материалната база", пише в листовките, които преподавателите раздават на протеста, озаглавени "Край на мълчанието в Националната художествена академия". Организатори на демонстрацията са катедрите по текстил и керамика, но на протеста бяха излязли преподаватели от всички катедри, както и студенти.


Те настояват да бъде осигурен публичен достъп до информацията за решенията на ръководството на НХА, както и всяка катедра да има право на глас при избор на членове на Акадмичния съвет. Спиране на ежегодното увеличение на семестриалните такси и увеличение на парите за консумативи са сред исканията, както и да се подобрят условията за работа и да се осъвремени техническата база.


"Участваме в изложби, печелим награди и искаме да бъдем подкрепени от ръководството, а не да ни бъде пречено", каза пред "Дневник" шефът на катедрата по текстил Вержиния Маркарова. По думите й от четири години са спирани опитите да се назначат млади хора като преподаватели в катедрата. Спирано е и искането да се променят учебните програми.


Не на последно място преподавателите настояват да се актуализират възнагражденията им, както и тези на моделите и да се изплащат редовно.


От синдиката подозират ръководството във финансови злоупотреби и питат с какви пари се плаща за изграждането и функционирането на филиала на Академията в Бургас.


Проверка на инспекцията по труда


"Мълчаливата стачка се инициира от един човек от керамиката, който твърди, че има злоупотреби. Няма такива", заяви ректорът. По думите му и одита на Сметната палата от миналата година, и този на Министерството на науката и образованието (МОН), под чиято егида е НХА, не са открили никакви финансови злоупотреби. В момента тече проверка на инспекцията по труда, резултатите от която ще станат известни утре. "На Академичният съвет утре ще бъде обяснено с цифри точно на колегите какво е разходвано", обяви Драчев.


Ректорът на НХА проф. Николай Драчев

© Видка Атанасова

Ректорът на НХА проф. Николай Драчев


По думите му условията в 100-годишната сграда са много лоши, но тя не подлежи на ремонт, защото конструкцията й не позволява. Това е станало известно след конструктивно обследване на сградата, поръчано от ректора, резултатите от което са изпратени на главния архитект на София и МОН.


МОН: Има административни нарушения в НХА


"МОН беше уведомено едва вчера от синдикалната организация в академията. До този момент не сме имали информация. За съжаление сега е много късно да се помогне. Те са автономни и ректорът и академичното ръководство са задължени да разходват бюджета по възможно най-публичния и най-целесъобразния начин", коментира пред БНР Соня Кръстанова, директор на дирекция "Финанси" в МОН.


Тя посочи, че нормативът за издръжка на един студент в НХА е 4 328 лв., а издръжката на академията е 4.5 млн. лв.


За резултатите от одита, извършен за периода от 2017 до юни 2019 г. Кръстанова посочи, че има открити нарушения, за тях е информирана Агенцията за държавна финансова инспекция и предстои проверка от тях. "Има начисляван процент прослужено време не както трябва. Над 170 хил. лв. средства от стипендии са пренасочени за изплащане на граждански договори и други плащания", уточни Кръстанова.


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев също увери, че ще бъде направена проверка за изразходваните пари на НХА. "Това, което се е случило, е изплащане на капиталови разходи, преди да са изплатени заплатите и стипендиите, което не е в съответствие с регламентираните приоритети. Доколкото разбрах, са отклонили и целеви средства за стипендии. Трябва да намерят изход от ситуацията", каза Вълчев, цитиран от пресцентъра на министерството.


"Законът в момента е забранил Министерството на образованието да се меси в академичната автономия. Лошата държава не може да се меси в свещената академична автономия. Ректорът на художествената академия има право и отговорност да се разпорежда със средствата, както реши. Министерството на образованието нито му утвърждава бюджета, нито по някакъв начин съгласува разпределението на разходите", обясни Вълчев. Той поясни, че е говорил с ректора, който му обяснил, че счетоводителката го била подвела. "Те се свързват с нас само когато имат проблем, когато правят щуротии и глупости, не се свързват с нас", заяви Вълчев. По думите му от НХА трябва сами да намерят начин да излязат от тази ситуация.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  ... причината за недостига е малкият бюджет на НХА - малко над 5 млн. лв...
  —цитат от коментар 1 на 681AD

  Това е... брутално за институция, която трябва да поддържа ПОНЕ четири сгради, за които се сещам от раз: Изящни изкуства на Шипка, Приложни изкуства на Цариградско, Царските конюшни (където е скулптурата) и в Студентски град има една сграда, керамиката.

  5 милиона.

  За кое по-напред???

 3. 3 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Това с академичната автономия е много удобно и за двете страни – и за МОН, и за висшите училища. Едните не искат да знаят, а другите не искат да ги контролират.
  Само един пример –Музикална академия заплаща лекторски часове по следната тарифа:
  асистент - 4.00лв.
  доцент – 6.00лв.
  професор – 8.00лв.

  Kакто се казва – No comment!

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  А ректора кой го е избрал?

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Драчев, с пълно основание можем да го наричаме Виденов на Художествената академия. Това че не ни плащат вече втори месец е само айсбергът. Лайната започват да стават лавинообразни. Батакът е пълен. Злоупотребите явно са с с години.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 6. 6 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  ... Злоупотребите явно са с с години.
  —цитат от коментар 5 на трафоПОСТ


  Какви злоупотреби при този бюджет? Знаеш ли само за скулптура колко пари годишно трябват за консумативи (глина, камък, евентуално мрамор, да се плаща на моделите)?

  ПЕТ. МИЛИОНА.

  От които трябва да се плащат и заплати, и парно и, и, и.

  Това е гаргара.

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Сит търбух за Култура глух. Веждичката да ползва каквото и където влияние има . Не трябва да забравя от къде е тръгнал.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  [quote#6:"Borislav Jordanov"][/quote]

  Ако е бронз , леяри матерял. Леярите взимат по петдесет лева на кило отливка.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Е баш те, ако не могат да си нарисуват...

 10. 10 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2831 Весело

  Тумба лумба два дни, а година гладни...

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Художествената академия няма пари за заплати
  ....
  А ЗАЩО НЯМА?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 929 Весело

  за институция, която трябва да поддържа ПОНЕ четири сгради, за които се сещам от раз
  —цитат от коментар 2 на Borislav Jordanov


  Ами да късат билетчета - ама не по 2, а по 20-30 лева?

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Всичко цъфти и връзва - особено посред зима, в най-стабилната и перспективна държава. Ако не вярвате - питайте г-н Методиев Борисов.

  www.commcrime.blogspot.com
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 929 Любопитно

  Само един пример –Музикална академия заплаща лекторски часове по следната тарифа:асистент - 4.00лв.доцент – 6.00лв.професор – 8.00лв.Kакто се казва – No comment!
  —цитат от коментар 3 на Nelumbo


  Да, но това е НАД основната заплата. И ако води лекция на 3 групи се плаща за всяка, нищ,че са в една зала и по едно и също време.

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#6] от "Borislav Jordanov":

  Еми ето ти: Има начисляван процент прослужено време не както трябва. Над 170 хил. лв. средства от стипендии са пренасочени за изплащане на граждански договори и други плащания"

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 929 Любопитно

  Драчев, с пълно основание можем да го наричаме Виденов на Художествената академия. Това че не ни плащат вече втори месец е само айсбергът. Лайната започват да стават лавинообразни. Батакът е пълен. Злоупотребите явно са с с години.
  —цитат от коментар 5 на трафоПОСТ


  Работете за изкуството, за Господ!
  Господ безплатно ви даде, и вий безплатно давайте!

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#7] от "К2":

  Веждичката: "Мерси, не ме търси. Всичко е точно в най-спокойната държава. И слобода на словото има, и Репортери без граници са се объркали, и всичко..." - По Рашидов.

  www.commcrime.blogspot.com
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 929 Весело

  Знаеш ли само за скулптура колко пари годишно трябват за консумативи (глина, камък, евентуално мрамор, да се плаща на моделите)?
  —цитат от коментар 6 на Borislav Jordanov


  Да правят по-малки скулптури!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#6] от "Borislav Jordanov":Еми ето ти: Има начисляван процент прослужено време не както трябва. Над 170 хил. лв. средства от стипендии са пренасочени за изплащане на граждански договори и други плащания"
  —цитат от коментар 15 на star bastun


  Плаща се на модели. И те са хора и те гърла хранят. Това са граждански договори. Да опалиш силикатна пещ си е голям разход.И това само за приложници и живопис.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":

  Ами не, не е НАД основната заплата.
  Нито един час над хорариума на щатен преподавател там не се заплаща!
  Изумително, нали!?
  Това са часове на външни лектори или вече пенсионирани преподаватели.

 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#7] от "К2":Веждичката: "Мерси, не ме търси. Всичко е точно в най-спокойната държава. И слобода на словото има, и Репортери без граници са се объркали, и всичко..." - По Рашидов.
  —цитат от коментар 17 на Торбалан


  Едно време идваше в ателието на тате да учи занаят. Беше приличен човек. Дано е останало нещо от това и да помогне с връзките които има.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nelumbo":

  4 (четири) лева за труд на час??????
  Че кои са тези луди да работят един час за тези пари?
  А професорския хонорар осем!!!!

  Проверих кой е ректор на НМА - световно неизвестен пианист.
  Не съм му чувал името, но му погледнах платформата, с която е избран.
  Хубави обещания - "ще вдигна лекторския час от четири лева"....
  Срам, защото скоро Дневник написа, че Музикална академия е сред трите шампиона по увеличение на заплатите на преподавателите. Значи академичния съвет безсрамно е гласувал за собственото си увеличение, а младите - кучета ги яли!!!
  Някой може ли да посочи висококвалифициран труд, който се заплаща от 4 до 8 лева?

 23. 23 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Позор! Какво е всъщност животеца ни насъщен,щом за тех неа?

 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Е хубу автономия, ама.. унсс-то щеше да фалира, сега и тия. Страшни безхаберници са в това министерство, ние чакаме индустрия 4.0 или 5.0 беше...

 25. 25 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 873 Неутрално

  ЗА САМОЛЕТИ И ФЕЙСБУК ДЖИПОВЕ Е ВАЖНОТО ДА ИМА , ЗА ИСКУСТВО АКО ОСТАНЕ

 26. 26 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Защо спорите?
  Има бюджет за заплати и друг бюджет за консумативи.
  Министъра пита, защо парите за заплати са дадени за друго перо!
  Не се спори за пари за модели, леяри, газ, бронз...

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Защо спорите?Има бюджет за заплати и друг бюджет за консумативи. Министъра пита, защо парите за заплати са дадени за друго перо! Не се спори за пари за модели, леяри, газ, бронз...
  —цитат от коментар 26 на STRATOR38


  И какво да направят. Ако не се купят консумативи с какво ще работят студентите. Лишили са се от заплати заради недофинансиране не от излишък.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "К2":

  Че те студентите там плащат едни от най-високите такси и срещу тях нищо не получават. Но друго си е да аднеш 20-30% за прослужено време върху ректорските и деканските, да летиш до Китай за глупости, да наоткриеш един куп филиали, без да имаш пари да ги поддържаш...

 29. 29 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Ти какво четеш:

  Защо спорите?Има бюджет за заплати и друг бюджет за консумативи. Министъра пита, защо парите за заплати са дадени за друго перо! Не се спори за пари за модели, леяри, газ, бронз...
  —цитат от коментар 26 на STRATOR38  И какво всъщност пише:
  ... Академията има много задължения към доставчици и екстра разходи за ток и парно, каза Драчев. По думите му парите от бюджета, предназначени за консумативи, свършват още в средата на полугодието и всъщност причината за недостига е малкият бюджет на НХА - малко над 5 млн. лв...
  —цитат от коментар 0 на статия

  Или се тъп, или си трол.

 30. 30 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Вариант е и нулева учебна година, да се само-определят .

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":
  Да, но това е НАД основната заплата. И ако води лекция на 3 групи се плаща за всяка, нищ,че са в една зала и по едно и също време

  Е много прости хора пишат коментари!
  Ти май си представяш обучението в Художествена академия с лекции по история на БКП и КПСС, ДИАМАТ и ИСТМАТ, където аудиторията по принуда е от 100/150 човека.
  Не се бутай, където си съвсем бос!

 32. 32 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Сирия творец 🧐, къде го? "Сит търбух, за наука глух!" Сигурно ще ви се стори жестоко, но мисля , че съм прав .

  agent
 33. 33 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 153 Неутрално

  Раздут преподавателски състав, намаляващ брой студенти, мултиплициране на специалности с все по-странни предмети на приложение и всички до една безсмислени, филиали по други градове, екскурзии до Китай, автопарк, почивни бази, а по едно време имаха и апартамент в Париж. Едни са кацнали на лапачката и харчат на широка нога, докато студентите са длъжни да плащат, за да ги "учат" разни бездарници, дърти ченгета и синчетата им, и да са натикани в мизерията, мухъла и прахоляка, без материали за работа, защото те отиват за часпрома на професорите.

 34. 34 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  А в Перник няма вода за миене. Както писах наскоро ще започнем да губим блага, къде бавно, къде по-бързо в резултат на пожарникарското управление вече 10-та година. Който посее ветрове, ще пожъне бури, нещо което не го пише в единствената книга, която е прочел еднокнижника.

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  Най-добре да затворим нашата Худежествена Академия, за да може децата ни да учат в братските ЕВропейски страни!!

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Нали си има годишен бюджет, защо харчат повече отколкото имат?
  Все едно аз да си изхарча месечната заплата до 20-ти, и после да отида да протестирам пред шефа, че съм останал без пари.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8266 Неутрално

  А Бойко днес за 1 час, разпредели малко под 3 млрд.

 38. 38 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Защо спорите?Има бюджет за заплати и друг бюджет за консумативи. Министъра пита, защо парите за заплати са дадени за друго перо! Не се спори за пари за модели, леяри, газ, бронз...
  —цитат от коментар 26 на STRATOR38


  Щото бюджетът явно не стига, иначе нямаше ректорът да рискува да го подведат под отговорност за финансови нарушения за пари, които не е прибрал в джоба си, а е харчил за академията. Друг въпрос е, защо не вземат да си вдигнат семестриалните такси, да продават творбите на студентите си в своя полза и т.н., най-малкото е досадно за възрастен човек да плачка и да гледа като просяк някакви чиновници в ръцете цял живот.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Martin Belousov
  Martin Belousov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Колко често се купуват материали за скулптура? И какво точно се купува?
  Защото последната глина беше купуена преди 20 години.
  Цоцкат си от 5-те милиона за заплатите на професорите и други действия под масата, и така. Краде се. България. Любов. Фак оф.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK