Работодателите бойкотират тристранката заради първите 3 дни болнични

Васил Велев - председател на АИКБ, Радосвет Радев - председател на БСК, Цветан Симеонов - председател на БТПП и Евгени Иванов – изпълнителен директор на КРИБ. Кадърът е архивен.

© Юлия Лазарова

Васил Велев - председател на АИКБ, Радосвет Радев - председател на БСК, Цветан Симеонов - председател на БТПП и Евгени Иванов – изпълнителен директор на КРИБ. Кадърът е архивен.След като в края на ноември спорът за изплащането на първите три дни болнични ядоса работодателите и те напуснаха заседанието на тристранния съвет, днес изобщо не участваха в него. Единствен представител на бизнеса е имало от малката организация Съюз за стопанска инициатива. След края му работодателите пратиха отворено писмо през медиите до премиера Бойко Борисов по темата, заради липсата на която в дневния ред не отидоха на заседанието и припомниха позицията си за определянето на минималната работна заплата.


В него се казва, че Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични – мярка, която трябваше отдавна да бъде отменена. "С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите", се казва в позицията на членовете КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ.


Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години, припомня асоциацията.
Работодателите обясняват, че чрез този вменен им допълнителен ангажимент те са облагани тройно


– чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.


В случаите на масови злоупотреби в отделни предприятия през летния сезон и прибиране на реколтата се нарушават производствените графици, технологичните изисквания и изпълнението на заявките и се изплащат неустойки за неспазване на договорените срокове за изпълнение, се посочва в позицията.


Междувременно въвеждането на компенсация с неработен ден при съвпадение на официалните национални празници с дните за междуседмична почивка оказа допълнителен натиск за увеличаване на злоупотребите с болничните листа, допълват организациите.


Те припомнят, че


при представянето на проекта на Закон за бюджет на ДОО за 2020 г. са предложили провеждането на редица реформи


да отпадне плащането на трите дни болнични от тях, промени при медицинската експертиза за работоспособността, ревизия при прилагането на международната класификация на болестите, интеграция на регистрите и данните за осигурените, сключените трудови договори, на наети по служебни правоотношения и електронния здравен профил, обвързване придобиването на права на краткосрочни обезщетения и пенсии (осигурителен стаж) само срещу изплатени осигурителни вноски.


Работодателите посочват, че отново нараства броят и размерът на осигурителните измами чрез начисляване на осигурителни вноски на фиктивно наети и последващо неправомерно изтегляне на обезщетения. Те предлагат да се въведат ефективни санкции и контролни мерки в здравната сфера, регламентиране на правомощия на службите по трудови медицина за допълнително потвърждаване (заверка) на издадените болнични листове.


Липсата на напредък и своевременни действия по прилагане на тези мерки налагат


незабавно да бъде представена изчерпателна информация


за издадените болнични листа и изплатени обезщетения в държавната администрация и реалната икономика по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи и издатели – лекуващи лекари и болнични заведения, посочват организациите.


Междувременно на заседанието на тристранния съвет КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепиха


увеличението на минималната заплата от 560 на 610 лева от януари 2020 година,


а Съюзът за стопанска инициатива се обяви против, съобщи БТА. Това е принципна позиция на работодателите, които многократно са заявявали, че не подкрепят административното увеличение, посочи вицепремиерът и председател на съвета Марияна Николова след приключване на заседанието на тристранния съвет.


Проектът предвижда минималното възнаграждение да стане 610 лева от 1 януари 2020 година. Предлага се минималната часова работна заплата да стане 3.66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.


Правителството предлага увеличаване на минималната работна заплата с 8.9 на сто - от 560 лв. на 610 лв., като считаме, че това отговаря на устойчивия ръст на икономиката и на условията на високо търсене на труд и повишаването на доходите, каза социалният министър Деница Сачева. Тя допълни, че предложението ще помогне за това да се стимулира активността на пазара на работната сила, ще допринесе за нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на заетите и ще намали неравенството в доходите и бедността, ще се повиши покупателната способност и жизненото равнището на населението.


Съюзът за стопанска инициатива е против приемането на постановлението, тъй като организацията не харесва как се определя минималната работна заплата, нов механизъм на този етап не е постигнат, припомни Любомир Стефанов. Неясно е и тълкуването какво е минималната работна заплата - дали е основна, дали е брутна, отбеляза Стефанов и допълни, че когато се сравнява минималната заплата, приета с постановление на правителството, със средната за страната, трябва да се има предвид, че средната е средна брутна. Съюзът е против задължителния характер на т.нар. клас "прослужено време".


КНСБ подкрепя увеличението на минималната работна заплата, като очакванията на синдиката са за по-ускорен ръст както на минималната работна заплата, така и на средната - в порядъка на 12-15 процента, каза Любен Томев от конфедерацията. Синдикатът очаква и да се разработи механизъм за минималната работна заплата, който да осигури адекватен ръст на минималните трудови договори.


Асоциацията на работодателите отново чрез имейл припомни позицията си за вдигането на минималната заплата на 610 лв., според която не е прозрачна методологията, по която тя се определя, предвиденият ръст не съответства на ключови параметри на икономиката (ръст от 8.9% при икономически растеж от 3.5%) и др.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  СТАБИЛНОСТТА е в опасност !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искат да орежат най-масовите болнични, и при реално боледуване.
  Обикновено, ако човек е наистина недобре, му трябват 1-3 дни.
  За настинка, за изследвания и т.н.
  Защо не ограничат общия брой болнични за година, за да избегнат злоупотребите?

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 433 Любопитно

  Хората си плащат на държавата вноските за болнични, а болничните ги плащат работодателите? Къде е логиката? Освен че "добрата държава" пре***** "лошите работодатели"?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Нов народен съд за тъпите работодатели!
  —цитат от коментар 4 на Ivan Prodanov


  Да живеят Ленин и Мао! На крак, о парии презрени! Венсермос и напред към КНДР - светлото бъдеще на човечеството!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 980 Неутрално

  А каква е тази тристранка без 2 млн. пенсионери? Или тях кучета ги яли?

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  ако направят статистика държавно-частно, ще лъсне задника на държавата (за кой ли път).

 8. 8 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#2] от "hli32616303":

  Тъпо. Като дойде новата година вие сигурно знаете през новата година колко пъти ще боледувате ?

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Българските "работодатели" ще има да чакат на портала ...
  :-) хората хващат самолета , а те изтърваха влака .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Нов народен съд за тъпите работодатели!
  —цитат от коментар 4 на Ivan Prodanov


  ... и това нама да им се размине :-) дано собствените им работници не ги докопат преди съда = ИМА ЗА КАКВО !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  А държавата пести пари от здраве за пътища

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Мечтата на българският "работодател" :
  -работен ден - 18 часа;
  -осигуровки - нула;
  -застраховки-нула;
  -болнични- нула;
  -майчински- нула;
  -синдикати- нула;
  -права- нула!!!!!
  За съжаление тук е така!!!

 13. 13 Профил на hpr07632626
  hpr07632626
  Рейтинг: Неутрално

  Ей сега "десните" ще се изпарят яко дим. А що е то дясно, тавариши "десни"?

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Ами да вземат модела на някоя по-цивилизована европейска държава. Там работодателите плащат много повече.

 15. 15 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#5:"Nil satis nisi optimum"][/quote]

  Супер.
  Поне те са показали на алчните капиталисти какво ги чака.

  Иван Костов е за съд!
 16. 16 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Крайно време е да се помисли реално за работниците, а не само на книга. Колкото и да се оплакват работодателите няма как да им съчувствам, защото всички знаем с какъв марж на печалбата се работи в Бг. И няма как печалбата (на дадена фирма) да се измерва в пъти, а за хората, които реално изработват тия пари да остава част от някакъв мижав процент и все да няма пари за тях...

 17. 17 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Работодатели ?!?!?!! Аз виждам робоизползватели . Или така им се иска.
  И за какъв 'уй държавата ги пита! В България осигуровките макар и в проценти от заплащането да изглеждат много като абсолютна сума са малко ....за заплатите не говоря 🙂.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 18. 18 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Абе тези бивши комунистически отрепки, само реват, в Германия работодателите плащат първите 6 седмици от болничните, а тези нещастници недоядени не искат да платят 3 те дена. Ето заради такива недохранени индивиди, България ще опразнее и няма да има кой да плаща на пенсионерите. Със една дума, работодателите в България са една голяма мафия, гледат да лапат, а не да дават.

 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  В случая съм напълно съгласен с работодателите. Защо те да трябва да плащат първите дни от болничния? Нали затова има здравна каса, здравни осигуровки и т.н., те трябва да покриват всякакви болнични независимо за колко дни са. Но държавата винаги гледа каквото може и каквото мине да прехвърли като задължение на гражданите (в случая работодатели), но пък постоянно се чуди как да вземе повече от гражданите (и работници и работодатели). Контрола вече е друг въпрос и е работа отново на държавата да контролира кой как издава болнични вместо да прехвърля върху други тежеста за собствената си некадърност и липса на контрол.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Както обикновено не сте разбрал за какво става дума!
  Хората от снимката са ПОСЛЕДНИТЕ, които изобщо биха стигнали до идеята дори да си си помислят да "бутат "стабилността"!!!!

 21. 21 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Какво като в други държави е така, това не го прави по-малко грешно. Каква е логиката работодателя да плаща болничните? Има ли някой обяснение?

 22. 22 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дългия":

  Какво общо има това с болничните?

 23. 23 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#21] от "Billy Pilgrim":

  Ам тоя работник на кога изкарва печалбата бре ?? На себе си ли ?
  Нека не се лъжем че голям % от болничните по болест са именно заради работата .
  Нормално е когато така наречения работодател не е предложил условия на труд като хората . Същите тиа хора от време на време да ги хваща някоя и друга болест . Е в тоя случай съвсем нормално е част от болничния да се плаща точно от тях .
  ВСе пак това им е работник. Тоя човек им изкарва печалбата . Същата тая печалба която робовладелците харчат и се мислят за Бил ГЕЙтс и Илон МЪСК . А за клетия работник остават някви мизерни пари дето да се чуди кое по напред да плаща с тях .
  Не стига че цените постоянно скачат нагоре ,а заплатите си седят или се качват с някви мижави 10-20 лв ами сега и целите 3 дена не искат да плащат . После защо в България работната ръка не достигала. Ами нека да продължават в същия дух .Само да взимат и да не дават . ПЪк после те сами ще си бачкат у фирмичките .

 24. 24 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 440 Любопитно

  Накой има ли отговор на въпроса защо след като осигуровката срещу временна нетрудоспособност се плаща на НОИ, работодателите следва да изплащат първите три дни при настъпване на съответноно събитие?

 25. 25 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Съвет към Велев и сие: Ако един работник взема средно два пъти болнични в годината, то значи аз му плащам 6 работни дни за нищо. Това при около 250 работни дни в годината прави около 2,4%. Значи, при следващото увеличение на заплатата му я увеличавам не със 7 %, а с 4,6% и ми е все едно как ме е насадил Борисов да му плащам масрафа.
  Въпрос за синдикатите: Кой е в крайна сметка прецаканият в случая? Кога ще разберете, че работодателите са ви по-малко врагове от държавата?

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Като чета коментарите, все едно не са минали 30г от управлението на Тато и още строим разБития ЦоЦиализъм. 40г на Моисей май няма да са достатъчно...

  До коментар [#19] от "Billy Pilgrim":
  Поздравления за позицията. Инстинктивно сте схванали основното.
  Обаче какво общо има НЗОК с болничните!? От фонда работна заплата се удържат суми за "общо заболяване и майчинство", както от работодателя, така и от работника (че да се пишат повече платежни и да правят на маймуни счетоводствата). Като тези суми постъпват в бюджета на НОИ, а не на НЗОК. Нещо повече, НОИ иззе не само разплащането на болничните, но и направи абсолютно идиотска методика по пресмятането им. Обаче му се видя много да плаща и постепенно прехвърли първия ден, а после и още два на работодателите. Добави и това, че вноските на държавата в този фонд нямат нищо общо с реално изчислените, както и това, че болнични се ползват предимно в държавните организации и получаваш огромно финансово бреме, прехвърлено към бизнеса, за сметка на възможността да се увеличават заплатите на чиновниците.

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#24] от "Black Hawk":

  Защото по времето на сеДянков се насаждаше идеята, че едва ли не работодателите съдействали на работниците да получават фалшиви болнични и да източват НОИ. И тогава обществото поддаде да се приеме това малоумие за болничните.

 28. 28 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#23] от "vesko19":

  Забравяш че и работодатели и служители плащат едни осигуровки всеки месец. Служителят изкарва пари на работодателя когато е на работа, когато не е не изкарва, затова няма никаква логика работодателя да плаща болничния, това е работа на държавата, която е получила вече осигуровките. Тъпа система при която държавата създава конфликт между служители и работодатели, едните се мръщят когато човек му се наложи отсъства поради болест ден два щото те им плащат болничния, другите пък не смеят много да вземат болнични щото ако се случва много често работодателя ще намери начин да се отърве от тях. И това само щото държавата пак се мъчи да мине метър и да не върши работата заради която съществува.

 29. 29 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivanpopov":

  Не не, не питах за това откъде идва тази глупост, а защо преобладаващата част от форума я подкрепя сега? Някакъв довод ми се искаше да прочета...

 30. 30 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "vesko19":

  Ами за цялата 2018 имам точно ЕДНА тридневка.
  Ходих на рентген, прегледи и т.н.
  Нали знаеш, че здравеопазването вече е частен бизнес, и трябваше да ме хоспитализират за елементарни изследвания.
  В смисъл, едните работодатели-търговци искат да отчетат 3 дни, другите работодатели не искат да ги плащат, освен да турим кръст на здравната система ????

  Иначе, дефакто не съм имал нужда от НИТО един ден.
  Но знам, че ако тази зима настина, или пак трябва да ходя на изследвания, ще ми трябват ТРИ дни, 90% сигурно.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 31. 31 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "hli32616303":

  Или дори един ден, да се пооправя.
  Всичко това влиза в неплатен отпуск, по исканията на работодателите.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 32. 32 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ами да вземат модела на някоя по-цивилизована европейска държава. Там работодателите плащат много повече.
  —цитат от коментар 14 на Роси


  Ама и работниците работят много по-ефективно.

 33. 33 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Мечтата на българският "работодател" :-работен ден - 18 часа;-осигуровки - нула;-застраховки-нула;-болнични- нула;-майчински- нула;-синдикати- нула;-права- нула!!!!!За съжаление тук е така!!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  къф работодател мое да е Васил Велев на ген. Велев шефа на ТНТМ-то син? къде после приватизира ТНТМ-то префасонирано на фондаця Еврика след Десети
  цръвено куфарче е тоя
  съшто като Радосвет радев с досието агент нам кой си забраих го веке
  буклуци

 34. 34 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "marker":

  Мога да ти гарантирам, че на минимум 50% от работните места в Дания, НЕ работят повече от нас.
  Справка колко ПЪТИ е по-висока ставката на час може да си направиш сам.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 35. 35 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "marker":

  Ефективността на работното място зависи от организацията.
  Аз, като служител, го виждам в нашата фирма.
  И ми е през К*ра дали времето ще се използва оптимално, и дали планировка, която не зависи пряко от мен, е ок.
  Ама хич не ми пука.
  Пука ми, когато продуктивността ми е пряко обвързана с процент/ бонус отгоре.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 36. 36 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "hli32616303":

  А организацията на работното място, условията, планирането, стратегията, си е работа на работодателя.
  Ако не му са ок, ефективността на процесите му ще е зле.
  И това си е НЕГОВ проблем ;).

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 37. 37 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#36] от "hli32616303":


  До коментар [#35] от "hli32616303":А организацията на работното място, условията, планирането, стратегията, си е работа на работодателя.Ако не му са ок, ефективността на процесите му ще е зле.И това си е НЕГОВ проблем ;).
  —цитат от коментар 36 на hli32616303


  Каква организация, какво планиране и стратегия, когато работникът може да си вземе фалшив или даже реален болничен и работодателят не стига, че му се нарушава и организация и стратегия и планиране, да плаща болничните. При това като вече е платил осигуровката.
  Ти как би реагирал, ако след като си платил пълно каско за колата, застрахователят ти каже, че сам си плащаш първото застрахователно събитие? Не е ли осигуровката един вид застраховка срещу болест?

 38. 38 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Неутрално

  странно ,ако работиш при господин някой си и примерно си се разболял в следствие на работата,тоя същия но който ти и другите работници му изкарвате парите ,отказва да плаща болнични ???Понеже някой друг е длъжен ...типично нашенски 'бизнесмене' всичката далавера за тях а загубите (разходите) за друг ,в случая държавата...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 39. 39 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  quote#36:"hli32616303"]До коментар [#35] от "hli32616303":А организацията на работното място, условията, планирането, стратегията, си е работа на работодателя.Ако не му са ок, ефективността на процесите му ще е зле.И това си е НЕГОВ проблем ;).[/quote]

  Прав си ,негов проблем си е.Затова и читави работодатели са рядкост в БГ.В България не работиш ли за износ ,или не си монопол или в картел ефективноста и организацията
  не са от толкова значение.Представи си ,че си собственик на козметични студия.
  Осигурил си добри консумативи,локацияга е добра и клиентите са със записване
  мислиш ли ,че можеш да сложиш западни цени?Една добра фризиорка за 8часа подстригва около 12-13 клиента. В БГ по 7-8 лв около 100лв оборот.Във Белгия примерно
  по около 20Е са 260Е или 500лв .Пак пример Таксиметрова компания бакшишите
  въртят яко и правят по около 120-130 лв оборот по две смени около 250лв.Мислиш ли ,че можеш да возиш със нови мерцедеси или дори друга марка но висок клас/кола се амортизира счетоводно 4г практически такси /на двойна езда / най- много 5 , и да им дадеш заплата 1600-1800Е месечно?Счетоводна кантора компютри софтуер и тн
  но таксите за счет услуги в БГ съответно и заплатите в кантората са няколко пъти по-ниски и мога оше да продължавам.

 40. 40 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#36] от "hli32616303":
  —цитат от коментар 37 на marker


  Хайде, хайде. Има различни начини да мотивираш работника да не излиза във фалшив болничен. Първият е да му осигуриш добри условия на труд. Пък и не само. Мотивиращата работна среда, включително добро заплащане също е начин. Защото и преди съм го казвал, има компании, при това сериозни, които хем дават ниски заплати, хем се работи при вредни условия на труд, хем оспорват всеки един болничен.
  Другият е да се дават накрая на някакъв период допълнителни парички спрямо изработените дни. Като си работил 20 вместо 21 дни, по-малко бонус. Та следващият път ще се замислиш дали да си вземеш петъка, за да прекопаш на село

  За ефективността на работниците. Към два милиона българи работят в чужбина и то често най-тежката работа. Защо там са ефективни? Тази мантра на работодателите не издържа. За да е ефективно едно производство зависи преди всичко от организацията на труда, от ръководството, инвестициите в машини и работна среда. Ако щеш в такива дребни неща като телфери за пренасяне на детайли из цеха. Също така и в обучението и пак да добавя мотивацията на персонала. Като плащаш 1000 лв. ведно с бонусите мотивация няма. Работа през куп за грош. БЯха правени изследвания на производителността в България и се оказа, че да тя е по-ниска от средната западноевропейска. Но ако се сравнява и със заплащането в Европа, то при сегашната производителнос заплащането трябва да е доста по-високо. Да не говорим, че има филиали на западни компании, които са достигнали и задминали производителността на другите предприятия на компанията, но пак получават по-малко от своите колеги на запад.

 41. 41 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1526 Разстроено

  .......на снимката виждам ШАЙКА НАЗНАЧЕНИ "КАПИТАЛИСТИ"........!!!!!.....като не ви ИЗЛИЗАТ СМЕТКИТЕ ПУСКАЙТЕ КЕПЕНЦИТЕ и се УРИВАЙТЕ на некъде бе С К А П А % % Ц И........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 42. 42 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 911 Весело

  Дамо като чуя словосъчетанието български работодател и се изприщвам. Такива весели спомени имам че нито за минута не се замислям да се върна да работя в БГ за български меринджей/работодател.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 43. 43 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "anton83":

  Аз пак повтарям най-масовите случаи за взимане на РЕАЛНИ болнични.
  Това са един до три дни при настинка, нужда от изследвания или посещение на доктор специалист

  Второто е свързано с ли реализацията на здравната система и точенето на здравната каса.

  Примерно аз, за изследвания, които отнемат 2, 3 часа
  С чакането, трябваше да бъдахосоитализиран за три дни.

  Иначе, губя правото си на медицинска помощ
  Трябваше да взема един, или половин ден НЕПЛАТЕН отпуск, и да си платя за всички изследвания на пазарни цени, без значение че ми удържат здравни осигуровки.

  Твърдя, че работодателите чисто статистически искат да отрежат разходите за болничните, които са в най-голям обем.
  Това обаче съвпада и с реалните болнични, доколкото измамите и точенето на здравната каса от страна на болниците също са легитимни болнични, за да си намалят разходите.

  Освен това, ако даден служител има сериозни здравни проблеми, които искат месеци и седмици болнични (не 3дни за настинка/ изследвания/ достъп до лекар специалист) - кой ще му върши работата?
  В реална ситуация ще се наложи да му бъде намерен заместник.
  Ако заместник бъде намерен и обучен за конкретната позиция, и ако няма бюджет (по-скоро обем работа) за двама души, 'болникът', явно негоден за позицията, по законите на джунглата/ капитализма, ще бъде освободен от работа.

  Дайте да си говорим в очите и да си ги наричаме нещата с истинските имена.
  Работодателите искат да отрежат разходите за най-масовия тип болнични, и то на хората, които им вършат работа.
  Искат да им вършат работата при по-нисък разход.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 44. 44 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "marker":

  Ок, и как смяташ да разграничиш фалшив от реален болничен?
  Защото реалните болнични в бай- голям обем, също са до три дни.

  Статистически е много по-вероятно да ти се наложи да вземеш 3 х 3 болнични, отколкото 10.
  За грип/ настинка, хранително/стомашно неразположение, изследвания в болница - ако още не сте разбрали, болниците ХОСПИТАЛИЗИРАТ задължително, при елементарни изследвания, за да КРАДАТ от здравната каса.

  Според мен, трябва да има общ обем от дни, които да са ограничени за година.
  Защото и без това, ако си толкова болен (реално или не), просто ще те ИЗХВЪРЛЯТ от фирмата ;).

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 45. 45 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "hli32616303":

  Работодателя просто си е направил сметката'
  - при 3 х 3 болнични за 1 година, което е статистически много вероятно, няма да плати НИЩО.
  - при 10 дни, което е по-малко вероятно, ще плати 7 дни.

  И ако болнични по 10-15-20 дни зачестят, ще преглътне, че не е попаднал на точния човек, а на някакъв лъжец, или слаб/ болник, който е става, и ще го изхвърли ;).

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK