България е транзитна за екстремисти, но български бойци не са идентифицирани

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и посланика на САЩ в България Херо Мустафа откриха Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм.

© Велко Ангелов

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и посланика на САЩ в България Херо Мустафа откриха Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм.Министерството на вътрешните работи не е идентифицирало радикализирани българи, които да са участвали във военни конфликти или да са подпомагали екстремистки организации, но през страната ни са преминавали транзитно такива хора.


Това обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който участва на Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани по темата за борбата с насилствения екстремизъм, като уточни, че информацията за преминалите през страната ни бойци е класифицирана.


"Следим с тревога всички процеси и военни конфликти в Близкия изток, мигрантската вълна и движението на пътуващи бойци. В момента идентифицираме България като държава с нисък риск от екстремизъм. Няма идентифицирани българи бойци", посочи министърът.
Маринов подчерта, че към темата за чуждестранните бойци трябва да се подхожда с особено внимание. Той посочи, че въпреки ниското ниво на заплаха за България не трябва да се подценяват рисковете, тъй като страната ни е външна граница на ЕС и е на първа линия на миграционния натиск.


"Има възможност за проверка, идентификация, наблюдение и задържане на лица, ако те бъдат поставени в системите на Европол и Интерпол и бъдат издадени заповеди за задържане или разследване", каза Маринов.


Според министъра за справяне с проблема с радикализацията е необходимо най-вече да има превенция, работа с учители и религиозни лидери, тъй като най-често жертва на радикализация стават млади хора, без устойчиви морални ценности. За справяне с проблема е необходимо проследяване както на парични потоци, така и мерки в киберпространството и добро сътрудничество в региона за управление на миграционния натиск и превенция на тероризма.


"Все по-сериозно става влиянието на киберпространството и без да има възможност за контрол. Основен е и въпросът как да позволим свобода на медиите и свободния достъп до интернет и в същото време да ограничим възможностите за влияние над млади хора", каза Маринов.


Заместник вътрешният министър на Албания Ромина Куко разказа, че преди години много албанци са заминали в горещи точки като бойци, а сега службите за сигурност работят, за да ги върнат в родината и при семействата им. Вътрешният министър на Косово Екрем Мустафа също призна, че борбата с тероризма и екстремизма са предизвикателство. Много бойци са заминали и от Косово, но по думите на Мустафа голяма част от тях успешно да върнати от Ирак и Афганистан. В момента продължава работата с тях, за да могат да се реинтегрират в обществото.


Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски подчерта, че от 2017 г. няма негови сънародници, които да са заминали като чуждестранни бойци.


Младен Маринов припомни, че през 2011 г. към Европейската комисия е създадена мрежа за осведоменост на въпросите по радикализацията. "5000 практици и експерти работят там в момента. Обменяме успешни практики за превенция и противодействие. ЕК отчете важността на сътрудничеството с държавите от Западните Балкани, което е стратегически приоритет на мрежата", допълни той.


Херо Мустафа: Корупцията дава възможност за радикализация


"Днешното събитие е доказателство за сътрудничеството в борбата с тежките проблеми като екстремизма, насилието и екстремизацията. Сътрудничеството между народите е важно, но също е толкова важно да се работи с местната власт и неправителствените организации", заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.


Тя подчерта, че корупцията не е изолиран проблем, а част от множеството проблеми, пред които е изправен регионът. По думите й корупционните практики ограничават икономическия растеж и пречат на правителствата да се развиват. Освен това според Херо Мустафа корупцията дава възможност за радикализация и екстремизъм. "Вашите решения трябва да са свързани с опит тя да се премахне", подчерта посланикът на САЩ в България.


Мустафа определи като историческа провелата се във Вашингтон среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов, като посочи, че тя е дала нов тласък на двустранните отношения. Срещата по думите й е дала началото на едно стратегическо партньорство и много важна част от него сферата на сигурността.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално


  Маринов подчерта, че към темата за чуждестранните бойци трябва да се подхожда с особено внимание.
  __________________
  Особено с ислямизираните германци,франсета и англичани, има ги колкото щеш!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Ха "дано", ама .....
  Въпреки, че онова, което прави Дианета в Отечеството изобщо не е за подценяване....

 3. 3 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 218 Неутрално

  "Тя подчерта, че корупцията не е изолиран проблем, а част от множеството проблеми, пред които е изправен регионът. По думите й, корупционните практики ограничават икономическия растеж и пречат на правителствата да се развиват. Освен това според Херо Мустафа, корупцията дава възможност за радикализация и екстремизъм. "Вашите решения трябва да са свързани с опит тя да се премахне тя", подчерта посланикът на САЩ в България."
  Изречено в компанията на бившия шофьор на Мето Илиенски , това си звучи :" бла, бла, бла " . Несериозно.

 4. 4 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 299 Весело

  Ся баце ще се изцепи, че корупцията за която говори Херо се е отнасяла за балканите като цяло, а не конкретно за у нас. Хаха, сръбите и макетата да се оправят...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kamenarski":

  .баце ще се изцепи, че корупцията за която говори Херо се е отнасяла за балканите като цяло, а не конкретно за у нас
  =======
  Те янките така гледат на региона ......под наименованието ..."Балканите".....
  За тях фактора "държава"....е безинтересен.....
  А една от главните цели на Х. Мустафа ....е да защити гюленисткито влияние върху региона .....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Лесно ви е на вас, Ети! Гюлен е доста по-млад от Сорос! Много по-късно от нашите ще ви се наложи да търсите нов виновник!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Разстроено

  България е транзитна страна. За всички, не само за екстремисти. Дори за българи.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Ти си интернационалист ,бе човек .....
  За кои "нашите" си ми заговорил ?
  Вие сте на всеки километър.....
  Дори и медиите са у ваши ръце....
  Когото и когато си поискате .....го наричате съответно ..... терорист или борец за свобода.

  Bukalemun
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#6] от "vassilun":Ти си интернационалист ,бе човек .....За кои "нашите" си ми заговорил ?Вие сте на всеки километър.....Дори и медиите са у ваши ръце....Когото и когато си поискате .....го наричате съответно ..... терорист или борец за свобода.
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Държим и Ердоган дори!

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Позиционираното в края ( с увереност , че няма да се дочете)

  "Мустафа определи като историческа провелата се във Вашингтон среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов, като посочи, че тя е дала нов тласък на двустранните отношения. Срещата по думите й е дала началото на едно стратегическо партньорство и много важна част от него сферата на сигурността."

  И случайно пропуснато(с надежда , че няма други източници)

  "Американският посланик похвали силовия министър Младен Маринов, който по думите й е много важен за успехите в областта на насилствения екстремизъм и организираната престъпност. Срещата днес е още един пример за неговите усилия за обединяване на усилията в региона с цел справяне с някои от най-спешните въпроси, пред които сме изправени, изтъкна тя."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Държахте го до 2008 ма .....
  После го изпуснахте ......избирайки ''по малкото зло''...Гюлен. .....което ви беше и фаталната грешка. .....
  В следствие ....след Ердоан се появиха и други негови последователи.....като Тръмп и Джонсън. .....и вече връщане назад няма. .....
  Сгрешихте .....копаейки гроба на Ердо ......

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  А една от главните цели на Х. Мустафа ....е да защити гюленисткито влияние върху региона .....
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Като дойдохме на името Гюлен, да попитам, не бяха ли близки съратници Ердо и Гюлен?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#12] от "Корки":

  Вто ия беше учител на първия....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Вярно е. Не са идентифицирани, защото българските мюсюлмани не са радикализирани, те са прилежни и работни хора. Не се получи и сред циганите, сред които проповядваше радикализъм Муса в Пазарджик.

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Давай им оръжие и ги пускай да пътуват...

 16. 16 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 992 Неутрално

  България е транзитна за екстремисти=
  Супер. И Гюбрето ще ги снабдява с оръжие. Да се борят срещу кръволока КБЖ. В Московското метро, например...

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Значи влизат и излизат, като че няма граници.

 18. 18 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Като имаме предвид, че България е с най-голям процент мюсюлманско население в ЕС, това е само въпрос на време.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK