Борисов щял да иска карт бланш от Конституционния съд за т. нар. независим прокурор

Борисов щял да иска карт бланш от Конституционния съд за т. нар. независим прокурор

© Юлия ЛазароваМинистерският съвет подготвя питане към Конституционния съд дали текстът в основния закон, според който главният прокурор ръководи всички прокурори е категоричен. Това съобщава "Свободна Европа", чиито източници в правителството са съобщили, че тълкувателното питане по въпроса предстои да бъде внесено от Министерския съвет в Конституционния съд в сряда.


Поводът очевидно е подготвяната от кабинета промяна в законодателството, с която да се осигури контрол над главния прокурор, който сега е извън обсега на обективно разследване, ако възникнат съмнения, че е извършил престъпление. Настояването за такава промяна е от Европейския съд по правата на човека, според който в процеса "Колеви срещу България" от 2009 г. тази възможност е била пренебрегната при разследването на останалото неразкрито убийство на прокурора Колев през 2002 г. .


Правителството вече предложи на Народното събрание проектозакон, с който друг прокурор, избран от прдставителите на прокуратурата във Висшия съдебен съвет, би могъл да поеме подобно разследване. Препъникамъкът е именно разпоредбата в конституцията, която гласи: "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Ако се приеме буквално, това означава, че никой от останалите прокурори не би могъл да бъде независим. Именно затова се иска и тълкуване от Конституционния съд, защото според мотивите на кабинета "разумът на Конституцията изключва такова разбиране". (цитатът от искането е по публикацията на "Свободна Европа")
Правителственият законопроект бе одобрен светкавично миналата събота след последните доклади на Венецианската комисия и на Комитета на министрите към Съвета на Европа. Това става след десетилетие протакане след произнасянето на съда в Страсбург и включването му в докладите по механизма за сътрудничество и проверка, както и в доклада от независимия одит на прокуратурата, извършен през 2016г. от петима европейски прокурори от Службата за подкрепа на структурната реформа към ЕК.


Николай Колев беше зам.-главен прокурор на България, а след това, прокурор във Върховната касационна прокуратура и по-късно във Върховната административна прокуратура. През декември 2001 г. той подава жалба в Страсбург срещу незаконното му задържане и опита да бъде натопен за криминални престъпления, като твърди, че това се дължи на конфликта му с тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Застрелян е година по-късно – през декември 2002г. пред дома му, а делото е продължено от близките му. Извършителите и поръчителите на убийството му остават неразкрити, неразследвани останаха както неговите твърдения приживе, така и твърденията на близките му, че главният прокурор Филчев ползва институционален и криминален ресурс, за да осъществява тормоз срещу него, както и срещу другите си опоненти. Това продължи и след като мандатът на Филчев приключи и на негово място дойде Борис Велчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  А шесте незажисими организаи и пеете партии питал ли е?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Да искаш от КС нещо неконституционно, си е меко казано, странно искане, много меко казано...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 678 Неутрално

  "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Ако се приеме буквално, това означава, че никой от останалите прокурори не би могъл да бъде независим. Именно затова се иска и тълкуване от Конституционния съд, защото според мотивите на кабинета "разумът на Конституцията изключва такова разбиране".

  Дневник, как не Ви е срам. Да се подвеждате по общите приказки на Лалов и Христо, които нямат никакъв конституционен опит. Методическо ръководство не значи нищо повече от създаване на общо упътване за работа. Не Ви прави чест да се прави тая манипулация, при положение, че всички които работим с тая материя знаем, че с няколко поправки в Закона за съдебната власт, които могат да се направят от обикновено Народно събрание, с обикновено мнозинство, може да се промени текущото/а не Методическото, което е безвредно/ ръководство на Главния прокурор над останалите прокурори. Но тогава ще измислите друг пожар, после ще запалите друг и друг.......... Така действаха едни хора, наречени по- късно "шумкари". Всява се недоверие, като се знае, че се гонят не някакви чисти, а обикновени политически цели. Да се стигне до властта чрез деструкция.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Даже не усеща, колко е смешен и вечно бяга от отговорност.

 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1732 Любопитно

  Борисов по зодия е близнак. Те са крайна ревниви към вниманието. И уязвими без внимание. Гали ги по самолюбието, вниманието. Независимо дали е позитивно или негативно. Важното е да му обръщат внимание. Черпи енергия от това....

  Ако искате да уязвите Борисов, НЕ ТРЯБВА ИЗОБЩО ДА БЪДЕ КОМЕНТИРАН. Все едно че НЕ СЪЩЕСТВУВА!

  !

 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Премиерът нека пита Конституционният съд и дали позабременяла жена се води бременна.
  Истината е, че искат да се направят (козметични) промени по техен си аршин. Ако Конституционният съд тълкува думите "ръководи" и "всички" ситуационно разтегливо, ще са ми интересни повече особените мнения в решението на този съд.

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6348 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Точно. ++++++++++++

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Вие вярвате ли, че зависими хора, може да избират независим.

 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Защо и колко повече независимост за а ла рушнашка
  прокуратура!?

  Как съд под Констуция - каквато повелява и съд, и прокуратура,
  вътре в Съдебна власт, би могъл (такъв съд)
  да измъкне прокуратура от Съдебна власт и я сложи
  с "карт бланш" за Борисов Над Конституцията!?!

  Как, без Велико Народно събрание??

  Как и защо да излъжеш Европейска Венецианска комисия - със зам. председател Конституционен съдия от Конституционен съд на Република България,
  каквато Комисия вече се е произнесла против
  ултра независимост на прокурори?

  Не можеш, без "салто мортале" ;)

  "Борисов щял да иска карт бланш от Конституционния съд
  за т. нар. независим прокурор"

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Премиерът дълбае в грешната посока

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Е Венецианската комисия вече отхвърли
  юридическите фантазии на Барни.
  Но никога не късно да станем отново за ....

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  Това е съвсем друго. Ти, ако си подбираш човек, който ти се струва Ангел..... това не е демокрация, това е мечта.
  Нека си припомним хора, за които се твърди, че са с независимо мислене, и май е така:
  1. Жан Виденов- честен човек/казват познаващите го/, утопист и принципен- просто счупи държавата и почти ни постигна гладна смърт, а милиони пострадаха и като здраве и като финанси, и..
  2. Филип Димитров- реално даде властта и съсипа няколко поколения, съсипа държавата, с напълно неподходящото и непредвидимо искане на първия и последен( Вот на доверие.
  Резултата. Падане от власт на СДС, Стотици хиляди седесари уволнени из страната, забавяне на всичко и последваща съсипия на държавата

  Некомпетентни хора не могат да са конституционалисти, нито хирурзи, въпреки , че може да им се струва, че могат.
  Оня ден , на рехав протест видях снимка на едно лице, чиито род станаха милионери само от политическите му схеми , основно в сините партии. Агов се казва. Въпросът е може ли Агов да е водач на протест срещу Гешев чисто морално. ........А като конституционна експертиза, може ли той да е някакъв капацитет. .........
  Това са политически игри, и ще платят всички ако бсп вземе властта и се коалира с мая, партироти, слави и други подобни. Аз лично не вярвам изобщо на хора като Мая, Лицето от Боец, Бабикян, адвокат Ходжи....., Лалов, Минеков и подобни. Те не внушават абсолютно никакво доверие. Скоро те всички ще са депутати и ще се провалят, а и нас ще провалят. Най- вероятно "градската десница" ще тръгне заедно , и в съюз, с тях.

 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  Роси, днес ме изуми. :)

 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 952 Любопитно

  По повод честото цитиране на делото „Колеви срещу България”,се натрапва един въпрос: Ако Конституцията е била пречка за разследване на Плод-зеленчуковия прокурор,какво е пречело да бъде разследван след края на мандата му? Да не би причината да се казва свински черва?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Борисов очевидно има проблем. Този проблем е комплексен. Той не е в качествата на "резервната му скамейка" и съветниците му. То е в зависимостите от една страна и изтичащото време (други държат хронометъра) за реакция. Сегашния съдия, държащ хронометъра на съдебната реформа говори английски, а не руски...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Как искат да замажат по най-тъпия начин! И са тъпи, и са прости,и искат да продължават да са на власт и да не пускат кокала

 17. 17 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Повтаря се номерът с Истанбулската конвенция - измиване на ръцете с КС. Селски номера.

 18. 18 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Борисов може да отрави и искане за тълкуване и до Св.Синод. Защото от там напоследък взеха много да тълкуват документи ,които не са им в юрисдикцията.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Борисов вече няма топки, няма и топчета. Всеки му ги мачка, и вече издиша. В момента прави неистови усилия да замаже нещо за пред Европа, но и там не му вярват. Затова преди 2 дни се заговори за "залеза на Борисов". Задкулисието трескаво се чуди с кого да го замени, защото и с Трифонов не се получи. Може би и тяхната резервна скамейка се изпразни, а градската десница и нея хич я няма.
  Какво ли ни чака напролет?

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Снимката е добре подбрана. Борисов мисли, ама не му се отдава. Мисленето не е като далаверите с пътища, спортни зали и нов самолет за 50-80 млн долара.
  Тъпан.

 21. 21 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1811 Весело

  Като "прекарат" закона могат да изберат цацата да разследва гешефта. Това само патреОтИчните гербери го могат, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":

  Планът на Борисов и другите комунисти е да извадят България от ЕС и НАТО,и този план си върви така както са го замислили. Така че какви "залези" на комунистите ти се привиждат?!

 23. 23 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  в случая е разумно преди да се приеме решение да се пита конституционния съд до къде може да се пипа.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 24. 24 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ilian Vassilev
  3 hrs ·
  Ясно, Борисов е решил да цака Европа и Венецианската комисия с конституционния съд.
  Да им напомня, те НЯМАТ ПРАВО да дописват или изменят конституцията, дори ако това става в рамките на интерпретация на нейният ДУХ. Нито предварително да се произнасят, особено отделни членове на КС, тъй като те в индивидуалното си качество не са Конституционен съд.
  Нормата за главния прокурор е ИМПЕРАТИВНА, тоест извън правомощията на КС да тълкува по различен от записания текст начин, независимо от намеренията.
  В този смисъл каквото и решение да вземат, особено такова разширително което да подмени конституцията, то ще е неконституционносъобразно. Освен да деградират и тази институция, друго няма да постигнат.
  Цялата работа е в това, че тарикатите стигнаха до границите на своите управленски абсурди и сега трябва да променят конституцията, а не искат, защото без фигурата на всесилния прокурор, цялата и колода от управленски карти ще се сгромоляса под тежестта на собствения си порок и несъстоятелност.
  Призовавам президента да отправи запитване до Конституционния съд, което да изпревари това на Борисов в което да пита "право куме в очи" за да не остави мегдан на КС съдии да дописват конституцията.
  Опитите да превърнат КС в горна камара на Парламента никога не са спирали, но Борис Велчев трябва да държи на институцията си. И не той да ходи при Борисов, а Борисов да ходи при него. А най-добре е изобщо да държи дистанция.

  Всички означава ли всички? Кабинетът пита КС за "независимия прокурор"

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30323934.html?fbclid=IwAR3L9y46-fhUTzzZfLQiH9e7MCelp9Sfjm08X9BFn7DoJMxIXU7iRTQoOvs

 25. 25 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 230 Неутрално

  прокуратурата е ДЪРЖАВНО ОБВИНЕНИЕ
  в РУСИЯ,САЩ ФРАНЦИЯ,ГЕРМАНИЯ и в целият свят гл прокурор е пряко подчинен на ръководителят на правителството,в ПОЛША м-р на правосъдието е ГЛ ПРОКУРОРОР

  да се измени даден член от конституцията и гл прокурор да е част от правителството

  да се гласува смяна на такъв член е нужно да се обединят ГЕРБ И БСП ,но това няма да стане
  ЗАЩО СЕ КРИЕ КАК Е В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ?????????????

 26. 26 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Любопитно

  До коментар [#14] от "Майндърбайндър":

  Гледал ли си щафетно бягане. Предполагам, че си гледал. Опитвал ли си се да вземеш палката между постовете? Предполагам, че не си се опитвал. Ще те прегазят.
  В плуването дори няма предмет за предаване. Пипаш стената, а междувременно следващият вече е политнал и скочил, важното е краката му да не са отлепили стартовото блокче към момента на пипането.
  Хвани си трофейно една щафета между постовете (за избора на главен прокурор примерът с плуването е най-подходящ), и тогава може да се излагат аргументи практически възможно ли е да бъде разследван главният прокурор, дори и след мандата.
  От прагматична гледна точка, без да разглеждам въпроса въобще за възможността да бъде разследван, ще отбележа, че при избора на главен прокурор избраните личности са различни, но схемата при избора е една и съща. И още - мандатът е 7 години. Да започнеш да разследваш някакво деяние седем години след извършването му - отнапред си обречен на неуспех. А дори и да посъбереш някакви доказателства и да го привлечеш като обвиняем - имаш досъдебна фаза, първа инстанция, въззивна инстанция, касационна инстанция. До ВКС делото ще е погасено по давност, а събраните доказателства вероятно ще са като за индулгенция след оправдателната присъда (ако не бъде прекратено поради изтекла давност).

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Просто трябва да се реформира прокуратурата ,но шишковците не искат . Въпрос на ,,живот и смърт"

 28. 28 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 499 Неутрално

  А шесте незажисими организаи и пеете партии питал ли е?
  —цитат от коментар 1 на оКоМаНапрай


  Преди да обсъждаме каквото и да е действие или изказване на СИКаджията, трябва винаги да си спомняме, че ТОЙ заяви пред камерите: "Аз съм прост и вие сте прости, ще се разберем".
  Та, Мутрата не е питал никого, освен може би Дани Тъпото, щото ТОЙ се разбира само с прости.

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 29. 29 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Премиерът дълбае в грешната посока
  —цитат от коментар 10 на neut


  Изобщо не е "грешна" посоката му.
  От ЕС ясно казаха, че прокуратурата ТРЯБВА да се извади от съдебната система ( не може прокурори да гласуват кариерни решения за съдии, т.е НЕ МОЖЕ да има общ Съдебен Съвет) и да се промени конституцията.
  Сега СИКаджията, под обичайната диктовка на Д(п)С , се чуди как да извърти, та уж да има "контрол" над Гл. Прокурор, ама да няма реални промени във властта му, т.е. да продължи правният абсурд прокурорите да си назначават съдии.
  И ще видите, как до вчера, "ясното тълкуване" че всички прокурори са подчинени на Главния, ще се окаже не чак токова ясно, само-и-само да не пипнат комунистическата конституция.

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 30. 30 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#25] от "antoni":

  да се измени даден член от конституцията и гл прокурор да е част от правителството
  ===========================================================================

  Прокуратурата е част от съдебната система и това определя формата на управлнеи в тая държава. Такива е и тълкуването на Конституционния съд от 2003 след питане на гл. прокурор Филчев. А форма на управление може да се променя само с Велико народно събрание. Така че ти не можеш да вкараш прокуратурата в изпълнителната власт с конституционни поправки, извършени от обикновено народно събрание.
  Друг е въпросът доколко моделите в други страни, в които прокуратурата е част от изпълнителната власт, са чак толкова успешни. И в САЩ прокурорите са политизирани, бидейки назначавани от съответната политическа сила - демократи или републиканци. Така има щати с по-либерални гл. прокурори, има и щати с по-консервативни гл.прокурори , и всички те действат съобразно политическите си пристрастия.
  В по-голямата част от страните в ЕС прокуратурата или е част от съдебната система, или е съсем независим орган, извън трите власти.

 31. 31 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Според Конституцията всички граждани са равни пред закона. Т.е. гл.прокурор не може да бъде изключен от възможността да бъде разследван, обвиняван, и евентуално съден. Така че би трябвало да се очаква КС да се произнесе в тая посока - че т.н. надзор на законност и даването на методически указания не се отнясят за случаите, в които гл. прокурор е разследван.

 32. 32 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" - това е единствения текст в Конституцията, който се отнася до правомощията на Гл. прокурор.

  "Надзор за законност" не означава непремнно правото на Гл. прокурор да отменя актовете на останалите прокурори, които по Конституция се подчинват само на закона. Зависи от Закона за съдебната власт как ще бъде дефиниран т.н. надзор за законност. Може да означава например правото на гл. прокурор да атакува през Върховния касационен съд или Върхония административен съд същестуващо съдебно репение и влязлав сила присъда, за да бъдат преразгледани. Такъв беше случая наскоро с полицаите около случая "Чората".

  "Методическо ръководство" също не означава непременно отмяна на наказателно постановление на даден прокурор и би трябвалои да се дефинира в Закона за съдебната власт. Може да означава изнтрукции как даден случай се писва в съюестувалата практика. Прокурорът е този, който вземе крайното решение, защото по Конституция той е подчинен само на закона.
  Така че силната фигура на гл. прокурор се определя не от Конституцията, а от Закона за съдебната власт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK