Историята на Ралица, или как умират деца в България

Историята на Ралица, или как умират деца в България

© Валентина Петрова"Дневник" публикува историята на 11- годишната Ралица, която през 2005 г. умира в дом за деца и младежи с умствено изоставане в село Петрово. Случаят е документиран от Българския хелзинкски комитет (БХК), които проучва причините за смъртта на момичето, както и на още деца в същия дом. Текстът е част от започналата през октомври кампания "БХК за хората", която разказва за случаи на нарушени права и борбата на организацията да търси разрешаване на казусите или да не допуска повтарянето им вбъдеще.


Осем килограма. Толкова тежи едно шестмесечно бебе, средно голямо куче, голяма котка


Осем килограма. Толкова тежи 11-годишната Ралица, когато умира през 2005 г. в дома за деца и младежи с умствено изоставане в село Петрово. Тя е едно от 31 деца, починали в институцията в периода от 2001 до 2007 г., за чиято смърт Българският хелзинкски комитет (БХК) единствен търси отговори.
В историята на Ралица няма личност и емоция. За нея, както и за хилядите други деца, живеещи зад стените на различните "услуги", знаем само сухи факти, събрани от лаконични досиета.


Историята на Ралица


Ралица е родена на 23 април 1993 г. в София. Диагностицирана е веднага след раждането с "еквиноварус на дясното стъпало (вродено криво стъпало), вродена луксация (разместване) на дясна тазобедрена става". На шестмесечна възраст ѝ е поставена и диагноза "микроцефалия, детска церебрална парализа – квадрипирамиден синдром, дълбока умствена изостаналост и олигофрения".


Въпреки сериозните заболявания, родителите ѝ се грижат за нея до юни 1996 г., когато момиченцето е на две години. В досиетата не пише нищо за причините да бъде оставена в Дом "Майка и дете" – София. Но ако си припомним контекста, 1996 г. е годината на хиперинфлацията, на масовата безработица, на празните рафтове по магазините Дали семейството наистина не е искало да се натоварва повече с грижите по своето увредено дете или просто тези грижи са станали напълно непосилни в условията на тогавашната тежка социална или икономическа криза, можем само да гадаем.


В досието на Ралица пише, че близките ѝ повече не са я потърсили. След третата си година Ралица е преместена в Дома за деца и младежи с умствено изоставане в с. Петрово и цели осем години след това историята ѝ е празна. През 2004 г. родителите подписват документите за пълно осиновяване. Извършената години по-късно проверка на БХК поставя под въпрос каква информация са имали те за детето си през тези години.


На 15 февруари 2005 г., два дни преди смъртта ѝ, Ралица е със забавени и приглушени сърдечни тонове и личният лекар на дома е извикан да я прегледа. Той не назначава никаква терапия и ден по-късно състоянието ѝ се влошава, като в досието е записано, че е "установено терминално състояние и едва долавяща се сърдечна дейност". Тези констатации обаче не провокират обгрижващия екип да поиска настаняването на момиченцето в болница. По телефона личният лекар ѝ предписва инжекция урбазон (използва се при възпалителни или алергични процеси) и глюкоза. Ралица умира в 03:00 часа през нощта. Полицията и прокуратурата не са сезирани за смъртта и в резултат – аутопсия не е извършена.


Осем килограма. Толкова тежи 11-годишната Ралица, когато умира през 2005 г. в дома за деца и младежи с умствено изоставане в село Петрово. Тя е едно от 31 деца, починали в институцията в периода от 2001 до 2007 г

Осем килограма. Толкова тежи 11-годишната Ралица, когато умира през 2005 г. в дома за деца и младежи с умствено изоставане в село Петрово. Тя е едно от 31 деца, починали в институцията в периода от 2001 до 2007 г


Смърт през нощта


Историята на Ралица е показателна, но не е прецедент – тя е една от много. В периода 2008 – 2010 г. в партньорство с прокуратурата БХК извършва проверки в десетки домове и открива стотици случаи на детска смърт, за чиито причини никой не се е поинтересувал.


В дома в с. Петрово, в което е била отглеждана Ралица, екипът на БХК влиза през 2010-та година. Открити са данни за 22 смъртни случая в периода 2001-2005 г. В повечето случаи децата са починали през нощта, но това е установено на сутринта. Причина за смъртта при всички тях е "сърдечно-съдова недостатъчност". При нито един не е извършена аутопсия, а смъртта е установена от личния лекар на децата. Няма данни някое от тях да е било настанявано в болница, въпреки състоянието си.


От изготвения по-късно доклад става ясно, че в разговор личният лекар е обяснил, че "тъй като децата са силно увредени и липсват видими белези от насилие, смъртта им е естествена и не се нуждае от конкретно обяснение". За някои от починалите е установено, че са страдали от недохранване.


В периода преди смъртта си 11-годишната Ралица например е тежала осем килограма. Нито личният лекар, нито персоналът на дома са склонни да приемат, че неглижирането на грижите и здравословното състояние на децата е станало причина те да страдат излишно много и да си отидат от този свят рано, без никой да обърне внимание.


От прокурорските постановления по този случай, разследван по сигнал на БХК пет години по-късно, става ясно още, че както назначената медицинска експертиза, така и разследващите органи не са проявили интерес какво е предизвикало сърдечно-съдовата недостатъчност на 11-годишното момиче; не са намерили за определящ факта, че тя не е била откарана в болница; не са отчели като проблем и теглото ѝ.


Без нито едно дело


Откритието, че децата с увреждания умират в институции в ранна възраст, недохранени и без базисна медицинска грижа, провокира БХК през 2008 г. да потърси съдействието на съдебната система.


В продължение на три години организацията проверява домове, изпраща резултатите до компетентните прокуратури и настоява неотклонно – включително завеждайки дело срещу прокуратурата - да се потърсят причините за 75 установени случая на смърт от 2001 г. до 2008 г. в проверените институции. В резултат са образувани са 240 досъдебни производства. Нито едно от тях обаче не води до съдебно дело. Случаят на Ралица е избран, за да се аргументира жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), но съдът я определя като недопустима.


Тринайсет години след смъртта на Ралица, през 2018 г, домовете за медико-социални грижи все още са последен пристан за много деца - през 2014 г. са починали 55 от 975 настанени; през 2015 г. – 46 от 757; през 2016 г. – 47 от общо 609; през 2017 г. — 39 от 585 настанени (преминали 713) и през 2018 г. – 43 починали от 440 настанени.


Цифрите сами по себе си не могат да дадат отговор дали тези деца биха могли да живеят по-дълго, и което е още по-важно – дали са водили качествен живот, дали са получили грижа и внимание. Ясно е обаче (а такава е и една от препоръките на ООН към страната ни), че ако причините за смъртността в домовете и услугите се документират и анализират, това ще помогне да се намерят решения за по-добър живот на изоставените увредени деца.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 846 Разстроено

  Много хора, малко човещина :(

 2. 2 Профил на korav
  korav
  Рейтинг: 225 Неутрално

  После се чудим защо Господ ни наказва. Никой не го е грижа, нито народа, нито пък политиците за това, че в тия домове се случват сатанински неща. После се вайкаме, ама защо това, защо онова. Ето, заради такива истории над които не се замисляме и търпим да се случват около нас. На БХК трябва да им издигнат колективен паметник.

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5779 Неутрално

  До коментар [#1] от "ali_ibn_isa":

  "Какво тук значи някаква си личност"
  Това ни го набиваха по времето на "зрелия социализъм", в детските главици, за да не се самоосъзнаваме като фактори, а като малки безлични колелца от някаква голяма машина, която някъде там горе, един Първи, Велик Кормчия, Вожд и Учител, и какъв ли още не, управлява и насочва, защото Той е и Партията, и държавата и Народа. И човещината се замени от класово-партийния подход...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#2] от "korav":

  Първо ще трябва да ги погребем, че после да им издигнем паметник.

 5. 5 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  За числата не знам, но толкова много пари се крадът, че е безумно нагло да не може да се отделят пари за 1000 деца. 2000 лв да е средната заплата на възпитател, 200 души да са необходими, това са под 5млн на година само за РЗ. Държавата може да дари сгради, а Здравната каса да плаща лечението и животоподържането. ВиК дружествата, електроразпределение и газоразпределение, ако им отпишат задълженията и получат данъчни облекчения за това, какво?! Един куп хора крадът от всичко и дружно им плащаме загубите, та не можем да платим и това.

  Все гледаме към социалните държави и им казваме браво, но тук... Нищо, крадем и с г@за си, и ако може вечно да не си плащаме.

  Жената е покана за щастие
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Любопитно

  Еми те са тежко болни деца! Ясно, че ще умират много!
  Все едно да питате що в болниците умурат много хора!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  По отношението към болните и бедните се съди за зрелпстта на едно общество., Преди да започнете да плюете БХК помислете по въпроса

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Поредните лъжи и манипулации на БХК. Бива, бива алчност ама тези са извън пътя.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#2] от "korav":

  Колега, според мнозина във форума БХК са антибългарски "грантаджии" и се грижат само за правата на циганите и убийците (Джок Полфриймън)! Оказва се, че се грижат и за деца от домовете!

 10. 10 Профил на nologo
  nologo
  Рейтинг: 236 Гневно

  Еми те са тежко болни деца! Ясно, че ще умират много!Все едно да питате що в болниците умурат много хора!
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  Пич, ти чети ли статията?
  11 годишно дете тежи 8 килограма!!!
  Разбираш ли, че това дете е оставено да умре, до известна степен от глад. Болно било и затова умряло - глупости на търкалета, просто никой не се интересува от тези хора. Сега ще издумкаме 60-70 милиона за нов самолет на Бай Х, обаче пери за тези клети деца няма.

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  В статията пише "...При нито един не е извършена аутопсия, а смъртта е установена от личния лекар на децата. Няма данни някое от тях да е било настанявано в болница, въпреки състоянието си...". Ти как разбра, че децата са починали от болест, а не например от глад?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Изрод, смъртността при тези деца действително е по- голяма поради заболяванията им, но живота им може много да се удължи при полагането на адекватни грижи за тях. За целта обаче тук трябва да има повече хора. ХОРА. За съжаление все още повечето тук са като теб, смятат тези деца за проблем, за бреме.

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  И кое точно е лъжа на БХК и проява на алчност? Ти май си освободен от мисъл и човещина...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Домовете за деца уж са в миналото, вкл. и по настояване на БХК. И много пари се изляха в нови и лъскави места, ама ефект никакъв, както наскоро БиБиСи ни показа. Та е доста по-добре да се изследва кои НПО-та усвоиха парите без да има реални ползи за децата. Ха-ха, едва ли ще можем да чакаме коментар от БХК по темата.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Много манипулативно заглавие! Деца с подобни тежки диагнози умират навсякъде по света. Медицинските грижи само биха удължили агонията на това нещастно детенце. Държавата би трябвало да помогне всячески на родителите да не го изоставят в дома
  в Петрово и да си го гледат докрая.

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#11] от "stein":

  "Ти как разбра, че децата са починали от болест, а не например от глад?"
  Ами те са там заради тежко заболяване. Специализирани институции.

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Личния лекар е за прокуратурата! Заедно със все целия ръководен екип на дома!

  Не може при тия симптоми да не повика Бърза Помощ! Останалото не го коментирам, но това е престъпление с настъпила от това смърт!

 18. 18 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Сега ще се разсмърдите, ама защо трябва да се влага ресурс в тези деца? Жал ми е, но няма смисъл.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Разстроено

  Трагедията на тези деца е, че са се родили в България. А от коментарите виждам, зе не са чели приказки като малки.
  Ето ви една "приказка за куката":
  ...
  Живял някога старец.Той имал женен син и внуче.
  Веднъж старецът се разболял.Легнал.Заохкал.Синът и снахата му шетали до едно време.Сетне го изоставили нечист, неподреден.Лежал горкият старец и пъшкал.
  – Махни го от къщи, че пречи! – казала веднъж невестата на мъжа си.
  – Да го махна – съгласил се синът.
  Взел той една кука, закачил баща си за пояса и го повлякъл. Извлякъл го на торището и го оставил там. Куката захвърлил настрана.
  Внучето видяло всичко. Щом баща му хвърлил куката, то я взело.
  – Защо ти е тази кука?- попитал бащата.
  – Трябва ми. Когато ти остарееш с какво ще те извлека на торището?
  Бащата се засрамил. Върнал се назад, вдигнал стареца на ръце и го занесъл в къщи.Накарал жена си да го облече в чисти дрехи.След това не давал дума да се каже за него.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1657 Гневно

  До коментар [#12] от "zle_platen_trol":

  Едно време леля ми работеше точно в този дом.
  Някак си ни убягва важното.
  Борба за живот трябва да има за всеки човек.
  Но когато няма живот?
  А просто вегитиране.
  Как да се мотивира гледащият тези деца да ги гледа.
  Не е само до пари аз съм ги виждал и за 10 000 няма да се грижа за тях.
  Там се разрушаваш тотално ако не оскотееш не можеш да се грижиш за тях.
  Ралица бог да я прости но има и други като нея нека БХК направят филм за тях.
  Нека да го пуснат по телевизия и в нета нека се види за какво става дума.
  Стига празни приказки никой няма да отиде да се грижи за тези деца.
  Едно е възмутено да пишеш а друго е насрани гъзове да бришеш.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 21. 21 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Разстроено

  За скромното ми пребиваване в България едно нещо съм разбрал и то е, че масово българите мразят българите, слабите и безащитните. Това, което чета е потресаващо. За такова нещо при нас земята ще изорат но ще разнищят такива случаи до края и много хора ще гният дълги години в затвора.

 22. 22 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 856 Неутрално

  8 кг. на 11 години. За нямащите деца да отбележа, че 8 кг. е нормално тегло за 11 месечно бебе.
  Детето е умряло от глад.
  Нямам думи...

 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#18] от "kcq33617839":

  лоботомия за такива като вас. срам за човечеството сте вие.
  аз към българщината имам ниски очаквания, но ей такива като вас дори и нея срамят

 24. 24 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  лоши хора сме тъй българите и това си е.

 25. 25 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#20] от "dedoliben":

  как пък в другите държави се намират хора да се грижат за такива деца? вие няма да го направите, и мнозина няма, но ще има хора които да го направят, и да парите играят голяма роля
  нямало било смисъл били вегетирали аз все казвам че ние имаме много нацистки възгледи по въпроси като циганите и болните. той хителр беше намерил едно решение и направи ги убиваше такива, та и вие така.
  изостанало тъпо просто племе

 26. 26 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  българското морално падение и оскотяване, така може да се озаглавят тези събития
  «Euthanasia» was the cynical euphemism used by the Nazis to refer to the systematic murder of hundreds of thousands of mentally sick and handicapped people between 1939 and 1945, at least 6,000 of whom were children. Based on the example of Günter Nevermann, this paper provides insight into the complex acts of registering, selecting, and targeting children labelled as "inferior" and "unworthy to live." This case clearly shows that Nazi doctors were not necessarily enmeshed in some tragic conflict. Rather, apparently without any qualms, they sacrificed the sick children who had been entrusted to their care, for the ideal of obtaining a "racially healthy corpus," a term used without being questioned. Most of the perpetrators were never brought to justice, and not a few of them later held managerial positions in child and adolescent psychiatry in the two German states. Many of them were members or even honorary members of the "Deutsche Gesellschaft für Kinder- und Jugendpsychiatrie, Psychosomatik und Psychotherapie e. V." in its present or previous form. We feel it is necessary to inform the public effectively about this state of affairs, to discover what really happened and to determine who was responsible.

 27. 27 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#19] от "penetrating":

  "Ето ви една "приказка за куката"...

  Откъде ги изкопавате тез фейсбуковски идиотски интерпретации бе?
  Ангел Каралийчев (едва ли сте чували за него):https://chitanka.info/text/21686-djado-i-vnuche

 28. 28 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  ТАКИВА ДОМОВЕ ОТДАВНА НЯМА! Имам преки наблюдения върху новите защитени жилища, за грижите, които се полагат за много болни и изоставени деца, за персонала, който получава минимални заплати и работи отдадено и с любов..............СТИГА ПЛЮНКИ, БХК Е ЕДИН ПРИСТРАСТЕН РЕГИСТРАТОР!!! Обърнете внимание на хората, които ежедневно са при децата, вдъхнете им кураж!! Не ги оплювайте и без това не достигат! Стига с тези НИЩОПРАВЕЩИ И НЕНУЖНИ организации, лапачи на грантове! много вождове, малко индианци! ДЕЦАТА ИСКАТ ЕЖЕСЕКУНДНИ ГРИЖИ, А НЕ КОМИТЕТИ!
  Боже , прости им ГЛУПОСТТА И АРОГАНТНОСТТА!

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Весело

  До коментар [#27] от "Приказки от шипковия храст":

  Тази също :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Не става ясно защо родителите са я изоставили и повече не са се заинтересували от нея. Кой е длъжен да се грижи за недъгавото им потомство и защо не се задължат родителите да се грижат за децата си. Жал ми е за такива деца, но те се нуждаят от родителски грижи повече от всички други деца.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега ще се разсмърдите, ама защо трябва да се влага ресурс в тези деца? Жал ми е, но няма смисъл.
  —цитат от коментар 18 на kcq33617839


  По същата причина, поради която се влага ресурс в пенсионерите, в сираците, в инвалидите, болните (в това число, за които няма надежда за лечение) и т.н. Да крайният цинизъм (граничещ с вулгарност) води до: "Няма смисъл за обществото, те са тежест", но не вярвам някой да иска да живее в общество основано на такава максима. В такова общество всякаква работа и всеки човек, от които няма директна полза биха били премахвани насилствено - на практика това означава 80% от хората да умират от глад и немалка част от професиите да изчезнат ... в общи линии това е общество на дивашки феодализъм ...

  http://postclamores.blogspot.com
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 955 Разстроено

  Покъртителна история! Никога не съм си задавал въпроса как е на други места по света, имам предвид Европа и Северна Америка, но в България е пълно с фрапантни случаи и сред млади и сред стари. Имах възможност неколкократно да се убедя. Изглежда държавата е абдикирала от подобни задължения. А може би греша?

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#20] от "dedoliben":

  Дядо Либене, всяко човешко същество има право да живее достойно. Всяко. Дори и когато достойно означава просто да си нахранен и чист. Точно по това си личи, колко изостанало общество сме. Сестра ми има такова дете. И много добре знам отношението на уродливото ни общество към тези деца. Погнусата на умствено изостаналите родители с големи претенции. Ужаса, че зле възпитаните им дечица може да се докоснат до подобно дете. Децата не са виновни разбира се. Но слабоумните им родители ще ги превърнат в скотове. Които някой ден ще зададат подобен на твоя въпрос. Защо да ги гледаме? Ами защото са живи, затова. И защото уж сме хора, макар в много от нас да няма нищо човешко.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Едно време прабаба ми са били 9 деца, само 3 са оцелели и са създали семейства/потомство. Едно две недъгави, за които като не се полагат грижи си умират. Повечето починали от болести, които сега се лекуват.

 38. 38 Профил на Mr. D
  Mr. D
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Истината е сигурно някъде по средата. Най-вероятно има хора, които работят тази тежка работа за без пари и сигурно се справят добре, въпреки всичко. А най-вероятно има и хора, които са там само защото няма къде другаде да работят и които не им пука за децата. Но и в двата случая коренът на проблема е в това, че държавата не си е свършила работата. И журналистите трябва да показват постоянно и двете страни, за да може да ни уврят простите глави, че тези неща имат значение, и че трябва да сме по-критични към хората от които зависи тази система да проработи. Средства, контрол, качество и т.н. ... и като сравним тази новина с новината за катастрофата предизвикана от НСО ни става ясно, че държавата върви на изкуствено дишане. Та моля ви се бъдете по-критични към системата по всякакъв начин. Иначе няма да стане.... Много тъжна новина

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Но и в двата случая коренът на проблема е в това, че държавата не си е свършила работата.
  —цитат от коментар 38 на Mr. D


  Не смятам, че това е работа на държавата.

  По-скоро го виждам като работа на местните власти да се грижат на първо място родителите да не си оставят децата. И на второ място фондации и НПО-та вместо да се занимават с критики да вземат да свършат малко работа.

  При всички положения, резултатът ще е по-добър. Щото държавата решава проблема като слон в стъкларски магазин.

 40. 40 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Еми те са тежко болни деца! Ясно, че ще умират много!Все едно да питате що в болниците умурат много хора!
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  Уродливото лице на русофилите.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 41. 41 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Жена ми, която е румънски гражданин, от много години дарява по 200 лв. от месечната си заплата на българските SOS детски селища. Преди 2-3 години я каниха на годишното тържество на организацията и я наградиха като най-големия дарител-частно лице в България. Без коментар.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#31] от "гошо":

  Ако БХК отворят дом за "олигофрени", ти и онзи уж-свободния ще трябва да станете първите му обитатели!

 43. 43 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#14] от "rumen_s":

  Не точно НПОтата усвоиха парите. От прозореца си гледам едно от новите защитени жилища- още преди да го довършат започна да се руши. Общината (Ловеч) тръгна да съди фирмата, спечелила обществената поръчка ( ясно Ви е как, коалиционни партньори на тогавашния кмет), а тя пък взе, че фалира. В момента покрива тече, мухлясало е отвсякъде, мазилка пада, а е на няма и 5 години ( европейски проект). Лелките пък крадяли храна и дрехи от дарените за децата...А да, забравих да спомема, че и съседите протестираха срещу изграждамето на защитеното жилище
  - не искали да гледат болни деца от терасите на панелките си...ХОРА няма, ХОРА.

 44. 44 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#34] от "citoyen":

  какво значи държавата е абдикирла? хората са абдикирали. Държавата е хората. така че да, държавата е абдикирала.

 45. 45 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#41] от "nv":

  шегувате се

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4038 Разстроено

  " От прокурорските постановления по този случай, разследван по сигнал на БХК пет години по-късно, става ясно още, че както назначената медицинска експертиза, така и разследващите органи не са проявили интерес какво е предизвикало сърдечно-съдовата недостатъчност на 11-годишното момиче; не са намерили за определящ факта, че тя не е била откарана в болница; не са отчели като проблем и теглото ѝ."

  Когато държавата се превръща в мащеха за социално слабите и уязвимите, за да обслужва определени кръгове у нас, тъжната констатация е, че човешкия живот, дори и детския, престава да има каквато и да е стойност, и то в общество, което винаги досега е било състрадателно към проблемите на по - слабия, към децата и възрастните ! Срам ме е от това, което чета.....

 47. 47 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 425 Неутрално

  И това дете е убито от шофьор, нали? Някой от УБО? В държавата на мутрите и превзетите институции, държават без работещи и независими съд и прокуратура, хора умират без някой дори да се запита защо. А утре може да е някой от нас. Корупцията и беззаконието убиват! Стига сте избирали Винету, Радост и Богатство, стига с тези пишман-воеводи и червени празноглавци!

 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#44] от "owen":

  Така е. Аз самата сьщо никога не сьм осиновила дете- ни здраво, ни болно. И все пак, кто единствен БХК привлича внимание кьм тези деца. Нито БПЦ я е еня, нито родителските организации, бранещи децата от норвежците

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4038 Разстроено

  До коментар [#36] от "zle_platen_trol":

  " Дядо Либене, всяко човешко същество има право да живее достойно. Всяко. Дори и когато достойно означава просто да си нахранен и чист. Точно по това си личи, колко изостанало общество сме. Сестра ми има такова дете. И много добре знам отношението на уродливото ни общество към тези деца. Погнусата на умствено изостаналите родители с големи претенции. Ужаса, че зле възпитаните им дечица може да се докоснат до подобно дете. Децата не са виновни разбира се. Но слабоумните им родители ще ги превърнат в скотове. Които някой ден ще зададат подобен на твоя въпрос. Защо да ги гледаме? Ами защото са живи, затова. И защото уж сме хора, макар в много от нас да няма нищо човешко. "


  Напълно съм съгласен ! Никое детенце не заслужава така да завърши живота си по този начин ! Защо имаме по магазините по 15 - 20 вида храни за котки и кучета, като оставяме най - ценното, около което се гради всяко едно общество, да угасне по този начин ?

 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#49] от "samoedin":

  Защото тези деца за никого не са «най-ценното «

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 623 Разстроено

  Разбира се това е оценката за това какво общество са българите. Няма смисъл да вадим числа от други държави, защото по-долу не може да се падне, няма с коя държава да се сравняваме.
  Има мислещи хора за,"повече пари, по-добри условия" какво ще се случи ако има добро заплащане и перфектни услуги, храни и база? Нима от изоставени 800 деца на година, няма да станат 8000 ? И пак ще бъде същото...!
  Решението е да се излекува ОБЩЕСТВОТО, то е БОЛНО, няма ЦЕННОСТИ и култура, няма ВЯРА, това води до РАЗРУХАТА, която ако искаме можем да видим, но ранно или късно ще я почувстваме всички, В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, В ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖБИ, НА ПЪТЯ, В МАГАЗИНА, В ПОЛИТИКАТА.

 52. 52 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вместо да правят акции за дарения и грижа за децата в такива домове.Винаги ще се намери някой организация като БХК която само да критикува,никога да помага!

  sdg
 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#50] от "7777":

  Силно се надявам писалият минус на коментар 50 да е осиновил дете с увреждане. «По плодовете им ще ни познаете «

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#45] от "owen":

  За кое точно?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 55. 55 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#52] от "Svetlio":

  Откъде знаеш, че не помагат?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  При комунизма беше същото. Никой не се интересуваше от тези деца. Те бяха ничии и сега пак е така.

 57. 57 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#56] от "Роси":

  Че той комунизмът не е свършил.

  Виж ги дечев, гошо и останалата рублофилска сволач и всичко се изяснява.

 58. 58 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#55] от "nv":

  АМи покажете с какво помагат?

  sdg
 59. 59 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 693 Любопитно

  До коментар [#49] от "samoedin":

  Е какво му е ценното на такова дете

  гошо
 60. 60 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 693 Любопитно

  До коментар [#57] от "pinoccio":

  нямя какво нас да ни гледаш ,а взимай там някое алче в дома си и си го отглеждай

  гошо
 61. 61 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 919 Неутрално

  В по-голямата част от бившите соц. отношенеито и условията към болни и инвалиди е покъртително, някъде на ниво 16в., наследетсво от един човеконенавистен режим, в който хората бяха придатък и тези, които не можеха да работят рабския труд бреме. Затова скоро няма да станем нормална държава.

 62. 62 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#60] от "гошо":

  Отрепка си ти!

 63. 63 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#34] от "citoyen":

  Не е само държавата (тя най-вече), но и като общество, защото като общество можем да изискваме държавата да си влезе в ролята във всяко едно отношение.

 64. 64 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Жалко и тъжно... Като онзи министър, който иска закриване на разни комитети и връщане на член Първи...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 65. 65 Профил на Станислав Т. Томов
  Станислав Т. Томов
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Единственият въпрос, който стои тук, е: Хора ли са тези деца? Щом са хора, значи всичко, което се отнася за нас, се отнася и за тях. Щом никой от нас не може да бъде захвърлен някъде и уморен от глад, значи същото важи и за тях. Кой си ти да решаваш кой колко е полезен? Кой си ти да решаваш за кого не трябвало да се дават ресурси?! За паркинги и гаражи може, а за хора не може — това излиза от думите на някои. Колкото до „диагнозите“, които се поставят на тези деца от разни убийци в бели престилки — всички сме убедени, че тези диагнози са точни и там грешки няма, така ли? Идва една бяла престилка, казва „този е изостанал“ и те захвърлят в концлагера. После идва, за да напише на един лист хартия, че е нямало как да не умреш. И ние всички сме съгласни с това?

 66. 66 Профил на mihaild
  mihaild
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Еми те са тежко болни деца! Ясно, че ще умират много!Все едно да питате що в болниците умурат много хора!
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  Надявам се съзнаваш (и съм абсолютно убеден), че животът ти е абсолютно дупка, защото го заслужаваш. После да не мрънкаш защо ти е зле. Може би защото си боклук?

 67. 67 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 494 Разстроено

  Много цинизъм строи от някои коментари...
  Едно детенце на 11 години си е заминало, очевидно оставено да умре от глад.

 68. 68 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Гнусна и тъжна история.
  Само опита на БХК да извлече дивиденти играейки си на разследваща журналистика и имитирайки съпричастност е по-гнусен.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 69. 69 Профил на Живка Павлова
  Живка Павлова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имам момиче с Даун синдром, на 14 години е. Преди няколко дни минахме на пореден ТЕЛК. По новата наредба й орязаха 30% и й премахнаха чуждата помощ, което автоматично я лишава от достъп до услуги по прехвалените нови Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги. От хората не съм срещнала лошо отношение досега /с две-три малки изключения за всичките 14 години/. Като ходим някъде поздравява всеки срещнат – кого с махване с ръка, кого с усмивка, ако човекът спре, ще го прегърне, на много хора оправя настроението за деня. Чете и пише, но има проблеми с мотивацията и с преценката на опасни ситуации поради което е абсурдно да се справя без т.нар. „чужда помощ“. Понякога си мисля как би изглеждала днес, ако беше оставена в дом. Справям се, не се оплаквам, макар че нямаше да е зле, ако татко й, който много отдавна абдикира от отговорност, помагаше поне малко. Моето мнение е, че трябва да се търси отговорност от родителите, които изоставят децата си, това първо, второ, държавата трябва да оказва адекватна помощ – не става въпрос толкова за допълнително заплащане, колкото за осигуряване на повече възможности за образование и реална социализация.

  Sofsof
 70. 70 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#68] от "dgd":

  От някой друг щеше ли да чуеш за този случай?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK