Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

За болестите по животните няма разбиране в обществото, обобщи министър Танева

За болестите по животните няма разбиране в обществото, обобщи министър Танева

© Велко Ангелов



Няма разбиране от хората за болестите по и това е нормално, защото нямат познания, каза днес по БНТ министърът на земеделието Десислава Танева. Тя за пореден път обяви, че е нямало как да не бъдат умъртвени всички животни в областите със зараза от чума по свинете, защото така се прави в цял свят.


"Ако не го изпълним, това поголовие, така или иначе ще изчезне", каза Танева. Тя обясни, че предстои през новата година са има нова информационна кампания, която да разясни основни моменти около болестите по животните и мерките, за намаляване на разпространението им.


Министърът посочи още, че измененията в климата са станали причина в България да се появят болести по животните, които ги е нямало по нашите ширини.




"Кризата със свинете не е отминала, остават предизвикателства. Надявам се че обществото ще знае повече за нея и ще сме готови", каза още Десислава Танева. Тя посочи, че всяка седмица се откриват заразени животни при отстреляните диви свине. Такива са открити в цяла Източна България и районите до границите с Турция и Гърция.


Агенцията по храните имала комуникационни проблеми


Земеделският министър обяви, че към момента 51 държави са засегнати от чумата по свинете, като в цял свят са избити 6.6 млн. животни, а в България те са около 140 хил. Танева допълни, че се чакат промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност и няколко наредби, които да въведат нужните ограничения за личните стопанства, за да се намали риска от нови епидемии.


Засягайки темата за заразеното със салмонела пилешко месо, тя посочи, че няма как данни да проблема да се получат преди съответният продукт да бъде пуснат в търговската мрежа. Министърът посочи, че от цялото количество месо са иззети 109 тона, а около 440 хил. тона са изтъргувани, но във вид на преработена термично продукция, което намалява риска от зараза.


Попитана за работата на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Десислава Танева обяви, че проблемите там са се натрупали във времето и основният сред тях е липсата на публичност и грешки в комуникацията.


"Надявам се тя да стане достатъчно публична. Предстои преструктуриране и нови назначения на ветеринарни лекари", обобщи тя.


Нямало да се връщат пари за къщите за гости


По темата за проверката на къщите за гости, изградени с пари от фонд "Земеделие", Танева смята, че властта е реагирала според обществените очаквания. "До сега не е имало такава проверка - на 100% от финансираните проекти, които не са в изпълнение са изискани парите", каза тя.


Министърът изключи вариантът България да връща европейски средства, тъй като европейската програмата вече е приключила и оценката е добра за България. "Всички суми по съставените актове, ще се преведат по държавния бюджет", допълни Десислава Танева. Тя похвали фонд "Земеделие", че до 20 декември ще плати над 1 млрд. лева на производителите, което е цялата дължима сума за годината.


Държавен фонд "Земеделие" обяви, че масово къщите за гости, които бяха проверени през юни тази година, са с проблеми. Институцията разпространи данни, според които от 288 проверени къщи 253 са с производства. Така при 88% от проверките са открити нарушения.


Скандалът с къщите за гости избухна покрай разкритията за купени нови апартаменти, на цени по-ниски от пазарните, от политици и хора на властови позиции. Разбра се, че къщи за гости с европари се правят за лично ползване, от хора, които също не са случайни. Стигна се до там, че на 24 април главният прокурор нареди да се проверят всички къщи за гости в страната, които са изградени със средства от Европейския съюз. Скандалът предизвика първо оставките на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и зам.-директора на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, а след това и на Румен Порожанов като земеделски министър и постът беше зает от Танева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK