Доган и Пеевски не трябва да имат държавна охрана, смята бивш шеф на НСО

Ген. Димитър Владимиров си спомни, че когато той е ръководил службата, връзките с медиите са били много добри и е срещал пълно разбиране и е работил в синхрон с журналистите (снимката е архивна)

© Надежда Чипева, Капитал

Ген. Димитър Владимиров си спомни, че когато той е ръководил службата, връзките с медиите са били много добри и е срещал пълно разбиране и е работил в синхрон с журналистите (снимката е архивна)Кръгът лица, които охранява Националната служба за охрана, е нараснал неимоверно. Не би следвало да се харчи държавен ресурс за охраната например на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, депутата от движението Делян Пеевски, който ходи много рядко в парламента, както и за председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който "не е ниво за НСО". Това мнение изрази в интервю за Нова телевизия бившият шеф на НСО ген. Димитър Владимиров.


Видео с цялото интервю може да гледате тук.


Той подчерта, че когато е напускал службата през 2004 г., бюджетът й е бил 13 млн. лв., а сега е 40 млн. лв.
По думите на експерта в миналото, ако е имало сигнал за заплаха срещу някое лице на публична длъжност, МВР е имало срок от месец - месец и половина да го провери, и ако не се е потвърждавал, охраната е снемана. Сега това не се прави. "Нямаше такива мераклии доживот да бъдат охранявани", каза Владимиров и допълни, че Доган в момента е частно лице и ако има заплаха срещу него, може да си наеме частна охрана.


Освен това по думите му сега количеството на охранителите също невинаги е съразмерно на обстановката. Така например председателят на КПКОНПИ е охраняван от общ екип от 8 души (общо всички смени охранители и шофьори), което според него е прекомерно.


Владимиров си спомни, че при пристигането на Симеон Сакскобургготски в България през 2001 г., преди още да бъде обявено, че ще се яви на избори и ще участва в политическия живот, върху НСО е имало силен натиск да го охранява. Владимиров обаче категорично отказал, защото законът му забранявал да разшири кръга на охраняваните лица.


Според бившия шеф законът за НСО е променен в посока, която затруднява работата на службата, заплащането е ниско и висококвалифицирани кадри напускат.


Повод за разговора беше катастрофа на кола на НСО, която блъсна 14-годишно дете в София.


Според сегашните разпоредби междуведомствена комисия, в която влизат началникът на НСО, председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и ръководителите на служба "Военна информация" и Държавна агенция "Разузнаване", решават кой да бъде охраняван извън лицата, посочени в Закона за НСО. Официално оповестеното през 2018 г. основание да се охранява Доган е заплаха от чужбина. През май 2019 г. след въпроси за охраната на Пеевски службата в съобщение до медиите заяви, че не може да оповести имената на хората, които охранява.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK