Антикорупционната комисия е осъдена да плати обезщетения за близо 400 хил. лева

Бившият председател на комисията Пламен Георгиев е отказал да предостави данните с мотива, че това е служебна информация.

© Георги Кожухаров

Бившият председател на комисията Пламен Георгиев е отказал да предостави данните с мотива, че това е служебна информация.Комисията за конфискация, която се вля в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), е осъдена 25 пъти по закона за отговорността на държавата и следва да плати обезщетения за общо 380 045 лв., съобщава в. "Сега". Тези данни не са част от годишните отчети на комисията, а изданието ги е получило след 2-годишна съдебна битка по закона за достъп до информация.


Най-голямото обезщетение е за 68 хил. лева, присъдено от Окръжния съд в Пловдив на двама ищци за уронване на доброто им име в обществото и за социална изолация заради наложена възбрана върху имот във връзка с производство по конфискация. На активите на ищците и на тяхна фирма са били наложени обезпечителни мерки заради дело за конфискация за над 7 млн. лв. Впоследствие обаче искът е оттеглен от комисията. Значителна част от обезщетението е за фирма на двамата, на която трябва да бъдат възстановени направените разноски за адвокат.


По друго дело комисията е осъдена от Окръжния съд в Хасково да плати 30 хил. лв. обезщетение заради производство по конфискация, което комисията е загубила. Сред другите по-големи обезщетения има за 36 хил лв., 28 хил. лв., 25 хил. лв.
Преди близо две години "Сега" е потърсил информацията от тогавашната комисия за конфискация, но тогавашният ѝ председател Пламен Георгиев е отказал да предостави данните с мотива, че това е служебна информация. Последвало е дело по закона за достъп до обществена информация, което "Сега" печели на две инстанции. Междувременно Пламен Георгиев напусна антикорупционната комисия след скандала за незаконните пристройки на апартамента му и беше изпратен като консул във Валенсия. На мястото му в КПКОНПИ бе избран главният прокурор (вече в оставка) Сотир Цацаров.


"Сега" отбелязва, че независимо от окончателното решение на Върховния административен съд и.д. шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев не е предоставил информация за 2018 г. и 2019 г., както е поискано след съдебното решение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK