Има нужда от нов закон за движението по пътищата, смята Росен Желязков

Росен Желязков

© Велко Ангелов

Росен ЖелязковМинистърът на транспорта Росен Желязков заяви, че има нужда от нов закон за движение по пътищата. Той говори по темата на кръгла маса за пътния травматизъм, съобщи БТА. На събитието присъства ръководството на МВР и на институции, които имат отговорност към движението по пътищата.


По думите на Желязков този закон трябва бъде приет в рамките на мандата на този парламент, а изпълнителната власт трябва да го подготви и да набележи целите, сроковете за тях и да поеме ангажимент за тяхното уреждане. Той отбеляза още, че подготовката на водачите и контролът, който се оказва, не е от най-лошите в Европа за разлика от статистиката за смъртност и ранени при пътни произшествия.


Според вътрешния министър Младен Маринов с прекалените промени в нормативната уредба гражданите се объркват. "Правейки ново законодателство, трябва да се фокусираме върху гаранциите за неговото изпълнение", допълни той.
Министърът посочи, че засилващият се контрол няма да е от полза в перспектива. Той обясни, че възможността да се обхванат всички участници от движението чрез контрол е много малка. "Трябва да вървим към промяна в поведението на водачите", коментира той и допълни, че дискусиите по темата с пътния травматизъм трябва да са в постоянния фокус на обществото.


Според министър Маринов българското общество е свикнало някой да го контролира и когато сметне, че е без контрол, мотивацията за спазване на закона намалява.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  И кво? Новия закон ще е същия като стария :)

  И как ще вървите към промяна на поведението на водачите?

  1. С много контрол и много глоби.
  2. С чупене на предното стъкло - супер гадно е.
  3. С бой с пръчки и рязане на крайници за тежки провинения.

 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Не може ли първо да пробваме на наложим спазването на сегашния?

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Новият закон, вълшебен ли е? Който преди е карал пиян с двеста, пак ще го прави. Трябват нови закони, за издаването на книжки и средното образование.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Весело

  А как сте с контрола?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Тая мантра взе да омръзва. Като не може да вършат работа - правят промени. И така вече 30 години само промени и реформи и все под кривата круша. Явно чакат да се завъртят на 360 градуса промените.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Нали имаше един нов, поредният, който е разделен на 3 различни закона и който е на етап обществено обсъждане!?! Или аз съм изтървал нещо? Министъра нали не е нов, а си кара мандата от началото на това правителство?

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  По сегашният закон може ли :
  -да се кара с превишена скорост;
  -след употреба на алкохол
  -със заслепяващи фарове
  -със затъмнени стъкла
  -да се отговаря финикийски на въпрос на служител на КАТ :"И ко прайм сиааа"???
  Няма да стане с промени в закона, ще стане с промени в културата и спазване на правилата, иначе ще си пишем закони и ще си ги имаме за сведение- както до сега...и както до сега годишно по пътищата ще загиват по 611 души....

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Росен Желязков първо да си отговори защо българинът шофира по един начин в България, а в чужбина - дори не Германия или Швейцария, а в съседни Сърбия и Гърция, шофира по съвсем различен начин!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Любопитно

  "българското общество е свикнало някой да го контролира и когато сметне, че е без контрол, мотивацията за спазване на закона намалява." - какво му е на сегашния закон - знаци, които са навсякъде по света, маркировка, която само у нас я няма, правила, които се учат от всеки шофьор, пешеходец?!? Законът е като азбуката, ако се спазва от грамотни хора, няма да има проблеми.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  "... Министърът посочи, че засилващият се контрол няма да е от полза в перспектива. Той обясни, че възможността да се обхванат всички участници от движението чрез контрол е много малка. "Трябва да вървим към промяна в поведението на водачите"..."!

  Засилващият се контрол няма да е от полза в перспектива?! Моля?!! И-и-и-и естествено, че не трябва да се обхващат всички участници в движението. Трябва да се обхващат пътните бабаити и системните нарушители. А поведението на водачите се променя, като знаят, че наказанието е неизбежно и голямо. За превишение на скоростта с над 50 километра в час, автомобила трябва да се спира и шофьора да отива на секундата в районното да плаща. Изпреварване на непрекъсната линия трябва да се счита за опит за убийство! Полицаите трябва да са на пътя и освен всичко друго, трябва да имат ПОС-терминали за плащане на глоби в момента. Дрямането по патрулки с камери, около табелите за вход/изход на населени места не е решение...!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Както се казва - кипи безсмислен труд.

  Щото не може да си свършат работата - ще се "трудят" на бюрократичната нива пишейки "нов" закон ...

  Прочее ... с какво би могъл "новият" закон да се различава от "стария"?
  При положение, че от десетилетия се унифицират ако не със световната практика, то поне с европейската?
  Да увеличиш глоби и наказания или утежниш правомощия по контрол и санкциониране не е "нов" закон!
  Макар че - трябва да им се признае на михлюзите - за будалкане на мат'ряла с надуване на свирката става. Перфектно при това!

 12. 12 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 181 Неутрално

  Само и единствено повсеместният контрол помага. И неизбежността на наказанието. Повсеместното видеонаблюдение в градовете и последващи наказания са задължителни. Иначе закони можем да си пишем постоянно и да си ги променяме!

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  "българското общество е свикнало някой да го контролира и когато сметне, че е без контрол, мотивацията за спазване на закона намалява." - какво му е на сегашния закон - знаци, които са навсякъде по света, маркировка, която само у нас я няма, правила, които се учат от всеки шофьор, пешеходец?!? Законът е като азбуката, ако се спазва от грамотни хора, няма да има проблеми.
  —цитат от коментар 9 на 3аНиЗа


  Всъщност има някакъв процент от хора, които не спазват правилата. Но като цяло повечето хора ги спазват.

  Примерно, статистики при престъпленията посочва че престъпления се извършват от около 1-2% от хората. Останалите просто си спазват законите. В някои общества този процент е по-висок, разбира се, другаде по-нисък.

  Подобно е поведението и при водачите. Но най-вероятно процента нарушаващи правилата е по-висок. Аз също чат пат нарушавам ограниченията за скоростта. Но в никакъв случай не карам рисково или да правя брутални нарушения заплашващи нечий живот.

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Весело

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Може, ако си служител на НСО...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1494 Гневно

  Аре бе - нов закон! Всеки вижда ежедневно стотици нарушения на сегашния нерядко ставащи под носа на катаджиите ама те нали работят само на кампанииен принцип - какво ги интересува примерно, че на 15м от патрулката им някой галфон е блокирал едната лента на булеварда с буса си, докато зарежда магазин в час пик - те в момента гледат само дали сте с колан, че имат норматив от такава глоби да изпълняват.

 16. 16 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Първо требе да се сменат милиционерите, начело с тебе разбира се.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Аз също чат пат нарушавам ограниченията за скоростта.
  —цитат от коментар 13 на realguru


  Няма човек в България, който да шофира активно да не нарушава ограниченията на скоростта. Пътищата ни са пълни с безумни знаци - 60, 50 че и 30!!! по разни гладки прави участъци, дето подминаваш в недоумение за какво са сложени.

 18. 18 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  По-добре да не пипат нищо като знаем какъв е капацитета на правната комисия .

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Имаме нужда от нови шафЬори. Ние не ставаме. Има нещо сбъркано у нас. В чужбина караме нормално, щото нямало да ни се размине. Тук сме джигити. И не вдяваме, че се касае за нашата собствена безопасност.

 20. 20 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Проблема е какво да се прави с джигитите с лъскави коли, дето си мислят, че пътят е техен и не спазват правилата. Тези, особено от женски пол, са много страшни на пътя.
  Кога ще започнете наистина да вземате книжки и сваляте номера за неспазване на правилата? Иначе по-тежки курсове и изпити за младите шофьори водят само до повече шофьори без книжка на пътя.

 21. 21 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Има нужда от това сегашния закон да се спазва, да се налагат наказания и КАТ да си върши работата.

  Изказване от мъжка калинка.... буууу!

  Отделно, повече контрол по авто-школите, колко римляни и колко селяндури си купиха книжки с незавършено средно, че после даже и категории D, C и C+E... грубо около половината книжки в България издадени за последните 30 години са купени, съответно половината книжки най-малко трябва да бъдат отнети.... защото някой, който си е купил книжката е опасен на пътя, с невежеството си най-вече.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Има и друг проблем!
  камерите, монтирани в градовете бутафорни ли са, или работещи?

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Вероятно в новия закон по-подробно ще са описани категориите автомобили, които са със специален режим на движение (не подлежат на контрол).

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#17:"Jazzdevil"][/quote]

  Между другото повечето нарушения се случват при безумните ограничения по републиканската пътна мрежа, 60, 50, 40 км/ч. Е, не са малко и джигитите, препускащи с над 160 км/ч., но тях никой не ги санкционира.

 25. 25 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  И в градовете (и селата), и по извънградските пътища нарушителите са едни и същи - големи черни лъскави коли, каращи с премигващи фарове и в нарушение на всички възможни правила:

  - Защото се смятат за богопомазани
  - защото всички по-бавно каращи ги дразнят
  - защото много бързат по поредната спешна работа в мола
  - защото колите са им бързи, като самолети са и в тях се чувстват безсмъртни
  - защото КАТ-аджиите спят в луноходите и не могат да ги догонят, за да ги глобят
  - защото "ти знай'ш ли аз на кой съм човек"...

 26. 26 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Глобата без колан е 50 лв. После защо всеки кара без колан, ми то колкото цигарите за 3 дни...

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Не от нов закон, а от нови хора имаме нужда. Десетки пъти променят законите, а все по-зле става.

 28. 28 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#24] от "historama":

  Въпроса е доколко може да се счита за нарушение това, че си минал с 90 на извънградска, права отсечка, където има временно ограничение на скоростта 50 при отбивката за бензиностанция, която не работи от 10г. Миналата година ме заснеха мЮлЮционерите на такова място - 400лв. Какво предотвратиха, как спомогнаха за безопасността на пътя, с колко очакват да намалеят жертвите на пътя от този контрол за мене си остава загадка.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#26] от "realismisthename":

  Много пушиш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#28] от "Jazzdevil":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#17] от "Jazzdevil":

  Да, безумните ограничения наслагани къде ли не, са проблем. По пътя София-Варна е пълно. Сложил си някой барака да продава кебапчета и хоп, знак 60. Отдавна затворени бензиностанции и какви ли не още съборетини, до тях пак 60.
  Обаче и такива участници в движението има, да ти се вземе ума! Напълно неадекватни хора, които нямат идея къде са във времето и пространството. А пък като видя престаряла Жигула с някой човечец на преклонна възраст, натоварил щайги и лопати да се влачи с 40 по натоварен път, призлява ми...!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 518 Неутрално

  КОНТРОЛ!БЪРЗО ПРИВЕЖДАНЕ НА НАКАЗАНИЕТО В СИЛА!КОНТРОЛ!
  Но за това се иска ПАБОТА,а тия,милиционерчетата,никак,ама хич не им се работи.

 33. 33 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "има нужда от нов закон за движение по пътищата"

  Нов закон при герберско управление и липса на контрол не е наложителен

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 34. 34 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  Не са и само тези - всяко кръстовище с междуселски път - 50км/ч за по 1км от двете страни, изход от буренясъл селскостопански двор - пак 50 за 1.5км, някъде пътя станал леко неравен- хоп 30!!! При спазване на всички ограничения София -Варна става 9-10ч дундуркане. И както казваш - срещу тебе летят разни избити електрони дето изпреварват по 2 камиона на мост, взимат завои в насрещното, бият спирачки от 100 когато решат, че в последния момент все пак ще спрат на някое капанче ама за мюлюционерите тези са прекалено сложни казуси - те си знаят единствено как да чоплят семки докато ловят с радара "нарушители" за скорост на 10м от табелата за селото.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  При МВР обикновено законите не работят. Все нещо им пречи. КАТаджиите правят актове, НП, и само необжалваните не падат в съда. Има ли поне един сътезател-моторист глобев в страната?
  Няма! Нито един!
  Законът хубав или лош го има. тези, които го прилагат за нищо не стават. Готовановци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK