Има нужда от нов закон за движението по пътищата, смята Росен Желязков

Росен Желязков

© Велко Ангелов

Росен ЖелязковМинистърът на транспорта Росен Желязков заяви, че има нужда от нов закон за движение по пътищата. Той говори по темата на кръгла маса за пътния травматизъм, съобщи БТА. На събитието присъства ръководството на МВР и на институции, които имат отговорност към движението по пътищата.


По думите на Желязков този закон трябва бъде приет в рамките на мандата на този парламент, а изпълнителната власт трябва да го подготви и да набележи целите, сроковете за тях и да поеме ангажимент за тяхното уреждане. Той отбеляза още, че подготовката на водачите и контролът, който се оказва, не е от най-лошите в Европа за разлика от статистиката за смъртност и ранени при пътни произшествия.


Според вътрешния министър Младен Маринов с прекалените промени в нормативната уредба гражданите се объркват. "Правейки ново законодателство, трябва да се фокусираме върху гаранциите за неговото изпълнение", допълни той.
Министърът посочи, че засилващият се контрол няма да е от полза в перспектива. Той обясни, че възможността да се обхванат всички участници от движението чрез контрол е много малка. "Трябва да вървим към промяна в поведението на водачите", коментира той и допълни, че дискусиите по темата с пътния травматизъм трябва да са в постоянния фокус на обществото.


Според министър Маринов българското общество е свикнало някой да го контролира и когато сметне, че е без контрол, мотивацията за спазване на закона намалява.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK