Общо 22-ма ректори неправомерно си надписвали заплатата

Сред тях и проф. Николай Драчев - ректор на НХА.

© Видка Атанасова

Сред тях и проф. Николай Драчев - ректор на НХА.Още миналата година синдикатът КНСБ е подал сигнал до министъра на образованието Красимир Вълчев, че има ректори, които си изчисляват неправомерно работните си заплати. Ректорът на Националната художествена академия (НХА) Николай Драчев също попада в тази ситуация.


Това обявява в интервю за БГНЕС председателят на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ Лиляна Вълчева във връзка с финансовата криза в НХА, където заради липсата на пари над 200 учители и персонал втори месец са без заплати, а ректорът подаде оставка след заседание на академичния съвет на академията.


Вместо да си структурира заплатата, договорена със синдикатите, Драчев сам си я определял, като към заплатата за академичната длъжност "Професор" си добавял допълнително възнаграждение за ръководната длъжност "Ректор" и след това всичко облагал с процент прослужено време, разяснява Вълчева.
"Посочихме в този сигнал до МОН тези нарушения, министърът разпореди проверка и се оказа, че 22 висши училища правят това, като НХА не правеше изключение. След това писмо до министъра трябваше да има промяна – някои ректори промениха, други – не, и сред тези, които не промениха, е ректорът Драчев", казва още Вълчева и отбелязва, че със съответното писмо от 30 април 2018 година дори не били запознати останалите членове на управата на НХА.


"Ние ясно разбираме какви недостатъци има системата, затова подкрепихме промените в Закона за висшето образование. Ясно разбираме как ректорите се крият зад колективна безотговорност, зад автономия, измислена от тях. Имаме автономия в учебната и научната дейност, но няма финансова автономия. При всички случаи в НХА има злоупотреби", заявява сидикалистът.


Тя заявява, че проблемът на НХА е в счетоводството, неправилното внасяне на средствата по целеполагане, както и ниската компетентност на счетоводителката, която е пенсионер със средно образование. "Главната счетоводителка Рафаилова няма нито знания, нито компетенция да води счетоводство на висше учебно заведение. Сигнализирали сме за това ректора още от 2016 година", обявява Вълчева. По думите й на заседанието на Академичния съвет на НХА главната счетоводителка не е могла да даде точни данни за разходването на средствата.


За годините на мандата на ректора в оставка през 2016 г. държавата е отделила 4.6 млн. лева. През 2017 г. сумата е нараснала на 4.8 млн. лева, през 2018 г. – на 5.1 млн. лева, 2019 г. – 5.5 млн. лева. А в бюджета за 2020 г., приет от парламента, парите са 6.4 млн. лева. По Закона за висше образование тази държавна субсидия осигурява 70% от разходите за субсидията за издръжка. Останалите 30% студентите внасят на каса в самата академия или по банков път. Тези пари също не са малко – 1.3 млн. лева.


"Неправилното отнасяне на тези вътрешни пари от таксите на студентите в някакво друго перо е докарало некомпетентното действие на главната счетоводителка и тя е насочила тези пари към строежи. А строителството на новия корпус в НХА се прави по друг проект – по програма "Региони в растеж", към друго министерство. Това са различни средства", обяснява Вълчева.


Оставка в края на мандата


В петък на заседанието на Академичния съвет на НХА ректорът проф. Николай Драчев обяви, че подава оставка заради възникналата финансова криза. Това се случва в последния месец от неговия мандат като ректор.


НХА е в редовна процедура по избор на нов ректор. До 20 декември 2019 г. се приемат кандидатурите за поста, а на 15 януари 2020 г. ще се проведе избор за нов ректор. До тази дата изпълняващ задълженията на ректор ще е зам.-ректорът по учебната дейност Бойка Доневска.


Скулпторът Велислав Минеков е кандидат за ректор на НХА, съобщи самият той в профила си във "Фейсбук". "Би било чудесно да управляваш фалирало предприятие. Настоящият банкрут и мизерия дължим единствено на Министерството на образованието и тенденциозното поведение на неговия министър. Жалко е, когато има колеги готови да подарят нашата автономия срещу обещания за мизерна власт и гаранция за добро самочувствие", написа Минеков.


Той има критична гражданска позиция и е политически активен - преди години беше говорител на "Движение България на гражданите" (тогава с лидер Меглена Кунева) и отстояваше позицията, че коалицията Реформаторски блок трябва да бъде единна и да се превърне в алтернатива на властта. През 2016 г. той беше една от обсъжданите номинации за президентските избори от името на Реформаторския блок. На местните избори тази година беше за неуспелия кандидат за кмет на София, бившия омбудсман, подкрепена от БСП Мая Манолова.


"Наколенките не са лечително средство, нито хранителни добавки. Необходими са хора със съвест, смелост, морал и гражданско поведение. Училище със 123-годишна история няма да бъде преклонено или унищожено по рищявка на неграмотни и недостойни "политкоректни" политически слугини. Ще преживеем и този мрак. "Естетите" и "творците" на малокултурието ще бъдат презрени и забравени. В името на нашите студенти, наследство, настояще и бъдеще", пише Минеков.


Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  Демек - половината от всички ...

  Или май всички "държавни" ...

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  И ректорите не са това, което бяха. Като всичко в държавата.

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Нормално за Територия БГ, без изненади.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 557 Неутрално

  " тя е насочила тези пари към строежи. А строителството на новия корпус в НХА се прави по друг проект – по програма "Региони в растеж"

  т.е. на подизпълнителя е платено двойно?
  Веднъж от университета, веднъж от държавата?

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Ненаситна история, и това при положение на всичките хонорари по най-различни програми, трудови договори, командировки?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "както и ниската компетентност на счетоводителката, която е пенсионер със средно образование. "Главната счетоводителка Рафаилова няма нито знания, нито компетенция да води счетоводство на висше учебно заведение" - Що ли веднага се сещам за посредственото счетоводителче, кадър на Величко Адамов, назначено от СВИНЕТЕ за МИНФИН ???

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Нормално за Територия БГ, без изненади.
  —цитат от коментар 3 на Taiga


  Как е в територията на Путин?
  https://www.rbc.ru/politics/12/04/2019/5cb0acbf9a79477a9fb74750

 8. 8 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 557 Неутрално

  При условие, че таксите са около 1400лв на семестър и се събират 1 300 000лв - следва, че в университета има около 460 студента. От държавата се получават субсидия - 6 400 000лв, или около 13 700лв на студент? За 4 години - над 55 000лв от напите данъци отиват за обучение на 1 единствен студент. Някой само да ми каже, че висшето образование в БГ е евтино.

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Минеков пак се е изказал като типично изтъпено острие...

 10. 10 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Професори, че и ректори, които трябва да са елитът на едно общество крадат, сульо и пульо удря клиентите в кантара, краде нафта, злоупотребява със служебни коли и консумативи, а после всички са супер учудени, че политиците ни били корумпета. Ами, те тези политици да не са от друга планета?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Ако има повече хора като Минеков, Лозан Панов и Таков щяхме да сме прекрасна държава, но уви...

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Е ли те са второстепенни разпоредители с бюджетни средства?

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Професори, че и ректори, които трябва да са елитът на едно общество крадат, сульо и пульо удря клиентите в кантара, краде нафта, злоупотребява със служебни коли и консумативи, а после всички са супер учудени, че политиците ни били корумпета. Ами, те тези политици да не са от друга планета?
  —цитат от коментар 10 на andreas_hofer


  А и любовници имат мискините....

 14. 14 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 800 Неутрално

  още иречек забелязва, че бълхарите си падат по краденето.

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Същата история като прокуратурата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А бе, не знаете ли, че на Минеков баща му, беше най бетонночервеният Ректор на същото даскало при другаря Тодор Живков??? Кръвта вода не става! И никога не е различна от червена? Мъка...

  roo
 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  Да си раздадат премии, няма проблем. Щом са качили рейтинга на университетите си в световните класации, нека...

 18. 18 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Живея близо до две училища. Едното е немско, частно, другото българско държавно...

  В немското училище не се допускат автомобили освен за товаро разтоварна дейснот в двора. През останалото време децата имат физическо, топки, баскетбол и тнт... Вътре не могат да спират никакви коли, независимо учители, директори... да се оправят, или плащат зона или идват пеша. Идват пеша..  В българското училище/университет селската ректорка пуска преподавателите и всички служители да си апркират в двора вместо студентите да иам физичеаска активност...

  Селяндури скапани, и това са преподаватели във висше училище,предимно селяндури от Перник.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  Ако има повече хора като Минеков, Лозан Панов и Таков щяхме да сме прекрасна държава, но уви...
  —цитат от коментар 11 на arcanum


  Точно Минеков за мен НЕ Е положителен герой! Поради много причини!

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Че няма да дремят я! Мавродиев, как си определя заплатата? Щом може, защо не?

 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  Еми не са виновни ректорите, че кой не иска сам да си определя заплатата.
  Да не би шефовете на болници да не могат.
  Тъжна история и срамна.

 22. 22 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Ректумът си иска своето!

 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 776 Гневно

  това като историята от скоро, дето кметът на най-бедното село си изчислил заплата 4000 лева.......

  абе изобщо, пари има в държавата, ама толкова много се краде, и толкова се чувства безнаказан всеки с малко власт, че мамата си е таковало...

  и сега тоя левент дето незнам си колко години е прибирал по 1000 лева допълнително примерно си пода оставката и ни лук ял, ни лук мирисъл, парите в банката си му седят и всички ще се правят на умрели лисици

  еми сори, ама не е държава, а ТЕРИТОРИЯ!

 24. 24 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 363 Неутрално

  стори ми се че пише рекетьори и си викам каква заплата ????? а то прости ректори . а не не съвсем прости....

 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Автономно" самоуправство

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#8] от "Аз":

  Таксите са различни, в зависимост от формата на обучение.
  https://nha.bg/bg/stranica/taksi-za-obuchenie-20132014-508

  Известно е ,че медицинските специалности плащат най-високите такси и след тях са студентите по изкуствата. Целта е таксата да покрие 2/3 от сумата за обучение. По-лошото е, че тези такси наистина не са по джоба на всеки. Много студенти работят, а това намалява времето за учене и самоподготовка. Естествено, нивото им дори не се задържа, камо ли да се надгражда. А това са им последните години, в които могат да го направят.

  Дневник, кои са тези 22 ректори?

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  "Вместо да си структурира заплатата, договорена със синдикатите, Драчев сам си я определял, като към заплатата за академичната длъжност "Професор" си добавял допълнително възнаграждение за ръководната длъжност "Ректор" и след това всичко облагал с процент прослужено време, разяснява Вълчева."
  Ако забеляззвате, поантата е, че тези заплати не са съгласувани със синдикатите.
  Пълна смешка, университетите искат самостоятелност, искат и все повече пари от държавата, ама от хрантутниците, наречени синдикати, няма отърване.
  Разбира се въпроса със заплатите в тези заведения, включително на ректорите, трябва да е в зависимост от техните бюджети и доходи и да се разглеждат и утвърждават от съответните съвети към тях, а не еднолично някой, понеже си е самостоятелен да си ги определя.
  Но в случая става дума, че някои от обидените прфсъюзни членове, без значение колко му е "научността", ги е топнал и сега , в случая КНСБ, но по същия начин би постъпил и кой да е от другите синекури-синдикати (дето пак ние им плащаме през бюджета и всякакви форми на подръжка) се опитва да си докара червени точки пред обществеността.

 28. 28 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#8] от "Аз":

  200 преподаватели за 460 студенти! А имайте предвид, че много от преподавателите дори не намират за необходимо да идват на лекции, защото имат по-важна работа, като докторката по Анатомия, например.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Де го Йисус да изгони търговците от храма!?

 30. 30 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#23] от "carmello":

  То да бяха само по 1000 с лайна да го нахраниш! Под масата сигурно е взел някой милион! После може и да осъди държавата в Страсбург!

 31. 31 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Цялото висше образование е една голяма измама! Нито е висше, нито е образование, а само загуба на време и пари! То затова в БГ има над 200 университета, защото е пълно с измамници!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 32. 32 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Да доведеш творението на Мърквичка в унизително положение заради своеволията на един самозабравил се "професор" говори за пълна липса на съвест. Но със сигурност батакът не е днес и вчера и причината се губи някъде в т.н. преход. Забележителното творение на жаждата за образование на нашите деди е превърнато в посредствено заведение за образование.

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  Поредното доказателство колко сериозни злоупотреби има в сферата на висшето образование!

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  До коментар [#8] от "Аз":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  В крайна сметка така се получава!

 35. 35 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ректорите са "академичната" мафия на България. Скрити зад "вузовската автономия" и с мазни и благовидни муцуни, правят митничарите да изглуждат смешни. Т.нар. "съвет на ректорите" е нищо друго, а задруга на крадци и място за картелни споразумения!
  Г-н Цацаров?

 36. 36 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 397 Весело

  До коментар [#8] от "Аз":200 преподаватели за 460 студенти! .....
  —цитат от коментар 28 на dds27557755

  "Над 200 учители И ПЕРСОНАЛ..."

 37. 37 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 397 Гневно

  И като чета коментарите във ФБ под поста на Минеков - те се карат вътре като змии.Някакъв преподавател в НХА -Vasil Kolev Vassillo,кой бил знаел за парите,кой си бил мълчал...Знаят си всичко там,вътре,ама МЪЛЧАТ и пазят ТИШИНА,щото лошо!Баси и .§%**%..след дъжд - качулка!...И оня,ректума,си хвърля оставка МЕСЕЦ преди изборите,а е знаел за това още през 2018-та...Баси и НАГЛИТЕ ГАДОВЕ!

 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#26] от "Nelumbo":
  Дневник, кои са тези 22 ректори?

  Аз също чакам отговор на този немаловажен въпрос!!!
  Преди дни стана дума за унизителните хонорари от по 4 - 8 лв за хоноруван час на най-високо квалифициран труд на специалисти-ВИШИСТИ, а ректорите, избрани от ОБЩОТО СЪБРАНИЕ на университетите си самоопределят всякакви парични екстри!
  ДНЕВНИК, влезте в подреждането на така наречената система /бих нарекъл с обидна дума, но модераторите имат повишена чувствителност към истината/ на висшето образование, като огласите имената и висшите училища на тези 22 ректори!!!
  Най-лесно е да се демотивират младите, идващите преподаватели, чрез принизяване на труда им!
  Има нещо много обидно да си поставен на възможно най-ниското стъпало в социалната стълбица!!!
  Пак ще попитам – кой е този труд, който се върши за ЧЕТИРИ ЛЕВА НА ЧАС в България???
  Не сме в Африка, а в златния милиард!

 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Поредното доказателство колко сериозни злоупотреби има в сферата на висшето образование!
  —цитат от коментар 33 на bat_plamen


  Приятелю, би ли споменал сфера, в която да не е същото?
  Белите престилки
  Строителството
  Транспорта
  Правосъдието
  Държавната администрация
  Полицията
  Където и да пипнеш – кражби и облагодетелствуване!
  ГЕРБ, кой ви насади на този модел?
  Бойко дълго време споменаваше Костов, след това Санишев, но годините вървят.
  Станаха десет докато се усетим!!!

 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  Ректори - крадци. Не се сещам за по мека дума за тях. Аз се срамувам като чета, а те като са крали?

 41. 41 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Да са ни живи и здрави ректорите ,ама са едни от най богатите хора в страната , автономията си казва думата .

 42. 42 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Четох предложенията за промени. Не видях текстове, които ще борят ректорската "автономия". Видях само текстове, които концентрират власт в ръцете лично на министъра. Промените за закъснели. Трябва чисто нов закон, а не поредния франкенщайн.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 43. 43 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  [quote#39:"Alexander97"][/quote]

  Няма корупция в ГЕРБ. Има професия "гербер". Клатиш си атрибутите за по 3-5К месечно.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 44. 44 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#37] от "deacon":

  Цялата скалъпена история е битка за "наследството" на Светлин Русев и за овладяване на Академията. Това, което четете във фейсбук е просто позициониране на пионките и Васило май не е от правилната страна. Светлиновите професори до един са пенсионери и беше въпрос на време останалите вълци да се сбият за плячката. Вероятно си мислите защо се вдига толкова шум за някакви несериозни художници, но при все, че успеваемостта на кадрите на художествените училища в световен мащаб е под 1% и реално погледнато, съществуването им е икономически необосновано, изобразителното изкуство е изключително важно и първостепенно за прокарване на идеологии, религии и власт, и това е от началото на човешката история. Страхувам се, че Академията е тръгнала по един много гибелен за културата път и това се вижда вече от затъването на традиционни медии като скулптура и живопис, за сметка на прокарване на неконвенционалните форми, които са нищо повече от агитпроп на идващия от запад неомарксизъм и постмодернизъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK