Съдът отмени частично запорите върху сметките на Иванчева и Дюлгеров

Биляна Петрова и Десислава Иванчева преди произнасянето на присъдите, април 2018 г.

© Надежда Чипева

Биляна Петрова и Десислава Иванчева преди произнасянето на присъдите, април 2018 г.Апелативният специализиран съд отмени частично запорите върху банковите сметки на подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров, след като на предишното заседание беше отменен частично запорът и на Биляна Петрова. Разрешението за теглене на суми от сметките е до размера на минималната работна заплата от 560 лв. за всеки месец, но занапред, считано от влизане в сила на днешното определение на съда, и не се отнася за минал период. На Петко Дюлгеров съдът разреши и еднократно теглене на 8 хил. лв. за операция на очите.


Отстранената кметица на район "Младост" Иванчева и заместничката й Петрова бяха осъдени на първа инстанция съответно на 20 и 15 години затвор по обвинение за подкуп от строителния предприемач Алексндър Ваклин, а Петко Дюлгеров като посредник получи 12 години. Случаят нашумя още с арестуването на двете жени, което бе ръководено от тогавашния шеф на специализираната прокуратура Иван Гешев, вече главен прокурор, и предавано на живо по телевизиите.


Съдът обаче не освободи запорите върху имущество на Иванчева, сред които шест автомобила, за които тя каза днес, че не са нейни лични, а на други лица и фирми.
Съдебномедицинска експертиза за Биляна Петрова


Съдът назначи днес и съдебномедицинска експертиза на Биляна Петрова, която да бъде извършена в болница "Лозенец". Тя представи епикриза за тежък проблем със слуха след оперативна намеса. Вещите лица трябва да установят дали е годна да участва пълноценно в процеса, тъй като в момента има затруднения да чува ясно.


В тефтерчето на Иванчева чужд почерк, твърдят неофициално, че е на Дюлгеров


Съдът предостави на страните да се запознаят с получената втора графологична експертиза по искане на прокуратурата, която трябваше да установи чий е чуждият почерк в личното тефтерче на Десислава Иванчева. Според неофициална информация графолозите стигнали до извод, че почеркът бил на подсъдимия Дюлгеров, който е обвинен като посредник в искането на подкупа. При първата експертиза е било изследвано изписването на буквите и заключението беше, че в тефтера има и почерк, различен от този на Иванчева, но не беше установено на кого е. При новата експертиза графолозите са изследвали с цифрите и така стигнали до заключението. Адвокатите отказаха коментар, докато не се запознаят с експертизата.


Заседанието продължава с разглеждане на искането на Дюлгеров за промяна на мярката му за неотклонение в по-лека. И тримата подсъдими са под домашен арест.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK