Равносметката на българите: Богатите - по-малко щастливи, бедните - по-малко нещастни

Равносметката на българите: Богатите - по-малко щастливи, бедните - по-малко нещастни

© Юлия ЛазароваДвойно повече българи (33%) оценяват изминалата година като по-добра за тях, отколкото тези, за които тя е била по-лоша (14%), с което продължава позитивната тенденция, характерна за последните пет години за личната равносметка на българите за 2019 година.


Това отбелязват данните от регулярния мониторинг на обществените нагласи на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено сред 1017 пълнолетни граждани чрез пряко стандартно интервю по домовете в периода от 5 до 12 декември.


Най-значим е делът (53%) на хората, които не виждат промяна в собствения си живот и възможности – нито за добро, нито за лошо.
Въпреки разтварящата се ножица между позитивни и негативни оценки е налице известен спад както в едните, така и в другите. На положителните – от 35 на 33 на сто, на отрицателните – от 19 на 14 на сто.


Анализът сочи, че оптимизмът намалява основно сред по-високостатусните групи, а песимизмът – сред по-нискостатусните. Накратко, по-богатите и по-младите са станали по-малко щастливи, а по-възрастните и по-бедните – по-малко нещастни, отбелязват изследователите. Най-значим спад е налице във възрастовата група на 55-60-годишните, на които предстои преминаването в пенсия с всички произтичащи от това промени в индивидуалния стандарт.


Оценките за икономическото състояние на страната се вписват в същата логика – бавно подобрение (до 18%), но негативните (28%), както и неутралните (54%) продължават значително доминират. Личните прогнози за 2020 г. продължават да бъдат подчертано оптимистични – 55% очакват лично за тях тя да бъде по-добра срещу едва 9%, които я виждат в по-лоша светлина.


Равносметката на 2019 г.


След десетилетия на политическо ангажиране и разочарования българинът не само се дистанцира все повече от партиите, но и затвърждава скептицизма си към големите обществени проекти, като се затваря все повече в личния живот.


Общо 93%, или с 12% повече от 2018 г., казват, че чувстват подкрепата на семейството и близките си. 68% спрямо 61% през миналия декември се стремят да отделят повече време за себе си и семейството си и по-малко да се ангажират в професионалния и обществения живот. Сред работещите осем от всеки десет е доволен от мястото, където работи.


На другия край на скалата са инвестициите в образователно-професионалния и обществения живот. Едва 26% спрямо 27% през 2018 са повишили образованието, квалификацията си или са придобили нови умения. 16%, с 4% повече от 2018, но все така в дъното на приоритетите, е участието в гражданска инициатива, кауза или протест.


Демотивиращите резултати от гражданския натиск за промяна в принципите и качеството на управление намират отражение и тук, като едва 12% твърдят, че на сегашния етап от живота им по-доброто управление на страната и постигането на повече справедливост са лични приоритети за тях. Изследователите очакват през 2020 г. засилен граждански натиск именно по отношение на проблеми и казуси в локалната среда, където живеят хората.


Като събития с най-значимо въздействие българите посочват местните избори (38%) и хакерската атака срещу НАП (23%). Брекзит, както и изборите за Европейски парламент, са задържали вниманието на между 12 и 16 на сто от пълнолетните граждани. Действията на управляващите в различни сфери с по-пряк или дългосрочен ефект върху обществото, като изграждането на интерконектора с Гърция, опитите за рестарт на проекта АЕЦ "Белене", решението за закупуване на самолетите F-16, се оценяват в момента като значими от 12 до 17% от анкетираните.


Оценката на българите за дейността на президента и правителството можете да прочетете тук.
Електоралните нагласи - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  "по-възрастните и по-бедните – по-малко нещастни"

  Но нещастни, драги експерти

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Весело

  Рисърчките пак мерят свинско със зеле .Бедните са все по-доволни от зелето , богатите все по-недоволни от свинското. Кой им вярава ? Поръчкови изследванич както винаги...

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Весело

  До коментар [#1] от "neut":

  Щастливи са ! Храните поскъпнаха с около 6 % ,но бай Х им обеща догодина юли 5%

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Както го е казал другарят Ленин:
  "Богаташът - глупак, да се смее, не смее,
  сиромахът - голтак, весели се и пее"!

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2333 Весело

  тъй, тъй... за Коледа сички треа са щастливи, рече другаръ Цацаров

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 883 Неутрално

  А най-щастливи са феновете на новият главен прокурор.

  ГЕШЕФТ=РАДОСТ!!!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  “сред 1017 пълнолетни граждани”
  ——
  Хм, каква част от тия хиляда човека се квалифицират като “богати”? ... 5? 10? ...и дали това може да е представителна извадка, която да дава основание за изводи по линията богати— бедни?

  А иначе, хареса ми частта за това, че българите не виждат файда от придобиване на нови знания и умения. Не знам дали това да се тълкува като присъда върху икономиката или просто израз на това, че сме си природно свръх интелигентни и книгите не могат ни научи на нищо

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "На този фон най-силната политическа фигура извън управляващите продължава да бъде президентът Румен Радев. За втори път обаче, след изразеното от него несъгласие с покупката на самолетите F-16 в края на миналата година, личният му рейтинг пада под 50 на сто (48% одобрение срещу 15% неодобрение). Две основни причини биха могли да се крият зад този спад – първо, липсата на категорична и лидираща позиция във външната политика, където президентът по принцип има силна роля и второ, изострянето на конфронтацията с изпълнителната власт, което не се толерира от общественото мнение, очакващо от държавния глава аргументиран дебат по стратегически въпроси, а не съображения по текущата конюнктура."

  https://alpharesearch.bg/post/963-2019-ta-v-ravnosmetkata-na-bulgarite.html

 9. 9 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И средно всички ядем мусака!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Можеше да бъде и по-зле. Все пак лъха някакъв оптимизъм.

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "Двойно повече българи (33%) оценяват изминалата година като по-добра за тях, отколкото тези, за които тя е била по-лоша (14%), с което продължава позитивната тенденция, характерна за последните пет години за личната равносметка на българите за 2019 година."
  ==============
  Тенденцията е положителна. Всъщност, ние сме недоволни не защото ставаме по-зле, а защото бихме могли да бъдем и по-добре.

  Еретик
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "След десетилетия на политическо ангажиране и разочарования българинът не само се дистанцира все повече от партиите, но и затвърждава скептицизма си към големите обществени проекти, като се затваря все повече в личния живот.

  Общо 93%, или с 12% повече от 2018 г., казват, че чувстват подкрепата на семейството и близките си."

  - Не, не и НЕ! Това е тенденцията за консерватизма, господа и дами. Не на консерватизма на Копейкин или Сидеров. На консерватизма като семейни ценности. Не че яловите нямат права, но да не врякат много.

  Консервативното обединение на десницата ще го бъде.

 13. 13 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "Двойно повече българи (33%) оценяват изминалата година като по-добра за тях, отколкото тези, за които тя е била по-лоша (14%), с което продължава позитивната тенденция, характерна за последните пет години за личната равносметка на българите за 2019 година."============== Тенденцията е положителна. Всъщност, ние сме недоволни не защото ставаме по-зле, а защото бихме могли да бъдем и по-добре.
  —цитат от коментар 11 на Костадин Иванов


  Това заключение е валидно и за най-богатата нация, хората на която също са можели да бъдат по-добре и затова трябва да са нещастни според умно-красивия хейтър.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Весело

  Само че няма коефициент на Джини за щастието :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Можеше да бъде и по-зле. Все пак лъха някакъв оптимизъм.
  —цитат от коментар 10 на charlesdegaulle


  Не разбирам от къде усети , че лъха оптимизъм. Аз бих казал, че направо си духа песимизъма. И европейската статистика си го потвърждава.

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  "Консервативното обединение на десницата ще го бъде."
  ==============
  Амин!

  Еретик
 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Любопитно

  До коментар [#13] от "tda10501756":

  "Това заключение е валидно и за най-богатата нация, хората на която също са можели да бъдат по-добре и затова трябва да са нещастни според умно-красивия хейтър. "
  =============
  Ами нали не мислим, че в Люксембург непрекъснато вибрират от щастие? Щастието зависи от парите, но не толкова, колкото са се превъзбудили някои. Ако човек е здрав, с добри семейни и приятелски връзки и не е истински притеснен материално, това е достатъчно. За къф ти са хеликоптери и яхти, ако силиконовата ти кифла се валя с охраната, а ти си четеш изследванията и седиш на диванчето при психоаналитика?

  Еретик
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Да вярваме ли тогава. че щастието не е в парите?

 19. 19 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  Винаги съм се чудел как може да си щастлив ако си най-богатият в гетото? Явно си е нашенска културна особеност? Даже и поговорка има че уж било по-добре да си пръв на село отколкото последен в града.

 20. 20 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Гьобелс в гроба получи ерекция!!! Комплименти!!! Как го каза:
  1. оптимизмът намалява основно сред по-високостатусните групи, а песимизмът – сред по-нискостатусните
  2. по-богатите и по-младите са станали по-малко щастливи
  3. по-възрастните и по-бедните – по-малко нещастни
  Гениално!!!
  А*****ят секс е станал по малко нежелан, а ва*******ят - повече избягван...

  roo
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Нищо ново под Слънцето.

  Немного человеку надо чтобы жить в отрада.
  Олигархът - пак в ъгъла ;)

  До коментар [#4] от "Judjuk":
  Както го е казал другарят Ленин:

  "Богаташът - глупак, да се смее, не смее,
  сиромахът - голтак, весели се и пее"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK