Македония едностранно е прекратила смесената историческа комисия поне до изборите си

Съпредседателите на комисията македонският професор Драги Георгиев (вляво) и проф. Ангел Димитров.

© Анелия Николова

Съпредседателите на комисията македонският професор Драги Георгиев (вляво) и проф. Ангел Димитров.Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между учени от България и Северна Македония няма да заседава поне до парламентарните избори там през април, а съществуването й след тях също е неясно. Това се разбра от думите на съпредседателя от българска страна проф. Ангел Димитров пред БНТ.


"Беше едностранно прекратена работата на комисията с аргумент, че трябва да се съобразяват с предстоящите избори след 4 месеца. Те оказват да се срещаме. Остава голям въпрос дали през май въобще ще се възстанови работата на комисията и как ще се възстанови", каза Димитров, който напомни, че работата й е съществен елемент от договора за приятелство между двете държави.


"За нас е изненадващ този аргумент, защото идеята беше да говорим без политически натиск, пък сега се оказа вътрешнополитически проблем работата на комисията", добави той.
Съпредседателят от българска страна припомни, че досега комисията е заседавала девет пъти, като най-ползотворно е било четвъртото заседание, на което е постигнато съгласие за българския характер на празника 24 май и е договорено общото му отбелязване, както и че цар Самуил е български владетел. "Оттогава започна нисходящата линия, която от лятото насам се засили", добави той.


"Няма желание у нашите колеги да излязат от идеологическата рамка, създадена през 1944 г.", каза проф. Димитров.


Той каза, че е по-скоро песимист, но все пак се надява през тези четири месеца македонските учени да имат достатъчно време да осмислят значението на тяхната работа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK