Новият режим на водата в Перник влиза в сила от утре

Новият режим на водата в Перник влиза в сила от утре

© Георги КожухаровНовият режим на водата в Перник влиза в сила от утре, съобщи сайтът на общината. В централната част на града, квартал "Изток" и селата Бучино, Люлин и Дивотино тя ще се пуска от 14 до 22 часа.


При въведеният на 18 ноември режим вода имаше с два часа повече, като се пускаше по пет часа сутрин и пет вечер. От местното ВиК обаче коментираха, че от хидравличните удари при пускането на водата авариите зачестяват и препоръчаха едноразов режим.


Причината за водния режим в Перник е ниското ниво на язовир "Студена". При капацитет 25 млн. кубически метра сега в него има малко над 4 млн.
До момента заради водната криза в Перник бяха освободени ръководителят на "ВиК - Перник" Иван Витанов и областният управител Ирена Соколова. Постановление на пернишката прокуратура пък твърди, че има доказателства за вина и на министрите на регионалното развитие и екологията. Дали има достатъчно данни за престъпление от страна на Петя Аврамова и Нено Димов трябва да прецени специализираната прокуратура.


При телевизионни интервюта през миналата седмица двамата министри не признаха да има сериозни грешки от тяхна страна. Регионалният министър Петя Аврамова коментира, че единствената нейна грешка е забавянето на въвеждането на водния режим.


Нено Димов пък обяви, че може би е закъсняла проверката за черпене на вода от "Студена" от Радомир. Това може да става само при аварийна ситуация, а проверка миналия месец на МОСВ установи, че е правено, без да има такава.


Продължава търсенето на алтернативни начини за осигуряване на вода за Перник. Събраните до момента идея от МРРБ са предадени на "Басейнова дирекция" в екоминистерството, където експерти да преценят дали могат да бъда реализирани. Най-вероятно водният режим в Перник ще продължи до пролетта, когато може да бъде отменен, ако природата е благосклонна.


Въпросът с водата на Перник стига до Брюксел


Междувременно евродепутатът Радан Кънев пусна в своята "Фейсбук" страница изказване по темата в Брюксел. Той посочва, че в България са изхарчени над половин милиард за язовирите, а питейната вода, право на всеки европейски гражданин, се използва безконтролно за индустриални нужди.


"Това е тежък пример за политическа корупция. Това е цената на корупцията, която българите плащат", допълва Кънев. В заключение той пита могат ли Европейската комисия и Европейската прокуратура да гарантират справедливото разходване на парите, които дават.Часовете с вода в Перник и Пернишко


Централната част, квартал Изток и селата Бучино, Люлин, Дивотино, гр. Батановци, кв. Бела вода – блоковете, с. Богданов дол, с. Черна гора, с. Ярджиловци, с. Лесковец - 14 - 22 часа


С. Кладница, Делта Хил, с. Долно Драгичево, с. Горно Драгичево, с. Рударци - 6 - 21 ч.


Кв. Църква – ниска част - 5 - 12 ч.


Кв. Църква - висока част - 17 - 22 ч.


Кв. Кало - 8 - 20 ч.


Профилакториума, кв. Ралица, кв. Могиличе, кв. Калкас - 5 - 13 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK