В помощ на Перник: Доброволци чистят водосбора на Витошкия водопровод

В помощ на Перник: Доброволци чистят водосбора на Витошкия водопровод

© Цветелина Николаева, КапиталДоброволци от пернишкия квартал "Църква" и селата Кладница, Рударци и Драгичево излязоха да почистят водосбора "Сива Грамада" във Витоша след задълбочаването на кризата с водата в Перник.


Организатори са кмeтовете на четирите населени места и представители на ВиК. Пред БТА кметът на квартал "Църква" Радослав Динев съобщи, че целта на акцията е да се подобри водоподаването. Около 16-20 души са се качили на височина над 1500 метра, за да почистят водохващането, което по думите на кмета на Рударци Богдан Богданов, не се поддържа от години. В интервю за БНР той коментира, че с доброволческият труд и въвеждането на режим в населените места, които не се снабдяват от изпразнения язовир "Студена", е израз на солидарност с жителите на Перник, подложени на строг режим. Има хора, които са в готовност и за протести, допълни той.


Камелия Радева, която сред хората, изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане отговорните министри да подадат оставки, каза в интервю за БНР, че исканията им все още са без отговор. Тя съобщи, че основно социалните мрежи са се превърнали в мини парламент, в който се споделят проблемите с кризата и допълни, че перничани могат да бранят интересите си като радикализират своите действия, но са отговорни хора. Радева обяви, че и това ще се случи "ако администрациите продължават да са толкова неадекватни в действията си".
Според гражданските активисти трябва да се изготви кризисен план за действие със срокове, отговорници , координатори и ежедневен мониторинг вместо министрите "да гасят пожара в медиен план" със своите "неадекватни" изяви , които само нагнетяват ситуацията.


Утре в града влиза в сила нов по-тежък режим за водоснабдяване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK