С конституционните промени ще се гарантира върховенство на закона, смята президентът

Кадър от провелия се днес дебат в президентството.

© Прессекретариат на Държавния глава

Кадър от провелия се днес дебат в президентството.Дебатът за необходимостта от конституционни промени е във връзка със стремежа България да се развива като демократична, правова и социална европейска държава, да се гарантира върховенство на закона, разделение на властите и достойно бъдеще на гражданите. С тези думи държавният глава Румен Радев обобщи проведения днес в президентството дебат на Правния съвет към президента, в който участие взеха представители на академичната общност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Заседанието на Съвета поставя началото на обявения от президента широк обществен дебат за необходимостта от конституционни промени. Държавният глава обяви, че ще инициира широк обществен дебат за промени в Конституцията, на 26 ноември - веднага след като подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.


Сред акцентите на разговорите бяха конституционният модел на прокуратурата, правното положение на главния прокурор в съдебната власт, механизмът за разследване на главния прокурор в предложения от Министерския съвет законопроект, както и възможността за въвеждане на индивидуална конституционна жалба.
Радев подчерта необходимостта от реална отчетност и прозрачност в работата на институциите и особено по отношение на съда, следствието и прокуратурата. По думите му това конституционно задължение не може да бъде изпълнено само с един отчетен доклад пред Народното събрание. Повдигнат беше и въпросът за тежестта на правомощията на държавния глава при назначаването на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.


В дискусията взеха участие членове на правния екип на Радев, както и проф. Пламен Киров, проф. Веселин Вучков, проф. Петя Шопова, проф. Георги Близнашки, проф. Янаки Стоилов, проф. Йонко Кунчев, доц. Даниела Дончева, доц. Атанас Славов, Росен Димов, Росен Карадимов и Емануил Йорданов.


На 19 декември от 13.00 часа държавният глава ще приеме на "Дондуков" 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Голям късмет изкарахме, че Плевнелиев се уплаши
  и не прие предложението на ДСБ да се кандидатира за Президент.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Софиянски е подгласника на пРезидента за нова конституция:
  "Предвидено е при този баланс на властите на президента да се дадат пълномощия за вътрешната и външната сигурност на страната. Това означава, че военният и външният министър и структурите им са при президента. ..."
  https://www.webcafe.bg/newscafe/politika/id_588678971_Stefan_Sofianski_pishe_nova_konstitutsiya?fbclid=IwAR2Fcu8qQ21J2rgjYfAuR-28bj1JoLyWPfzi0nNXo-2YH0dBNEq8axO5CYs

  Малееви са символът на новия му политически проект. :)
  Манталитетът пък беше демонстриран във Варна с гласуването за ... лидера на "Възраждане". :)

 3. 3 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 859 Любопитно

  брилянтен ход на президента ,болшинството от българите са ЗА конституционни промени, само мафиотското ни статукво е против

 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Ето кой събрал бащината дружина. Начело с Янаки, Димов, Карадимов....Ще стане работата :)

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  „Възраждане“ на ДС
  „Архивите все още не са отворени докрай. Сега излизат данните от военното разузнаване. Прокрадва се и информация за митичния план „Възраждане“ на ДС. Според него супер секретни сътрудници на тайните служби са прехвърлени на отчет в КГБ, а досиетата им в България са прочистени. И сигурно ни предстои да научим още горчиви истини. За тези, които се биеха в гърдите като първи антикомунисти и пламенно громяха бившия режим от митинги и протести. По-интересно е дали сме си научили урока и знаем ли как да продължим и как да се освободим от имплантите. И дали като общество ще оставим поколенията след нас без да сме им разкрили жестоката истина за дългата ръка на Държавна сигурност, която все още не е останала в историята.“
  https://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-implantite-na-ds-v-sds-nay-golemite-antikomunisti-se-okazaha-chengeta-59620

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Весело

  Президент, предложен от Решетников, и със съветници, като другарите бивши комсомолци Янаки, Димов, Карадимов, ще бистрят Конституцията?!
  Майко мила?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#1] от "ebf52574941":

  Бихте ли обяснил как виждате късмета всветлината на планираните промени в Конституцията ?

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Проф. Георги Близнашки: Изрично подчертах пред президента, че в нашата действаща конституция няма конструктивен дефект"
  https://faktor.bg/bg/articles/prof-georgi-bliznashki

 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#1] от "ebf52574941":

  ДСБ не са никои за Плевнелиев, за да го "издигат". Плевнелиев има десет пъти повече проценти от тях, не произхожда от тях и няма как някой с психическо отклонение да издига непознат нему човек/случая Кънев/. ДСБ е добре сама да се издигне и да се грижи основно за членовете си. А и да се подбере добре съюзниците, че тия в момента нямат много общо с ДСБ. По същата логика, ДСБ може да реши утре, че ще издига президент и на Франция и на Сащ.... Сериозно почвам да замислям, че с този ход , тогава, чрез Кънев , бе задействан руски план за да не се кандидатира за втори мандат един демократичен, антируски президент. Не случайно троловете го атакуваха през цялото време/троловете на ДСБ и БСП - то тогава други нямаше/. И то при положение, че доста от кръга подчинени на Прокопиев и останали, бяха на щат в Президентството при Плевнелиев/тоест, ги и хранеше/. Сега имаме проруски или направо руски президент, с още една нахална , агресивна и посредствена личност до себе си. Няма никаква нужда от промени в Конституцията, а от промени в ЗСъдебната власт, които всеки парламент може да направи. " Градската десница" няма да добие никакви проценти отгоре от тези пожари и тези провокации.

 10. 10 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 752 Любопитно

  брилянтен ход на президента ,болшинството от българите са ЗА конституционни промени, само мафиотското ни статукво е против
  —цитат от коментар 3 на Stewie


  Много „брилянтен“ ход, няма що! Видяхме му „брилянтния“ ход на същия индивид, когато половин година преди избора на главен прокурор започна „консултациите“! Видяхме и резултата! Така че лилявите патладжани можете да му викате „Осанна“ и „Ура“ до утре сабахлента или докато си съдерете гърлата! А може и да се потъркаляте по плочника пред президентството, да правите метани, въоръжени с наколенки! Що не? Кланяйте се, коленичете, много електорат ще съберете, а и едни конституционни промени ще докарате, колкото докарахте друг главен прокурор с измененията на закона Бой Кики! Давайте, луд умора няма! Такива смешници светът не е виждал! А сега ръгайте минуси като бесни – нищо не ме радва повече от безсилната злоба на семплите подопашкови екземпляри, неспособни да измислят нещо смислено, което да им даде поне минимален шанс в политиката!

 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#8] от "plebs":

  ха-ха, мафиотският ви рев е впечатляващ, а това е само началото

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Като гледам кои е поканил президентът, консултациите започват с фалстарт. Или пък целта е конституционите промени да станат по комунистически тертип, както бе и сътворена самата конституция.

 13. 13 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stewie":

  Е,колко да е брилянтно нищоправенето на Радев?!Вфигне шум от време на време и толкова....

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Весело

  И къде се е приютил пак на топло място, видния комсомолец Росен Карадимов?! Комунистите никога не изоставят другар в нужда...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#4] от "nema_labavo":

  Ето кой събрал бащината дружина. Начело с Янаки, Димов, Карадимов....Ще стане работата :)
  =========================================================================

  Днес при Радев се събират представители на академичната общност, т.е. преподаватели по право.
  Освен Янаки, Димов, Карадимов там са и :
  1. Веселин Вучков ( за, който, сигурен съм, ти рева от умиление и го наричаше единствения реформатор в кабинета на Бойко Борисов, когато бе министър на вътрешните работи птреди да му подадат оставката)
  2. Проф. Г.Близнашки бе служебен премиер, назначен от твоя любимец Плевнелиев, и професор по Конституционно право.
  3.доц. Атанас Славов е конституционалист, преподавател и член на "Да, България".
  4. Емануил Йорданов е преподавател и бивш министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов
  5.доц. Даниела Дончева, декан на юридически факултет, която също гравитира към т.н. градска десница

  Така че на срещата са участвали преподватели от целия политически спектър, както е редно да се прави.

 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#13] от "yanne":

  нещо бъркаш Радев с ваш чехлю

 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Забелязвам, че самият Радев и неговият екип нищо не предлагат като нови конституционни текстове...

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Зеленочорапият решетников каскет е смешен, но не по забавният начин.....

 19. 19 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 271 Неутрално

  брилянтен ход на президента ,болшинството от българите са ЗА конституционни промени, само мафиотското ни статукво е против
  —цитат от коментар 3 на Stewie


  И как позна, че мнозинството от българите искат главния прокурор да го назначава министър председателя и да станем президентска република? Защото си умен и красив и познаваш поименно целия народ и знаеш какво мисли или по-точно какво трябва да мисли или ти платиха достатъчно тролско възнаграждение и мислиш, че са пратили същото на целия народ?

 20. 20 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#17] от "palav_nik":

  Забелязвам, че самият Радев и неговият екип нищо не предлагат като нови конституционни текстове...
  =========================================================

  Знам, че като гербаджия ти е много трудно да измислиш нещо умно, и за това сервираш във форумите глупост след глупост. Идеята е "самият Радев и неговият екип" да предложат "нови конституционни текстове" когато консултациите с представители на академичните среди, неправитеслтвените организации и политическите партии завършат., а не преди да започнат.

 21. 21 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":ха-ха, мафиотският ви рев е впечатляващ, а това е само началото
  —цитат от коментар 11 на Stewie


  Пак ли нова надежда тресе умно красивите? Беше надежда,у че Гешев няма да е главен прокурор, после Цацаров, след това някаква Венецианска комисия сега новата надежда на новото старо ОФ - генерал Румен Решетников избран с гласовете на БСП, ДПС и ДБ. Никакво задкулисие не стой зад генерала той е наш спасител и вожд

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Абе, защо не вземат модел от някоя по уредена европейска държава. Тука топлата вода ли ще откриваме.

 23. 23 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Многониковите бокулизачи се изредили да кляфкат колко кофти пич е Радев, щото има мерак да се оправи калпавата(откровено сесесерска) конституция, коята комунягите успяха да ни наложат в т.н. Велико народно събрание.

  Не искат те, многониковите бокулизачи, сесерейския хайдутлук да бъде озаптен!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 24. 24 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 893 Весело

  Забелязвам, че самият Радев и неговият екип нищо не предлагат като нови конституционни текстове...
  —цитат от коментар 17 на palav_nik


  Като в стария виц-Карай бе,лаф да става1

 25. 25 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#19] от "tda10501756":

  Не го причислявай към умните и красивите!Той си е от Кутев-четата.Мимикриращ!

 26. 26 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#21:"tda10501756"][/quote]

  Изтърва надеждата Кьовеши.Нищо ,че няма какво да се очаква от тази трънка.

 27. 27 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Москва подготви план през 2014 с конституционни промени да се премине от парламентарна към президентска форма на управление под неин контрол в БГ. Като начало президентските избори трябваше да се спечелят от техен човек,
  както и стана. Лесно вожда на партията за уж европейско развитие беше задължен да предложи практически неизбираем кандидат за президент. За по-сигурно в последствие организираха създаването на режим, придобил известност като прокурорска демократура, който да размаже всякаква проява на съпротива. На стадото се поднесе внушението, че спасението е в православието. По нареждане от руското посолство, Цуцаров и Гешефт посетиха патриарха по повод укрепване на православието в БГ. На ключови позиции в изпълнителната власт, лично божествения назначи кадри, спуснати му от руското посолство. Даде се старт на руските енергийни проекти. Организират се масовки на рускопоклонници, крякащи: Без Русия няма прокопсия! Под наттиска на САЩ, да се вземат мерки, беше трагикомично изигран театъра с ареста на Малинов. Решетников беше изгонен, но тези, които се опитаха да го представят като участник без роля в целия циркаджилък, защото бил пенсионер, който си прекарвал старините в БГ, забравиха, че няма бивш разузнавач - има само жив или мъртъв. Путин се подигра, като извика да награди Малинов, нищо, че беше под забрана да напуска страната. От писмото, което Малинов изпратил до Путин става повече от ясно, че е организатор на подготовката на процес, имащ за цел изкарването на БГ от ЕС и присъединяването и към Русия, с молба към Путин за подкрепа, който да помогне да се финансира процеса като се присвоят български активи. Това е много по-тежко престъпление, от това, в което недоказано още е обвинена Иванчева. Защо ли Малинов не беше показно унизен, както Иванчева?

 28. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#21] от "tda10501756":

  Ти като не си от умнокрасивите, би трябвало да си от глупавите грозници. Като казваш, че генерала е нашият спасител, да не би да имаш предвид ББ, щото и той е генерал. А това, че чакаш принципно някой да те спасява, доказва, че не си умнокрасив. От другите си. Народ, който все чака някой да го спасява, по правило е обречен. Това е философията на грозноглупавите.

 29. 29 Профил на blackflag
  blackflag
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Тоя батак не може да се реформира. Направо нова конституция да бъде съставена. И този път, ако може да бъде приета от народа чрез референдум, щото за сегашната са гласували само апартчиците, ченгетата и дъртите партизани от VII-то ВНС.

 30. 30 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Многониковите бокулизачи се изредили да кляфкат колко кофти пич е Радев, щото има мерак да се оправи калпавата(откровено сесесерска) конституция, коята комунягите успяха да ни наложат в т.н. Велико народно събрание.Не искат те, многониковите бокулизачи, сесерейския хайдутлук да бъде озаптен!
  —цитат от коментар 23 на b_52_strato


  Та казваш генерал Румен Решетников избран с гласовете на БСП, ДПС и ДБ иска да поправи конституцията наложена ни от тия които го направиха президент. Я пак помисли, ако можеш разбира се.

 31. 31 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Тоя батак не може да се реформира. Направо нова конституция да бъде съставена. И този път, ако може да бъде приета от народа чрез референдум, щото за сегашната са гласували само апартчиците, ченгетата и дъртите партизани от VII-то ВНС.
  —цитат от коментар 29 на blackflag


  И като новата я гласуват чичо Пешо и уина Мара от долно нанадолнище тя ще е най-хубавата на света нали? Или си представяш, че ще я напишат умно-красивите, а народа само ще гласува като за конституцията на бай Тошо или си забравил, че имахме конституция приета от народа?

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  В самата конституция е заложена възможност и ред за промяна на макар и ограничен брой текстове. Правени са опити и друг път нещо да се промени. Но синекурните Бащи от т. н. Конституционен съд здраво стискат "Библията" и не дават и запетайка да падне. Затуй първото което трябва да падне са текстовете за конституционния съд.

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4334 Весело

  До коментар [#1] от "ebf52574941":

  Т. е. признавате, че ако Плевнелиев бе кандидат, льотчикът нямаше как да стане пРезидент! Съгласен! 😂🤣

 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Росен Карадимов. Стар боклук още от ДКМСето навремето.
  И крадец, поне според "Дневник".

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/09/20/1910414_svidetel_pred_komisiiata_hoheger_suvetnikut_v_kabineta/

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#1] от "ebf52574941":


  Голям късмет изкарахме, че Плевнелиев се уплаши и не прие предложението на ДСБ да се кандидатира за Президент.
  —цитат от коментар 1 на ebf52574941


  И в какво се състои късмета ви бе?
  На Резидента никой няма да му позволи да пипа конституцията.
  Няма такава власт, колкото и курнелия да иска това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Росен Карадимов. Стар боклук още от ДКМСето навремето.
  И крадец, поне според "Дневник"."
  До коментар [#34] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Не ми изглежда лош човек, Росене. По-скоро ми прилича на баща ти, Както ти го представяш де. И да знаеш, аз съм много по-голям антикомунист от тебе. Много по-голям. Докато ти, на вход или изход на предприятие чакаше далаверата, аз 10 години правех революция и промени. И не съжалявам, трябваше, длъжен бях да го правя. Не оправдавам нито един комунист, освен ако е невменяем, но пък след толкова време не си струва да търсим разплата, не си струва. Тури му пепел. Има толкова много негодници, дето не са били комунисти.

 37. 37 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Тръгва сам срещу цялата корумпирана политическа каста.
  Стискам му палци!

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  ГЕРБ ?
  А, забравих Даниел Кирилов е зает с писане на 999 версия на окончателния вариант за промяна в закона за гл. прокурор, кйто Венецианската комисия обожава, а пък Цецка Цачева е за риба

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Мдаа… На резидентина мандата му минава като поредица от шокови открития. Първо, че това място, на което са го сложили, не е точно мястото на началник на всички българи. Второ, че не знае какво да се прави. Трето, че не го бръснат за слива. Четвърто, че от него очакват някаква дейност, а той не знае дори как да я имитира...

 40. 40 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Тръгва сам срещу цялата корумпирана политическа каста.Стискам му палци!
  —цитат от коментар 37 на pyn


  Никъде не е тръгнал, чеше си задника.

 41. 41 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 815 Неутрално

  президента може САМО да инициира разговори и нищо повече!Да не говорим,че всичко,което се дебатира,не е в неговите интелектуални възможности,нито има теоритична правна подготовка.

 42. 42 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 569 Весело

  Другарю Президент, те такова чудо не може да се случи!

  Малинчо
 43. 43 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 569 Весело

  До коментар [#41] от "tedif":

  Няма "теорИтична" подготовка? И кога му измери АйКю-то, бре, ТедиФют? При положение, че подлогът в изречението се пише с пълен член, трябва да те върнат в трети клас!

  Малинчо
 44. 44 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Неутрално

  С конституционните промени ще се гарантира върховенство на закона, смята президентът.

  Промяната на температурата ще доведе до обличането на по-топли дрехи, смятам аз.

 45. 45 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  От самото й приемане , Конституцията е нарушавана многократно -може да се започне от самото й приемане ! Но , не е това темата все още.....Ако , ще се правят промени , то е правилно да се направи безпристрастен преглед на нарушенията извършени през годините й на " употреба " ( което ще доведе до тежка размисъл...) , после да не се привикват за мнение нейни апологети , а чрез една наистина открита и откровена обществено достъпна дискусия да се направи така , че НИКОЙ и НИКОГА повече да не злоупотребява с нея заради лични , партийни и корпоративни интереси ! Иначе , отново пак в блатото !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK