Иван Гешев застава начело на прокуратурата с тържествена церемония

Иван Гешев днес встъпва в длъжност като главен прокурор, а Сотир Цацаров ще поеме антикорупционната комисия.

© Велко Ангелов

Иван Гешев днес встъпва в длъжност като главен прокурор, а Сотир Цацаров ще поеме антикорупционната комисия.Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив. Да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна като винаги помня, че за всичко отговарям винаги пред закона. Заклех се!" С тези думи преди 7 години Сотир Цацаров встъпи в длъжност като главен прокурор, а днес ще предаде щафетата на избрания за негов наследник Иван Гешев.


Официално мандатът на Цацаров в прокуратурата изтича на 10 януари 2020 г., но той освобождава няколко седмици по-рано, за да оглави антикорупционната комисия. Церемонията по встъпването в длъжност на Гешев започва в 9:30 ч. и по традиция ще се проведе в зала "Тържествена" в Съдебната палата в присъствието на съдии, прокурори, представители на Висшия съдебен съвет, юристи, представители на граждански организации и журналисти.


Процедурата продължи няколко месеца и премина на фона на безпрецедентни протести и контрапротести срещу и в подкрепа на Гешев. Протестът след избора на новия главен прокурор се превърна в пълна блокада на Орлов мост. Запомнящи се останаха и няколко изказвания - едното бе на Цацаров, в което той намекна, че изборът на "тримата големи" в съдебната власт се прави в "други две сгради". По време на прегласуването за Гешев пък Атанаска Дишева от съдийската колегия разказа, че е била заплашена от него.
Цялата процедура продължаваше на фона на местни избори, обявяването на евродоклада по механизма за сътрудничество за напредъка на България и визита на Венецианската комисия, която бе поканена да оцени опитите на правителството да въведе механизъм за разследване на главния прокурор - заявка, направена още в началото на мандата от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.


Макар че процедурата приключва окончателно с официалното встъпване в длъжност, заявка за протест срещу Гешев има за четвъртък сутринта, когато той ще влезе за първи път на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет и ще седне на стола на Цацаров.


Процедурата започна през юли


Процедурата по номинирането и избора на нов главен прокурор започна официално на 15 юли и продължи няколко месеца, а Гешев бе единственият номиниран кандидат. Той бе издигнат единодушно от всички 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.


Единствената номинация предизвика недоволство и съмнения за предрешеност на избора и доведе до серия от протести. В отговор на критиките "заваляха" писма и становища в подкрепа на кандидатурата на Гешев.


В концепцията си Гешев заявява намерение в мандата си като главен прокурор да развенчае мита за всесилния ръководител на държавното обвинение, развива идеи за законодателни промени и дава заявка, че ще продължи с практиката да се обявяват публично данни от разследвания по висящи дела. За приоритет в работата си многократно е посочвал битовата престъпност, но тази идея не е залегнала в концепцията, която представи пред Висшия съдебен съвет.


Гешев бе изслушан и пред две комисии - по атестирането и конкурсите и по професионална етика, които единодушно приеха, че има високи морални качества, добър професионалист е и подходящ да оглави държавното обвинение.


Два пъти избран на фона на протести и контрапротести


На 24 октомври Висшият съдебен съвет избра Иван Гешев за главен прокурор. Заседанието на пленума продължи 10 часа и приключи с гласуване 20 гласа "за" и 4 "против" на фона на масови протести в защита на номинацията и срещу нея и при безпрецедентни мерки за сигурност. Протестът срещу новоизбрания главен прокурор се прехвърли от сградата на Висшия съдебен съвет към Орлов мост, който остана блокиран през деня по време на изслушването и през цялата следваща нощ.


Протестите след избора не спряха с призиви към президента Румен Радев да върне процедурата. На 7 ноември държавният глава свика пресконференция и обяви, че няма да подпише указ, с който да назначи Гешев. Мотивите на президента са, че изборът е от висока обществена значимост, че бъдещият главен прокурор трябва да се ползва от високото обществено доверие и че трябва да има истинско състезание между кандидати. Според държавния глава изборът засяга всеки български гражданин, заради което трябва да бъдат разсеяни всички съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.


В нощта на 24 срещу 25 октомври Орлов мост остана блокиран след избора на Иван Гешев за главен прокурор.

© Юлия Лазарова

В нощта на 24 срещу 25 октомври Орлов мост остана блокиран след избора на Иван Гешев за главен прокурор.


Със същия резултат - 20 гласа "за" и 4 "против", Гешев бе избран повторно от Висшия съдебен съвет. Заседанието се запомни с размяна на реплики между него и представител на съдийската колегия - Атанаска Дишева разказа, че е била заплашена от Гешев в коридора по време на една от почивките. Съдии от цялата страна реагираха с писмо, в което настояват Иван Гешев да се оттегли и срещу него да бъде образувана дисциплинарна проверка, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов да се извини и да подаде оставка заради реплики по време на дебата.


На 26 ноември резидентът Румен Радев постави точка на процедурата по избора на нов главен прокурор на България, като обяви, че е подписал указа за назначаването на Иван Гешев, след като е поискал от единствения кандидат за поста уверение, че ще работи за това прокуратурата да е независима и прозрачна. В същото време държавният глава даде заявка да започне дебат за нови промени в Конституцията, свързани със съдебната система. Минути след срещата с държавния глава и самият Гешев направи изявление пред журналисти, в което обясни, че прокуратурата е част от съдебната власт и трябва да остане в нея.


Цацаров поема антикорупционната комисия


Междувременно Сотир Цацаров бе номиниран за председател на антикорупционната комисия, подкрепен от мнозинството в парламента.


На 11 декември парламентът реши със 165 гласа "за" Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия. Веднага след избора и с гласовете на всички парламентарно представени партии той подаде оставката си пред съдебния съвет.


Ден по-късно - на 12 декември, единодушно и без дебат и обсъждане пленумът на Висшия съдебен съвет също прие оставката на главния прокурор Сотир Цацаров с 20 гласа "за".


Държавният глава Румен Радев подписа указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор в понеделник, а във вторник указът бе обнародван в Държавен вестник. Вчера прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши единодушно Цацаров да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура, където може да се върне като редови обвинител, след като изтече мандатът му в антикорупционната комисия.


Сотир Цацаров бе избран за председател на антикорупционната комисия с гласовете на 165 депутата от всички парламентарно представени партии.

© Георги Кожухаров

Сотир Цацаров бе избран за председател на антикорупционната комисия с гласовете на 165 депутата от всички парламентарно представени партии.


Мястото начело на антикорупционната комисия остана свободно след оставката на дотогавашния председател Пламен Георгиев, който си тръгна на 31 юли заради поредица от скандали около незаконната тераса на апартамента му и постройките върху нея и беше назначен за консул във Валенсия. Процедурата по избор на негов наследник трябваше да започне не по-късно от края на септември, но беше отложена от управляващите за след местните избори и реално тръгна в началото на ноември.


Цацаров ще довърши мандата на Пламен Георгиев и се очаква да е начало на комисията в следващите 4 години, а не в пълния 6-годишен срок за заемане на длъжността.


Как бе избран Иван Гешев за главен прокурор - тук
Как бе избран Цацаров за председател на антикорупционната комисия - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK