Институтът по метеорология става автономен със закон

Институтът по метеорология става автономен със закон

© Георги КожухаровНа заседанието си днес правителството одобри проект на закон за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), с който от 1 януари 2020 г. се урежда статутът на института като "национална хидрометеорологична служба на България, осъществяваща оперативни дейности в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията и научна организация за осъществяване на научни изследвания, научно-приложна, иновативна и образователна дейност".


Дейностите на института ще бъдат по-тясно обвързани с държавните и обществени нужди, като е предвидена възможност за пряко възлагане на функции и дейности от министъра на образованието и науката, се уточнява в съобщението на правителствената пресслужба. НИМХ има задължения от национална значимост по Закона за водите, Закона за защита при бедствия, Закона за чистотата на атмосферния въздух и по други подзаконови нормативни актове.


Дейността на института ще се финансира от държавния бюджет, собствени приходи, проекти и програми, финансирани от Европейския съюз и други международни организации, както и с безвъзмездно получени средства.
Законът урежда имуществен и финансов статут на НИМХ, който е гаранция за неговата автономност и ще се осигури както подобряване в техническата база, така и развитието и възпроизводството на мрежите за мониторинг, на специализирани системи за ранно предупреждение за риск в случаи на природни бедствия от хидрометеорологичен произход и др.


Законопроектът беше остро критикуван от Българската академия на науките (БАН), от която се отцепи НИМХ от началото на годината след протести на служителите му през лятото и есента на миналата година. Академията на науките твърди, че след отделянето си институтът по метеорология не работи добре.


"Предлаганият закон превръща НИМХ при МОН в монополист на достъпа до метеорологични и хидрометеорологични данни. Натрупаните данни и архивът на НИМХ-БАН са резултат от дългогодишна дейност не само на този институт, но и на други звена от БАН, и по същество актът на монополизиране на достъпа до тях представлява присвояване на интелектуален продукт", написа БАН в своя позиция, адресирана до министъра на образованието Красимир Вълчев. От началото на 2019 г. институтът е самостоятелно юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.


От БАН подчертават, че "тезата в проектозакона, че НИМХ при МОН е единственият правоприемник на закрития Национален институт по метеорология и хидрология към БАН, не отговаря на истината". Новосъздаденият в БАН Институт за изследване на климата, атмосферата и водите е създаден като правоприемник на НИМХ-БАН, се отбелязва в становището.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  "Феодалните старчета" от БАН не изпускат нито един имот...

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Колко жалко за феодалните старци от БАН...

 3. 3 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Споко... сега ще започнат едни съдебни дела. След около десет години ще видим.

 4. 4 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Сега трябва да отнемат на служителите научните степени от БАН. Там отидоха тези които не се занимават с научни изследвания, а с измервания за които не се изисква бисше образование.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK